Пътешествие с бюджет от 5 лв. на ден. За двама

Георги Златев

© Юлия Лазарова

Георги ЗлатевИма хора, които не си позволяват да пътуват надалече или в страни с висок стандарт на живот, защото не могат да си позволят да се хранят по ресторанти и да понесат високите цени на местните хотели. Други по различни причини избират комфорта на организираните пътувания с автобус, при които не трябва да мислиш нищо, но и да се съобразяваш с почасовия график за всяка дейност.


За някои пътешественици подобни въпроси изобщо не стоят. Такива са Маги (зоолог), Георги (оператор, сценарист и връзки с обществеността) и Цветин (алпинист и спелеолог, а по образование инженер).


Познават се от 12 г., свързва ги страстта към пътуването. Тя ги води заедно вече няколко пъти в различни точки на Азия и по други места.
Една година живеят на Канарите, където Маги учи. "У едно семейство живяхме месец, приютиха ни, хапвахме канарски манджи докато си намерим наше място", разказва Георги.


Първото пътешествие заедно правят в Иран през 2007 г. Тримата плюс една канадка тръгват от България с "Голф двойка", минават през Турция, Иран до Персийския залив и обратно.


"Преживяхме първия си културен шок. Всички казваха, че сме луди, че ще ни се случат неприятни неща", спомня си Георги. С него разговаряме докато другите двама се намират някъде из Индонезия докато се опитват да съберат средства за експедиция в Папуа Нова Гвинея.


"Оказа се, че иранците са може би най-милият народ, помагат непрекъснато, канят те от улицата в дома си, нагостяват те, може да останеш да спиш у тях".


Фотогалерия: Пътешествие за трима без пари >


Първоначално стресираща се оказала среща с въоръжени военни, които ги накарали да карат след тях. Докато стигнат до място, което военните им предложили за бивак, защото било безопасно. "Оказаха се изключително добронамерени".


По-късно тримата живеят една година в Китай. Пътешествието из страната съчетават с даване на уроци по английски и така финансират престоя си.


Сега се надяват да тръгнат на изследователско пътешествие в Папуа Нова Гвинея от средата на ноември до средата на февруари. Защото е "изключително диво. Като преди стотици години". Целта им е да покажат и чрез филм живота на местните, не онези, които обичайно се показват на туристите в близост до по-оживените места, а тези от вътрешността на страната. Искат да разчупят стереотипите, според които там живеят едва ли не канибали.


Обичайно при тези пътешествия правят научно-популярни филми. Могат да се видят и в сайта им. В допълнение Маги, която работи в университета на Тенерифе, има интерес към различни лечебни растения и практики, за които ще събере научен материал.


Обичайно тези пътувания са пътуване на автостоп, спане на палатка, а бюджетът за двама се получава средно общо по пет лева на ден, разказва Георги. За предстоящото пътуване обаче искат да купят по-добра камера, с която да заснемат видеоматериала и се налага да наемат хеликоптер, за да стигнат до вътрешността на страната, докъдето няма развита инфраструктура. Така бюджетът нараства до 13 хил. лева за тримата. Започнали са кампания по т. нар. карудфъндинг, която, ако не успее, само Маги и Цветин ще продължат пътуването от там, където се намират в момента, и няма да успеят да навлязат във вътрешността на страната.


По думите на Георги започва да нараства броят на хората, които подкрепят финансово проектите им, макар и с дребни суми - по един-двама души месечно даряват по 10-20 евро. В допълнение те правят публични прожекции на филмите си и изложби.


На въпроса ми как успяват да вместят толкова дълги пътешествия в работния си график, Георги обяснява, че днес пазарът на труда е много динамичен и ако нямат работа в момента тръгват, а ако имат напускат. В университета на Маги пък явно проявяват толерантност към дългосрочните й отсъствия.


Следващ план предвижда да отидат до Австралия или Нова Зеландия, където малко да поработят, за да съберат пари за следващо пътуване.


"Не ни омръзва, не се уморяваме. Като се задържим в някой град десет дни, на десетия ден искаме да тръгваме", обяснява Георги. Така си представят живота си. Засега.


Бидейки тук и толкова засипани с информация реално имаме доста погрешна представа за хората в тези отдалечени точки и сме пълни със стереотипи, казва той за нуждата да отидеш и да видиш с очите си. А като се върнеш да си научил толкова много въпреки липсата на общ език с тези, с които си споделял храната, покрива над главата си и взаимното любопитство.


В сайта-керван на тримата има и подробни указания за желаещите да вървят по техните маршрути - какво да вземат и какво - не, откъде да си купят добра карта на района и др. ценни напътствия.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Това са хора,които пътешестват основно с научно-опознавателна цел и нямат претенции за комфорт.Респецт към тези хора!

 2. 2 Профил на Red Chief
  Red Chief
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Целта е нищо,пътя е всичко...

  Свободата на словото се подкрепя от техническия прогрес
 3. 3 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 636 Неутрално

  СВОБОДА ... едно от най-ценните неща в живота на Човека!
  Поздравления за куража - да искаш, да можеш и да го правиш!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 4. 4 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Тези хора трябва да са ни за пример?

 5. 5 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Пет лева са малко!Може би дамата подпомага допълнително бюджета с още пет лева, с некой богоугодни мероприятия по магистралите!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 6. 6 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Веднъж (като студент, преди мноооого години) направих такова нещо, ама в т.н. "класическа Еропа". Това след като прочетох релевантните глави на една от бая полулярните тогава книги "Европа за $ 5/10/ден". Беше...КУПОН, ТРЪПКА!

  Запознах се с куп интересни хора (с двама дълги години след това се срещахме, и след като се "институционализирахме", вече на други стандарти). Спях в евтини хостели (докато си намирах временен подслон), бачках по няколко дена за да набавя пари за харч, пътувах автостоп...като всеки студент по онези години

  Подходящо за сравнително млади (и несемейни) хора без постоянна работа/стандартни професионални кариери. РЕСПЕКТ към такива авантюристи

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 7. 7 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 950 Неутрално

  [quote#5:"Господин Дьорд и неговият слуга Ганьо"]Пет лева са малко!Може би дамата подпомага допълнително бюджета с още пет лева, с некой богоугодни мероприятия по магистралите!? [/quote]
  Ай' сОПри с твойте простотии под всяка статия, мо'йш ли бре, $ер$ем?!? Подобна простотия беше написал и вчера за онези 3 деца от онзи дом в Люлин, които ги обявиха за търсене и после ги намериха. Разбра се вече к'о ти е в кухата кратунка, не е нужно да го поФтаряш във всяка статия!
  До коментар [#5] от "Господин Дьорд и неговият слуга Ганьо":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 8. 8 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Е, няма как целият свят да тръгне да пътува и "някой друг" да го приема, настанява и храни за своя сметка, т.е. - на чужд гръб аванта!
  Не виждам защо трябва да се възхвалява в дълга, мазна статия някакъв вид просия!?!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 9. 9 Профил на bastaa
  bastaa
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Заглавието не е много точно - трябва да е Мизерия за 5 лева на ден... И живот на гърба на бедни хора от бедни региони на света. Някак си не ми се струва честно. Освен това, всичко звучи много розово, но такава мизерия за хора на тяхната възраст могат да издържат само единици.

 10. 10 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Една позната си пада по "културния живот в столицата" - така се храни по откривания на изложби и коктейли по премиери на филми - хапва си и си пийва на аванта. А през уикенда е на обиколки из планините и страната, ползва някоя позната с кола - пълни я с познати и собственичката се чувства като таксиметров шофьор. Важното да няма скука и за чужда сметка!

  4itatel
 11. 11 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Когато човек няма много претенции къде ще спи и какво ще яде, може да се оправи някак си.

 12. 12 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  "Свободата, Санчо се намира на върха на бойното копие"...!!!

  Свободата да твориш, да пътуваш...да влезеш, където искаш и да ти е ПОЗВОЛЕНО да купуваш...Между Бразилия и Уругуай има едно градче. Бразилската част е Chui, а уругуайската се казва Chuy. Безмитна зона е. Ходихме до там два пъти и ме изненадаха много приятно Free shop - овете в уругуайската част. Плаща се с ареж. и уруг. песос, браз. реал, долари и т.н. Влизахме, купувахме дреболии и гъдели....Та тогава ме навя спомена за едновремешния КОРЕКОМ. С булката млади, зелени се заплесвахме по витрините. Тя гледаше парфюми и сапуни, аз - уиски. И тогава си мислех, дали някога ще мога да си купя....

  Сега е друго. Кой, където иска - СВОБОДАТА да пътуваш...!!!

  Браво на тези млади и смели хора...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Така е живял през 90-те ученият Дейвид Чалдрейс, като е обикалял Европа да търси следи от Атлантида и извънземни, нощувал в общежития, туристически спални или под открито небе, хранел се е веднъж дваж дневно, по кръчмите е търсел сродни души да почерпят и така. Споделя, че най-голямото предимство за подобни авантюри е да нямаш ремаркета, т.е., оправяш се сам.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10406 Неутрално

  Преди години говорих с един такъв пътешественик. Беше пътувал в Тайланд около 9 месеца и обходил всичко. С нищожен бюджет. Изкарвал в с около 10 долара дневно, подработват е като рибар, дървосекач, момче за всичко (общ работник) по ферми и градове. Беше около 35 годишен, имаше момченце на около 5 години, с което се виждал, не много често. Пътуваха с него във влака да празнуват Коледа със семейството му.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Браво на тези млади хора! Те имат кураж. Такива утре ще разрушат днешните ни закостенели стереотипи, ще превъзмогнат простотията и ще променят България към по-добро. В тях и в такива като тях ми е надеждата.

  /не се чете/
 18. 18 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Всички ли изтрещяха или има надежда ?
  Кому е нужно ?
  Върховен егоцентризъм ли е това или индийски брахманизъм ?
  Липсата на религията винаги ли води до поява на секти ?
  Целта оправдава ли средствата или липсата им ?
  Половин България е полудяла по лепене на магнитчета-трофеи по хладилниците си ...
  Достатъчно ли опознахме себе си , та погнахме и горкия свят ?

 19. 19 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Статията показва , че има и такива хора , които ползват свободата си на избор , за да опознават света , без да си поставят велики цели . Ако аз не съм готов да ги последвам , не значи , че трябва да изказвам възмущение или да ги обвинявам в егоцентризъм и други грехове! Интересно ми беше да прочета статията ! Негативните коментари доказват , че духа на нацията още не е напълно свободен !

 20. 20 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 499 Любопитно
 21. 21 Профил на Antoniya Trendafilova
  Antoniya Trendafilova
  Рейтинг: 217 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK