По билото на Стара планина от връх Ком до нос Емине (откъс)

По билото на Стара планина от връх Ком до нос Емине (откъс)

© Димо КолевИ както традицията повелява
слагаш две камъчета във торбата.
И тръгваш бодро ти на изток...
В начало с песен на уста,
но скоро болките в краката
оставят песента по пътя нейде във гората.
Дано успееш ти до край да стигнеш,
дано мечтата своя сбъднеш.
И безкраят морски най-накрая зърнеш.
И тогава спомняш си
за двете камъчета в торбата.
Какво за тях традицията повелява
ще разбереш ти най-накрая!


Така започва пътеводителят "По билото на Стара планина. От връх Ком до нос Емине" (пеша и с колело) на Димо Колев. Предлагаме Ви втората глава от него.


2. Вр. Ком (2016 м) – проход Петрохан (1409 м) – хижа "Петрохан" (1470 м)
Картова схема: 3 и 4
Продължителност: пешеходци - 4 часа
колоездачи - 2 часа.
Разстояние: пешеходци - 12 км
колоездачи - 14.5 км
Изкачване: 140 м
Слизане: 685 м


Места за подслон:
Мотел "Петрохан" се намира на превала на прохода. Представлява масивна сграда с капацитет 23 места в стаи със самостоятелни санитарни възли и бани. Към мотела има голям ресторант с камина, барбекю и пещ.
Хотел "Петрохански кристал" се намира на няколко метра от прохода, по пътя към хижа Петрохан. Представлява масивна триетажна сграда с капацитет 15 места в стаи със самостоятелни санитарни възли и бани.
Хижа "Петрохан" (1470 м) се намира югоизточно от прохода в планината Козница. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 70 места в стаи със самостоятелни санитарни възли и бани. Сградата е електрифицирана, отоплението е с локално парно, има туристическа столова, кухня и открита тераса. Частна хижа. За контакти: 0888 867 930.


Водоизточници:
местност Клисурски говедарник - малка каменна чешма под пътя
Петроханската чешма - след прохода на Историческия път
хижа "Петрохан"


От вр. Ком (2016 м) за около 10 мин. в източна посока се слиза на седлото разделящо го от Среден Ком. От тук маркираната пътека и зимната маркировка подсичат южния му склон и достигат в подножието на вр. Малък Ком (1659 м), от където се продължава за кратко по път в южна посока.


Среден Ком може да се подсече и по черен път, който минава малко под маркираната пътека в близост до изворите на Гинска река в местност Мочурище. Това е предпочитаният от колоездачите вариант. Маркираната туристическа пътека подсича вр. Малък Ком от запад и от юг. Колоездачите минават по пътя, който слиза още по-надолу. Скоро всички те се събират на реброто спускащо се от връх Малък Ком на югоизток.


За кратко се слиза на прекия път свързващ Петроханския проход (1409 м) с двете Берковски хижи "Ком" - нова и стара. Тук в местност Клисурски соват летния и зимен вариант на маршрута се разделят - маркировката продължава по пътя, а стълбовете прехвърлят през седлото двуглаво възвишение и в началото на гората отново излизат на пътя. Малко преди това се преминава покрай останките на Клисурския говедарник, под който има каменна чешма с два чучура. Около нея е мочурливо и растителността избуява значително, затова трябва да се внимава да не се изпусне. Цялата поляна на пролет е покрита с омайни лютичета и теменужки. Под чешмата също е имало постройки, основите от които още личат. В началото на гората излиза още един път от североизток, по който може да се слезе през връх Мала поляна (1447 м) към с. Бързия (До тук около 2 часа).

По билото на Стара планина от връх Ком до нос Емине (откъс)

© Димо Колев


На югоизток по билото следва двуглаво безименно възвишение, през което няма прокарана пътека. Пътят, по който минават колоездачите, го заобикаля от дясно, а маркираната пътека - от ляво. Първоначално се върви през букова гора, след това през гъста борова, която преминава отново в букова и за около 10 мин. се излиза на малка полянка покрита с малинаци, над която се стъпва отново на пътя към Петрохан. Следват нови три връхчета, които също се подсичат.


Преминава се покрай вековно буково дърво и се пресича продълговата полянка. След нея се слиза на голата седловинна Щавена поляна. В ляво до един от изворите на р. Рибна бара са руините на някогашна мандра, а в дясно до маркировъчен стълб има ловно чакало. През поляната има стари стълбове от далекопреносната мрежа, а високо над дърветата стърчи кулата на РРТС-Петрохан на вр. Зелена глава (1653 м).

На връх Ком

© Димо Колев

На връх Ком


Пътят плавно извива в южна посока и навлиза в гората, където се разклонява. Десният път също достига до прохода, но маркировката следва левия, който е по широк и каменист. Още в началото в ляво се отделя пряка пътека, която сече единствения му завой. След кратко изкачване се излиза на асфалтов път водещ към станцията на вр. Зелена глава. По него в южна посока се слиза на седловината между върховете Зелена глава от север и Гола глава (1599 м) от юг, където описва S-образен завой и продължава на югоизток. При следващия му завой се минава по пряка пътека, след която на пътя излиза другия вариант от към Щавена поляна.


Следва нова пряка пътечка, която покрай двуетажна вила слиза до разклона към някогашната голяма хижа "Варвара", която отдавна не работи. В ляво отново се излиза на асфалта, който след няколко метра достига до седловината на Петроханския проход. Насреща е големия воден басейн - изравнителят на ВЕЦ "Петрохан", а в дясно има заведение, зад което се намира мотел "Петрохан" (До тук около 3 часа и 30 мин).


Проходът е използван още от римляните. През 1868 г. през него се прокарва шосеен път и на седловината Петър Ангелов от Берковица построява хан. Съчетанието от името на собственика и построения от него хан придобива популярност и проходът започва да се нарича Петров хан - Петрохан. Тук свършва Берковска планина и започва Козница.


Към хижа "Петрохан" (1470 м) се продължава покрай оградата на водосборния басейн на югоизток по т.н. Исторически път. Всъщност това е старото трасе на прохода. Вляво са изоставените постройки на горското и пощата, а в дясно е хотел "Петрохански кристал". При уширението на пътя е паметникът на Васил Коларов и Георги Димитров. След него е голямата чешма, зад която започва пряката маркирана пътека към хижата. Тук е и началото на маркирания туристически маршрут през връх Тодорини кукли (1785 м) към Клисурския манастир, който в началото съвпада с билния.


След като се изкачат стъпалата се излиза на малка полянка след която покрай маркировъчен стълб се навлиза в букова гора. След кратко плавно изкачване покрай малък поток в югоизточна посока се навлиза в иглолистна гора, след която се излиза на открити поляни в местност Мочурището. При дъждовно време тук наистина е мочурливо и вървенето е неприятно. Има прокарана и стълбова маркировка, която донякъде улеснява предвижването през голата местност.


В края на поляната в дясно под дърветата има пейка, а до хижата остават няколко минути. Точно преди нея има разклонение в ляво, по което може да се мине отгоре над хижата без да се ходи до нея и да се излезе отново на маркираната пътека към билото на Козница. Този вариант обаче е немаркиран (До тук около 4 часа).


От седловината на прохода велосипедистите също поемат по Историческия път на югоизток. След като се премине покрай чешмата се продължава по него на югозапад, след около 500 м се тръгва в ляво и на изток. 5 мин. след това отново в ляво е разклонението към хижата.


По билото на Стара планина от връх Ком до нос Емине (откъс)

© Димо Колев

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  По маркирани пътеки и баба знае. Майката му е да тръгнеш само с карта, без компас, да видим след колко години ще стигнеш на Емине! Ако въобще стигнеш.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Голямо предизвикателство си е тоя маршрут!
  Браво за издадения пътеводител! Дано намери своите последователи-ентусиасти!
  Успех на всеки начинател!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 3. 3 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1528 Любопитно

  Много хора го ходят, дори и сами.
  Един колега се върна оня ден - за 19 дни го мина, сам.
  Най-бързото минаване е за 7 денонощия, 70 и някоя година, но не помня от кой. Това Дизела дето го направи не е баш рекорд, защото той си тича сам, без багаж и с екип който да го снабдява с всичко. Ако се пробва сам и с 15 кила раница и без джипиеси и прочее ще го видя дали за 4 ще свърши.

  Жената е покана за щастие
 4. 4 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#3] от "bgpainter":

  За мен винаги смисъла да минеш Ком-Емине е бил да го направиш не за 7, а за 27 дни - само така можеш изцяло да се насладиш на природата, Балкана и приключението. Другото е мания за величие. Когато бързаш за време в планината изпускаш най-важното - самата планина

 5. 5 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  И защо трябва да го правиш по този начин? Маркираните пътеки затова са маркирани - за да помагат.

 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Почвал съм го 2 пъти пози поход и двата не го довърших - все на Шипка се отказвах, та си мислех, че може би най-удачния вариант за него е - до гара Кръстец - пеша с раницата, координирам с някой приятел да ми прати колелото там по железницата и оттам до морето - на педали.

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  [quote#5:"gdobranov"]И защо трябва да го правиш по този начин? [/quote]

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Без маркирани пътеки или без планински водач или само с карта без компас е една глупава и опасна авантюра.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6143 Неутрално

  Великолепна идея за пътеводителя. 10 души да запали ще е страхотно. Този маршрут в статията е отличен за начинаещи, а на и около Петрохан е много красиво, да не споменавам за биволското мляко в гърненце от преди години

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Браво за пътеводителя! А този преход съм го заплюл, но трябва да отделя поне 20-25 дни. Не искам да се зора, а Балкана е красив и не си струва да се бърза излишно.

 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  [quote#1:"lz2"]По маркирани пътеки и баба знае. [/quote]
  А ти какво преедлагаш?
  През истинска гора е пълно с храсти и треви човешки ръст!
  Как ще минеш ако няма пътека?
  Да, над 2000м надмоска височина са само поляни и може да подкараш накъдето искаш, но това са малко площи.

  В Русия съм! В Русия съм!
 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  [quote#3:"bgpainter"]Това Дизела дето го направи не е баш рекорд, защото той си тича сам, без багаж и с екип който да го снабдява с всичко. Ако се пробва сам и с 15 кила раница и без джипиеси и прочее ще го видя дали за 4 ще свърши. [/quote]
  Абсолютно!
  Наскоро бях на хижа Тъжа. Спира микробуса-вътре един куп раници! Така и баба може-някой като ти носи багажа, а ти си с едно шишенце вода!

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  [quote#6:"lustmord"]все на Шипка се отказвах[/quote]
  Що на шипка?
  Шипка-Бузлуджа има и черен автомобилен път и шосеен!
  Не е като да вървиш по Тарзановата пътека и да подскачаш от камък на камък!

  В Русия съм! В Русия съм!
 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  [quote#8:"Gopeто"]Без маркирани пътеки или без планински водач или само с карта без компас е една глупава и опасна авантюра. [/quote]
  Да не говорим, че има маркировки, но няма табели!
  Особено по колчетата на зимната маркириовка! Западно от заслон Ботев се кръстосват няколко редици колчета-кое за къде е -няма идея! Има табелки опадали по земята, но толкова ръждиви че не си личи какво е пишело на тях преди 50 години!

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 15 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  [quote#10:"olimpipanov"]А този преход съм го заплюл, но трябва да отделя поне 20-25 дни. Не искам да се зора,[/quote]

  Ти не искаш, но има участъци, където хижите са на рядко. И да не искаш-трябва да се озориш и да пристигнеш в следващата.Колкото и да е далече.Около хижа Тъжа има гоиляма липса на места за настаняване. Всички по маршрута трябва да спят на Тъжа. И в един момент като тръгнат 5 поредни дни групи по 45 човека от Ком-Емине и забрави да има къде да спиш!

  В Русия съм! В Русия съм!
 16. 16 Профил на Пътеводител На Стара Планина
  Пътеводител На Стара Планина
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Ако тръгнеш само с карта без компас трябва да си луд. Или късметлия. Нека падне мъглата да видим какво ще я правиш тази карта. Дето не се знае къде е следващия кол. Без ГПС съм съгласен.

 17. 17 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 524 Весело

  Много се надъхах да го направя това.

  Евалла на Димо Колев, че го е написал това.

 18. 18 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  За съжаление пътеводителя ема един голям недостатък:
  Много е обемен и тежък. Съвсем скоро се върнах от две седмици обиколка из Централен Балкан-абсурд да нося такава тухла!
  Иначе браво за инициативата!

  В Русия съм! В Русия съм!
 19. 19 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#13] от "Веселин Дечев (десидент)":

  [quote#13:"Веселин Дечев (десидент)"]Що на шипка?[/quote]

  Ами краката ми вече бяха в 60% мехури и 40% останало - хич не ми беше до кеф и съзерцания.

 20. 20 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#18] от "Веселин Дечев (десидент)":

  Дано се сетят да го пуснат и елекронен - аз лично се родих откакто излязоха тез книги и таблети - 300г и си носиш и пътеводителя и 200 книги за четене, на таблета има и гпс за зор заман - и карти съм си свалил - супер полезна джаджа се оказа това.

 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7718 Неутрално

  Хубав маршрут като за млади и здрави хора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK