Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Българският Прованс: Историята на една корица с аромат на лавандула

Снимката на корицата на "101 романтични отбивки"

© Иван Михалев, Елица Цанкова

Снимката на корицата на "101 романтични отбивки"Трябва само сладолед да носите" - казва ни Яна, докато се уговаряме за снимки в нейното вълшебно лавандулово поле.


Още не се познаваме лично. "Запознали" са ни във "Фейсбук", където имаме общи познати. От тях сме получили и телефона й, след като седмица по-рано сме попаднали на снимка на лавандулата.


Изглежда като излязла от приказките - оцветените в лилаво цветни "коловози" се редуват с геометрична точност, следвайки релефа на хълма. И за разкош - едно дърво в края на хоризонта, което разчупва монотонността на пейзажа и приковава погледите. Споглеждаме се: "Уау! Това в България ли е?"
Трескаво започваме да търсим информация за мястото. Предупреждават ни, че полето е частна собственост и неканени гости в него не са желани. Още повече, че всеки момент се очаква да започне жътвата. Обясняваме, че търсим точно такава лавандула за корица на следващата ни книга - "101 романтични места в България". (Как може да поръчате книгата с отстъпка, вижте в края на текста - бел.ред.)


Късметът ни проработва. Яна се съгласява да снимаме полето й, но при едно условие. Да не публикуваме в интернет името на селото! Нещо напълно разбираемо, като се има предвид уникалността на мястото и фактът, че до този момент е успяла да го опази от нашествието на фотографите.


Код: лилаво


Средата на юни е. Брането още не е започнало, но фотофорумите вече се пълнят със снимки на нацъфтяла лавандула. Повечето снимки тип "картички" са от района на Казанлък, където са най-големите лилави плантации.


Българският Прованс: Историята на една корица с аромат на лавандула

© Иван Михалев, Елица Цанкова


"Розовата долина" се оказва истински рай за богатите на етерично масло насаждения. Цветните градини постепенно отстъпват мястото на лавандулата, а България трайно измества Франция от първото място по добив и износ на лавандулово масло в Европа. Факт, който заслужава отделна публикация.


Но да се върнем към Яна и нейното вълшебно поле. Имаме приблизително указание как да открием селото със странното име Блатница. Странно, защото селото е на баир и е трудно да си представите блато на такова място. Намира се само на час и половина от София, но до самата нива се стига трудно.


В предварителния разговор Яна ни е предупредила, че пътищата са черни и трябва да сме с джип. Следваме указанията й стриктно. Успяваме да улучим отбивката от магистрала "Тракия" и вече караме по селски пътища, където дупките са повечко. Спираме при смесения магазин в центъра на селото да вземем сладолед. И бързаме
да хванем залеза. "Фотографският" час ще настъпи съвсем скоро, затова няма време за губене.


Яна ни посреща малко след изхода от селото. Оказва са очарователна млада госпожица - на двайсет и няколко години, облечена в "градски" стил. Нищо във външния й вид не подсказва, че се занимава със земеделие. По-скоро изглежда като човек от столичното "сити", попаднал случайно на това място. От групата "съвременни номади", които търсят спасение от стреса на големия град в простичките удоволствия на провинцията.


Пазарджик, мой малък Прованс


"Носите ли сладолед" - весело ни посреща Яна, докато паркираме край лавандуловите лехи и вадим фотоапаратите. Знаехме, че има нещо специално в това място. Мислено вече го бяхме "кадрирали" и намислили ракурси за престоящата фотосесия. Но реалността надхвърли очакванията ни. Дълги "коловози", обагрени в лилаво, които се простират на километри и се губят зад билото на хълма.


Българският Прованс: Историята на една корица с аромат на лавандула

© Иван Михалев, Елица Цанкова


Съзерцаването им е истинска наслада за очите - като терапия за уморените от взиране в компютърни екрани очи. Само няколко минути с тази гледка, примесена с аромата на цъфнала лавандула, са достатъчни да ви отпуснат и накарат да мечтаете.


Вярваме в любовта от пръв поглед. Тя важи не само за хора, но и за места. Гледката към разцъфнала лавандула по залез слънце е един от онези магически моменти, които човек не може да забрави. Зърваш го в разгара на лятото, но споменът за него те топли и в най-студените зимни дни.


"Когато за пръв път видях свободните ниви, се влюбих в тях. Един приятел гледа лавандула и ми показа неговото поле. Много ми хареса. Цяла нощ четох за отглеждането и на другия ден вече знаех, че искам да се пробвам", разказва ни Яна след края на снимките.


Всичко започнало преди 5 години "като на шега". Първо засадила 20 дка за тест. После декарите станали 450. Никой от селото не вярвал, че ще го направи. Мислили, че ще се откаже. Но към момента Яна има два изпълнени проекта към ДФ "Земеделие". И много нови планове за по-нататъшно развитие на малкия й бизнес. Всичките са свързани с лавандулата.


Отвъд селото, зад хълма


"Там всичко е любов! Времето спира. И не съществуа нищо друго освен "тук и сега". Всеки път, когато пътувам към село, нещо трепва в корема ми. Същото е както когато си влюбен. Не мога да го опиша. За мен това място е специално. И виждам, че всеки, който има възможността да се докосне до него, усеща същото", казва Яна.


Българският Прованс: Историята на една корица с аромат на лавандула

© Иван Михалев, Елица Цанкова

Преди да се захване с добива на лавандула, тя минала през тежък житейски кръстопът. "Чудех се дали да емигрирам в чужбина или да остана в България, но след като видях нивите с лавандула, реших, е това е последното нещо, което искам да пробвам, преди да се откажа от "България", казва младото момиче.


Днес тя отново е "емигрирала", но виртуално. От шумния и забързан свят на града - в идиличния и подреден като лавандулово поле живот на село. Вместо да търси романтиката на френския Прованс, тя е успяла да си създаде свой. Тук - в България.


Само на час и половина разстояние от София.


"101 романтични места в България" излезе в навечерието на Коледа (издателство "Сиела"). Книгата е третата от поредицата пътеводители с автори - Иван Михалев и Елина Цанкова. Предишните им две книги - "101 отбивки" и "Нови 101 отбивки" са в топ 10 на най-продаваните книги в България през 2016 г. Текстът е написан специално за "Дневник". Името на селото, където се намира лавандуловото поле от корицата, публикуваме с изричното съгласие на
собственичката на полето.


Читателите на "Дневник" могат да поръчат книгата с 5% отстъпка и код dnevnik5 до 31 декември в Ozon.bg - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  страхотно четиво за старт на деня

 2. 2 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Успех на всички българи, занимаващи се с това дело. В статията пише, че България е на 1 място в Европа по производство на лавандула, но мисля, че е на 1 място в света. В подбалканските полета има вековни традиции в отглеждането на маслодайни култури, а и климатът е уникален. Мой прапрадядо е имал насаждения от лавандула и мента, както и промишлено помещение, където е добивал етерични масла, отделно са гледали и овце.

 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Подобни летни пейзажа са типични и в Добруджа...

 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#2] от "alextan":
  Много станаха, изкопните цени на лавандулата паднаха....

 5. 5 Профил на Плам
  Плам
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Не разбрах нещо, нали ви е помолила да не публикувате името на селото, а точно това сте направили...

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  Предупреждават ни, че полето е частна собственост и неканени гости в него не са желани.
  ___________
  Еха сещам се за много градини и ниви които са обект на мародери!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#4] от "dobrich":

  Така е, но зависи и от годината, четох за Франция, че е отстъпила 1 място на България поради 2 причини - засушаване на климата и нападение от някакъв вредител.

 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Браво, повече такива новини да има.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 284 Весело

  В моя край като малък, като искаха да кажат, че някой е вятърничав му викаха "Глейдай го ква е лавандула бе"

  Иначе браво на Яна!

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 10. 10 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Един от най- хубавите ми детски спомени е ароматът на роза, мента, лавандула и здравец, отглеждани от векове в долината на р. Луда Яна в родното място на дедите ми- гр. Стрелча !

  Там са и първите розоварни. Още от тракийски времена.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 11. 11 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#10] от "mr.lottalove.":

  Не може първите розоварни да са от тракийски времена, защото турците донасят маслодайната роза от Сирия. Засега учените са установили, че край Старосел е имало древни сортове лозя, така че можем да твърдим със сигурност само това.

 12. 12 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#11] от "alextan":

  Наричам "розоварни" най- общо фабриките за етерични масла, които са се добивали от древни времена точно в тази част на България, наричана днес Розова долина. В България растат много и разнообразни етерично- маслени култури.
  Инак маслодайната роза действително е пренесена по нашите земи към 17 век.
  Първите розови полета са пак в долината около Казанлък, Карлово и Стрелча.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 13. 13 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Като почитател на аромата на лавандула да споделя следното. Купувам си едно шишенце 10ml лавандулово масло ВНОСНО за 2,99 лева. Реших да попитам мой контрагенти от Казанлък, които познават хора от този бизнес колко струва при тях та да си купувам българско. Отовора беше - 8 лева за 10ml !!!

 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  От 2-3 години се предлага мед от мента - фантастичен е. Миналата година си купих някакъв мед "букет" от карабунарското пазарче - т.е. най-обикновен мед. Оказа с аромат на рози - явно пчелите били попаднали на розови храсти - беше невероятен на вкус. След 1 година пак потърсих подобен мед на същото пазарче, но този път нямах късмет.

 15. 15 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  "Да не публикуваме в интернет името на селото!"......> "селото със странното име Блатница."
  -------------

  Отделно от това девойката е взела за шарани фотографите с приказката за малката бедна Пепеляшка, превърнала се в лавандулена принцеса.
  Разходите само за засаждане на 450 дка лавандула са мин. 190 000 лева, първата година е нулева. Отделно оттова разходите за аренда на земята, ако пък седнем да говорим за покупка.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 16. 16 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Но снимките за сметка на това са много хубави и впечатляващи.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 17. 17 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#10] от "mr.lottalove.":
  До коментар [#12] от "mr.lottalove.":

  До коментар [#11] от "alextan":

  Не знам за розата но дестилацията е известна по нашите краища от 13 век

  Birds of a feather flock together.
 18. 18 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Еми добре, ще си купя книгата от любопитство, за да видя как да подредя своите размисли и страсти

 19. 19 Профил на Julius
  Julius
  Рейтинг: 288 Весело

  Хубава статия, интересна история... имам другите две книги от поредицата - харесаха ми. Та във връзка със статията се сетих за една малко по-стара, но забавна "новина":
  http://pazardjik.marica.bg/article/read/7026

 20. 20 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  "Уау! Това в България ли е?"
  Четох до тук. Липсва само "awesome".

 21. 21 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#13] от "442":
  8 лева за 10ml
  ------------------------
  Ами или е шегичка, или те е взел за мезе.
  изнасят на 40-50 евро за литър екстракт, дори и супер дупер качествено да е , пак не би следвало на дребно да е над 100 евро за литър.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 22. 22 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Последната снимка е сюрреалистична,
  направо извънземна !!!

 23. 23 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  [quote#14:"historama"]От 2-3 години се предлага мед от мента - фантастичен е.[/quote]
  Споделете къде може да се купи!

 24. 24 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#13] от "442":

  То в Казанлък и розовия крем за ръце е по скъп, от същият в София.

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 25. 25 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Много красиви снимки! Радват очите.

 26. 26 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#13] от "442":

  Зависи дали маслото е натурално или е синтетика.

  Моето любимо масло е от здравец. Дядовците и бабите го отглеждат до днес. Правят една смес от здравец, лавандула и мента - френските парфюми бледнеят !
  Имат и розови градини и лавандула. Гледат по малко и други растения- хвойна, босилек.

  Маслото от здравец е по- скъпо от розовото.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 27. 27 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мондиана":От 2-3 години се предлага мед от мента - фантастичен е.- цитат на коментар #14 от “historama”
  Споделете къде може да се купи!"
  от друг форум
  " -На един буркан втечнен мед/ не някакво подобие на мед/ от сигурен източник добавям една капка/ не повече/ ментово масло и разбърквам енергично...."
  .......

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  [quote#23:"Мондиана"]Споделете къде може да се купи! [/quote]
  Периодически във Варна се прави нещо като пазар или изложение на медопроизводители (пред хотел Ч. море). Предполагам че и в другите големи градове има подобни инициативи. Може да ви се струва за екзотичен, но реално не е по-скъп от акациевия или липовия.

 29. 29 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Браво на момичето! Така се прави! Въпреки българите е останала в България и работи за нея. Като знам чиновници и бюрократи как цицат от такива хора - яд ме хваща...

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 30. 30 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  [quote#28:"historama"]Предполагам че и в другите големи градове има подобни инициативи.[/quote]
  Благодаря, ще потърся на следващия такъв базар. Дано наистина да го получават по естествен път, а не както е описал по-горе Дерибеев.

 31. 31 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Късметът ни проработва. Яна се съгласява да снимаме полето й, но при едно условие. Да не публикуваме в интернет името на селото! ..

  ...Но да се върнем към Яна и нейното вълшебно поле. Имаме приблизително указание как да открием селото със странното име Блатница...

  Добре сте се справили...

 32. 32 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Според мен линковете не работят.

  I Want To Believe
 33. 33 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1225 Весело

  До коментар [#27] от "дерибеев":

  Капни една капка роза или мента в шишето с ракия и кажи дали ти харесва?

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 34. 34 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1225 Весело

  До коментар [#27] от "дерибеев":


  [quote#27:"дерибеев"] -На един буркан втечнен мед/ не някакво подобие на мед/ от сигурен източник добавям една капка/ не повече/ ментово масло и разбърквам енергично...."
  ....... [/quote]

  Не е същото. Наистина аромата в пчелния мед се дължи на етеричните масла, но всеки има и различен поленов прашец със съответните лечебни свойства.
  Но ако е само до аромата ... да и така става

 35. 35 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 510 Весело

  Предупреждават ни, че полето е частна собственост и неканени гости в него не са желани

  No Trespassing!
  Violators Will Be Shot !
  Survivors Will Be Shot Again!


  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  [quote#15:"qwertqwert"]Разходите само за засаждане на 450 дка лавандула са мин. 190 000 лева, първата година е нулева. Отделно оттова разходите за аренда на земята, ако пък седнем да говорим за покупка..... [/quote]
  Е, това си има своето обяснение в едно изреченийце от статията. Девойката - Яна пепеляшка съвсем не е пепеляшка:
  "...Но към момента Яна има два изпълнени проекта към ДФ "Земеделие"..."
  Та оттам е цялата приказка за българския Прованс.

 37. 37 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4441 Неутрално

  До коментар [#15] от "qwertqwert":

  До миналата година имаше програма за поемане на 100% разходите за засаждане на етерични култури

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 38. 38 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  [quote#4:"dobrich"]Много станаха, изкопните цени на лавандулата паднаха.... [/quote]

  Май верно много маймуни са станали.

  2014
  българско масло - 96 евро/кг
  френско - 108 евро/кг

  http://www.intracen.org/uploadedFiles/intracenorg/Content/Exporters/Market_Data_and_Information/Market_information/Market_Insider/Essential_Oils/Essential%20Oil%20Prices%202014-03-24.pdf

  2016
  българско масло - 75 $/кг
  френско - 250 $/кг
  руско - 95 $/кг

  http://www.intracen.org/uploadedFiles/intracenorg/Content/Exporters/Market_Data_and_Information/Market_information/Market_Insider/Essential_Oils/Monthly%20Report%20August%202016.pdf

 39. 39 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 698 Неутрално
 40. 40 Профил на kaka_simitli
  kaka_simitli
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Повечето от вас хабер си нямат какво пишат.
  [quote#12:"mr.lottalove."]Инак маслодайната роза действително е пренесена по нашите земи към 17 век. [/quote]
  А лавандулата е пренесена по нашите земи доста по-късно.
  [quote#14:"historama"]обикновен мед. Оказа с аромат на рози - явно пчелите били попаднали на розови храсти - беше невероятен на вкус.[/quote]
  Розовият аромат е добавен допълнително, розата не е медоносна култура, не съдържа нектар който пчелите да преработват в мед, пчелите събират само прашец от розите и затова мед с аромат на рози по естествен път не съществува. Няколко поста по-долу "Дерибеев" ти е обяснили как става.
  [quote#13:"442"]Купувам си едно шишенце 10ml лавандулово масло ВНОСНО за 2,99 лева. [/quote]
  Лавандулата е много сортове, един от най-разпространените и най-евтините по света е сорт 40-42, качеството и цената на лалвандуловото масло са пряко свързани. Българската лавандула е с едно от най високите качества с изключение на Доброджанската, тя е с обърнати показатели на линалол и линалилацетат. Отделен въпрос е, че малко са те изгърбили с тази цена на дребно, но на дребно всеки продава както си иска. Такова количество лавандулово масло един дестилер по-скоро би ти го подарил от колкото продал. Ако пък го купуваш от магазин на дребно там не се знае през колко ръце минава, да не говорим, че при евтините масла при малки количества може да се получи опаковката и разфасоването да са по-скъпи от съдаржанието.

 41. 41 Профил на kaka_simitli
  kaka_simitli
  Рейтинг: 292 Неутрално

  [quote#26:"mr.lottalove."]Маслото от здравец е по- скъпо от розовото.[/quote]
  Щом е така направо си намери контрагент, искаш ли да ги сменим кило за кило, готов съм на размяна в неограничени количества.

 42. 42 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#37] от "hamiltonf1":

  Които ти плащат СЛЕД инвестицията.
  За стартиращ бизнес няма банка която да ти даде заем без ипотека само срещу евенталната субсидия, а за тези цифри сериозен имот трябва да се върже.
  Отделно остава въпроса със земята, който е най-важен.
  И джипката, за да се стигне до нивата, както споменава момата
  Забележи, не твърдя, че момичето е некадърно
  Но тия сладки медени за детето в безизходица, дето от немотия било принудено да емигрира да си изкарва хляба.... са само за фотографи.
  Правдоподобната история е друга - тате/чичо/вуйчо арендатор/собственик на земя в селото, заделил на мацката първоначално едни 20 дка за експеримент и след успешното начало се метнали на разширяване през ДФЗ.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 43. 43 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Снимките са великолепни!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 44. 44 Профил на it4_2
  it4_2
  Рейтинг: 539 Неутрално

  "Уау! "Уау! - как аукате като кучета за да се учудвате, по американски, нали е модерно така сега , и всички водещи кифли по студиата в телевизиите си кълчат езиците за да го докарат по добре...едно бах мааму би свършило по-добра работа...

 45. 45 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1909 Весело

  [quote#42:"qwertqwert"]Но тия сладки медени за детето в безизходица, дето от немотия било принудено да емигрира да си изкарва хляба.[/quote]
  Никъде нищо не се казва за немотия.
  Иначе, да, всички ще ходим да снимаме лавандуловите полета в тайното село Блатница другата пролет.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 46. 46 Профил на Иван Михалев
  Иван Михалев
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#5] от "Плам":

  Помоли ни в средата на юни 2016. Сега специално поискахме разрешението й - във връзка с излизането на книгата и тази статия. Тя прие, за наша радост.

  Поздрави

 47. 47 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#5] от "Плам":

  В бързината натиснах минус, трябваше да е плюс. Простете за което, подкрепям мнението ви
  Явно самата статия е написана неразбираемо, може би в последствие са се разбрали да разкрият тайното кътче.

 48. 48 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Това лято ги видях в Екс ан Прованс, Франция и мога да кажа, че нашите полета с нищо не отстъпват по красота!

 49. 49 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Абе, първата снимка най-горе, дето са я сложили на корицата не е ли от един по-стар Windows? Мисля, че беше от 98?
  Ако е тая същата, тоя фотограф който я е направил трябва да е сега милионер. Някой знае ли нещо?

  шуменско пиво
 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Чудесно е да научиш, че такива млади, ентусиазирани и работливи хора все още има в България. Дай боже, да се увеличават.

 51. 51 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Снимките почти не мога да повярвам че са от България! Нека повече такива места се появявавт. Ако има такива ферми в полите на Стара Планина, близо до морето, това може да е и туристическа атракция.

  Иначе имам един въпрос - каката не счупи ли маникюр по време на обиколката?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 52. 52 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 886 Любопитно

  Някой ми беше казал, че лавандуловите полета, привличали змиите!
  Вярно ли е?

  Да разлая троловете!!
 53. 53 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#45:"Хриси"]Иначе, да, всички ще ходим да снимаме лавандуловите полета в тайното село Блатница другата пролет.[/quote]
  Само да те предупредя,че пътя Пазарджик-Стрелча е ужасен.Блатница се намира на този път.На места асфалта е нагънат.Пътя е не по-малка атракция от полето.Дано повече хора посетят това място и публикуват снимки от пътя,та белким управниците се сетят да го ремонтират.

 54. 54 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2226 Весело

  [quote#31:"Jumbo Jet"]..Но да се върнем към Яна и нейното вълшебно поле. Имаме приблизително указание как да открием селото със странното име Блатница... [/quote]
  Ми то е лесно бе, след село Зелен хайвер, хващаш разклона в ляво... Абе все едно че на лъжлив Съби внук му те е упътил.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 55. 55 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Безплатна реклама.

  CONTADOR GRATUITO!
 56. 56 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 557 Неутрално


  [quote#15:"qwertqwert"]Разходите само за засаждане на 450 дка лавандула са мин. 190 000 лева, първата година е нулева.[/quote]

  [quote#42:"qwertqwert"]Правдоподобната история е друга - тате/чичо/вуйчо арендатор/собственик на земя в селото, заделил на мацката първоначално едни 20 дка [/quote]

  Не ,че не съм съгласен. И на двата поста сложих + . Само че,за 20 дка първоначалната сума дори според Вас е около 8500 лв. Дори при една нулева година сумата не е чак невъзможна. Та дори ,тези 20 дка биха могли да се обработят без наемни работници и с наета техника . Дано повече млади хора направят като това момиче !

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 57. 57 Профил на Плам
  Плам
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#46] от "Иван Михалев":

  ОК, благодаря за отговора

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK