Сподели ... национален парк Пирин

Сподели ... национален парк Пирин

© Юлия ЛазароваНационален парк "Пирин" е създаден през 1962 г. и първоначално е носел името Народен парк "Вихрен". Тогава площта му е била 6212 хектара и обхващала най-високите части на Демянишкия и Вихренския дял на планината. През годините територията на парка се е увеличавала няколко пъти и днес национален парк "Пирин" обхваща над 40 000 хектара. От 1983 г. националният парк е под защитата на ЮНЕСКО.


Виртуалната разходка в планината е възможна благодарение на проекта "Сподели България" на фондация "Интерактивна България". По повод 60-годишнината от присъединяването на България към ЮНЕСКО ентусиастите са заснели панорами на всички обекти в България, обявени от световната организация за част от световното културно наследство.

По информация, публикувана в официалния туристически портал на България на територията на парка има над 182 вида лечебни растения. Описани са 1315 вида висши растения, което е около 1/3 от българската флора. В парка се срещат още около 320 вида мъхове и 165 вида водорасли.


Разнообразният релеф и флора е предпоставка и за многообразен животински свят. В националния парк са описани над 2000 вида безгръбначни животни и над 200 вида гръбначни животни. Парка обитават жабата дървесница (Hila arborea) и шипоопашатата костенурка (Testudo hermanni), които са в Червения списък на Международния съюз за защита на природата.


На територията на национален парк "Пирин" са описани 159 вида птици, които представляват 40% от видовете на територията на България.


Част от националния парк Пирин е един от най-старите резервати в България - "Баюви дупки - Джинджирица". През 1934 г. е обявен за защитена територия, за да бъдат запазени естествените реликтни гори от бяла и черна мура и голямото разнообразие от растителни и животински видове. През 1977 г. е обявен за биосферен резерват по програмата "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО. През 1994 г. е обявен и другият резерват в парка - "Юлен".


Досега в рубриката "На път" представихме Боянската църква, Тракийската гробница край Свещари и Казанлъшката гробница. В следващите седмици очаквайте и останалите обекти в България, защитени от ЮНЕСКО.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK