Хонконг – благоухания в "ароматното пристанище"

Хонконг – благоухания в "ароматното пристанище"

© Associated PressБлагоухание от хиляди ароматни пръчици се носи от магазина на Wing Lee Joss Sticks & Sandalwood Company - традиционна семейна компания в хонконгския квартал Яу Ма Тей. Стените му са покрити с ярки опаковки в златно и алено, но в остъклените шкафове е скрит най-скъпият аромат от всички - агарово дърво.


Острата, земна миризма на това дърво дава името на Хонконг, което на кантонски означава "ароматно пристанище". Ароматът е болезнено припомняне за ключовата роля, която това някога колониално търговско пристанище, а сега световен финансов център, е имало в древната търговия с благоухания в Близкия изток и отвъд него.


84-годишният Юен Ва работи в бизнеса с благоухания вече над 70 години. Сега синът му Кени управлява Wing Lee и е разширил бизнеса в континентален Китай, откривайки магазини в Пекин, Шанхай и Харбин. Макар че вече е в пенсия, Ва все още посещава стария си магазин на улица "Шанхай".
"Агаровото дърво винаги е било скъпо", отбелязва Ва, припомняйки си времето, когато едва 13-годишен започнал работа в бранша. "В миналото е било използвано в медицината,


тъй като е било много добро болкоуспокояващо.


Сега от медицинска употреба е преминало към използване като благоухание", разказва старецът.


Агаровото дърво се създава, когато дърветата от рода Aquilaria, традиционно засаждани около селата заради тяхната роля във фън шуй, биват увредени, а това пък дава възможност дървесината да бъде нападната от плесен. При събирането на ценния материал инфектираното, тъмно, смолисто дърво се отделя от здравата част на растението, която няма миризма и е светла на цвят. Точно това е силно търсената смолиста дървесина.


Известно като "краля на ароматите", агаровото дърво


е предмет на мащабна търговия в Близкия изток и Азия. Архиви от времето на китайските династии Тан и Сун показват, че то е било високо ценена суровина, а силната му миризма има исторически връзки, обхващащи будизма, таоизма, исляма и християнството.


Хонконг – благоухания в "ароматното пристанище"

© Associated Press


В съвремието по-малките парчета агарово дърво се събират за ароматни трески и към 2014 г. са се продавали за около 58 000 хонконгски долара (1 щатски долар се разменя за около 7,8 хонконгски долара - бел. ред.) за килограм.


По-големи парчета, стигащи до няколко метра дължина, се продават като ръчно изработени скулптури. Например, парче, оформено като корени и ствол на дърво в магазина Wing Lee е с цена 1,2 милиона хонконгски долара.


"Те са като произведения на изкуството", казва господин Ва.


Дървесината е особено силно търсена заради използването ѝ в парфюмерийната индустрия. Смолата на агаровото дърво се дестилира и от нея се произвежда удово масло, което е ключова съставка за луксозни парфюми като Oud Royal на Armani Privе и M7 Oud Absolu на Yves Saint Laurent. Цената на удовото масло е близо 300 000 хонконгски долара за килограм - то е толкова скъпо, че често бива наричано "течно злато".


Огромното търсене на агарово дърво през последните няколко десетилетия обаче доведе хонконгските дървета Aquilaria до ръба на унищожението.


Хонконг – благоухания в "ароматното пристанище"

© Associated Press


Asia Plantation Capital (APC), една от най-големите азиатски компании за отглеждане на дървета Aquilaria с търговска цел, се опитва да опази растенията, насърчавайки създаване на устойчиви плантации за агарово дърво в Хонгонг и на други места в Азия. Компанията е убедена, че на острова


са останали само неколкостотин диви екземпляра,


макар хонконгските власти да твърдят, че от 2009 г. засаждат по 10 000 фиданки годишно. Само засаждането на фиданки обаче не е гаранция за оцеляването на дърветата, тъй като за да израснат са необходими години, а пък вече порасналите са в още по-голяма опасност заради бракониерите.


"Бракониерите търсят по-стари дървета, които са се инфектирали по естествен начин, тъй като те са по-скъпи. Така че тези дървета са все по-застрашени", обяснява Жерар Макгуирк, директор по продажбите на APC в Хонконг.


Хонконг – благоухания в "ароматното пристанище"

© Associated Press


"Сега в Хонконг ще имате късмет, ако намерите 30-годишно дърво", допълва той. Точният брой на дърветата, останали сред природата, може и да е спорен, но е ясно, че около тях се вихри сериозно бракониерство.


Близо до малкото селце Шин Пин, недалеч от границата с град Шънчжън, Кон Вин Чан - трето поколение фермер, отглеждащ агарово дърво, бди над малка плантация от около 6000 дървета. Той е собственик на


единствената "ферма" за агарово дърво в Хонконг.


В опит да поддържа, запази и пласира на пазара застрашените дървета, той е влязъл в съвместно дружество с APC.


За да запознае обществеността с дивите ароматни дървета, APC предлага обиколки с гид в плантацията на Чан, разположена в националния парк Pat Sin Len. Въздухът е натежал от миризмата на агаровото дърво, излъчваща се от растенията, които са обелени до чиста дървесина. Работата е тежка и цели да повреди, а не да убие дърветата.


"Не всяко дърво ще има смола, така че крадците играят хазарт", обяснява господин Ва. В природата едва 7 % от дърветата дават смола.


Във влажния, изпълнен с комари свят под короните на дърветата в парка, силната благоуханна миризма е сигурен знак, че


бракониерите ще извлекат известна печалба от поетия риск,


който може да им донесе обаче и 10 години затвор. Ако открият ценната смола, те могат да спечелят значителни суми, продавайки я на черния пазар.


През последните две години полицията и служители на департамента по земеделие, рибарство и защита на природата са провели 35 операции за борба с бракониерството в предпочитани сред бракониерите места. Сега департаментът планира да изпробва дистанционно електронно наблюдение на дърветата в резервата Тай По Кау, както и да отгледа повече разсад.


Изглежда малко вероятно засаждането на повече фиданки в парковете на Хонконг да спре нагаждащите се бракониери, но засилващият се инвеститорски интерес към плантации от агарови дървета, устойчиви спрямо околната среда, би могъл да спаси от унищожение оцелелите растения в Хонконг.


"Имаме плантации за агарово дърво в пет страни и силно вярваме във всестранната устойчивост инвестирайки в общностите, с които работим, за да създадем положително социално въздействие", посочва представител на компанията APC.


"Стратегическото ни партньорство с господин Чан ще съдейства за оказването на подкрепа и експертните знания, необходими за разработване на дългосрочни търговски възможности в Хонконг на устойчива основа, а на него пък ще помогне да произвежда тук удово масло", допълва той. (БТА)

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK