Вкусът на исландската Коледа

Вкусът на исландската Коледа

© Йоан Константинов



Исландия е страна на вулкани със странни сложни имена, гейзери и водопади. С територия почти колкото България, но с население по-малко от това Варна, тази северна страна впечатлява не само с уникалните си природни забележителности, но и с автентичната си национална кухня.


Фотогалерия: Страната на водопадите, гейзерите и вулканите >


Местните ястия произлизат и са добре запазени примери за скандинавската кухня. Първите заселници на остров Исландия идват от Норвегия и Дания, които на своите викингски кораби носят културата и традициите на тези северноевропейски държави. Първи заселници пренасят със себе си и типичните сега за Исландия – коне и овце.




Исландия е износител номер едно на конско месо за Япония.

© Йоан Константинов

Исландия е износител номер едно на конско месо за Япония.


Конете са не само за езда, но и месо – Исландия е износител номер едно на конско месо за Япония.


Традиционните зеленчуци са картофи, червено зеле, ряпа, моркови, в модерни времена в много оранжерии затопляни от геотермални води се отглеждат краставици и домати.


Светая светих за исландците в местната кухня е филето от развалена акула, престояло и ферментирало шест месеца в пясъчник.


В тази малка страна овцете, чийто брой е повече от този на хората, са на почит.

© Йоан Константинов

В тази малка страна овцете, чийто брой е повече от този на хората, са на почит.


В тази малка страна овцете, чийто брой е повече от този на хората, също са на почит. Обикновено абсолютно всичко от агнешкото влиза в употреба. Главичките, наречени Svið, се сервират почти във всеки ресторант, сварени и запечени с масло. Не липсват и почитатели и на тестисите и чревцата. Най- популярната супа на острова е така наречената кjotsupa – агнешки гулаш с много зеленчуци.


Освен развалената акула, за почитателите на морските деликатеси известната с риболова си Исландия предлага и много други рибни специалитети, които изглеждат и ухаят много по-апетитно за туриста – изобилие от сьомга, треска, скариди, калкан и херинга. Най- популярният исландски десерт е Skyr с боровинки - наподобява киселото мляко, но технологията за направата му е по-близка до тази на сиренето.


Обикновено на 23-ти декември е традицията да се яде ферментирало парче от скат или акула с разтопена овча лой и варени картофи. Това се прави няколко дни преди празника, защото миризмата на ферментиралото парче риба трябва да се носи няколко дни в исландския дом в дните преди Коледа.


Главичките, наречени Svið, се сервират почти във всеки ресторант, сварени и запечени с масло.

© Йоан Константинов

Главичките, наречени Svið, се сервират почти във всеки ресторант, сварени и запечени с масло.


Коледната трапеза сама по себе си в Исландия е разнообразна. Обикновено съдържа пушено агнешко месо (Hangikjöt), свински ребърца, пушени тупици (малка птица, която гнезди на острова), конско месо. Изобилие от сушен тънък хляб. Мариновано червено зеле и цвекло, мармалад от ревен (от семейството на лапада). Традиционните коледни десерти са jólagrautur - мляко с ориз със стафиди и канела и Клейнар – малки пържени мекички с форма на ромб.


Всичко това в компанията на огромни количества исландска картофена водка, наречена бреневин.


Това са няколко рецепти на традиционни исландски ястия.


Fiskibollur (рибени кюфтета)


600 г риба, обезкостена и без кожата
1 глава лук
1 яйце
2 ч.л. сол
1 ч.л. пипер
3 с.л. брашно
3 с.л. нишесте
100 мл мляко, ако е необходимо


Рибата се смелва или накълцва на малки парчета, главата лук се нарязва на ситно, смесват се и сухите подправки. Ако сместа е суха, се добавя и млякото, оформят се малки кюфтенца, запържват се в олио или масло.


Вкусът на исландската Коледа

© Йоан Константинов


Исландска агнешка супа (kjotsupa)


400 г агнешко
3 ч.ч. вода
2 гл. лук
2 картофа
1 брюква (жълта ряпа)
5 моркова
1 с.л ориз
1 ч.л сол
1 ч.л микс подправки (по избор чубрица, червен пипер, черен пипер)


Месото се нарязва на парченца слага се в студена вода и се слага да заври. Вари се около час, в същото време се почистват и нарязват зеленчуците на по- едро. Прибавят се към месото и се вари до омекване на картофите и ряпата. Накрая се добавя оризът и подправките, след като оризът омекне, се сервира гореща.


Клейнa донати (Kleinur)


500 г брашно
40 г маргарин или масло
2 ч.л. сода
2 яйца
1 ч.л. бакпулвер
150 мл прясно мляко
150 г захар
2 ч.л. кардамон по избор
олио за пържене


Вкусът на исландската Коледа

© Йоан Константинов


Смесват се сухите съставки, в отделен съд се смесват яйцата, млякото и маслото. Прибавят се към сухата смес. Прави се меко тесто. Разточва се с точилка на около 5-6 мм. Разрязва се на ромбчета и се оформя, както е показано на илюстрацията. Пържи се в не много горещо олио.


Вкусът на исландската Коледа

© Йоан Константинов


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 1841 Весело

    Светая светих за исландците в местната кухня е филето от развалена акула, престояло и ферментирало шест месеца в пясъчник."Това като го прочетох и ми се прияде една хубава свинска пържола с пържени картофки.

  2. 2 Профил на V.Iliev
    V.Iliev
    Рейтинг: 442 Весело

    Красиво, ама ще мина без запечени агнешки главички, сервирани в ресторант

  3. 3 Профил на Димитър Димитров
    Димитър Димитров
    Рейтинг: 711 Весело

    [quote#2:"V.Iliev"]Красиво, ама ще мина без запечени агнешки главички, сервирани в ресторант[/quote]

    Не знаеш какво изпускаш

  4. 4 Профил на fresia
    fresia
    Рейтинг: 388 Неутрално

    А аз станах вегетарианка след статията.Бля....

  5. 5 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
    CINZANO - оправете си сайта!
    Рейтинг: 987 Весело

    Интересно, но не бих казал вкусно

    Мома, връщай 12 и 12А!
  6. 6 Профил на OOPS
    OOPS
    Рейтинг: 279 Весело

    В Швеция съм опитвал развалена риба. Ако не повърнеш до 2 мин, значи имаш доста здрав стомах

  7. 7 Профил на KaV
    KaV
    Рейтинг: 245 Неутрално

    Въпрос на вкус, навици и традиции. Ако си възпитан да ядеш това, то си ти харесва.

  8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 4877 Неутрално

    Наздраве и весели празници на исландците!

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  9. 9 Профил на Хриси
    Хриси
    Рейтинг: 1544 Любопитно

    Добре де, като имат толкова много прясна риба, защо, по дяволите, ядат развалена?!

    If I had a tail, I'd swat the flies.
  10. 10 Профил на V.Iliev
    V.Iliev
    Рейтинг: 442 Весело

    [quote#3:"Димитър Димитров"]Не знаеш какво изпускаш[/quote]
    Вярно, не знам, но не мога да си представя каква борба ще водя с агнешката главичка в ресторант. Вкъщи - иди доди

  11. 11 Профил на idianata
    idianata
    Рейтинг: 529 Неутрално

    До коментар [#9] от "Хриси":

    За същото за което ние ядем луканки и пастърми. И пием втасал гроздов сок, най-добре отлежал година в дъбова бъчва.

  12. 12 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 1542 Неутрално

    Както казват руснаките "по вкус и цвет тавариш нет." Вечер, докато се храним, гледаме по травел кулинария и спорим. Снощи даваха рецепта за мусака, казаха, че била орингинал от Мароко. Няма нищо общо с тая, дето я готви жената. Нашата е с кълцано месо и гъби, преди я правехме с печурки, но последно опитахме с кладници, стана абсолютно бижу.

  13. 13 Профил на Mia san Bayern
    Mia san Bayern
    Рейтинг: 2683 Неутрално

    Добра година изпращат исландците..Биха Англия на европейското и определено весело ще посрещнат празниците!!

    DANKE JUPP,DANKE BAYERN!
  14. 14 Профил на zlo38528262
    zlo38528262
    Рейтинг: 1249 Неутрално

    "... ферментирало парче от скат или акула с разтопена овча лой ..." - това е абсолютна перверзия! Много извратени тия бе!

  15. 15 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3332 Неутрално

    Това с развалената акула, ферментиралата риба скат и овчата лой е..хмммм...

    Мърфи е оптимист!
  16. 16 Профил на nuts
    nuts
    Рейтинг: 225 Неутрално

    До коментар [#9] от "Хриси":

    Еее, щото то всеки може да яде прясна! :Р

  17. 17 Профил на nenad
    nenad
    Рейтинг: 442 Весело

    И аз не си падам по исландската кухня, но истината е, че исландците са уникално готини хора!
    Хубава Коледа на тях, на нас, на всички!

  18. 18 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3332 Неутрално

    До коментар [#17] от "nenad":
    И на теб хубава. И на исландците. Ама обясни ми, моля те, от какъв зор им трябва развалена риба, като имат бол прясна? Нали са остров?

    Мърфи е оптимист!
  19. 19 Профил на nenad
    nenad
    Рейтинг: 442 Неутрално

    [quote#18:"султана глаушева"]от какъв зор им трябва развалена риба, като имат бол прясна?[/quote]
    Преводът не е коректен, рибата не е "развалена", а ферментирала. Разлика като между зеле и кисело зеле. Развалената риба и разваленото зеле са нещо друго, мисля
    Хубава Коледа на всички!

  20. 20 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1541 Неутрално

    До коментар [#19] от "nenad":

    Преводът си е много коректен. Полу-развалена е, ама благовъзпитано й викат "ферментирала". Пълна отврат и смрад, ама традиция, какво да правиш.

  21. 21 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1541 Неутрално

    До коментар [#9] от "Хриси":
    До коментар [#18] от "султана глаушева":

    Такава е традицията. Не всички я следват. Идва от стари времена. Рибата по принцип се съхранява чрез осоляване, за тази легендите разправят, че е от много бедни времена, когато хората не са разполагали с достатъчно сол, а са се опитвали все пак да запазят по някакъв начин храната.

    Впрочем, през зимата едно време е нямало особено прясна риба. Заради времето не са можели да излизат в морето с паянтовите си лодки.

  22. 22 Профил на SStan
    SStan
    Рейтинг: 457 Неутрално

    Ами всяка страна с традициите и вкусовете си!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK