Какво означава цветът на паспорта

Какво означава цветът на паспорта

© Passport IndexНаредени на опашката за паспортен контрол, хората държат в ръцете си различни на цвят документи за самоличност. Сайтът Passport Index, поддържащ база данни за образците международни паспорти, даде отговор на въпроса защо е така и каква информация носи цветът на корицата.


Докато правилата, които диктуват как трябва да изглеждат международните паспорти, включително техният размер и формат, са издадени от Международната организация за гражданска авиация (ICAO), правителствата по света имат свободата да избират цвета и дизайна на своя национален документ. Съществуват обаче известни традиции - исторически, политически или религиозни, към които правителствата се придържат, казва пред Business Insider Хрант Богосян, вицепрезидент на "Артон груп", която поддържа базата данни.


Всички паспорти в света могат да бъдат сведени до четири цвята - червено, синьо, зелено и черно.
Нюансите на бордо са предпочитани от страните от ЕС и кандидатите за членство. Например, Турция смени цвета на международните си паспорти на тъмночервено, когато реши да започне присъединителния процес. В тази гама са и паспортите на страните от бившия комунистически блок, например Русия и Китай. Швейцарските паспорти пък са яркочервени като пренасят върху кориците си цвета на националното знаме.


Синьото е предимно цветът на държавите от Новия свят, казва експертът. В различни нюанси на синьото са международните документи за пътуване на гражданите на САЩ, на страни от Карибския басейн и Южна Америка.


Зеленото е белег, че притежателят на паспорта е гражданин на мюсюлманска държава. Това е любимият цвят на пророка Мохамед, смятан за символ на природата и живота.


Обяснението за черния цвят, избран от правителствата на Ботсуана, Замбия и Нова Зеландия, е че по-трудно се износва и документът изглежда представително дълго време.


Някои държави, например Канада, Великобритания, САЩ, Китай и Норвегия, вграждат скрити картинки върху страниците, които се виждат само на ултравиолетова светлина. Норвежките паспорти са украсени с изображения на северното сияние. Финландските пък при бързо разлистване създават илюзията за бягащ лос.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK