Пренаселен рай: И на новозеландците им писна от тълпите туристи

Селището на хобитите край Матамата е една от туристическите атракции.

© Associated Press

Селището на хобитите край Матамата е една от туристическите атракции.В края на миналата седмица жителите на Барселона протестираха срещу разрастването на туризма в града, а местните власти забраниха строителството на нови хотели в опит да ограничат пренаселването. Преди това венецианците протестираха срещу безконтролния допуск на туристите, които буквално изтикват местните жители извън родния им град. Днес в рубриката "На път" публикуваме статията, посветена на проблемите на туризма в Нова Зеландия, с автор Юле Шерер, публикация на ДПА и БТА.


Маркетинговата кампания на Нова Зеландия "100 процента чисто" има огромен успех, рекламирайки омайващи гледки, които имат силно присъствие във филмовите трилогии "Властелинът на пръстените" и "Хобит". Туристическият сектор сега процъфтява: през 2015 година 3.5 милиона туристи са посетили страната, чието население наброява 4.5 милиона - увеличение от 12% спрямо предходната година.


Страната се хвали с разнообразна и както изглежда незасегната природа, умерен климат и приятелски, англоговорящ народ - печеливша формула за туристите. Не всички обаче са доволни от посоката, която поема секторът и много местни жители призовават правителството да изготви стратегия за туризма, чиято цел не е само растежът.
Неотдавнашна анкета на националната туристическа агенция установи, че почти всеки пети новозеландец се безпокои, че страната му привлича прекалено много туристи. Най-големите притеснения са свързани с пътните катастрофи и задръстванията, следвани от пренаселеността, липсата на инфраструктура и влиянието върху околната среда.


Не се вижда краят на разрастването на туристическия сектор, а броят на туристите се очаква да нарасне с 5.4% годишно до 4.5 млн. до 2022 г.


Последиците от туризма за инфраструкурата са очевидни; пътища, паркинги, места за къмпинги, съхранени притегателни места, дори туристическия достъп през частни земи, всичко скърца под товара, голяма част от който се дължи на огромното количество туристи, посочи в изявление Обединеният планински клуб - организация на около 80 туристически групи от страната.


Новозеландците са свикнали с пространство. Страната е около три четвърти от площта на Германия, но населението е със 77 милиона по-малко. Сега местните жители трябва да се конкурират с туристите за местата за почивка, туристическите пътеки стават по-натоварени, а туристите предизвикват гняв заради боклука, който оставят след себе си в защитени територии.


Една от основните атракции на страната са възможностите за пешеходен туризъм, особено "Великолепните маршрути" - девет популярни пътеки, поддържани от Службата за съхранение на околната среда. През сезона 2015-2016 година почти 120 000 души са минали по пътеките, които се вият край живописни плажове, минават през гъсти джунгли и през алпийски терени - 12% повече, отколкото предходния сезон.


Жителката на Уелингтън Карън Фишър е изминала две от пътеките от "Великолепните маршрути" по Коледа заедно с хиляди туристи.


Заради лесния достъп и многобройните дневни екскурзии, които се предлагат, пътеките в Националния парк "Абел Тасман" са претъпкани през деня, казва тя. Хижите са резервирани с месеци напред и дори е трудно да се намерят свободни места за отдих покрай маршрута, което води до много продължително ходене.


Нарастването на броя на туристи, които посещават защитените територии, означава по-големи разходи за инфраструктура, премахване на боклука, почистване на къмпинги и други разходи, а недоволството расте, тъй като парите за всичко това идват от новозеландските данъкоплатци.


Според доклад на международната консултантска компания McKinsey Службата за съхранение на околната среда покрива около 5% от разходите си средно чрез приходи от потребителите спрямо около 20% в националните паркове на Австралия, САЩ и Канада.


Докладът, поръчан от различни представители на туристическия бранш, разглежда също така възможности за финансиране. В него се представят идеи като такса за пешеходния туризъм по "Великолепните маршрути", туристическа такса за опазване на околната среда, платени паркинги за националните паркове и популярните туристически места и дори приватизация на пътеките.


Службата за съхранение на околната среда работи заедно с туристическия сектор и други заинтересовани страни, за да проучи възможностите. Не е взето решение, но се обмислят възможности за алтернативно финансиране като например различни такси за чуждестранните и местни туристи, каза министърът на туризма Паула Бенет.


Макар "Великолепните маршрути" да са добре управлявани и броят на туристите да е ограничен от възможностите за настаняване, има известни притеснения, че новозеландците може да останат извън играта заради популярността си сред туристите, посочва президентът на Обединения планински клуб Питър Уилсън.


Клубът обаче не е привърженик на таксата за пешеходен туризъм. "Свободата на достъп до обществени земи е вписана в нашия закон и се цени в нашата култура," допълва той.


Това, което искаме, е по-голямо финансиране на Службата за съхранение на околната среда, за да бъдат прекрасни преживяванията както на туристите чужденци, така и на местните, и най-вече за да бъде запазена природата ни, каза Уилсън.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1034 Весело

  "3.5 милиона туристи са посетили страната"

  Нас ни посещават два пъти повече и искаме още толкова.

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 867 Весело

  До коментар [#1] от "Beyond":

  Не гледай бедна България, Новозеландците са заможни спрямо нашего брата.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Много хубаво не е на хубаво. ©©

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Липсва им явно "стратег/инвеститор" да "разработи пазара"

  Та така, хората все повече ще ценят природата и естествената среда ...

 5. 5 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#1] от "Beyond":

  Щото при нас се**т в морето и не се вижда.

 6. 6 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Писнало им е на тия които не печелят
  от туризма !!!

 7. 7 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Аз вече избягвам да пътувам. По две основни причини - осъзнавам колко пагубно е въздействието на туризма върху околната среда и местата, които се посещават. От друга - вече не понасям тълпите от туристи, които като скакалци налитат най-красивите кътчета на земята без изобщо да осъзнават тяхната красота и ценност, а ги виждат само като фон за селфита.

  Туристите са новата библейска напаст, от която Земята няма да може да се спаси!

 8. 8 Профил на libertariansky
  libertariansky
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И на мен ми е писнало от рушки туристи. Що не затворят това черноморие. За нищо не става.

  Give me Liberty Or Give me Death !
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  Като си помисля колко много държави дават милиарди за реклами и кампании за привличане на туристи, а други страни (или по скоро градове и региони) се, чудят как да намалят потока от туристи.

  НЗ е прекрасна държава и е нормално много хора да искат да я посетят. Според мен даже малко туристи я посещават в момента, може би, защото е доста далечна дестинация от Северна Америка, Европа и Източна Азия от където идват основно туристите.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Време е да се върнем към пътешестването, в контраст на евтиния туризъм.

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2868 Неутрално

  Чиста и красива, но туристите ще я погубят.Туризмът трябва да върви с екологията ръка за ръка, иначе ще стане като Сл.бряг и Банско.

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  До коментар [#10] от "princess_x":

  Какво имаш в предвид под пътешестването?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 731 Неутрално

  [quote#8:"libertariansky"]И на мен ми е писнало от рушки туристи. Що не затворят това черноморие. За нищо не става. [/quote]
  Що, британските къркачи по ли ти харесват ?

 14. 14 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#1] от "Beyond":

  Няма начин!!!как определихте незнам ама тия 7 милиона в БГ дето ги дават включват и .....гастербайтерите и преминаващите )айде леко смешно е пияните англичанчета и русначета да сравняваме с туристите в Н.зеландия...няма начин.

  Долу рушистите и фашистите
 15. 15 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  “Страната е около три четвърти от площта на Германия, но населението е със 77 милиона по-малко. "

  ...само колко бежанци може да поеме!

  I Want To Believe
 16. 16 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 465 Весело

  Цеко и Боко им пращаме и ще ги оправят - има няма за 100 дни

  Stef
 17. 17 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  Пътешественици срещу туристи, доста добре обясняват разликата.

  https://www.quora.com/What-is-the-difference-between-a-traveller-and-a-tourist

  http://fivepointfive.org/are-you-a-traveller-or-a-tourist/

 18. 18 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  На нащи мутри все им се виждат малко.
  От акъл ли е, или от алчност?!
  Най-вероятно от двете.

 19. 19 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Ми да праснат $150 туристическа такса на глава и ето ти половин милиард долара годишно за туристическа инфраструктура и почистване.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7624 Неутрално

  Нова Зеландия привлича със чистота, зеленина и спокойствие. При толкова туристи, това ще изчезне.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5464 Неутрално

  България отдавна премахна различните такси и цени за местни чужденци. Нова Зеландия обмисля да ги въведе

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK