Германия: Чиста приказка

Германия: Чиста приказка

© Надежда ПетроваДва часа със самолет до Франкфурт, един до Бремен и 20 км с кола е разстоянието, което трябва да изминете до едно от най-китните и популярни градчета в северна Германия – Ворпсведе. Ще ви посрещне тихо спокойствие, къщи, обсипани с цветя, и десетки градинки, всяка една от които приютила съвременно изкуство. Всъщност, Вопсведе е известно като средище на артистите, но става такова случайно.


Музеят под открито небе


Преди години местността, сгушена до мочурливи блата, била обитавана от отрудени работници, разполагащи с вятърна мелница и църква. Никой нямало да узнае за съществуването на градчето, ако през 1884 г. Мими – дъщеря на местен търговец, не поканила при себе си студента художник Фриц Макензен. Така съдбата на Ворпсведе била предрешена. Изумрудено зелените поля, боровете и старите върби, тишината на необятните равнини и пълните с мистерии блата пленили младия художник. Впечатлен, той поканил своите приятели Ото Модерсон, Ханс ам Енде и Фриц Овербек да се присъединят към него и скоро уникалният ландшафт станал лайтмотив и в тяхното творчество.
Фотогалерия: Разходка из северните германски реки, море и села >


Така към Ворпсведе започнали да прииждат все повече и повече художници, а след тях писатели и поети, и през 1889 г те основали Вопсведската колония на артистите. Сред тях била и Паола Модерсон-Бекер, която специалистите считат за един от първите представители на импресионизма. През краткия си живот тя успяла да продаде едва три от повече от 400-те нарисувани от нея платна и получила международно признание чак след смъртта си. Днес във Ворпсведе живеят и работят повече от 150 живописци, скулптури, дизайнери, майстори на бижута и аксесоари. Малкото градче е с безкрайно количество галерии, студиа и артистични магазинчета. Централният музей притежава и постоянна експозиция с творбите на първите художници, заселили областта, сред които и Хенрих Вогелер.


Неговата съдба е не по-малко трагична. Той бързо постигнал професинален успех, но се развел и това преобърнало съдбата му. Опитвайки се да преживее болката, художникът тръгнал да рисува из целия свят. Въодушевен от идеите на социализма артистът се запознал със Соня Марчлевска, дъщеря на съратник на Ленин. Влюбил се, преместил се с нея в Москва и имал прекрасен живот до септември 1941 г, когато го депортирали в Казахстан. Там той работил на строеж, гладувал и, неиздържайки на лишенията и тежкия режим, умрял в болничната казарма. Днес картината му "Лятна вечер в Баркенхоф" е поставена на видно място в Художествената галерия на Ворпсведе.


Точно до огромната му къща пък е нашият хотел – най-романтичният в града. С цветя в стаите, в рустик стил, френски прозорци към озеленения двор, озвучен от песента на хиляди птички, които почват репертоара си още от пет сутринта. Освен да се порадвате на изкуство, във Ворпсведе може да се възползвате и от организираните разходки с лодка по река Хаме. Жизнерадостен водач, артистично преметнал шалче през врата ще ви преведе по устието на реката, където есента е пълно с жерави. Приключението може да трае от час до цял ден и да се комбинира с храни, напитки и наблюдение на многобройните птици, особено през периода на есента.


Огледалото на небесата


Уникалното на Ваденското море е, че на всеки шест часа то редува приливи и отливи, водите му напълно се отдръпват или изцяло заливат бреговете, като амплитудата е километри.

© Надежда Петрова

Уникалното на Ваденското море е, че на всеки шест часа то редува приливи и отливи, водите му напълно се отдръпват или изцяло заливат бреговете, като амплитудата е километри.


Само на час и половина от Ворпсведе пък ще се насладите на истински природен феномен. Уникалното на Ваденското море е, че на всеки шест часа то редува приливи и отливи, водите му напълно се отдръпват или изцяло заливат бреговете, като амплитудата е километри. Именно това позволява на многобройните туристи да се разхождат с часове върху него по време на отлив, когато пейзажът е просто сюрреалистичен. Повърхността блести като огледало, а най-ентусиазираните могат да вземат разстоянието от един остров до друг, вървейки само пеша.


Тук няма да се насладите на прозрачни води, а пясъкът не е златен под краката ви. Въпреки всичко, никой от посетителите не се изморява да кръстосва терена от кал, тиня и каша, и с интерес да се взира из него. Ние сме съпроводени от опитен водач, който, въоръжен с кофа и лопата, не спира да ровичка из морското дъно и да ни запознава с обитателите му. Така научаваме, че това, което всички смятаме за морски червеи (което изглежда като спагети, пръснати на купчинки из морското дъно), всъщност са следите, които те оставят, докато си ровят тунели под пясъка. Тинестите плитчини са богати на кислород и именно поради това многобройни миди, рачета, морски звезди и какво ли още не намират подслон сред тях.


През 2009 г. морето с площ от 2500 кв. км е включено в списъка на ЮНЕСКО и днес развитието на така наречения му "блатен" туризъм бележи небивал възход. Може да го практикувате пеша или да се насладите на емоцията, яхнали кон. При всички случаи разходката из този най-често черен, мек и мазен терен оставя незабравими спомени в паметта, освен това е и рай за любителите на фотографията.


Най-доброто място за преспиване след морските ви приключение пък е Куксхавен.

© Надежда Петрова

Най-доброто място за преспиване след морските ви приключение пък е Куксхавен.


Най-доброто място за преспиване след морските ви приключение пък е Куксхавен. Населението на града е 50 хил. души, а една от забележителностите му е пристанището "Стара любов". През уикенда тук изниква пазар, който е не само място за шопинг, но и чудесен терен за прекарване на вечерта. Пространството за минути се изпълва с палатки, шатри и сергии, предлагащи от дрехи до украшения и сувенири. Отвсякъде се носи музика и аромат на вкусни ястия и настроението е като при истински празник. Друго от привлекателните събития за гостите на града са състезанията с карети при при отлив, които повече от сто години се провеждат през юли и август.


Като всеки уважаващ себе си немски град тук също има замък. Построен е през 1340 г. и е един от най-старите в областта. Около него е разположена градина с вековни дървета, но всички идват тук основно заради морето и многобройните спа центрове покрай брега.


Един от най-добрите е Thalassozentrum ahoi – с няколко басейна с различна температури на водата и излаз на плажа, което позволява да редувате къпането в басейн с това в море.


История за овце и други животни


Ако в някакъв момент се изморите от морски преживявания съвсем близо до вас е Люнебургската степ. Най-високата й точка е едва 169 м надморска височина, но пак открива приятна гледка към околността. Тук в средните векове виреели букови и дъбови гори, които поетапно били унищожени заради дървесината, необходима за фабриките за сол. Това постепенно оформило пустошта, хълмовете се покрили с блата и много хедър. Периодът на неговия цъфтеж е през август и септември, така че - възползвайте се. Разбира се – това не са лавандулови полета, но това не е и френския Прованс, а резерват в Германия. Казват, че ако го посетите през август ще се изумите от преливащите му цветове. В зависимост от светлината ще минавате през безкрайни поляни, ту облени в розово, понякога клонящо към червено, а на залез слънце ще сте из лилав рай.


Любопитно е, че за да не се развие гората отново, било нужно местността да се засели с овце. За целта била създадена и специална порода, чиято основна задача днес е да пасе и да изтръгва младите дръвчета със своите остри муцуни. Животните са изключително симпатични, с тъмни глави, навити рога и дълга козина.


Вилседе е селце като от приказките.

© Надежда Петрова

Вилседе е селце като от приказките.


След като покорите върха, вариантите са два - да се върнете отново пеша или да наемете карета от малкото селце Вилседе. А то наистина е като в приказките – тухлени къщи с дървени подпори, сламени покриви и цветя, цветя, цветя. Тук има магазин за сувенири, малък музей и заведение, в което може да похапнете домашно направени пайове, кексчета, петифурки, изобщо всичко сладко, което въображението ви може да си представи.


Нашата идилия продължава с връщане с файтон, побиращ достатъчно хора, който може да наемете срещу 30 евро. Кочияш шегаджия ще ви говори на диалект, характерен за местността, но опиянението от екзотиката на самото преживяване сваля на мига всякакви бариери и след секунда вече всички общуват като стари приятели. Конете потропват по селския път, пътуващите се подрусват и смеят, и усещането е като да си станал частица от вълнуващ средновековен роман, чийто край може да е само добър.


Хитцакер и села като слънце


Германия: Чиста приказка

© Надежда Петрова


До скоро не бях чувала, че позицията кмет може да се изпълнява от доброволец. Точно такова обаче е положението в малкия град - остров Хитцакер. Живописното, основано през Средновековието, градче е с население от 5 000 жители и симпатични къщурки, тесни улички и кокетни заведения.


Тази идилия за съжаление, често е нарушавана от многобройните наводнения, които сполетяват града. През 2002 г в него пристига и екип от CNN, за да отрази огромните щети, причинени от повишаването на нивото на Елба. Жителите още треперят и при спомена от 2006 г, когато градът е залят вследствие на комбинацията от проливни дъждове и топенето на снеговете в Чехия. Ние се разхождаме из него в един необеспокояван от катаклизми слънчев ден и най-естественото, което можем да направим, е да се повозим с корабче по Елба. Голяма е! Трудно е да се обхване с поглед разстоянието от единия до другия й бряг. Около нас се шири зеленина, прелитат разноцветни птички и само от време навреме свирката на някоя друга минаваща лодка обезпокоява пасторалното блаженство. По някое време изпод рула се появяват вкусни сандвичи, носят и кана с ароматно кафе и щастието е пълно.


Разходката из северната немска провинция обаче, няма да е такова, ако на финала не посетим и на т.нар. местни кръгли села. Основани са преди няколкостотин години и се характеризират с централен кръгъл площад, от който като слънчеви лъчи тръгват и къщите. Германците обичат да сравняват формата им с торта, а домовете - като парчетата от нея. Тези села обикновено са скрити, далеч от главните пътища, а жителите им живеят много уединено. Единственото, потресаващо тук, е тишината и изолацията от като че ли целия останал свят. Най-много в тях да откриете заведение, което обаче затваря в ранните вечерни часове.


Музей на този тип села има в Любелн и там нагледно е показано как е течал животът на жителите през вековете. Всъщност, ако трябва да сме честни – не много по-различно от обитателите на немската провинция и днес. Спокойствие, сезонна храна, чиста природа, къщи с цветя, спорадични умилителни празненства и хотели без мини барове. Една наистина красива приказка, но преди да се гмурнете в нея, задължително прочетете упътването.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  "Чиста приказка"......
  Ми не знам,но няма да проверявам...на фона на събитията от последните дни.

 2. 2 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 723 Неутрално
 3. 3 Профил на wehrmacht
  wehrmacht
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Актуално
  Германия: Очистени приказно

  1 8 беше прав!
 4. 4 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Пир по време на чума.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 5. 5 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Германия беше едно хубаво място за живот и работа.
  Не знам доколко това е валидно днес и ще е валидно утре.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 6. 6 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Виктор Пасков описва приказката иначе..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 7. 7 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Престанете с тези промивки на очите и душата! Вече няма как да убедите който и да е българин, че това на снимката е в германия- още утре може да бъде взривено от изперкали “сирийски бежанци“! Нека сега който иска, да емигрира в германия- стиска ли му всеки ден да се озърта като гърмян заек и да оглежда подозрително хората на улицата дали някой не носи шахидски колан или дали в раницата му няма експлозиви! Тази галерия е меко казано, неуместна ,предвид 4тото нападение в германия за седмица!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 8. 8 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Могат хората, направили са си го ... имат си го!
  Красиво, ... приказно даже .... остава да се опази ... от завистници, злобари и разрушители!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 9. 9 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Кмет доброволец - пример за подражание.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#8:"Georgi Yordanov"]остава да се опази [/quote] в това е главният проблем! Вие що не емигрирате там- щом считате , че германската държава има ресурса и силата като държава да го опази, значи не Ви е страх от нищо, от терористични актове и че тази красота ще бъде разрушена?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Приказката за мирното съжителстване на народите в Германия свърши. Приказката, че нео-нацизмът е най-голямото зло за Германия и ЕС - също.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 12. 12 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Весело

  Аааааа,я разкажете за приказките на Али Баба,от последните три дни!!!!
  Те са по-интересни!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 13. 13 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#7] от "Логика":

  Именно тази култура, колкото и да се мъчат, джихадистите никога няма да унищожат.

  Приказката по тези малки населени места в Северна Европа ще продължава. Там хората са искрено гостоприемни но мултикултурата не връзва дикиш.

 14. 14 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Таз година ще водя гаджето на екскурзия из Източна Европа- Румъния, Унгария, Словакия, Чехия, Полша.

  Старателно заобикаляйки Меркело- Оландско- Юнкерския рай!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 15. 15 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Няма страшно, орките ще и видят сметката на тая приказака. С любезното съдействие на Саурон. ©

  Апокалипсисът апокалиптичен
 16. 16 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Върху тая чиста приказка се
  появиха мниго грозни петна.
  Германците да се стегнат и да
  ги изчистят барабар с Меркел !!!

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  Браво! Наистина приказка.

 18. 18 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#14:"mr.lottalove."]Таз година ще водя гаджето на екскурзия из Източна Европа- Румъния, Унгария, Словакия, Чехия, Полша.
  [/quote]

  Тя ли избра там, или ти?

  /не се чете/
 19. 19 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Ще бъде трудно за германците да възстановят спокойствието и мира , но нека "приказката продължи" . Не е ли тъжно да се руши такава красота ? Вярвам ,че германците в най- скоро време ще поправят грешките си !

 20. 20 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Красиво е! И изглежда, наистина, много спокойно. Банално ще прозвучи, но наистина, всичко това се дължи на хората, които населяват тези земи и са си създали своя рай, а не на варварите, които периодично пристигат от изток, след като опоскат всичко там и имат претенции.

 21. 21 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Да,селата все още са прекрасни,но там не видях досега никакви пришълци.Поне в околностите на Мюнхен,понеже често ни се налага да пътуваме до там. Но градове като Аугсбург и Нюрнберг,например,ме ужасиха. Мисля,че дори стерилно чистите и подредени германци,които питаят такова влечение дори към най-дребния детайл,не могат да насмогнат да почистят кочините,в които са превърнати тия градове.
  Прави ми впечатление,че германецът е подчертано любезен с мигрантите от Изтока. Доста неестествено,като се има предвид,че с такава прекалена любезност не се отнасят даже със собствените си съграждани...

  Дневник-токсичният сайт
 22. 22 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Беше приказка. Сега вече не е...

 23. 23 Профил на rado_sv
  rado_sv
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Може би е приказка, но с тези кошмари, които стават там и навсякъде из Европа, не знам дали ми се мърда от България.

 24. 24 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#22] от "luda_krava":"Беше приказка. Сега вече не е..."

  Според Виктор Пасков, лека му пръст, беше "Германия - мръсна приказка"!

 25. 25 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  До коментар [#21] от "kashpirovska":

  Подчертано любезен е, защото се страхува да не го нарочат за фашист, ксенофоб, националист. Да го сочат с пръст, че не постъпва "правилно", да му лепнат "алената буква"...

  Съвсем същото се наблюдава и в Швеция. Обикновените шведи нямат никакво притеснение да направят забележка за неправилно поведение на друг швед, но на мигрант с арабско име - не. Само че ходят и споделят фрустрацията си с други шведи. Защо просто не кажат на мигранта, че поведението му е грешно ли? За да не ги обвинят, че са агресивни и имат предразсъдъци към мигрантите.

  В резултат мигрантът остава с впечатлението, че на него му е разрешено повече и може да не спазва правилата, а местните остават с раздразнението, че мигрантите ... не спазват правилата. И неприязънта, а оттам и разделението между двете групи расте.

 26. 26 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 515 Разстроено

  До коментар [#25] от "luda_krava":
  За съжаление и моите впечатления са такива...Страхуват се,това ми е повече от ясно.Даже се шегувахме с горчивина вкъщи дали не е по-удачно следващия път да се облечем като мигранти,за да се убедим окончателно в правотата си.
  Но,сигурна съм,лицемерието е тотално!Нищо от миналото не е забравено,споменът за оня неуспял художник с мустачките е повече от жив.Чудно защо все още се тълпят на екскурзии в алпийската му вила Бергхоф...Нали,като ще е забранено да се споменава даже името му,да вземат и да я затворят,а те тръгнали пари да събират там...хаха!

  Дневник-токсичният сайт
 27. 27 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 716 Неутрално

  [quote#24:"batzdravo"]Според Виктор Пасков, лека му пръст, беше "Германия - мръсна приказка"! [/quote]
  Вероятно идва от книгата на Хайне:

  „Deutschland. Ein Wintermärchen“

 28. 28 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Спокойно, чисто, подредено - личи си протестантската прaволинейност.
  Място, което заслужава да се посети.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 29. 29 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1247 Весело

  [quote#18:"Тони Шнайдера"]Тя ли избра там, или ти?[/quote]

  Хъм, онователен въпрос!

  Нали знаеш- аз съм главата, ма тя е шията!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 30. 30 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 458 Разстроено

  [quote#11:"majorman"]Приказката за мирното съжителстване на народите в Германия свърши. Приказката, че нео-нацизмът е най-голямото зло за Германия и ЕС - също.[/quote]

  За огромно съжаление си прав!

  Нео-нацизмът обаче си има ново лице - ислямо-комунизмът. И май ще е новото голямо зло в Германия и ЕС

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 31. 31 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#14] от "mr.lottalove.":

  Не мисля, че сте единственият с тази стратегия, на която аз вече гледам като на проява на добър вкус!

  Надявам се, че ще ви хареса.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 32. 32 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#21:"kashpirovska"]Но градове като Аугсбург и Нюрнберг,например,ме ужасиха.[/quote]

  Байерн е най-запазен в сравнение с останалите провинции. В Северна Германия е ужас. Хамбург се превърна в арабо-мангалска кочина. В момента правя всичко възможно, за да избегна командировки там. Определено не е приятно преживяване. Спя в един хубав хотел в центъра на Хамбург и ме е страх да остана пред хотела дори и 5 мин, за да изпуша една цигара. Някакви чаршафосани и максимално пигментирани ме гледат като полезно изкопаемо, говорят ми някакви неща на развален немски...общо взето човек има чувството, че е някъде в Близкия Изток.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 33. 33 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#22] от "luda_krava":

  Дания е все още приказка! Надявам се, че ще я опазите.

  Предупреждавам, че ако ти се наложи да посетиш Германия, след като си прекарал дори и няколко дни в Дания, ще преживееш културен шок.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 34. 34 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#25:"luda_krava"]И неприязънта, а оттам и разделението между двете групи расте. [/quote]

  Естествено! Това, че в шведите нямат нищо против мигрантите и продължават да приемат културните им различия, е сняг от вчера.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 35. 35 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Това опит за спасяване на туризма ли е?

 36. 36 Профил на Double Talking Jive
  Double Talking Jive
  Рейтинг: 402 Гневно
 37. 37 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#36] от "Double Talking Jive":

  Не всички са такива...само около 80%

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 38. 38 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 753 Неутрално

  чиста приказка до следващото "Аллах Акбар" ..

  Марс е изконна Американска територия!
 39. 39 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Не пускайте подобни статии, че меркел немците ще налазят

 40. 40 Профил на stuzia
  stuzia
  Рейтинг: 8 Неутрално  Толкова ли е трудно да се пише достоверно и да се публикува само проверена информация. Статията е пълна с погрешно изписани имена. Куксхафен се изписва и произнася с "ф". Разположен е на брега на Северно море и устието на Елба. Не съществува и "Ваденско море". Крайбрежната ивица от Холандия до Дания носи името Ватенмеер. Живея в Куксхафен и работя на 100 м. от морето.

 41. 41 Профил на gecheto
  gecheto
  Рейтинг: 233 Неутрално

  А бе хубаво е, ама в Италия откъдето и да го погледна по ми харесва. В Южна Европа ми е на мен сърцето.

 42. 42 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2491 Весело

  Чудесно разказана история, благодаря! По-добре да пропуснете 90% от коментарите по-горе. Хората са се предозирали с хейт.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 43. 43 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#40] от "stuzia":
  Е тогава не знаеш ли какво е wattenmeer и как това се превежда на бг език? Даже не е нужно да живееш в Cuxhaven (което си е чист plattdeutsch и транскрипцията му е въпрос на интерпретация, за което правила няма), защо трябва да се заяждаш толкова елементарно? Статията е красива и добронамерена, ти това ли намери да изплюеш като жълта жлъчка? Ако там не се чувстваш добре, не си го изкарвай на нас, моля те!

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK