Особеностите на иранския път

Особеностите на иранския път

© Драгомира МоневаСъдейки по съветите и притесненията на близки и приятели (а и с оглед на собствените си предубеждения), при пристигането си в Иран най-вероятно първоначално ще следите трескаво за всякакви опасни субекти и вероятно с изненада ще откриете, че единствената причина за повишено внимание са ... обектите, и то тези на колела.


Въпреки че в последните години ситуацията се подобрява (според статистиката на Световната здравна организация), шофирането и пресичането в Иран остават опасни дори и за трениран софиянец. Превозни средства с резервни гуми, по-захабени от тези в употреба, шофьор с дъщеричката си в скута и безстрашни мотористи-супермени са само част от пъстрата обстановка.


Въпрос на интерпретация.

Въпрос на интерпретация.
Пътуването от летището в Техеран в коя да е посока започва по многолентова магистрала – колко точно лентова няма как да се каже, тъй като лентите не винаги са обозначени. Лентите не са единствените фантоми по пътя – техни колеги са светофарите, които само по изключение светят в зелено (освен в големите градове). Те предпочитат да премигват в червено или тъмно оранжево, най-често и в двете и то едновременно. Всъщност светофарите практически нямат приложение (освен в големите градове). Те са, така да се каже, символични. Символиката обаче отново е свободна за интерпретация. Не че няма правила, напротив, но след разговор с местни се оказва, че се следва само едно и то е неписано. Синтезирано, то звучи горе-долу по следния начин: "Прави каквото искаш, но внимавай." В общи линии с предимство е този, който е по-безстрашен (или нахален, в зависимост от интерпретацията).


Бибипкането също е със съвсем различна концепция. Независимо от станалото на пътя, шофьорите никога не подават звуков сигнал непосредствено след случката, дори и да са се ядосали. Това се случва едва когато колите се изравняват, а сигналът е съвсем кратък.


Нещо, което прави впечатление почти веднага, са огромното количество разноцветни крушки, които са навсякъде в малките населени места (аз пътувах предимно в северен Иран). Те създават неочаквана романтика по градски и междуградски улици, по чайни, по кръгови движения, по магазинчета. Толкова са много, че първата ми мисъл беше, че Иран вероятно произвежда електричество в излишък. Кратка справка онлайн ме информира за противното.


Особеностите на иранския път

© Драгомира Монева


Пътят през планината Алброз е пустинно красив. Планинският масив е буквално огромна маса камък. Гледката е впечатляваща, но по-скоро пустинна - по южния склон, но се променя мигновено при слизането на север. Там, в нищото (а то е буквално едно нищо, защото, както казах, е само върхове камънаци) от време на време изникват едно, две или повече магазинчета и чайни, отворени по всяко време на денонощието. Тук човек може да си купи от пиле мляко или, каквато е поговорката на фарси - асортиментът се простира "от пилешко мляко до човешкия живот". Имената на артикулите понякога са написани и на английски, понякога даже вярно.


Озеленяването също е на неочаквано ниво. На много места междуградските пътища и тези в малките градове са не просто озеленени, но направо отрупани с храсти в различни форми – най-често на животни, а сградите и оградите често са разкрасени с картини.


Особеностите на иранския път


В зелените площи понякога сядат да пият чай местни туристи. Иранците пътуват много в собствената си държава. Често на паркинги много от местата са заети от палатки, а място за почивка е... ами буквално всяко едно място. Дали е път, дали е бензиностанция е без значение – хората опъват по някое одеяло, килим и сядат да пият чай или да закусват. По-ентусиазираните дори си носят газов котлон и си готвят.


Някои превозни средства имат написана дума или цяло изречение на задната си броня – това информира другите участници в движението или по някой религиозен въпрос, или по лична история, поговорка, или просто е шега. Някои са в типичната за Иран поетична версия. Например шофьор е написал върху колата си, че отдавна не може да спи, тъй като му липсва прегръдката на майка му. Това всъщност означава, че майка му е починала. Друг информира, че "ако успявате да четете този надпис, значи сте прекалено близо до мен", а трети, че "не е от хората, които пишат нещо по колата си". Друг път са чисто прагматични и се отнасят до карането и изпреварването - "върви напред и ме остави на мира".


В Иран, изглежда, имат еквивалента на нашенския феномен "пернишки голф". Шофьорите на син джип нисан са известни с непукизма си и твърдото убеждение, че колите им са неразрушими.


Сладкото дребно бяло грозде без семки струва 2 евро щайгата.

Сладкото дребно бяло грозде без семки струва 2 евро щайгата.


Понякога на пътя се явяват хора със светлоотразително облекло, които размахват знамена и табели, снабдени са дори с палки, примигващи в червено. На пръв поглед изглеждат като полицаи (пътни), но всъщност просто подканват шофьорите да отседнат в тяхната вила и това е начинът им да привлекат вниманието.


Друга особеност има при такситата. Те са два вида – обикновеното (обикновено за Иран) и такси "дар баст" - буквално затворена врата (обикновеното за нас). За да се изясни разликата, ще разкажа следната случка. Качвам се в такси в компанията на местен жител. Шофьорът е извън колата, на предната седалка вече седи млада дама. Аз се намествам удобно на задната седалка, придружителят ми сяда до мен и шеговито ме подканва да се сместя малко с думите "все пак сме в такси". Това, разбира се, е шега, но помръдването е необходимо, тъй като таксито е нещо средно между такси и маршрутка – върви по една линия и тръгва само когато пътуващите са четирима, спира на определеното от него място. Затова, ако ви трябва такси, търсете дар баст, но е по-скъпо.


Особеностите на иранския път


Всеки, който е чувал разкази за иранския народ, знае, че те са изключително гостоприемни и дружелюбни. Местната традиция тароф прави всяка дейност двойно по-сложна, защото винаги някой ще те покани да минеш пред него, ще откаже да му платиш, ще те покани на гости. Това е тема на друг разговор. По пътя това се изразява по следния начин – във вечерния трафик шофьорът на колата, с която пътувам, пита съседа по лента как да стигне на определен адрес. Ако знае, съседът казва "карай след мен". Ако не знае, сваля отсрещния прозорец и пита шофьора от другата страна или някой пешеходец. Така с общи усилия на десетки шофьори и минувачи стигаме там, за където сме тръгнали.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  " Всъщност светофарите практически нямат приложение"

  ХЕХ, интересно!
  Явно, движението е хаотично

 2. 2 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Иран ще има добро бъдеще,ако намерят политик, като Радан Кънев,за да им изработи един десен проект!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 3. 3 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Приятно четиво сред шумния изборен панаир.

 4. 4 Профил на Добрият войник Швейк
  Добрият войник Швейк
  Рейтинг: 1460 Любопитно

  Искаме продължение на разказа!

  За войната ний нехаем, на война се ние шляем.
 5. 5 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 524 Неутрално

  С религиозно управление - толкова.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 6. 6 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Напоследък срещам по пътищата ни доста ирански тирове.

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  [quote#2:"Краят на дните"]Иран ще има добро бъдеще,ако намерят политик, като Радан Кънев,за да им изработи един десен проект! [/quote]
  Иран има крещяща нужда от проамерикански либерално ентусиазирани политици, да изперат парите на бри'чедите в пътни възли , крайпътни молове ,светофари с копче и т.н. достижения на върхов интелект!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 901 Весело

  Интересно написано! До Техерена от София са таман 3000 км ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 9. 9 Профил на postmodernity
  postmodernity
  Рейтинг: 466 Весело

  Много приятен текст. Браво на автора!

  "Либерализъм - тази дума бих превел като стадно оскотяване..." Фридрих Ницше
 10. 10 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Искам пълен пътепис!
  Стана ми доста интересно.

  Panta rhei....
 11. 11 Профил на postmodernity
  postmodernity
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#5] от "Никола Георгиев":


  [quote#5:"Никола Георгиев"]С религиозно управление - толкова.[/quote]
  Точно така е! Те щото у нас не са религиозни, ние сме бъкани с много от това толкова.
  Не ги мисли! Прекрасно си живеят хората, стига да си грамотен. Интелектуалците процъфтяват там. А наш'те РъБове издадоха заповед, смазваща достойнството на учителите, да си вадят свидетелство за психическа пригодност.

  "Либерализъм - тази дума бих превел като стадно оскотяване..." Фридрих Ницше
 12. 12 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  И благодаря Драгомира

  Panta rhei....
 13. 13 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Сладкото дребно бяло грозде без семки струва 2 евро щайгата.
  ==================

  Гроздето се казва кишмиш.

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#7] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  И най важното-Отпечатък в болниците!
  Без него, Иран никога няма да стане модерна държава!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 16. 16 Профил на т
  т
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Тъкмо завършвам тримесечна обиколка на Иран на велосипед и трафикът наистина е хаотичен, но повечето шофьори са доста съобразителни. Ако те свирнат значи че няма да ми дадат предимство, ако не, обикновено намаляват и ме изчакват. И никой не минава на 10 сантиметра от велосипедист, за разлика от повечето други държави.

 17. 17 Профил на т
  т
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Тъкмо завършвам тримесечна обиколка на Иран на велосипед и трафикът наистина е хаотичен, но повечето шофьори са доста съобразителни. Ако те свирнат значи че няма да ми дадат предимство, ако не, обикновено намаляват и ме изчакват. И никой не минава на 10 сантиметра от велосипедист, за разлика от повечето други държави.

 18. 18 Профил на т
  т
  Рейтинг: 535 Весело

  Тъкмо завършвам тримесечна обиколка на Иран на велосипед и трафикът наистина е хаотичен, но повечето шофьори са доста съобразителни. Ако те свирнат значи че няма да ми дадат предимство, ако не, обикновено намаляват и ме изчакват. И никой не минава на 10 сантиметра от велосипедист, за разлика от повечето други държави.

 19. 19 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 882 Неутрално

  За пореден път се убеждавам, че колкото е по-труден живота на един народ, толкова са по-Хора, помагат си, не се изоставят и не се държат надменно... И обратното.
  А това с манталитета си е специфика, за културата на обществото като цяло. Много от нещата дето са впечатлили списващата, се срещат и тук.
  И нека не забравяме, че Иранския народ ни е по-близък(въпреки религиозните различия) от доста други народи дето ги имаме за братя, сестри и пр. Нека някой по-сведущ от мене да обясни защо е така

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 20. 20 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Интересна статия, стилът на автора е много приятен за четене! Стискам палци за продължение

 21. 21 Профил на т
  т
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#19] от "traveler1":

  Наистина културата ни е много подобна. Най вероятно защото селджуките в Иран са били доста време преди да завземат Константинопол и после нас. Българската култура по същество все още си е доста ориенталска, колкото и да се опитваме да я променяме.

 22. 22 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#2] от "Краят на дните":

  РАДЕВ по-ще им пасне, на ядрената програма!

 23. 23 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  ... приказка .. от 1001 нощ
  ... иии ... няма какво толкова да се чудим, хаоса тук е не по-малък от този в живота на иранците, но те (поне по описания) са много повече ХОРА от нашите (НЕ)цивилизовани отношения!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 24. 24 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2863 Любопитно

  """... Нещо, което прави впечатление почти веднага, са огромното количество разноцветни крушки, които са навсякъде . Те създават неочаквана романтика по градски и междуградски улици, по чайни, по кръгови движения, по магазинчета. Толкова са много ..."""
  - - - -
  Беше някъде около 1980-та и в Български монетен двор дойде поръчка да направим 10 000 000 бр електроди за глим лампи !
  Всъщност електродите представляваха ляв и десен профил на Аятолах Хумейни.
  След като ги направихме заминаха за сливенския завод Светлина, който изработи глим крушките.
  Сигурен съм , че и до ден днешен ги има по къщЯта в Иран , защото те са вечни

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 25. 25 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#7] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Не, има нужда от коменданти, да са борят срещу системата на аятоласите...

 26. 26 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2863 Весело

  До коментар [#8] от "boby1945":


  [quote#8:"boby1945"]До Техерена от София са таман 3000 км ...[/quote]
  А до Виена са само 1 000 км . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 27. 27 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#19] от "traveler1":

  Вярно е твърдението, че колкото по-трудно му е на един народ, толкова по-сплотен е. И под трудно имам предвид климат и географски особенности. Примери са Япония, Германия и скандинавците..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  До коментар [#5] от "Никола Георгиев":

  Колко е това толкова?! БВП на калпак им е колкото у нас.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#26] от "Чардо":

  Е да, ама до Техеран са само магистралки!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 30. 30 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#22] от "convince":

  И защо да нямат ядрена програма, иранците!?
  Всичките им съседи имат ядрени ракети!То между другото вече и Иран разполага с ядрено оръжие, затова и квиченето срещу тях значително намаля!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 31. 31 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#23] от "Georgi Yordanov":

  Няма хаос в Иран, а ред, система и ценности установени от векове.
  Ирак, Иран и средния Изток са люлка на човешката цивилизация, преди Гърция и Рим, преди Египет, наравно с Япония позната като Персия, Вавилон и митичния цар Дарий, 3000 години преди Християнството.

 32. 32 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  ТЕХЕРАН е един изключителен и съвременен град, много "по-европейски" от София, която е едно занемарено, полуразрушено или полу застроено място, забравено от цивилизования свят на едно неустановено място между Изтока и Запада.
  Населено с дезинтегрирани човешки същества.

 33. 33 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#30] от "Краят на дните":

  КАЗАХ, че на РАДЕВ му е работата да кара самолети, а не да бъде представител на комуно алиенирани прототипи на хора.
  Иран са непреодолима цивилизационна норма.

 34. 34 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#29] от "boby1945":

  КОМУНО ТАРИКАТ, къде си видял тук дребно бяло сладко грозде без семки - една щайга препълнена около 7 килограма да струва 4 лева, а шушо миго?

 35. 35 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Повече такива текстове!

 36. 36 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#27] от "forum_terrorist":

  Това може и да е вярно, но не за българите, тези индивиди се крият, при опасност, кой където свари из места недостъпни и стават негодни за общи дела, като проявяват свирепост, тъпота, отчуждение, незаинтересованост, лична и обществена, алчност и склоност към престъпления.

 37. 37 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 526 Неутрално

  може ли и аз да се присъединя към молбата за пълен пътепис!

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 38. 38 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#11] от "postmodernity":

  Това отдавна е нужно. Имах достатъчно преподаватели в училище, които не бяха уравновесени психически и не успяха да научат никой на нищо. Тая практика е хубаво да бъде прекъсната.

 39. 39 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#34] от "convince":

  Нещо не си се convince-нал както трябва!
  Каква връзка имат щайгите с грозде с питащата и пътуването в Иран, convince-чето на бате ?
  Пък и цената се определя от традициите, търсенето и предлагането.... те няма как да са еднакви тук в България и на 3000 км от тук!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 40. 40 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#1] от "daam":

  По скоро нямат това приложение, което имат, например, в България!!
  Друг народ, друга култера и светофарите им други!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 41. 41 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Когато бях в емиратите, гледах ирански музикален канал. Видяното надхвърли многократно очакванията ми. Разголени танцьорки, песните им , подобни на нашенские чалгаджии. Е, разбира се малко по старомодно.....Но съм си представял, че са много по консервативни от арабите.

 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4545 Любопитно

  До коментар [#30] от "Краят на дните":

  Това са чиста проба спекулации. Иран нямат ядрени ракети или бомби. Иранската ядрена програма винаги е била за мирни цели (за енергетика и медицински цели (изотопи).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 432 Неутрално

  [quote#32:"convince"]

  ТЕХЕРАН е един изключителен и съвременен град, много "по-европейски" от София[/quote]

  Що говориш наизуст? Техеран е едно човешко гъмжило. Тапите и задръстванията в час пик са кошмарни. Смогът виси над града, който се намира в долина. През зимата единствено в крайните части на града, които са на високо, въздухът е чист и свеж. В града има и много просяци.

  В Иран има къде къде по-приятни градове от Техеран.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 44. 44 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Весело

  Готин текст, много над нивото на медията, чак да не повярва човек!
  Поздравления за автора!

 45. 45 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  [quote#24:"Чардо"]След като ги направихме заминаха за сливенския завод Светлина, който изработи глим крушките. Сигурен съм , че и до ден днешен ги има по къщЯта в Иран , защото те са вечни[/quote]Няма вечни неща. Газоразрядните лампи имат по-голям живот, но ме съмнява да надхвърля 30г.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 46. 46 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#36] от "convince":

  Разбира се, че не говоря за българите. Та, кое му е лошото на климата тук? Затова и сме се научили да се оправяме поотделно..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 47. 47 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#24] от "Чардо":

  Моля, дайте по-подробно. Интересни събития

 48. 48 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#13] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  кишмиш не са ли стафиди?

 49. 49 Профил на postmodernity
  postmodernity
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#19] от "traveler1":

  Точно така е! за мен персите за по-близки до нас от каквито и да било руснаци или сърби.
  ПП. Падат си по водката. Много по-стабилни пиячи са от прехвалените руснаци.

  "Либерализъм - тази дума бих превел като стадно оскотяване..." Фридрих Ницше
 50. 50 Профил на postmodernity
  postmodernity
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#43] от "Репей":

  Исфахан, може би. Бил съм там. На екскурзия обаче. Интересното е, че християнството е на почит там. Имат много красива арменска църква.
  Не че съм ревностен християнин, де. Да не казвам никакъв.

  "Либерализъм - тази дума бих превел като стадно оскотяване..." Фридрих Ницше
 51. 51 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2863 Любопитно

  До коментар [#47] от "studentka":

  Какво точно Ви интересува - технологията на производство или нещо друго ?
  В Български монетен двор сме правили значки, и на ИРА, и на ЕТА и на други от Африка, Азия и Лат.Америка . . . .
  Политиката бе друга
  Ако не знаете, бай Тошо бе изключително близък, и с шахиншаха, и после и с Хомейни. Изключително умело използваше това , че имаме в доста далечното минало общи корени .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 52. 52 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#48] от "studentka":

  Когато изсъхне кишмиша става на стафида

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 53. 53 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12081 Неутрално

  До коментар [#52] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  В централна Азия на всички типове стафиди казват кишмиш. На бели, черни, основното е да е без семки и да е дребно. Другата особеност е дебелата обвивка. В Гърция и при нас е същото, но обвивката е по-тънка

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 54. 54 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#2] от "Краят на дните":  Гербер?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 55. 55 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#1] от "daam":

  To тук, от толкова много светофари не виждам да има някакъв ред.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK