Сподели...Боянската църква

Сподели...Боянската църква

© Георги ПалпуринБоянската църква "Св. св. Никола и Пантелеймон", включена в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1979 г., е сред малкото средновековни паметници на християнското изкуство, достигнали до наши дни.


Строена е на три етапа: първи - ХІ век, втори - средата на ХІІІ век, и трети - средата на ХІХ век.


Боянската църква дължи своята световна известност преди всичко на стенописите от 1259 г. Всяко от пресъздадените над 240 изображения се отличава с индивидуалност и висока художествена стойност. Портретите на ктиторите - севастократор Калоян и съпругата му Десислава, и на българския цар Константин Асен Тих (управлявал в периода 1257 г. до 1277 г.) и царица Ирина са едни от най-старите запазени портретни изображения на исторически лица. В притвора чрез 18 сцени, в които са включени елементи от бита на съвременниците на художниците, е илюстрирано житието на свети Никола - един от патроните на храма. Сред светците, изобразени тук, е най-старият съхранен портрет на българския национален светец Иван Рилски, живял през Х век и основал Рилския манастир. Сред изображенията на монаси и отшелници е и ликът на свети Ефрем Сирин, чиито всевиждащи очи следват постоянно посетителя.
Виртуалната разходка във вътрешността й е възможна благодарение на проекта "Сподели България" на фондация "Интерактивна България".Проектът Share Bulgaria (Сподели България) подготвя национална база данни с висококачествено визуално съдържание за свободно споделяне (фотографии, панорамни 360° турове, видео клипове, кампании и игри), чрез които представя културно-историческите и природни съкровища на страната в интерактивна среда. Представянето на Боянската църква е нова инициатива на "Интерактивна България". По повод 60-годишнината от присъединяването на България към ЮНЕСКО и със съдействието на Министерството на културата ентусиастите са заснели панорами на всички обекти в България, обявени от световната организация за част от световното културно наследство. Очаквайте ги в следващите седмици в "На път".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK