Зима в планината - пътят до Тодорини кукли

Зима в планината - пътят до Тодорини кукли

© Татяна ДимитроваАко сте човек, който не обича екстремното и предпочита да залага на сигурното - този маршрут е за вас. Няма кой знае каква денивелация, нито е особено дълъг като разстояние.


Зима в планината - пътят до Тодорини кукли

© Татяна Димитрова


Тръгва се от Петрохан, където има къде човек да си остави колата. Хваща се пътя, указващ към едноименната хижа. Той е широк, утъпкан от преминаването с автомобили. Да, и с автомобил може да се премине, но за Бога, не го правете.


Не след дълго се достига до самата хижа, която трябва да остане вляво от вас. Рязко нагоре вдясно продължава пътеката за върха. Тя води известно време през рядко обрасла гора. Не след дълго се излиза от нея, минава се през малко клек, при който вече се появява и вертикална зимна маркировка. Дотук е около половин час преход.

Зима в планината - пътят до Тодорини кукли

© Татяна Димитрова


След малко отново се ширва коларски път с панорамна гледка във всички посоки. Започва да се вижда вляво връх Ком, а вдясно в далечната - Витоша с Черни връх и части от Рила. В перспектива се виждат като етажи един след друг, ако има мараня, тя ги превръща във вълшебна гледка.
Зима в планината - пътят до Тодорини кукли

© Татяна Димитрова

Вляво започва да се вижда купчинката от общо четири върха, известни под името Тодорини кукли. Ако не се свие към тях, трасето извежда по известния маршрут Ком-Емине. На първия от четирите е и камъкът, с който се отбелязват върховете. Максималистите могат да се посетят и четирите. Ако е заснежено или заледено обаче, трябва да се внимава, особено при третия и четвъртия връх.

Гледка към връх Ком.

© Татяна Димитрова

Гледка към връх Ком.


От тях се разкрива гледка вдясно към Вършец, долу вляво се вижда Берковица, която най-често е изходния пункт за изкачването на Ком.Общо в едната посока този преход е около два часа и половина.
Зима в планината - пътят до Тодорини кукли

© Татяна Димитрова


Ако сте си оставили колата на Петрохан - няма как, трябва да се връщате по същия маршрут, което не е най-интересният вариант, разбира се. Ако някой е останал при колата, може да ви посрещне при Клисурския манастир. Пътеката за него се спуска между първия и втория връх от четирите кукли и трябва доста да се внимава в маркировката надолу.


Пак се върви първо по пътека през много приятна гора дори в късна есен, когато дърветата са вече голи, а сняг още няма. Тя прелива в широк коларски път, но в района пътищата са няколко все еднакво изглеждащи, а има опасност ако се объркате и да не стигнете закъдето сте тръгнали. Пътищата тук имат свойството да свършват изведнъж и се налага да лазите и преодолявате изсечени и изоставени дървета, за да се свържете с отсрещния баир, където пак изведнъж започва пътят. В този случай или носете GPS, или се придържайте стриктно към маркировката.

Неочаквани посетители налазват раниците.

© Татяна Димитрова

Неочаквани посетители налазват раниците.


Не трябва да се забравя, че все пак е зима и топлите дрехи и ръкавици, храната и водата са абсолютно задължителни. Планинската застраховка не е задължителна, но спасителните операции струват пари.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 233 Неутрално
 2. 2 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  Я кажи що се казва Тодорини кукли?
  Аз туй връхче го помня най-вече заради масивите боровинки. Никъде другаде няма толкова много боровинки.

 3. 3 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  До коментар [#2] от "Judjuk":

  Тодорините кукли се свързват с народната легенда за красивата мома Тодора. Според народната песен тя се обзаложила да стане съпруга на оня момък, който посред нощ се изкачи на високия връх и остави там знак от себе си. След като никой не пожелал да иде, тя тръгнала смело нагоре само със своята хурка и като стигнала на малката полянка на върха, забила хурката в земята. Когато се надигнала, за да се върне обратно, усетила как нещо я тегли за престилката или полите, уплашила се, че това са зли духове или самодиви, дръпнала се рязко и полетяла в страшната пропаст под върха. След време хората открили на това място единствено побитата Тодорина хурка, която се оказала знак не само за нейното изкачване, но и за смъртта ѝ. (Уикипедия)

 4. 4 Профил на Mia san Bayern
  Mia san Bayern
  Рейтинг: 889 Неутрално
 5. 5 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 317 Неутрално
 6. 6 Профил на bobacho
  bobacho
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Всъщност това е един от най-скучните маршрути. Само по билото, много вятър или слънце (зависи дали е през зимата или лятото). Няма къде да се скиеш, няма едно дърво.

 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3817 Неутрално

  Трябва да ида някой ден. Аз съм от онези, дето само Рила и Пирин признават, но явно прекаляваме. Хубост има и в Странджа, и в Алпите.

  Еретик
 8. 8 Профил на Tsvetka Koleva
  Tsvetka Koleva
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Нека да поясним, че из този край, хурка с вълна за предене се нарича "кукла".

 9. 9 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#6] от "bobacho":

  [quote#6:"bobacho"]Всъщност това е един от най-скучните маршрути. Само по билото, много вятър или слънце (зависи дали е през зимата или лятото). Няма къде да се скиеш, няма едно дърво. [/quote]

  това дали изпитваш скука почти напълно зависи от теб ...
  а многото слънце и вятър не допринасят ли всъщност да стане по-малко скучно ?
  та, сериозно ли е скука? аз колкото пъти съм минавал все ми е било интересно.

 10. 10 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#7] от "Костадин Иванов":

  [quote#7:"Костадин Иванов"]Трябва да ида някой ден. Аз съм от онези, дето само Рила и Пирин признават, но явно прекаляваме. Хубост има и в Странджа, и в Алпите. [/quote]
  ами аз досега нехубава планина не съм видял, но може и да има. но явно "непризнати" планини има доста

 11. 11 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2432 Весело

  До коментар [#2] от "Judjuk": АЕЦ-ът вижда ли се?

 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  [quote#11:"Nimart"]АЕЦ-ът вижда ли се?[/quote]

  Не се вижда. Предбалканът скрива изгледа от Балкана към Дунав. Виждат се само върхове. Това всички го знаят. Качи се на билото и погледни. Няма да ти стане много.

 13. 13 Профил на mitote
  mitote
  Рейтинг: 627 Весело

  Към автора на статията:

  Г-жо Димитрова, радваме че в Дневник взеха да се появяват такъв тип статии за което Ви благодаря. Хубаво е все пак да знаете термините в планинската дейност и начина на описване на един маршрут.
  Основното е, че в планината за ориентир се използват посоките: север, запад, изток и юг, а не ляво и дясно, тъй като ние не може да знаем в каква посока сте застанала в дадения момент.
  Термин "вертикална зимна маркировка" няма! Наричат се маркировъчни стълбове.
  "Камъкът, с който се отбелязват върховете" се нарича триангулачна точка.

  Не приемайте коментара ми като заяждане, а просто като съвет за коректно писане на статии от този тип.
  Желая на всички читатели, весело посрещане на празниците!

  Доказано е, че сит народ е патриот. Гладният заминава надалече и оттам обича родината…
 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  [quote#13:"mitote"]Термин "вертикална зимна маркировка" няма! [/quote]
  Как да няма като има. И е зимна щото стърчи над снега и се вижда, за разлика от затрупаните пътеки. Камъкът на върха може и да не е триангулачна точка. Авторката посочва откъде е тръгнала. Поклон пред знанията ти, но не си турист. Туристите не се измъчват с геодезически познания, а се наслаждават на природата. Компасчето, картата и ДжиПиЕс-а им стигат.

 15. 15 Профил на mitote
  mitote
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#14] от "Judjuk":

  Прав си не съм турист, а планински водач. А станах такъв, защото искам да се наслаждавам на природата ежеседмично.
  И го правя!

  Весела коледа!

  Доказано е, че сит народ е патриот. Гладният заминава надалече и оттам обича родината…
 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  [quote#15:"mitote"]Прав си не съм турист, а планински водач.[/quote]
  Ох, много се извинявам! Сгреших. Ама и ти не бъди толкоз претенциозен. Обикновения турист не може да знае колкото планински водач.

 17. 17 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  [quote#6:"bobacho"]Всъщност това е един от най-скучните маршрути. Само по билото, много вятър или слънце (зависи дали е през зимата или лятото). Няма къде да се скиеш, няма едно дърво.[/quote]
  Като се замисля, и маршрутите на Еверест са само по билото, много вятър или слънце, няма къде да се скриеш, няма едно дърво... но не мисля че са скучни

 18. 18 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#12] от "Judjuk": А радиацията?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK