Въздух, атмосфера и затаен дъх в Дъблин

Въздух, атмосфера и затаен дъх в Дъблин

© Ангелина ГеноваСтолицата на Ирландия прави лошо първо впечатление. По пътя от летището до центъра на града ще видите само ниски, еднотипни и да го кажем направо - скучни - тухлени къщички. Ако се разходите из кварталите извън туристическата или индустриалната част, ще се наситите на тази гледка, докато не ви стане симпатична или пък напълно се отчаете, че сте бѝли път напразно... Обаче всъщност градът е пълен с омагьосващи места, усмихнати хора и несметни количества бира, които ви очакват.


Дъблин не е много голям и прилича много на София и по размери и по брой население. В градската част живеят малко над 500 хиляди души, но заедно с многобройните квартали и предградия в покрайнините му, населението достига около 1.5 млн. души. През лятото температурите в Ирландия могат да достигат 25-26 градуса, но обикновено са по-ниски понеже страната е много на север. По същата причина слънцето залязва много късно - около 22 часа и изгрява много рано - в 5 ч. През зимата обаче слънчевите лъчи са оскъдни - от 8 до 16 ч.


От най-северните до най-южните покрайнини може да се стигне за около 1 час с градския влак DART, който следва извивката на Дъблинския залив и има 31 спирки. Освен него в града вървят около 200 линии рейсове, които предлагат безплатен безжичен интернет. Движението е с десен волан, но пък на пътните платна има указания накъде да се оглеждате, когато пресичате. Валутата е евро, официалните езици са два - освен английския и непонятният ирландски, който от национална гордост все още се изписва на всички табели, макар че малцина в Ирландия го използват.
DART е абревиатурата на Dublin area rapid transit. Влакът се движи надземно и подземно, затова не го определят като метро. Това е най-популярният начин за придвижване на жителите от отдалечените квартали.

© Ангелина Генова

DART е абревиатурата на Dublin area rapid transit. Влакът се движи надземно и подземно, затова не го определят като метро. Това е най-популярният начин за придвижване на жителите от отдалечените квартали.


Въздух, атмосфера и затаен дъх в Дъблин

© Ангелина Генова


Въздухът


Първото, което ще оцените в Дълбин, ще усетите чак когато слезете от таксито от летището. Това е въздухът. Ниските сгради, река Лифи, прерязваща града през средата и Ирландско море правят въздуха осезаемо свеж и влажен. Но всъщност не са само те.


От 2008 до 2012 г. управата на града прави усилие да намали вредните емисии, да подмени градския транспорт по най-строгите европейски екологични стандарти и да го промотира сред гражданите. Също и да изгради над 200 км велоалеи из целия град и да въведе система за общински колела под наем. Градът се нарежда на 17 място по предприети мерки и резултат върху качеството на въздуха в цяла Европа. Сега е сред европейските столици с най-ниски нива на замърсяване.


Още нещо което допринася за свежестта на този град е и фактът, че по-голямата част от страната е равнинна и изпълнена с гори и зелени площи. Ирландия не случайно е известна като Зеления остров. Ако имате повече време за обиколка там, местните ще ви препоръчат да наемете кола или да хванете автобус до "дивия запад", където да се насладите на безкрайните зелени поля и стада от овце. В самия Дъблин има много паркове, за които обаче има една особеност - оградени са с решетки и се заключват вечер, защото допреди това са се ползвали масово от тийнейджърите за място за нелегално пиене.


Въздух, атмосфера и затаен дъх в Дъблин

© Ангелина Генова


Въздух, атмосфера и затаен дъх в Дъблин

© Ангелина Генова


Ирландско море, от друга страна, не става нито за плажуване, нито за къпане. Това е морето, което разделя островите на Ирландия и на Великобритания и е изключително замърсено, защото се ползва основно за транспорт и индустриални цели. Според "Грийнпийс" е най-радиоактивното море в света, като по данни на организацията само една от компаниите, разположени по брега, изхвърляла в него по няколко милиона литра радиоактвни отпадъци на ден от 50-те до 70-те години на миналия век. И до сега морето се ползва за изливане на мръсни води и индустриални отпадъци, макар и под много по-строг контрол.


Това не пречи брегът да е любопитно място за разходка за турист в Дъблин, макар че няма класическа туристическа крайбрежна алея, а обикновен тротоар. Но не си отделайте повече от един час за това. Брегът е дълъг повече от 10 км и е сравнително еднообразен - отдръпнатата сива вода на фона на крановете на корабостроителниците и предприятията.


Въздух, атмосфера и затаен дъх в Дъблин

© Ангелина Генова


Въздух, атмосфера и затаен дъх в Дъблин

© Ангелина Генова


По-интересен е пътят до там - няма главна улица, която да води до морето, както е обичайно по морските курорти. Може да се мине през богатите квартали на юг от Лифи, в които ще видите къщи с шарени врати и изкусно поддържани просторни дворове с ниски огради и много цветя. Или през "опасния" квартал, по-близо до центъра, за който ако не ви предупредят, че е опасният квартал, изобщо няма да разберете. Подсказват единствено стройните редици от онези еднотипни тухлени къщички като по пътя от летището, но без дворове.


Местните ще ви разкажат, че основната разлика между богатите и бедните квартали е, че в първите хората се интересуват от ръгби, а във вторите - от футбол. Според класация за 2015 г., публикувана в "Индипендант", Ирландия е четвърта в Европа по ниски нива на престъпност.


Въздух, атмосфера и затаен дъх в Дъблин

© Ангелина Генова


Въздух, атмосфера и затаен дъх в Дъблин

© Ангелина Генова


Атмосферата


От където и да минете, ще ви се усмихнат и ще ви упътят, може и да ви поздравят без повод като се разминавате, в баровете пък ще ви приветстват като свои. Ирландците са любопитни и ведри към гостите на града, а нощният живот е неповторим.


Като навлизате в района на доковете по пътя към центъра, ще завиете зад няколко ъгъла по поречието на Лифи и ще се изумите, че това е същият град. От ниските тухлени къщи пейзажът се сменя с поредица модерни високи офис сгради, просторни пешеходни площади за работещите в района и тълпи от млади хора. Край Лифи ще видите модерната сграда на Дъблинския конгресен център, точно до внушителния мост, кръстен на ирландския драматург Самюел Бекет.


Наблизо са и офисите на "Гугъл", "Фейсбук" и други ИТ гиганти - допреди тях не е имало толкова високи сгради в града, разказват местните. Мнозинството от младите хора в Ирландия намират работа точно в този сектор, макар че в бум са и научната и фармацевтичната индустрия на Зеления остров.


В парка покрай Лифи може да си наемете колело, да се качите на лодка или да се насладите на гледката на някоя от пейките на сянка. Там ще видите и паметника за жертвите на масовия глад в средата на 19 в., когато половината население на Ирландия измира заради тежката зима и провалената реколта картофи или се спасява на корабите към Америка. А може и да продължите разходката успоредно на реката до един от най-старите мостове и една от забележителностите на града - О`Конъл бридж. На същия булевард "О`Конъл" са голяма част от забележителностите, които може да искате да видите като Дъблинската игла (Spire) или кампуса на Университета "Тринити".


Мостът "Самюъл Бекет"

© Ангелина Генова

Мостът "Самюъл Бекет"


Туристическата алея край Лифи

© Ангелина Генова

Туристическата алея край Лифи


Центърът е оживен и също като в София в момента - опасан от ремонти и строителни площадки. Може да останете с впечатление, че по-голямата част е пешеходна зона, но всъщност просто малко коли влизат там, защото уличките са резервирани за туристите.


Въздух, атмосфера и затаен дъх в Дъблин

© Ангелина Генова


Едно от най-туристическите места, е изцяло пешеходната зона "Темпъл бар". Ирландците я наричат "мястото, където туристите отиват, за да получат това, за което са дошли" - от всеки ъгъл звучат (уж) традиционните ирландски ритми, вратите са украсени с леприкони и четирилистни детелини, а в баровете (на по-висока цена) се предлага всичкият "Гинес", който могат да изпият, че и отгоре.


В самия бар "Темпъл бар", около който е построена цялата туристическа зона, няма да видите много ирландци, а основно зачервени американци от ирландски произход, дошли на екскурзия в земята на прабабите и прадядовците си. Мястото е шумно и много оживено, но никак не прилича на автентичните ирландски барове. Те са съвсем наблизо и атмосферата там е съвсем друга.


Въздух, атмосфера и затаен дъх в Дъблин

© Ангелина Генова


"Темпъл бар". Тук ирландци няма.

© Ангелина Генова

"Темпъл бар". Тук ирландци няма.


Бири и барове за всеки вкус


Нощният живот на Дъблин е наистина увличащ за феновете на баровете, бирата и музиката. Първата стъпка - изборът на заведение може да се окаже най-сложната част, защото възможностите са много. Ако решите да влизате наслуки може да попаднете на какви ли не места - от "диви" метъл и рок барове до спокойни алтърнатив и инди рок сцени с музика на живо или пък тъмни поп и техно дискотеки. А може, както в нашия случай, да се озовете на място, където има всичко това на куп.


На приземния етаж в Sweeney's - едно от десетките заведения по една от главните улици в центъра (Dame str.) се озовавате в обикновен бар, дори невзрачен, с масички покрай стената като в закусвалня. Звучи инди рок, а контигентът е изненадващ и изключително разнообразен. Оказва се, че на горния етаж в момента свири етно-рок група, а от долния етаж се чува пулса на дискотека с електронна музика и дъбстеп. Вратата за трите коренно различни места е една.


Навън, през задния изход на заведението, в тясна пъстро украсена с лампички и знамена алея, където излизат да пушат всички от околните барове, купонът продължава с музика от улични музиканти, много смях и наздравици.


Въздух, атмосфера и затаен дъх в Дъблин

© Ангелина Генова


Голяма част от баровете в Дъблин са устроени по този начин на няколко нива, за да предлагат варианти за различните музикални вкусове. Освен това, така колкото и хора да има, пространствтото и въздухът винаги стигат. Независимо от заведението и от марката наливната бира е 5 евро (за 500 мл), само крафт бирите са по 6 или 7 евро.


Ирландците много обичат националното си съкровище "Гинес" и това е една от най-предпочитаните напитки. Казват, че "Гинесът не пътува добре" и наистина вкусът му на родната му земя е много различен от това, което стига до България. Усеща се много по-лек и свеж, ще се изненадате от количеството, което може да изпиете. Обаче в никакъв случай не опитвайте да надпиете ирландците, поне не и с бира.


Във всеки бар има огромно разнообразие от наливни бири, като освен "Гинес" ще ви препоръчат например и "Смидикс" (Smithwick's).

© Ангелина Генова

Във всеки бар има огромно разнообразие от наливни бири, като освен "Гинес" ще ви препоръчат например и "Смидикс" (Smithwick's).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Планирам тази дестинация за пролетта догодина, райн еър пускат полети от ноември ако не се лъжа.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Един друг свят с една друга култура! Едно от най-уютните градчета, в които съм бил!

 3. 3 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 847 Весело

  звучи многообещаващо.

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Звучи приятно и познавам хора които са пребивавали един семестър и са много доволни от хората и средата, макар че климата не е най-приятния.
  За съжаление нямам повод, а има и толкова много други места, че едва ли ще му 'дойде реда".

 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  Според мен, трябва да имаш много богато въображение, за да правиш някакви аналогии и сравнения, между София и Дъблин...!

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2440 Любопитно

  Дъблин не е много голям и прилича много на София и по размери и по брой население.
  __________
  София на Баце и Петър Диков по-нищо друго ли не прилича на Дъблин или друг европейски град?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на br Tuck
  br Tuck
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Цялата статия ми направи много добро впечатление и сякаш за момент се озовах именно там „ В Дъблин“. За момент сякаш наистина вкусих от мястото и усетих ритъма на този град.

  jolly monck
 9. 9 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Много мечтателен пътепис за Дъблин.Надявам се догодина да посетя Дъблин,Корки и други места!

 10. 10 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  За баровете и бирата съм съгласен - има добри места.

 11. 11 Профил на kirilspasov
  kirilspasov
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Бях там преди 3 години... Градът адски ми хареса, чисто е и хората са наистина усмихнати и добронамерени... Пъбовете са супер автентични, липсва дори елементарен лукс, но се усеща атмосфера от преди век насам.... Единствения минус на Дъблин е времето - май месец си беше почти зима, с непрестанен вятър... отврат е!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Авторката наистина е уловила атмосферата на града!
  Освен това ако имате време посетете Националната художествена галерия, Националния исторически музей и Природо-научния музей.

 13. 13 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 237 Весело

  [quote#12:"pamela"]Освен това ако имате време посетете Националната художествена галерия, Националния исторически музей и Природо-научния музей. [/quote]

  При тая бира какво ти време

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Добре написана статия. За съжаление не съм била там!

 16. 16 Профил на wehrmacht
  wehrmacht
  Рейтинг: 237 Весело

  И кое му е нецензурното на този коментар:

  То пък София прави направо величайшо впечатление по пътя от летището до центъра на града - орки, патладжани и готическа архитектура.

  1 8 беше прав!
 17. 17 Профил на rado_sv
  rado_sv
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Дестинация, която определено си заслужава!

 18. 18 Профил на puhen
  puhen
  Рейтинг: 466 Весело

  Стоя си в офиса и чета тази хубава статия за града, в който работя и живея навън е облъчно, 19 градуса код жълто заради жегата, гражданите се умоляват да стоят на сянка и да пият повече течности...

  Хубаво е да правиш гостита На юг от Дейм стрийт са отново барове, ресторанти, бутици и кви ли не органик, хипи, глутен места където може да хапнете и да пийнете Силно препоръчвам да посетите Либлиотеката на Бийтли в замъка на Дъблин, който е на минута от темпъл бар, безплатна е и пълна с редки книги и издания, има дори артифакти от първите евангелия уникат друго охраната в макдоналдс темпъл бар е българин, кажете здрасти

 19. 19 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  Много приятна за четене и съпреживяване статия!
  А каква ли е атмосферата на града на 16 юни, т. нар. Блумсдей, когато в целия свят отбелязват романа "Одисей" на Джойс; трябва да се почувства.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK