Сподели ... Оструша

Сподели ... Оструша

© Георги ПалпуринТракийската гробница, намерена в могилата Оструша край град Шипка през 1993 г., е част от Долината на розите и тракийските царе, която включва още Казанлъшката гробница, както и гробниците и храмовете, открити в могилите Голяма Арсеналка, Шушманец, Хелвеция, Грифони, Светица и Голяма Косматка.


Монументалният комплекс има шест помещения. От юг се влиза в централно "разпределително" помещение, в което са оставени три входа за камерите встрани и на север от него. Разположеното вдясно помещение е с кръгъл план и куполно покритие. Останалите помещения без монолитната камера са изградени от добре обработени правоъгълни гранитни блокове, разказва официалният туристически портал на България.


Всички гранитни блокове, използвани при градежа, са от кариера, намираща се в южните склонове на Средна гора.
Таванът на централната камера е покрит със стенописни изображения, като някои от детайлите са подчертани със злато. Най-добре запазено е миниатюрното изображение на женска глава с кафява къса коса, златни обеци и златна огърлица. Живописната фигура е със спазени пропорции в духа на тракийския реализъм от средата на ІV в. пр. Хр. След ритуалното обожествяване на владетеля храмът е бил заровен и превърнат в гробница.


Около ІV в. сл. Хр. гробнично-култовият комплекс е бил ограбен, а стенописите върху тавана унищожени.


Днес обектът е достъпен за посетители. Виртуалният тур е дело на участниците в проекта "Сподели България" на фондация "Интерактивна България". Те са заснели 360-градусови панорами на много културни и природни забележителности на България, които в "На път" представяме всеки петък.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  Парадоксът е,че при толкова открития,
  толкова изровени гробници,сгради и предмети
  от онова време,няма систематизирана
  и добре подредена и разказана история
  на Тракийската епоха,която да се изучава
  подобаващо в училищата.
  Мантрите за славянският произход на българите
  вече овехтя и се протърка от злоупотреба....

 2. 2 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":

  Така е, за съжаление. Тракийското ни наследство е това, което ни прави уникални пред света, а ние го неглежираме по един престъпен начин. Тези храмове и гробници са само върха на айсберга - от години обикалям невероятни места из цяла Южна България - мегалити, светилища, култови места, които са оставени да се саморазрушават и без никакъв интерес от страна на местните власти. Изключенията от това правило са спорадични. А в България просто изобилства от подобни артефакти от тракийско, че и предтракийско време. Това би могло да бъде основата на цяла една индустрия, но за съжаление нищо в тази насока не се случва.

 3. 3 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#2] от "gdobranov":

  Абсолютно съгласен!
  Само да вметна, че десетилетия наред държавната доктрина насаждаше, че траките са изчезнали"безследно" и са били "илитерати" , в учебниците по история на България, писани в Кремъл под зоркия поглед на акад. Державин.

  Древните българи пък били "претопени".

  Трябваше да станем славяни и друг начин нямаше.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 4. 4 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#2:"gdobranov"]Така е, за съжаление. Тракийското ни наследство е това, което ни прави уникални пред света, а ние го неглежираме по един престъпен начин[/quote]

  За съжаление. Причините за това състояние на нещата са ясни. Не ми се споменават, че е срамота.

 5. 5 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#3] от "mr.lottalove.":


  До коментар [#2] от "gdobranov":


  До коментар [#1] от "Hawaii":

  Какво се учудвате?!? Този парадоск пак е остатък закърнял от комуноидното руско иго. Всичко, което може да ни направи нация и да ни накара да се чувстваме горди и свободни, беше тъпкано и мачкано в продължение на десетилетия от нискочели руснаци и техните тукашни мекерета. Дори това, че се научиха българите да плюят с такава досада и извратена наслада държавата си, нацията си, работата си, себе си... е плод на великата руска злоба, пардон - душа. Те са измислили азбуката на Кирил и Методий, те са я разпространили чрез КГБ школите по места, те са създали цивилизацията и са я популяризирали всред диваците (чрез водката и красивите делви, в които са им я доставяли), те са пъпа на света... а всички останали са просто прах под веригите на танковете им. Идеята за развита цивилизация другаде някъде, а не в Путамадрия... е неприемлива.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 6. 6 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 355 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":

  Хаваец, защо говориш славянски език, а не тракийски? А, забравих, траките са нямали писменост, а и явно са били малцинство, за да не оставят почти нищо в живота ни, освен множество могили и прекрасни накити и оръжия. Едно е 5 век преди Христа, друго е 7 век, когато се основава българската държава.
  Българския народ несъмнено е съставен от множество етноси и племена, но две са водещите - мнозинството славяни, поради което говорим и славянски език, и прабългарите, които са били много по-развити като обществен строй, култура, военно дело...

 7. 7 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  [quote#6:"Симеон"] А, забравих, траките са нямали писменост, а и явно са били малцинство, за да не оставят почти нищо в живота ни,[/quote]

  Ей го и тоя зомбиран!

  Кой ти каза, че траките са нямали писменост и че няма запазени тракийски писмена?

  Чел ли си някога НЕЩО тракийско?
  Прочети и ще видиш КАК звучи!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 8. 8 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 911 Неутрално

  След Гърция и Италия, ние имаме най
  богатото историческо и културно
  наследство в света, но не го осъзна
  ваме и използваме !!!

 9. 9 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#6:"Симеон"]а и явно са били малцинство, за да не оставят почти нищо в живота ни, освен множество могили и прекрасни накити и оръжия.[/quote]

  Малко ли е? Правиш ли разлика между античност и средновековие?

 10. 10 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  [quote#8:"valtoro"]След Гърция и Италия, ние имаме най
  богатото историческо и културно
  наследство в свет[/quote]
  Митовете на дядо Божо...

 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  [quote#6:"Симеон"] траките са нямали писменост[/quote]
  Това е една от причините, траките, както и всички антични народи на полуострова, да бъдат романизовани и елинизирани. Когато Аспарух основава държавата, на полуострова няма траки /общо наименование на голяма група племена/, илири, антични македонци....Има техни елинизирани и романизовани техни потомци.

 12. 12 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#3] от "mr.lottalove.":

  Абсолютно! Всеки нормален човек го вижда и знае че е така, и именно оттам идва това нехайство. За съжаление, подобни неща отнемат поколения време , за да се променят.

 13. 13 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#10] от "dobrich":

  Нямаш си представа колко вярно е това твърдение - само в Странджа има над 2000 документирани мегалита/окултни места, да не говорим за тези, които не са документирани. Само там! За Родопите даже не ми се отваря приказка. Приеми, че не знаеш, а не че не е така, за което вина не носиш ти самия естествено, а официалната държавна политика, водена в продължение на 60 години в сферата на образованието.

 14. 14 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#6:"Симеон"]за да не оставят почти нищо в живота ни, освен множество могили и прекрасни накити и оръжия.[/quote]

  Да, това се вижда от главните пътища и в музеите. Навсякъде около тях има десетки хиляди мегалитни паметници и окултни места, които няма как да видиш ако не се отклониш от пътя. Оставили са МНОГО, но то се руши и разграбва. Жалко, защото сме преки наследници на една от най-старите цивилизации в Европа, а нехаем за наследството, останало от нея.

 15. 15 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  До коментар [#13] от "gdobranov":
  Безспорно ние имаме доста артефакти. Но не сме само след Гърция и Италия. Към тях бих прибавил Испания и античното наследство на Турция.

 16. 16 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Весело

  До коментар [#10] от "dobrich":

  Сакън! В Толбухин си имате прекрасен исторически музей. Кирпичите от Дуранкулак са основната атракция там... нали? Що не щете и траките да ги признаете за толбухинчани?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 17. 17 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Весело

  До коментар [#15] от "dobrich":

  Добре де. Последни сме в редичката... след Русия с нейната 3000-годишна история. Така радва ли се фатмашкото ви сърДце?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 18. 18 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Неутрално

  ''Разположеното вдясно помещение е с кръгъл план и куполно покритие. ''
  ''Всички гранитни блокове, използвани при градежа, са от кариера, намираща се в южните склонове на Средна гора.'' - цитата от статията.

  Помещението вдясно е с кръгъл план, но не ''Е'', а е ''БИЛО ВЕРОЯТНО'' с купулно покритие, защото - като изключим издялания от два гранитни монолита саркофаг, изцяло запазен - пет от помещенията са запазени само до равнището на първите два-три реда каменни блокове.
  Гранитът не е добиван от ''... кариера, намираща се в ЮЖНИТЕ склонове на Средна гора.''. По всяка вероятност кариерата е била около с. Бузовград, намиращо се югоизточно от могилите около Шипка, но на СЕВЕРНИЯ склон на Сърнена СрЕдна гора.

 19. 19 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#8] от "valtoro":

  '' След Гърция и Италия, ние имаме най
  богатото историческо и културно
  наследство в света, но не го осъзна
  ваме и използваме !!!''

  В света? Примерно Египет, Китай и Индия и те ли са зад нас?
  А че наследството е богато и че чужденците го оценяват повече от нас ... несъмнено е така.

 20. 20 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#15] от "dobrich":

  Е, аз не твърдя, че сме номер 1, но със сигурност това, което можем да предложим (и на самите себе си дори, защото и сред българите незнанието какви невероятни места има в БГ е масово явление) е различно от почти всичко друго в Европа. Скоро обаче една голяма част от тези места вече ще са напълно разрушени. Това вече е факт за много такива места, а много други просто са потънали в забрава из горите. Жалко!

 21. 21 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Бях да видя и Оструша могила - всъщност е много малко запазеното - централната камера - саркофаг и основите на околните помещения. Но е интересно да се посети.

  E PLVRIBVS VNVM
 22. 22 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#21] от "PavelCZ":

  " Бях да видя и Оструша могила...''

  Разгеле ... да попитам господин доктора самосиндикално ли се е озовал там или е успял да придърпа със себе си и някой познат/приятел/роднина от Чехия?

 23. 23 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 355 Неутрално

  До коментар [#7] от "mr.lottalove.":

  Ами, не съм чел, ти чел ли си?
  Не сме чели нищо, тракийско, защото са нямали писменост. Има ли доказателства за тракийска писменост. Не. Хората са ползвали гръцки, както са го ползвали и българи и славяни няколко века, но сме направили следващата крачка в развитието си.

 24. 24 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 674 Неутрално

  [quote#1:"Hawaii"]Мантрите за славянският произход на българите
  вече овехтя[/quote]


  Също както и мантрата за турския произход. Генетически ние сме си туземци-балканци, поне през целия период на писмената история.

  Eddie lives... somewhere in time!
 25. 25 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 355 Неутрално

  До коментар [#9] от "gmbh":

  Естествено, че правя.
  Траките са имали прекрасна материална култура, вероятно и нематериална. Но са нямали писменост. А впоследствие са елинизирани в голямата си част. При вълните от нашествия голяма част от траките са загинали и прогонени. Славянските нашествия са огромни и заливат цяла Източна Европа. Славяните обсаждат Солун 12 пъти. Славяните са вторите най-многобройни народи след германските племена. Славяните по нашите земи след това са подчинени от прабългарите, които са по-организирани и развити като общество.

 26. 26 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 355 Неутрално

  До коментар [#14] от "gdobranov":

  Оставили са голямо материално наследство, прав си. Но не сме траки.

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Траките и техните гени са в нас. Само ние ги отричаме и се пишем славяни. Погледнете визуалните разлики между нас и славяни от други страни и веднага ще разберете колко е невярна тезата за "претопяване"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  До коментар [#19] от "marrad":
  Колегата вероятно има в пред вид Европа и европейското наследтвов Северна Африка и Западна Азия, но и за тази класация не е прав...

 29. 29 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  [quote#27:"penetrating"]визуалните разлики между нас и славяни от други стран[/quote]
  Разликата е и в манталитета...

 30. 30 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  [quote#6:"Симеон"] мнозинството славяни, поради което говорим и славянски език[/quote]
  Извиняйтесь,
  но аз говоря БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.
  Славянски език НЯМА.
  Най-близките до българския други езици
  СРЪБСКИЯ и РУСКИЯ са близки не за друго
  а заради БЪЛГАРСКИТЕ ГРАМАТИЦИ
  И КНИЖОВНИЦИ,очертали ОСНОВИТЕ
  на тези езици.
  Езици от същата езикова група
  като ПОЛСКИ,ЧЕШКИ,СЛОВАШСИ,СЛОВЕНСКИ
  са точно толкова неразбираеми за
  българите,колкото и УНГАРСКИЯ
  Апропо,
  Има една стара и хубава
  Унгарски анимационен сериал
  "Семейство Мейзга"
  Знаеш ли как е ОРИГИНАЛНОТО име
  на сериала.Името му на унгарски.
  "МЕЙЗГА ЧАЛАД"
  "ЧЕЛЯДТА НА МЕЙЗГА" в превод от унгарски
  И в УНГАРИЯ са говорели преди
  около хилядолетие на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК
  И В РУМЪНИЯ СЪЩО....
  КАКВО е МНОЗИНСТВОТО в РУМЪНИЯ
  АЛБАНИЯ, СОЛУНСКА МАКЕДОНИЯ,
  УНГАРИЯ....където до преди векове
  са говорели на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК
  Точно тази ОПОРКА за "мнозинството"
  славяни и свързаните с нея
  про-руски мантри и легенди
  трябва да бъдат ДЕМИТОЛОГИЗИРАНИ
  и да се поднесе ИСТИНАТА
  ИСТИНАТА ЗА ЕТНОЛОГИЧЕСКАТА
  ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ и на БАЛКАНИТЕ

 31. 31 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  [quote#3:"mr.lottalove."]Древните българи пък били "претопени".
  [/quote]
  Това ми дава повод да вметна
  нещо във връзка със самобитното
  ШОПСКО ПЕЕНЕ и по-специално
  прословутото "НАТРИСАНЕ"
  Уникален начин за вокализа.
  Уникално трептене на гласа.
  В комбинация с уникалните за
  Шоплука интервалина многогласието
  е нещо наистина забележително.
  Оказа се,обаче,че не е чак толкова
  уникално това "натрисане"
  Така пеят в ИРАН
  Старото ПЕРСИЙСКО ПЕЕНЕ.
  Няма как това нещо да е стигнало
  до тук без да е донесено от
  БЪЛГАРИТЕ,кой знае защо наричани
  пак по СЪВЕТСКИ ОБРАЗЕЦ
  "ПРАБЪЛГАРИ" ?!?!?!?!
  Тъй,че БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ
  просто ПЛАЧЕ ЗА ОСЪВРЕМЕНЯВАНЕ
  ОСЪВРЕМЕНЯВАНЕ с
  ИЗЧИСТВАНЕ ОТ СЪВЕТСКАТА
  и РУСКАТА ИМПЕРСКА ДОКТРИНА

 32. 32 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#25] от "Симеон":


  [quote#25:"Симеон"]А впоследствие са елинизирани в голямата си част.[/quote]
  И в последствие са романизирани. Траките присъстват и в късната античност. Темата е за тракийската гробница открита в могилата Оструша, а не за славяните през ранното средновековие и преселението на народите. Намесата им в пост: 6 /Симеон/ беше извън написаното в статията.

 33. 33 Профил на stanislavski_him
  stanislavski_him
  Рейтинг: 221 Неутрално

  .Да-а, нашите историци са в голям дълг пред народа или с други думи казано,те са в грях.Дано доживеем да кажат официално едно "Извинявайте народе,ние те лъгахме съзнателно за да угодим на силните на деня...."
  .В старите писания по точно в първата библия Бесика написана на бохарски се казва в "Откровението на Йоан"- "..и от устата му излизаше тракийски меч двуостър"ромфея дистомос".После в сетнешните преписи вече не се споменава за ромфеята а за меч двуостър.Така че тракийски е първообразът на светото писание.Ромфеята е типично тракийско оръжие,а не друго...
  Щом в земите на древна Тракия се откриват плочки с надписи,вече разчетени от Стефан Гайдарски и др. ,и те са от 5 000 години пр. н. е. , т.е. предхождащи Египетските пирамиди с над 2000 години и за децата е ясно кое е по-древно и откъде тръгва цивилизацията....

 34. 34 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#26] от "Симеон":

  Не казвам, че сме траки. Смесица сме, това е ясно. Но тракийският геном е най-силен от всички, според всички изследвания по въпроса. Затова и най-голямата част от повечето ни древни обичаи са си тракийски обичаи. Това обаче е съвсем отделен въпрос от въпроса за културното и историческото наследство, което ние би следвало да се чувстваме длъжни да пазим. Особено когато имаме добрите примери на Гърция и Турция в съседния ни двор.

 35. 35 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#19] от "marrad":

  Прав си, искам да кажа Европа !!!

 36. 36 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 355 Неутрално

  До коментар [#30] от "Hawaii":

  Всички славянски езици имат много прилики помежду си. Аз разбирам освен македонски и сръбски, още словенски, хърватски в голяма част, даже по-разбираеми са от руския. Словашкият също е много близък, и там ли сме пращали книжовници? Чешкият е малко по-далеч, а полския като че ли още повече, но все пак имат много общо с българския.

 37. 37 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 355 Неутрално

  До коментар [#32] от "gmbh":

  Ходил съм в могилата Оструша. Интересна е, но бях провокиран да разгърна малко странични мисли.

 38. 38 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#6] от "Симеон":

  такова нещо като "славяни" не съществува, не е съществувало и няма да съществува. Има хора, народи говорещи на езици, част от славянските езици на индоевропейския клон. Език не е равно на етнос. То в Лисабон, и в Бело Оризонте, и в Кишинев говорят на романски езици, а на славянски от Германия до Камчатка и от Сибир до Гърция, но хората имат различен произход и етнически състав.

 39. 39 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#31] от "Hawaii":

  Аз случайно в ютюб намерих едни народни песни от Таджикистан - много приличаха на шопските.

 40. 40 Профил на stanislavski_him
  stanislavski_him
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#26] от "Симеон":

  Напротив ,траки сме!!!

 41. 41 Профил на stanislavski_him
  stanislavski_him
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#6] от "Симеон":

  Г-не,вие като че ли падате от Марс .Просто сте изпуснали влака.Колкото и да не ви се иска,науката се развива,излизат нови доказателства,публикуват се изследвания , книги има и интернет..Вземете да ги прочетете ,а не да изтъквате отдавна мухлясали тези.Това ,че официалната българска наука история мълчи,толкова по-зле за нейните апологети.

 42. 42 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 355 Неутрално

  До коментар [#38] от "alextan":

  Прочети още малко. Славянски племена има (е имало), както и група на славянските езици.

 43. 43 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 355 Неутрално

  До коментар [#41] от "stanislavski_him":

  Не съм изпускал влака. Славянският корен на народа ни е неоспорим и огромното и неопровержимо доказателство за това е езикът ни, който е от групата на славянските езици.
  Естествено, етноса, носещ държавното строителство и организация, е прабългарският. Той несъмнено има и не малък етнообразуващ принос в съвременната ни нация.
  Траките също са етнообразуващ елемент.
  Споровете по-скоро бяха за произхода на (пра)българите. Преди се застъпваше тюркско-алтайският, а сега иранският произход.

 44. 44 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#42] от "Симеон":

  Славянски племена единствено може да означава племена, които си общуват на близки езици от славянската група, а не че са родствени. Терминът славяни е въведен наскоро от Екатерина Велика и е първата проява на панславизъм - т.е. по политически цели, а не исторически. А произходът на славянските езици е първичния Балто-славянски, възникнал преди 7000г. в северна Полша или Прибалтика.

 45. 45 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 968 Неутрално

  [quote#6:"Симеон"]Хаваец, защо говориш славянски език, а не тракийски? [/quote]
  Не така, не така. Предполагам, няма спор, че в съвременния свят има келти. Предполагам също така, че няма спор, че голяма част от тях не говорят келтски, а английски, френски, испански.

 46. 46 Профил на stanislavski_him
  stanislavski_him
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Вчера (22 август) бяха оповестени резултатите от ново мащабно генетично изследване на българите. От него стана ясно, че не сме славяни, нямаме тюркски гени и сме безспорни наследници на траките и прабългарите. Това е поредното такова проучване, което прави на пух и прах всички лъжи за българския произход, с които сме възпитавани от поколения. НОВО ПРОУЧВАНЕ ПОТВЪРДИ: ГЕНИТЕ НИ НЕ СА СЛАВЯНСКИ И ТЮРКСКИ, А ТРАКИЙСКИ И ПРАБЪЛГАРСКИ И ние, и нашите бащи, и нашите дядовци са учели и повтаряли лъжата, че сме славяни и сме близки до другите славянски народи. Повтаряли са лъжата, че сме народ с тюрко-алтайски произход, дошъл като пришълец по тези земи някъде от степите на изток. Повтаряли са лъжата, че траките са най-маловажният фактор в тринародната смес на траки, славяни и прабългари. И че са далечен, изведнъж изчезнал и претопен народ, който дори не е имал писменост. И всички тези лъжи предаваме на децата си. И с всички тези лъжи живее целият свят. Това престъпление трябва да спре. В десетилетията досега българската и световната наука положи много усилия, за да ни убеди в откровени неистини в името на предимно политически интереси. Това, че сме славяни, е толкова дълбоко вкоренен постулат, който винаги е валидирал нашата неизбежно близка връзка с братския руски народ например. Това, че сме тюрки, автоматично изключва варианта да сме наследници на най-древния народ на континента, поставил началото на европейската цивилизация, давайки ѝ знанието за обработката на металите, земеделието и първата писменост. И е нужно да вярваме в това, защото тези заслуги, както цял свят знае, принадлежат на гърците и никой няма право да оспорва доказаната "истина". Има обаче два фактора, на които политиката не може да повлияе и които не се подават на историческа манипулация. Гените и езикът. Това ново проучване е поредното, което стига до едни и същи резултати. Първо, българският народ не е славянски. Той е пряк потомък на траките. Българската руническа писменост също е пряк приемник на тракийската писмена система, доказано най-старата в света. Българският език също не е славянски. Само си мислим, че е така, защото имаме много общи думи с останалите славянски народи. Лексиката обаче е най-неустойчивата формация в един език. Тя се поддава на влияние. Това, което не се поддава и е устойчиво от хиляoолетия, т.е. не може да бъде фалшифицирано и точно отразява историческата съдба на един народ, е основната структура и граматика на един език. Българският език е единственият аналитичен славянски език, което го прави изключително екзотичен. Това го знае всеки езиковед. Езиците в света се движат, без изключения, от синтетизъм към аналитизъм. Това става или естествено - чрез самостоятелно отпадане на падежите с времето, като обаче, за да отпадне един падеж, са нужни около 2000 години, или чрез влияние на съседен аналитичен език. Българският народ никога в историята си не е граничел с друг, говорещ аналитичен език. Което ни връща към първия вариант - на естествена трансформация на езика в продължение на хиляди години. А единственият такъв език, който може да е предшественик на българския, е тракийският. И той няма нищо общо с последващия славянски фактор в историята. Вторият важен извод е, че българите нямат никакви тюрски гени. Престъпление е държавата да продължава да подкрепя лъжи като това, че сме дошли от източните степи или че богът на прабългарите е бил Тангра, без за това да има нито едно доказателство. Толкова много изследвания вече препотвърждават простата истина, че българите са коренен народ, наследник на първите хора по тези земи, живяли тук преди 10 000 години. Важно е да се отбележи и че резултатите не показват каквато и да е генетична връзка със съвременните турци. Което хвърля по-добра светлина върху поведението на българския народ по време на тежкото 5-вековно турско робство. И по-конкретно - ако днес българският ген е чист от тюркси примеси, това е заради изключителния дух на българските жени. 5 века българската жена не допуска да влезе доброволно в съюз с турчин. 5 века тя не позволява насилието, упражнявано върху нея, да повлияе на рода. И това е геройство, за което поколенията е нужно да знаят. Въпросът тук е: Колко още едни и същи изследвания трябва да се появят, за да развенчае българската наука лъжите за произхода ни? Колко пъти истината трябва да излиза наяве, за да бъдат пренаписани учебниците? Колко още доказателства са нужни, за да се събуди държавата, да накаже виновниците за умишленото заблуждаване на цял един народ и да се изправи пред света, настоявайки историята да приеме истината такава, каквато е? Колко още ще търпим да ни лъжат и да лъжат децата ни? Защото миналото не е маловажна тема. Само народ, здраво стъпил на корените си, може да бъде стабилен и хармоничен, за да се бори с трудностите на времето, в което живее. А никой по-добре от нас не знае, че днес тази сила ни е по-нужна отвсякога. ПОХОДЪТ НА ТРАКИТЕ СРЕЩУ ЛЪЖИТЕ В ОФИЦИАЛНАТА НИ ИСТОРИЯ Автор: Дессилава Любомирова

  Прочети още : https://www.actualno.com/actualno/lyjata-che-sme-slavjani-ili-turki-trjabva-da-byde-razoblichena-news_558446.html
  © Actualno.com

 47. 47 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#36:"Симеон"]но все пак имат много общо с българския[/quote]

  Много точно казано - те имат общо с българския, не обратното

 48. 48 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#22] от "marrad":

  Аз "придърпах" едно приятелско семейство от Чехия и едно приятелско семейство от Белгия.

  E PLVRIBVS VNVM
 49. 49 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  [quote#23:"Симеон"]Ами, не съм чел, ти чел ли си? [/quote]

  Ами чел съм !

  Всъщност ти представи съветската доктрина! Ти си съветчик!
  За щастие има съвременни български историци, които правят съветската доктрина на пух и прах.
  Ти не правиш разлика между азбука и писменост. Траките нямали собствена азбука, значи нямали писменост?! Типично по съветски!

  Оказва се , че траките имат богато писмено наследство. Никъде в учебниците не се споменава. Само че траките ползват гръцката АЗБУКА. от тук следва другата голяма СЪВЕТСКА лъжа- траките ползвали ГРЪЦКИ ЕЗИК, следователно се били елинизирали и изчезнали. Елинизирали , друг път! След всички войни за независимост. Траките попадат в Римската империя и стават пълноправни ГРАЖДАНИ на най- великия клуб на света- Римската империя. Толкова равноправни, че някои императори са траки. За Източен Рим по- късно това важи с още по- голяма сила.

  И тук следва ИНТЕРЕСНОТО- пишейки с гръцки букви/ азбука/ , как звучат тракийските писмена? По- горе попитах и това беше жокер, ама ти не забеляза!

  Траките използват гръцките букви, понеже им вършат работа. Оставят богато писмено наследство. Те пишат на тракийски с гръцки букви.

  И най- интересното е как звучат тракийските писмена на днешния българин?

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 50. 50 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  [quote#43:"Симеон"] Славянският корен на народа ни е неоспорим и огромното и неопровержимо доказателство за това е езикът ни,[/quote]


  Другарю съветчик, езикът никога не е неоспоримо доказателство.
  Латинска Америка като говори испански, да не би да са испанци?

  Европа като е говорела латински, да не би да са били латинци?

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 51. 51 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 355 Неутрално

  До коментар [#46] от "stanislavski_him":

  Прабългари и траки, пък говорим език с основно славянски произход и много по-малко прабългарски - само във военното дело и държавната организация.


  До коментар [#47] от "gdobranov":

  Стига, бе човек. От Усури до Мисури - само кутригури. Не всичко произлиза от нас, да не ставаме смешни като макетата.
  Славянската азбука на Кирил и Методий е писана за Великоморавия, не за нас. По стечение на обстоятелствата и поради далновидността на Княз Борис І и Цар Симеон Велики, България става водещата славянска страна и така до 14-ти век.

 52. 52 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 355 Неутрално

  До коментар [#50] от "mr.lottalove.":

  Настоявам админите да изтриете коментарите на този потребител, защото ме обиждат. Аз съм истински българин, а не патрЕот, който да твърди, че ние сме измислили всичко на света и сме най-великите.

  Естествено, че мнозинството от бялото население на Латинска Америка са с испански корени. И на други европейци, но по-малко.

  А латинският никога не е бил говорим език за масите, никъде в Европа. Ползвал се е основно в богослужението и в държавната администрация. Има и литература на латински, но говорим език не е бил, говорели са са езиците на племената, населяващи съответните територии, завладени от Римската империя.

 53. 53 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#48] от "PavelCZ":

  '' Аз "придърпах" едно приятелско семейство от Чехия и едно приятелско семейство от Белгия.''

  Значи несъмнено една голяма част от чужденците, дошли тук на културен туризм, са ''подкокоросани'' от свои познати/приятели/роднини - българи. Тук, в Казанлък, един холандец ми каза, че една от снахите му е българка и вече за четвърта поредна година идва в България..Случаят, слава Богу, не е изолиран..
  Хвала на всички български ''вербовчици'' ( на господин доктора включително ), които отварят очите на чужденците за кулнурното ни наследство!

 54. 54 Профил на uel35488284
  uel35488284
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#7] от "mr.lottalove.":

  Ти къде си чела нещо "тракийско" ма, ей!?Хайде, почвай да пишеш тука, какво си чела!?

 55. 55 Профил на uel35488284
  uel35488284
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#11] от "dobrich":

  "Dobrich"-приятелю!?Изказването ти звучи така, все едно траките е трябвало да си изобретят писменост!Не е имало и необходимост!Съседите им от античната гръцка цивилизация са се погрижили за това още в края на IX век преди Хр.Бедата за траките е в това, че пътят им на социално-икономическо развитие е бил много по-несъвършен от древно-гръцкия, а тракийските владетели бавно и трудно са разбирали и възприемали през вековете цивилизационните тенденции, усилващи и ускоряващи темпа в усъвършенстването на обществено-държавното развитие!Писмена традиция, използваща гръцката писменост траките са имали, но съобразно нивото на обществено развитие, тя е била слаба и много рядко използвана за изписването на съвсем кратки текстове!Обикновено за някаква притежателност!Познаването на тракийски думи чрез тях е твърде-твърде малко за лингвинистичен анализ!Имаме още около хиляда понятийни думи, топоними, хидроними и имена предадени към нас от древногръцките логографи и исторически хронисти, но и те са твърде недостатъчни за реконструкция на тракийския език като използваем понятиен апарат и изобщо да добием представа, как е звучал!?На всичкото отгоре не сме и сигурни, доколко вярно са ни предадени като смисъл и звучене тези думи и имена през вековете, от поредицата преписвачи!?Знаменателно обаче е, в труда "Езикът на траките", на големият ни лингвист академик Иван Дуриданов неговото откритие, че в много отношения езикът на траките, особено на северните тракийци е близък до най-древните зафиксирани славянски наречия!Лично за себе си, успях да си обясня, защо това е така, но да не се разпростирам повече!След това в историческото развитие на траките идват разрушителните удари на твърде силната македонска държава и римското завоевание и самостойното развитие на тракийския етнос изчезва завинаги!Сред него започват силни елинистични и романизационни процеси и така нататък......!?
  Спорът между "Стоян" и "Хаваеца" в тази твърде сложна научна материя трябва да се води с много исторически и лингвинистични познания и с утвърдени в научния свят методи за представяне на доводите, защото в противен случай спорът става твърде неясен, а оттам и безсмислен!

 56. 56 Профил на uel35488284
  uel35488284
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#46] от "stanislavski_him":

  Това, което сте преписал от някой си, е някакъв крайно неудачен опит за псевдоизследвания, нямащи никаква историческа правдоподобност!А този някой, няма и никаква представа от развитието на праисторическите социално-икономически процеси на Балканите и близките им географски региони!Едно само да ви светна!Всички археологически изследвания състояли се от век и половина насам, са доказали абсолютно безспорно едно!Неолитната степен на социално-обществено и икономическо развитие в човешката цивилизация, се появява за пръв път в южната част от Балканския полуостров в своя развит вече, използващ керамика вариант, с развито земеделие и със стадата си домашни животни, в средата на VII хилядолетие преди Христа!След което следва неолитното движение към северните части на полуострова и образуването в следващите две хилядолетия на поредица, нововъзникващи една от друга, неолитни култури!Това значи, че тези неолитни цивилизационни процеси са се развивали поне две хиляди години вече, в друг географски район, а именно този на древна Анатолия и така наречения "плодороден полумесец"!Обширен географски район, обхващащ Южна Анатолия и Северна Месопотамия!Там са зафиксирани от археологическите проучвания първите културни зърнени посеви, от селектирани от първите земеделци диви зърнени видове и създаване на първите стада от домашни животни, още през IX-то хилядолетие преди Христа!След което чак, две хиляди години по-късно неолитните земеделци преминават на Балканския полуостров по егейските острови, като много ранни мореплаватели и през пролива Дарданелите!
  Спрете се да пишете глупости и четете повече утвърдени и признати сред научната общественост научни трудове, ако ви е във възможностите!

 57. 57 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#54] от "uel35488284":

  Намери си го сам, бе , кавал !

  Да не съм длъжен да те образовам!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 58. 58 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  [quote#55:"uel35488284"] че в много отношения езикът на траките, особено на северните тракийци е близък до най-древните зафиксирани славянски наречия![/quote]

  Пълни глупости!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 59. 59 Профил на ivarod
  ivarod
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чета и не вярвам на ушите си )) Повечето от вас, които говорите за прабългари и славяни, отваряли ли сте друга научна литература, по история или лингвистика, по възможност от не-руски произход? Дори за образовани гърци (говорила съм с тях) е ясно, че такова понятие като прабългари у нас не е имало. Самите те твърдят, че по произход сме траки...Тази доктрина действително се насажда дори не от комунистите, макар че те сляпо и угоднически я следват, а още след Освобождението, за съжаление от Иречек и още няколко руски историци, ясно е и за малките деца защо. До онзи момент малко хора са дръзвали да се ровят из историята на българите, а и 5-те века турско робство са си свършили работата, за да притъпят националното самосъзнание...Един от тези хора се казва Ганчо Ценов, историк и лингвист, единственият, допуснат до архивите на Ватикана, за да пише трудовете си. В България, разбира се, е оплют и изгонен от историческите кръгове заради инакомислието си по онова време. Владеел е много езици, включително и древни - древногръцки, латински, за да чете в оригинал древните източници. Неговите теории поне са подкрепени с цитати и проучвания, а не са плод на плитки интерпретации и умозаключения на хора, които никога или малко са помирисвали древни книги и теренни проучвания, дори археологически, камо ли антропологически. Визирам сляпо следваните проф. Златарски и други, които макар и да са добри историци, са трайно облъчени и заслепени от руската пропаганда. За съжаление, ние също...До колегата Симеон, темата е много дълга, затова Ви препоръчвам да намерите книгите на Ценов, може поне да размислите за понятията, които използвате...Накратко, за него българи и траки са едно и също нещо, сборни наименования на многобройни племена, но в различни периоди, наричани през вековете от историците по различни начини...Наистина е дълго, ще се разводня, затова вижте книгите му...

 60. 60 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  [quote#59:"ivarod"] българи и траки са едно и също нещо[/quote]
  Няма как да са. Има десетки каменни надписи от Първата Българска Държава, написани с гръцки букви. Които показват, че прабългарите имат различна култура в сравнение с траките. За славяните - ние говорим на език, от съответната езикова група. От това не можем да избягаме. Но по външен вид малко българи приличат на славяни. По малко, в сравнение с останалите балкански славянски народи. По манталитет си приличаме с тях и с неславянските балкански народи. Проблемът е сложен и ние няма да го решим....


 61. 61 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  До коментар [#55] от "uel35488284":
  Траки е събирателно име на десетки племена със сходна култура и езици. Но ние не можем да обобщаваме за единен тракийски език, обичаи, етнос. Защото тези племена живеят на територия от западна Мала Азия до Карпатите. И са повлияни от различни съседни цивилизации.....Траките ни оставят многобройни златни и сребърни съкровища. Грешката им е била, че не са влагали благородните метали в създаване на силна държавна организация и войска. Това е една от причините да бъдат завладени, елинизирани и романизовани.

 62. 62 Профил на uel35488284
  uel35488284
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#57] от "mr.lottalove.":

  Ама се смяташ за длъжен да си публикуваш в маймунското аватарче снимките си, където си се окрачил директно с двете си вмирисани телесни дупки отдолу и с горната ти телесна дупка, не по-малко вмирисана от долните, което би трябвало да ти е уста!?Гиди и гювендия!

 63. 63 Профил на uel35488284
  uel35488284
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#61] от "dobrich":

  Съжалявам "dobrich", но разни неща ме отвличат от дискусията с теб и загубих ценно време, за да мога да ти партнирам!От години чета с интерес и внимание коментарите ти в "Дневник" и "Капитал"!
  Въпросът с възникването на силна тракийска древна държава и използването на многобройноста и силата на тракийските племена за това, едва ли е опирал до 50-100 килограма злато, добивано в сериозни количества из различните тракийски рудници!?Различията и противоречията между различните племена, изправящи ги в тежки кървави борби едно срещу друго и тези борби често завършващи с безброй продадени пленници на гръцките градове-държави през античните векове/знак за все още много голяма вътрешна слабост в социалното израстване на тракийските общества/, но още в самия край на VI век преди Хр. и до средата на V век преди Хр. ,започват усилията на силните тракийски царе на одрисите Терес и особено синът му Ситалк, организиращи многобройна, силна армия за установяването на обширна царско-държавна общност сред племенно разпокъсания южнотракийски етнос, на юг от река Дунав!Усилията им и достиженията им са пропилени от по-неспособни от предците си наследници и както винаги става накрая във всякакви световни исторически събития, нещата и за тракийските обединителни събития в тези древни векове опират, до използване или неизползване на историческия шанс!Следващите тракийски владетели пропускат този шанс!?За тракийския етнос се появява нов исторически шанс при одриския цар Котис I, високо образован, много умен и маневрен политик от голям мащаб, царувал цялата втора четвъртина на IV век преди Хр.Консолидирал голяма част от тракийските племена, особено на юг от Стара планина и поставил под свой контрол гръцките колонии по бреговете на северна Егея!Те организират успешен заговор срещу него и го убиват!Намесва се вече и историческият малшанс, който преследва траките, чак до пълното им изчезване като етнос!След смърта на Котис вече се въздига неотвратимо, много силната и чудесно организирана военно, древна македонска държава, играла много голяма роля в историческите събития на античния свят!Тя нанася разрушителни удари срещу една напълно възможна нова, тракийско етно-държавна консолидация!Действа историческия малшанс!Започват и продължилите много десетилетия борби на диадохите след Александър Велики и техните наследници! Древна Македония участва най-активно и губи много сили в тях и десетилетия не е в състояние да контролира пряко малките тракийски царства!Те търсят нова консолидация в образуване на по-големи образувания, но келтите нанасят нов съкрушителен удар от северозапад и почти унищожавайки мизите и трибалите! Много силното келтско племе скордиски държи под контрол големи територии в западните части на тракийския етнос, а на юг келтите имат дори и свое малко царство! Обхващащо много от земите на одрисите и тракийските племена в Юго-Източна Тракия!Нов исторически малшанс!Траките се справят с него в края на III век преди Хр., но през II век преди Хр. Рим побеждава и заличава в няколко войни древна Македония и започва завоюването на целия Балкански полуостров!Още един непреодолим исторически малшанс, който довежда в последствие и до пълната асимилация и изчезване на древния южнотракийски етнос!
  А, какво да се каже за невероятната сила, изключителна многобройност и могъщество като воини, на северните тракийци-гети, даки, карпи!?Цар Буребиста, средата на I век преди Хр., събиращ редовно армия от 200 000 великолепно обучени и въоръжени бойци, непобедими в боя!Буребиста е изключително надарен пълководец и неотразим победител!Пред действията на когото, по цялата територия на Балканския полуостров, години наред и могъщият древен Рим стои безпомощен!?Буребиста победил и унищожил военните сили на могъщите и многобройни келтски племена скордиски, бои, тауриски!Организирал голямо държавно обединение от Крим до река Тиса, от изток на запад! И от най-северните Карпати, на юг до линията на Стара планина!Не разполагайки с военна сила да се справи с него, Рим организира заговор, заедно с недоволни тракийски вождове и старейшини, от силната вътрешна власт, която Буребиста има над тях и успяват да го отстранят от царстването му!Мощното и непобедимо царство на Буребиста се разпада!Още един пропуснат изключителен исторически шанс за консолидация и дълго могъщество нататък във вековете, на тракийския етнос!
  Така че, "dobrich", ред тракийски владетели в античните векове са вложили много усилия тракийския етнос да бъде държавно организиран и военно могъщ, но други недалновидно мислещи тракийци нищо не са постигали в тази насока или откровенно са пречели, всичко това да се случи!?След като не си използвал НАВРЕМЕ историческите си шансове да се закрепиш могъщ за векове, околните ти силни противници, ти съзират настъпилите през годините твои слаби вътрешни моменти и ти създават със свои контрадействия, по-рано или по-късно исторически малшансове, с които накрая те събарят!

 64. 64 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  [quote#63:"uel35488284"] едва ли е опирал до 50-100 килограма злато[/quote]
  При тогавашните технологии, това е било огромно количество благороден метал. Добиван вероятно за няколко години?
  [quote#63:"uel35488284"]събиращ редовно армия от 200 000 великолепно обучени и въоръжени бойци[/quote]
  Такава армия никой не изваждал в Средновековието, да не говорим за Античността....
  Иначе с останалата част на текста ти общо взето съм съгласен.

 65. 65 Профил на uel35488284
  uel35488284
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#64] от "dobrich":

  Този брой на войската на Буребиста е оповестен от древния историк Страбон!По такива исторически размишления обикновеннно много избягвам да си измислям!Научния свят изследващ античноста, още не е наясно с огромната етно-културна зона, която заемат северните тракийци и невероятния им демографски потенциал!?В научния свят още господстват "теориите" на съветските академици, заместващи голяма част от територията на северните тракийци със обитаващи там, уж единствено, скити и сармати!?Абсолютно погрешни и то преднамерено, твърдения!Целящи да дадат на измисления от тях по-сетнешен, руско-славянски ранен "етнос" и широка подоснова от североирански племена!?
  Нямам престава по какви методики древните автори са изчислявали броя на войските, участвали в описваните от тях военни събития от античноста, но самия Тукидид, в когото ясно се долавя стремежа да намира начини и да се доближава колкото се може повече, до реалноста на случилото се в описваните от него събития казва, че тракийския цар Ситалк, във войната си срещу македонския цар Пердика, навлиза в македонската територия със 150 000 войска!Но и добавя, че тази войска след един месец се разпада!?Така че, не подценявай военно-рекрутните възможности и на античния свят и начините за привеждането им в действие!?За наистина огромните територии на тракийския свят, поне в мащабите на европейския континент, общо погледнато, демографските и военно-демографските възможности на северните и южни тракийци, дори и аз сега, толкова много отдалечен от тези времена, бих определил като невероятни!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK