Исландия в числа и факти

Исландия в числа и факти

© http://www.visiticeland.com/Шеметните победи на националния отбор по футбол на Исландия, достигнал до четвъртфинала на Евро 2016, накараха света да заговори за 300-хилядната северна държава. Снощи отборът беше отстранен от Франция, но отново заслужи аплодисменти и тръгна към дома с високо вдигната глава. Победите, придружени от безконтролните виковете на футболния им коментатор, достигнали до ушите дори на хората, отдалечени от футболната тема, събудиха любопитството на света към Исландия и исландците, към това как живеят, как прекарват времето си и на какво се радват. .


"На път" потърси повече информация за страната на ледниците и вулканите и обичаите на нейните жители в официалния туристически сайт на страната.


Исландия в числа и факти

© http://www.visiticeland.com/
Населението на Исландия - втория най-голям остров в Европа след Великобритания и 18-ият в света, е едва 325 хил. души. Със своите 103 хил. кв. км площ тя е сравнима с Унгария и Португалия. Бреговата й линия е 4970 км, 80% от територията на острова е ненаселена, а 11% са покрити с ледници.


Най-близките й съседни държава са Гренландия - на 268 км, и Фарьорските острови на 795 км.


Възрастта на острова е 25 млн. години, което го прави една от най-младите суши на земята. Последните мощни изригвания на вулкани са през 2010 г., когато Ейяфятлайокутл спря полетите в цяла Европа, и Гримсвьотн година по-късно, който създаде малко по-малко объркване. Всяка година страната увеличава площта си с 2.5 см благодарение на движението на тектоничните плочи.


Исландия в числа и факти

© http://www.visiticeland.com/


Първите викинги се настаняват на безлюдния дотогава остров през 9 век, а през 930-тата година на острова започва да действа първият в света парламент - ALTHINGI.


Столицата Рейкявик е най-северната столица в света, но заради течението Гълфстрийм зимата тук е не по-студено, отколкото в България. За съжаление - през лятото е съвсем малко по-топло от зимата. Януари е най-студеният месец в годината със средна температура +0.4 градуса. Най-топло е през юли - средно +12.5 градуса. Над 90% от домовете се отопляват с геотермална енергия - най-чистият и евтин вид парно.


Околовръстното шосе на острова е с дължина 1332 км. Максималната скорост в населено място е 50 км/ч., по извънградските пътища без настилка е 80 км/ч., а по асфалтовите - 90 км/ч.


Исландия в числа и факти

© http://www.visiticeland.com/


Заради отдалечеността и изолацията на острова исландският език е най-добре запазеният сред останалите северноевропейски езици. Затова специална комисия следи за навлизането на чуждици и ги ограничава като създава исландски думи за новите неща. Това става обикновено като на архаизмите, изгубили своето значение, се дава ново. Така например за "телевизор" исландците използват местния термин ‘sjónvarp’, което буквално означава "проектор на образи". Компютър е tölva - комбинация от "tala" (цифра) и "völva" (пророчица). A думата за айпад е spjaldtövla, тоест обединение в едно на думите за таблет и компютър ("spjald" и "tölva").


Комисия следи и за чистотата на именната система. Родителите избират за бебето си име от списък или изпращат избора си на комитет, който преценява дали тяхното предложение съответства на исландския правопис и граматика. Фамилните имена са всъщност бащини и показват, че носителят е син/дъщеря на баща си. Така например, ако бащата се казва Jan, синът ще е Janson, a дъщерята Jandottir.


Исландия в числа и факти

© http://www.visiticeland.com/


Самата Исландия е подарила на света една своя дума - Geysir (гейзер), а в английския има и друг исландизъм - jökulhlaup - научен термин, който означава "наводнение в резултат на внезапно и обилно топене на ледовете, причинено например от изригване под леда".


Страната може да бъде обиколена с кола, велосипед или на кон. Исландският кон е под особената защита на държавата. Животните са внесени от първите заселници преди 1100 години, а след векове изолация днес породата им е уникална. Исландският език има над 100 наименования, описващи различните цветове и отсенки на окраската на местните коне.


Освен карането на ски из ледниците и горещите бани в минералните извори, суровата наглед Исландия предлага много други уникални преживявания, на първо място сред които е Северното сияние. Островът се рекламира като рай за птиците и за любителите да ги наблюдават. Най-подходящото време за наблюдение на китове също е лятото - между април и септември. когато над 20 вида кито подобни, между които между които косатка, финвал, гърбат кит и син кит, плават в исландски води.


Ако отивате в Исландия, носете си дебел пуловер, водонепропускливо яке и удобни туристически обувки, съветва сайтът visiticeland.com.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK