Сподели ... Несебър

Несебър (Месамбрия, Месемврия) е един от най-древните градове на Европа, основан преди 3200 години.


Старият му град е обявен за архитектурно-исторически резерват с национално значение точно преди 60 г. - на 18 юли 1956 г., а през 1983 г. ЮНЕСКО го включва в Списъка на паметниците на Световното културно наследство.


Виртуалната разходка из Несебър е възможна благодарение на проекта "Сподели България" на фондация "Интерактивна България" но повод 60-годишнината от присъединяването на България към ЮНЕСКО.

В официалния туристически портал на България се казва, че първите крепостни стени са построени от траките през VІІІ в.пр.Хр., след това през V в.пр.Хр. гръцките колонизатори също строят крепостни съоръжения. След като римляните завладяват Месемврия, също използват крепостните стени. Периодът, през който Месемврия е под управлението на Византийската империя, е време на активна строителна дейност (V в.н.е.). От този период е най-добре запазена крепостната стена около градската порта. По време на ранновизантийската епоха е издигната крепостна стена и на югозападния бряг, която е запазена и до днес.


След като Римската империя мести столицата си в Константинопол, а християнската религия става официална, в Месемврия започват да се строят много християнски храмове. Според различни предания в Несебър е имало около 40 църкви, а днес има данни за 23 от тях като най-ранната е църквата "Свети Стефан" от ХІ - ХІІІ в.


Досега от обектите на ЮНЕСКО в България представихме Боянската църква, ткракийската гробница в Свещари, Казанлъшката гробница и парка Пирин. Очаквайте още панорами от природните и културно-историческите богатства на България в следващите седмици в "На път".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK