Могъщото плодово бренди, или ракията според Би Би Си

Могъщото плодово бренди, или ракията според Би Би Си

© Георги Кожухаров



Могъщо плодово бренди, което може да се направи от всичко – от сливи през грозде до круши" - така журналистът Дейвид Фарли описва ракията в материал за Би Би Си, озаглавен "Балканският алкохол, преживяващ революция".


"Когато преди две години обикалях във Войводина, на практика трябваше само да срещнеш нечий поглед, за да те поканят да опиташ домашната им сливова", разказва Фарли. "Будех се в хотела и намирах солидна закуска с бутилка ракия, с която да преглътна кафето".


"Тук в Сърбия, където сливата им е национален плод, най-известната ракия е сливовицата. Но алкохол се прави и от дюли, кайсии, ябълки и дори банани", пише Фарли. "Макар че силната напитка се намира в целия регион, тя се свързва най-често със Сърбия – страната с най-висок процент на консумация на глава от населението."




Могъщото плодово бренди, или ракията според Би Би Си

© Георги Кожухаров


Сега не вижда голяма промяна. Купувайки си храна от заведение в Белград, той се заговаря със собственика и споделя, че се интересува от ракия. "Той извади еднолитрова пластмасова бутилка с бежова течност, отвори я и каза "Трябва да опиташ ракията на дядо ми. Най-добрата е".


Всички бащи и дядовци правят ракия и тя винаги е най-добрата, отбелязва Фарли. Има над 10 000 частни казана, а сръбското правителство разрешава правенето на до 200 литра годишно за лична употреба.


Могъщото плодово бренди, или ракията според Би Би Си

© Надежда Чипева, Капитал


"Ракията дълго време се пиеше само от старците в селата. Младите граждани предпочитаха скоч, вино или бира", разказва пред журналиста ракиджията Милош Шкорич. "Но в последните години и младите започнаха да я пият, баровете зареждат добра ракия, някои дори я използват в коктейли".

Ключови думи към статията:

Коментари (129)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 638 Неутрално

    Бутилка ракия на закуска! Тоя е сериозен човек. Сигурно и у сърбите е предизвикал възхищение.

  2. 2 Профил на OOPS
    OOPS
    Рейтинг: 264 Неутрално

    Ракията не е питие, ракията е муза.

  3. 3 Профил на WARPANDA
    WARPANDA
    Рейтинг: 264 Неутрално

    От отдавна трябваше да се направи опит името "Ракия" да се патентова за нашия си регион, както е с шампанското и узото, но уви...

    Pandamunion! http://www.examiner.com/list/russia-s-top-120-lies-about-ukraine
  4. 4 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 4113 Любопитно

    Това РЕКЛАМНО есе за сръбската ракия
    във Великобритания може да звучи
    любопитно но за четене от българи
    е повече от безсмислено
    Плюс това ни безпокои и менталното
    здраве на Автора който както четем
    намирал по ШИШЕ РАКИЯ НА ЗАКУСКА !!!!
    Ей тъй - да си преглътнел сутрешното кафенце !!!!

  5. 5 Профил на venci4
    venci4
    Рейтинг: 1491 Неутрално

    Ракията е българска напитка. Не е лошо да се помисли и за запазено име на Европейския пазар.

    Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
  6. 6 Профил на vesolr
    vesolr
    Рейтинг: 4113 Весело

    Брендито е доста събирателно понятие. Тук влизат и нашите и съседските ракии, както и разновиднисти повече приличащи на коняк. Темата е много подходяща като за петък +++.

    От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
  7. 7 Профил на kalingeorgiev
    kalingeorgiev
    Рейтинг: 316 Разстроено

    Е, дядо лека му пръст, вече го няма... но като беше жив правеше. Особено имаше няколко круши по ливадите и от тях печеше малко - има няма да изкарваше 20 - 30 литра крушовица. Ама една такава дъхава, като я отвориш и мирише на жълта круша.
    Аз като бях така вече поотраснал момчурляк и ми набодоха мустаците, баба все питаше да ми налее ли, ама аз не обичах ракия. А тя слагаше за мезе домашно овче кисело мляко, едно такова бяло, гъсто, лъжицата като я боднеш в него и не мърда.
    Та старите като се съберяха пред къщи под лозницата - дядо, баща ми, другите роднини и така по една паничка кисело мляко, крушовата ракийка, салатка от доматите в градината.... ех, какво нещо са спомените.

    Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
  8. 8 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4076 Любопитно

    Общо взето почти всяка страна по света си имат някакъв местен високоспиртен алкохол, който си го правят от столетия. Нашата сме я нарекли ракия, най-вероятно думата идва от турската високо спиртна напитка Раки. Явно в Сърбия ползват същата дума за техните си високоспиртни напитки.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  9. 9 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 3008 Неутрално

    [quote#6:"vesolr"]Брендито е доста събирателно понятие.[/quote]

    Не е. Бренди е гроздов дестилат отлежал три години в дъбови бъчви. Трите години са долна граница. Определението е точно и ясно.

  10. 10 Профил на matthew.g
    matthew.g
    Рейтинг: 418 Неутрално

    [quote#8:"Иво"]турската високо спиртна напитка Раки[/quote]
    На турски: raki, чете се "ракъ", а не "раки"

  11. 11 Профил на niakoi_si
    niakoi_si
    Рейтинг: 787 Неутрално

    Абе из цяла Западна Европа варят ракия или по-скоро плодов дестилат. Пък дали ще го наричаш ракия или грапа, все тая...

    Из малките селца на Франция, Германия, че даже и Швейцария, пукат в частни казанчета и никой не ги закача.

  12. 12 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 1403 Весело

    Rakia - connecting people

    По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
  13. 13 Профил на Molossian
    Molossian
    Рейтинг: 1437 Неутрално

    Като за петък - едно добро начало
    Наздраве!

    Panta rhei....
  14. 14 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 2660 Весело

    Не е дошъл на нашенския казанен дегустационен туризъм , не ни е похвалил , даже би оставил сърбите на почетното второ място ...

  15. 15 Профил на zheravna
    zheravna
    Рейтинг: 378 Неутрално

    До коментар [#8] от "Иво":

    Всъщност името ракия идва от арабски - арак - ракъ - ракия.
    Всъщност доста думи, които ние използваме , мислейки, че са турски, всъщност са арабски - фурна, пешкир, кондури , късме (т)
    Мараба, и др.,

  16. 16 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 724 Неутрално

    Зимата с кисело зелце или корнишонки, оттам нататък шопсалат, чат пат тараторче. Напитката ледена от фризера.

  17. 17 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 3395 Неутрално

    [quote#4:"Hawaii"]Плюс това ни безпокои и менталното
    здраве на Автора който както четем
    намирал по ШИШЕ РАКИЯ НА ЗАКУСКА !!!!
    Ей тъй - да си преглътнел сутрешното кафенце !!!![/quote]
    Абе не той я е искал, а те са му я давали.
    Просто за сърбите да удариш сутрин по една на тръгване си е нещо нормално.

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  18. 18 Профил на venci4
    venci4
    Рейтинг: 1491 Неутрално

    До коментар [#8] от "Иво":

    Турците са донесли в България само няколко манджи, ибрика и башибозука (днешните цигани). Нищо друго.

    Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
  19. 19 Профил на laik87
    laik87
    Рейтинг: 499 Весело

    До коментар [#9] от "gmbh":

    Демек ако не бутилилирам след 6 месеца както досега и си оставя гроздова 3 години в някое от буретата ще пия бренди, вместо отлежала ракия.

  20. 20 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 2094 Весело

    Ракия вАрим, лекарство става.

  21. 21 Профил на aralambi
    aralambi
    Рейтинг: 701 Неутрално

    [quote#15:"zheravna"]Всъщност името ракия идва от арабски - арак - ракъ - ракия. [/quote]

    Точно така, а произходът на името може да е и от персийски, много арабски думи са от персийски произход.
    Няколко души го писаха, но и аз ще кажа, че съм много впечатлен от бутилката ракия, сервирана в сръбския хотел на закуска Май журналистът се е поувлякъл в желанието си да даде екзотични подробности от Балканите.

  22. 22 Профил на primaxm
    primaxm
    Рейтинг: 418 Неутрално

    Не, че права ракия и ме интересува особено темата, но:
    "а сръбското правителство разрешава правенето на до 200 литра годишно за лична употреба."
    А нашите тук ако може ще забранят и продаването на бидони и бъчви, само и само да не се прави домашна ракия. хахах

  23. 23 Профил на Хриси
    Хриси
    Рейтинг: 1790 Весело

    Рекламна статия за производителите на сръбските премиумни ракии. Сигурно се канят да я изнасят и са си поръчали малък очерк, в който се оплюва домашното производство.

    If I had a tail, I'd swat the flies.
  24. 24 Профил на tigervi
    tigervi
    Рейтинг: 902 Неутрално

    [quote#1:"usero"]Тоя е сериозен човек.[/quote]

    Англичанин, това руснаци и поляци ряпа да ядат, не могат да се сравняват с ингилизите.

    Eddie lives... somewhere in time!
  25. 25 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4008 Неутрално

    "Макар че силната напитка се намира в целия регион, тя се свързва най-често със Сърбия – страната с най-висок процент на консумация на глава от населението."

    Братята сърби работят яко за да си изградят уникален имидж, и дори на увлечението да пият ракия на закуска да сложат локална сръбска героична уникалност. А Войводина не беше ли малко унгарска?
    В Сърбия се работи яко за създаване на някаква идентичност, уникалност. Нищо лошо, напротив! В Западна Европа съм виждал къпи книги за византийското наследство, в което Сърбия представена с десетина църкви с византийски характер, а България само с една.
    Страните, свързани с делото на Кирил и Методий освен Македония се изброяватспоменават Словакия, Чехия, СЪРБИЯ, Полша, но не и България (големият националист и патриотарин Б. Димитров и дума не обелва).
    Всъщност с какво е известна България в Европа, освен със Стоичков?
    С това, ЧЕ БИЛА ОСВОБОДЕНА ОТ РУСИЯ.

  26. 26 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4008 Неутрално

    [quote#25:"historama"]съм виждал къпи книги[/quote]
    Скъпи книги, извинявам се за пропуснатата буквичка.

  27. 27 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 2204 Неутрално

    Ха наздраве!
    Добра си е, когато се направи добре нашата ракия, това важи и за комшийските и честно, наскоро бях учуден, каква хубава сливова правят в Чехия.
    Така е, навсякъде по света, в зависимост от даденостите се варят такива напитки с високи % алкохолно съдържание и ако не се алкохолизираме, а просто си я консумираме за настроение и удоволствие, всичко ще е ОК.

  28. 28 Профил на Molossian
    Molossian
    Рейтинг: 1437 Неутрално

    До коментар [#15] от "zheravna":

    По скоро персийско. В Леванта започват да му добавят анасон/Анатол и др. добавки.
    Повечето думи на арабски имат персийски произход.

    Panta rhei....
  29. 29 Профил на galio
    galio
    Рейтинг: 637 Неутрално

    До коментар [#15] от "zheravna":

    Практически всички.

    Самият "турски език" преди да заченат турската нация в начлаото на миналия век се състои от едно 80% арабско-персийски думи.

    Разбира се, сега тези големи маси хора, които дори и собствен език си нямат, претендират за откриването на ракията и цялата балканска кухня.

    https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
  30. 30 Профил на valtoro
    valtoro
    Рейтинг: 919 Неутрално

    Тоя англичанин ще дойде голям пияница !!!

  31. 31 Профил на galio
    galio
    Рейтинг: 637 Неутрално

    До коментар [#25] от "historama":

    А ние какво правим, за да балансираме процеса?

    Цялата ни култура е окрадена от гърци и сърби.

    https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
  32. 32 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2691 Неутрално

    "Будех се в хотела и намирах солидна закуска с бутилка ракия, с която да преглътна кафето".
    ___________
    Из мемоарите на британец, пристрастен!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  33. 33 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 3008 Неутрално

    [quote#19:"laik87"]Демек ако не бутилилирам след 6 месеца както досега и си оставя гроздова 3 години в някое от буретата ще пия бренди, вместо отлежала ракия.[/quote]

    Демек, ако си налял гроздов дестилат в дъбова бъчва за три години, се опитваш да направиш бренди. Ако бъчвите ти са черничеви или акациеви правиш отлежала ракия. Кайсиев дестилат в дъбови бъчви не е бренди.

    До коментар [#19] от "laik87":

  34. 34 Профил на Петърчо
    Петърчо
    Рейтинг: 552 Неутрално

    До коментар [#7] от "kalingeorgiev":

    Мляс.....

  35. 35 Профил на Bojidar Vasilev
    Bojidar Vasilev
    Рейтинг: 328 Неутрално

    До коментар [#25] от "historama":

    Всъщност с какво е известна България в Европа, освен със Стоичков?

    С хакерите ,с автокрадците с евтиния алкохол менте , с проститутките , с дупките , с русофилите , само положителни неща . А нито едно правителство не се зае да изчисти тоя имидж , защото просто не са Българи . Това че BBC не е безпристрастна медия е друг въпрос

  36. 36 Профил на sow29372525
    sow29372525
    Рейтинг: 507 Неутрално

    До коментар [#5] от "venci4":

    Ами не, не е. Ракията е регионална напитка и я има като название дори и в Украйна.

    Да те светна - шкембе чорбата също не е българска манджа.

  37. 37 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7934 Неутрално

    "Концентрираните алкохолни напитки са известни от античните времена и са били познати в Древна Гърция, Древен Рим и Китай. Но бренди във вида, в който напитката е известна в наши дни, се появява през XII век във френската област Арманяк."
    Така че, не сме единствените и не сме първите.

  38. 38 Профил на ТНТ
    ТНТ
    Рейтинг: 1093 Весело
  39. 39 Профил на Cara Mia
    Cara Mia
    Рейтинг: 367 Неутрално

    Не коментирам,защото не пия ракия,а само чаша хубаво червено вино.

  40. 40 Профил на Yard
    Yard
    Рейтинг: 1481 Неутрално

    [quote#25:"historama"]Страните, свързани с делото на Кирил и Методий освен Македония се изброяватспоменават Словакия, Чехия, СЪРБИЯ, Полша, но не и България [/quote]
    Много е просто - делото на Кирил и Методий не е свързано с България. Техните ученици идват и работят в България, но самите Кирил и Методий не.

    Особено много ме дразнят всички статуи и икони, изобразяващи братята със свитък на кирилица.

  41. 41 Профил на Канасубиги
    Канасубиги
    Рейтинг: 847 Неутрално

    Всички бащи и дядовци правят ракия и тя винаги е най-добрата, отбелязва Фарли.

    Най-важното е разбрал Фарли

    I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
  42. 42 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2691 Неутрално

    [quote#8:"Иво"]Нашата сме я нарекли ракия, най-вероятно думата идва от турската високо спиртна напитка Раки[/quote]
    Турците нали са последователи ма Мохамед - алкохола и мезенце от сланина не консумират! Ракъто анасонлийка са го научили от гърците и е нещо средно междиу ракия и узо! Историята му е кратка от времето на бащицата Кемал Ататюрк и вече залязва с Ердоган.
    Нашите власти трябва да извършат някои действия за популяризиране на ракията по света като запазена марка българско питие . В момента всички започнаха да носят ракия от Сърбия хем убава хем евтина а нашата ракия я има на промоции само в немските бакалии, но със съмнително високо съдържание на спирт който вероятно не е от грозде и я джуркат в дъбов чипс като по-евтино уиски (за Източна Европа) от 20лв!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  43. 43 Профил на Julius
    Julius
    Рейтинг: 597 Весело

    Дуня, дуня... (дюлевицата им е хубава, макар че всички сърби знаят, че е парфюм. То няма толкова дюли из Сръбско). Иначе и шливовата (сливовата) им е 'арна.

  44. 44 Профил на vesolr
    vesolr
    Рейтинг: 4113 Любопитно

    До коментар [#9] от "gmbh":

    Ракията бренди ли е? Коняк, арманяк бренди ли са? Метаксата бренди ли е?

    От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
  45. 45 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 4026 Весело

    До коментар [#10] от "matthew.g":

    Точно с това i, което е с точка, ще се чете "раки". RAKI, с I без точка отгоре е "ракъ". То пък идва от арабското "арак", което е името на тяхната ракия. Арак на арабски означава "дестилиран" както и "есенция", нещо извлечено. Арабите през ранното средновековие са дестилирали алкохол, като се считат за едти от първите в тази област. По нашите земи токава юнашки се е жулело вино и медовина.

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  46. 46 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4008 Неутрално

    [quote#35:"Bojidar Vasilev"]Това че BBC не е безпристрастна медия е друг въпрос[/quote]
    ББС не лъжат, казват че ракията е свързана с Балканите, и най-вече със Сърбия. Сливовата у нас е само "сливова" (леко в ж.р.), а в Сърбия е къде-къде по-"юначно" наименованието - "сливович"!
    Преди месец гледах някакъв документален фил - американец от Бостън тръгва да търси "най-добрата" руска водка в русия, стига до Байкал, и ни показва най-добрия вариант на консумацията й - издълбава се някаква дупка в леда (с обем около 20 сл), пълни се с водка, и се изсмуква с някаква тръбичка. Изобщо пиянска изцепка, но всичко бе направено наистина много симпатично. И със сигурност това голямо пътешествие из русия, в търсене на корените на водката е било спонсорирано от руски производители на напитката, а не от Абсолют или Смирноф.
    Че и това предаване за бутилката сливович до кроасаните и чашката с ароматно кафе - пътуването е било спонсорирано не от ББС, а я от някаква държавна агенция за туризъм, я от браншова организация на сръбските хотелиери. И резултатът е налице - една симпатична реклама за "родината" на балканското "бренди", която надали е струвала повече от 1 500 - 2000 евро!

  47. 47 Профил на vesolr
    vesolr
    Рейтинг: 4113 Неутрално

    уточнение 44 - става дума за гроздова ракия...

    От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
  48. 48 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 4026 Весело

    До коментар [#30] от "valtoro":

    Те са си такива, не само на Слънчев бряг.

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  49. 49 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4008 Неутрално

    [quote#31:"galio"]Цялата ни култура е окрадена от гърци и сърби. [/quote]
    или продадена от наши родни безродници. Тракийските ни златни съкровища участват в помпозни изложения на античната тракийска култура от Балканите, а цивилизования свят като чуе "балканска античност" винаги я свързва с Гърция.
    И само няколко отчаяни локални (варненски) ентусиасти работят като луди за популяризирането на Варненското халколитно злато от 46-44 в. пр. Хр. (най-старото известно досега доказателство за обработка на метал), и един-единствен неварненец - пловдивчанина Христо Смоленов.
    И някакво гробовно мълчание от средите на софийските археолози и БАН за него.

  50. 50 Профил на Bojidar Vasilev
    Bojidar Vasilev
    Рейтинг: 328 Неутрално

    До коментар [#46] от "historama":

    За та твърдя че BBC не е безпристрастна медия , е заключение на базата на дълго наблюдение , за допусната фактологична грешка телевизията не се извини . Както всичко GB е предубедено към нас .

  51. 51 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 3008 Неутрално

    До коментар [#47] от "vesolr":

    Виж коментар /33/.
    Да, арманяк, коняк, "Метакса" са брендита, както и нашите "Плиска" и "Велики Преслав" .

  52. 52 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 784 Неутрално

    До коментар [#15] от "zheravna":

    ...файда, ищах, хал, сокак, хашиш, махала, халат, берекет, гяур, джелат, джинс, занаят, марифетлия, натаманявам, рушвет...

    машаллах, с една дума.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  53. 53 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4008 Неутрално

    [quote#42:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Ракъто анасонлийка са го научили от гърците и е нещо средно междиу ракия и узо! [/quote]
    Реално анасонлийка, с много добро качество, с добавка не само на анасон, но и на сакъз (дъвка, мастик), или висококачествено узо. "Узо" е гръцкото наименование, а "ракъ" идва от арабското "арак" (дестилат). Българският еквивалент е анасонлийката (ракия с анасон), а с добавена дъвка става "мастика". напоследък обаче нашите спиртовари все забравят да я добавят, и да не се сърдят, но узото все повече измества нашата "мастика".

  54. 54 Профил на vesolr
    vesolr
    Рейтинг: 4113 Неутрално

    До коментар [#51] от "gmbh":

    Аха, благодаря за инфото!

    От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
  55. 55 Профил на меншевик
    меншевик
    Рейтинг: 733 Весело

    Този материал на ББС пряко засяга националното ми достойнство с твърдението, че ракия се пиела най-много в Сърбия. Да си гледат работата.

    Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
  56. 56 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4008 Неутрално

    [quote#50:"Bojidar Vasilev"]Както всичко GB е предубедено към нас . [/quote]
    В момента не искам да споря с теб, защото реално ти имаш право. Но аз искам да потърсим и отговорност от нашите мурджовци от "първата редица". Докато нашите п.дерунг.ли се караха се караха за символа от Мадара, и даже искаха да го сложат на герба ни, а не 3-те лъва, символизиращи Мизия, Тракия и Македония от времето на Иван Шишман, десетина години по-късно словаците си извоюваха правото да сложат равноапостолите Кирил и Методий на словашкия вариант на монетата от 1 евро. Нищо лошо с Мадарския конник, но Словакия акцентира на свързаността си с духовното. Кирил и Методий са признати за протектори на Европа наравно със св. Патрик от самата Ватикана.
    Е кои са по-големи патриоти? Нашите тъпунгери, вкарани в НС за имунитет, и развяващи руското знаме, или словаците?

  57. 57 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2336 Неутрално

    До коментар [#35] от "Bojidar Vasilev":

    Не е съвсем така!
    Известна е с това което са видяли хората на място.
    В селото където живеем преди кризата е имало 8 българи, които 2009г. се изнасят.
    Явно са си били нормални хора, защото никой не казва лоша дума за тях, а за единия всеки казва само суперлативи.

    Има тука доста Британци и тяхното мнение за българите също е положително...

    Така че не е само с отрицателни неща известна България!

    Модератора е неадекватен!
  58. 58 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2336 Весело

    До коментар [#38] от "ТНТ":

    Значи Аз не съм истински българин, моята ракия в хладилника е в бутилка от марков коняк...

    Модератора е неадекватен!
  59. 59 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4008 Неутрално

    [quote#53:"historama"]но узото все повече измества нашата "мастика".[/quote]
    имам идея, която я предоставям безплатно на местните туристически камари на Несебър и Созопол. Да се свържат с "Братя Минкови", да поръчат анасонови напитки с марките "Мастика Несебър" и "Мастика Созопол", 45 а не 47 градуса (по-нисък акциз, по-ниска цена), с малко повече добавено мастиково масло, напитки които неминуемо ще имат успех на място - все пак анасоновите напитки са винаги свързани с море, лазер и слънце. И разбира се малко реклама с млади момичета, които я консумират разредена обилно с вода - както в Марсилия.

  60. 60 Профил на hammurabi
    hammurabi
    Рейтинг: 469 Неутрално

    До коментар [#18] от "venci4": нямаш падежи и заради турците, преизказното наклонение ни е от тях, а и много други, някои от които и лоши, неща.

  61. 61 Профил на Molossian
    Molossian
    Рейтинг: 1437 Неутрално

    До коментар [#32] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

    Човека сигурно си мисли че е попаднал в Рая

    Panta rhei....
  62. 62 Профил на the_axel
    the_axel
    Рейтинг: 298 Неутрално

    До #15 - Турските думи в българския език действително са от арабски , но и от персийски произход ! Арабската и персийската култури са много по-стари от османската.Турците са възприели и исляма от тях.

  63. 63 Профил на antoni
    antoni
    Рейтинг: 289 Неутрално

    петка към чапаев:
    чапаев какво да правим с този пленен белогвардеец.
    ЧАПАЕВ : да го горим ,да го бием ДА ГО БЕСИМ.
    малко му е отговаря петка.
    петка ти какво предлагаш--пита чапаев
    ПЕТКА отговаря:
    да си хапваме сельодка ,да си пием водка и да не му ДАДЕМ.
    ЧАПАЕВ:- ех петка ти си бил голям СЪДИСТ
    а някой идиоти от нс искаха да вземат ракииката на БЪЛГАРИНА.
    АМИ ПО ДОБРЕ ГО УБИЙ

  64. 64 Профил на Molossian
    Molossian
    Рейтинг: 1437 Неутрално

    До коментар [#45] от "Незнайко в Слънчевия град":

    За процеса "дестилация" говори още Аристотел, Китайците (независимо от древните гърци) още от първи век са започнали да използват процеса, оттам се е пренесъл в Персия и така нататък.

    Panta rhei....
  65. 65 Профил на the_axel
    the_axel
    Рейтинг: 298 Неутрално

    В понятието "бренди" се включват високоалкохолни напитки , направени от отлежали вина. Терминът замества "коняк" , който е патентно защитен. Класическият начин на правене на ракия е чрез дестилация на ферментирали плодове , най-често грозде !

  66. 66 Профил на Велков
    Велков
    Рейтинг: 3814 Неутрално

    До коментар [#5] от "venci4":

    Това вече е свършено от обединените патриоти.

  67. 67 Профил на Велков
    Велков
    Рейтинг: 3814 Неутрално

    До коментар [#47] от "vesolr":

    На етикета на нашият коняк от време оно пише - винен дестилат, отлежал в дъбови бъчви/съответните години/.

  68. 68 Профил на vesolr
    vesolr
    Рейтинг: 4113 Весело

    До коментар [#67] от "Добрин Велков":

    Кой ти чете дребния шрифт на етикета. Нашият "коняк" е бренди, тихо да не чуят французите-льопенсти.

    От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
  69. 69 Профил на neut
    neut
    Рейтинг: 6889 Неутрално

    И защо се публикува този материал в "Дневник", а не за нашата гроздова

    In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
  70. 70 Профил на venci4
    venci4
    Рейтинг: 1491 Неутрално

    Българският еквивалент е анасонлийката (ракия с анасон), а с добавена дъвка става "мастика"

    До коментар [#53] от "historama":

    В промишленото производство българската мастика не се прави от винен дестилат, а от етилов спирт от други суровини и само това я различава от турската йени раки, която е направена от винен дестилат + анасон.

    Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
  71. 71 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4076 Весело

    До коментар [#10] от "matthew.g":

    Окей, не знам турски. Нито пък съм ходил там.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  72. 72 Профил на zegi
    zegi
    Рейтинг: 572 Разстроено

    До коментар [#58] от "ivan_":
    [quote#58:"ivan_"]Значи Аз не съм истински българин, моята ракия в хладилника е в бутилка от марков коняк...[/quote]
    Откровено казано, не си. Най-вече защото не си истински пияч.
    Ти добре ли си , та да държиш коняк в хладилника?

  73. 73 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2336 Весело

    До коментар [#72] от "zegi":

    Не държа коняк в хладилника.
    Държа ракия в бутилка от коняк...

    Колегата даде линк в който т.1 гласи, че не си истински българин ако в хладиника си не държиш ракия в бутилка от марково уиски...

    Модератора е неадекватен!
  74. 74 Профил на laik87
    laik87
    Рейтинг: 499 Неутрално

    До коментар [#59] от "historama":

    На карнобатския разбойник всичкия висок алкохол е спирт с адитиви...

  75. 75 Профил на Bojidar Vasilev
    Bojidar Vasilev
    Рейтинг: 328 Неутрално

    До коментар [#57] от "ivan_":

    Има тука доста Британци и тяхното мнение за българите също е положително...

    Тогава трябва да чуеш какво говорят по междуси за нас и ще разбереш , че Британец е синоним на лицемерие, няма по-двуличен народ от тях

  76. 76 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4076 Любопитно

    [quote#42:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Турците нали са последователи ма Мохамед - алкохола и мезенце от сланина не консумират![/quote]

    Не винаги и не навсякъде е било така Коменданте, една интересна статия по тази тема:

    http://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%BB%D1%8A%D1%82-%D0%B5-%D0%B1%D0%B8%D0%BB-%D0%B4%D0%B0%D1%80-%D0%BE%D1%82-%D0%B0%D0%BB%D0%BB%D0%B0%D1%85/a-19178105

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  77. 77 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2336 Неутрално

    До коментар [#75] от "Bojidar Vasilev":

    Щом така смятате О.К.

    Модератора е неадекватен!
  78. 78 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1020 Весело

    [quote#72:"zegi"]Ти добре ли си , та да държиш коняк в хладилника? [/quote]
    Я прочети пак, ама бавно и на глас, какво цитираш:
    [quote#58:"ivan_"]моята ракия в хладилника е в бутилка от марков коняк... [/quote]

    Джокер: Иван споменава опаковка и съдържание

    До коментар [#72] от "zegi":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  79. 79 Профил на Велков
    Велков
    Рейтинг: 3814 Неутрално

    До коментар [#78] от "Мойше! Толкоз!!!":

    Някои трудно осмислят писан текст...
    Така им било писано...

  80. 80 Профил на гошо
    гошо
    Рейтинг: 1841 Весело

    До коментар [#6] от "vesolr":

    начи съгласен с тебе от всякъде Темата си е баш за петъка малко раншко са я пуснали ама пак става

    гошо
  81. 81 Профил на zegi
    zegi
    Рейтинг: 572 Весело

    До коментар [#73] от "ivan_":
    До коментар [#78] от "Мойше! Толкоз!!!":
    Добре де , добре. Някой път е по-лесно да се пише, отколкото да се чете. В случая не се дължи на употреба на съдържанието на шишето. Но може да съм прав в основното. Човек остава с впечатлението, че цяла зима държиш само едно шише в хладилника. Е много пестеливо звучи.

  82. 82 Профил на vesolr
    vesolr
    Рейтинг: 4113 Неутрално

    До коментар [#73] от "ivan_":

    Така е. Всеки уважаващ себе си българин пренася домашната ракия в пластмасова бутилка (обикновено от минерална вода) от производителя до местоживеене. Така се пести тегло и се гарантира съхранението на ценния товар (особено ако говорим за полети в чужбина където има ограничения за багаж и отделно мятат куфарите като...).
    При пристигане следва задължително преливане в стъклена бутилка, както ти си дал пример - марково уиски, а може и коняк или в краен случай подаръчна бутилка от ракия (купешка).

    От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
  83. 83 Профил на zegi
    zegi
    Рейтинг: 572 Весело

    До коментар [#79] от "Добрин Велков":
    [quote#79:"Добрин Велков"]Някои трудно осмислят писан текст... [/quote]
    Прав си. Но колкото и невнятно да пишеш, става ясно, че са ти били зелени чорапите.

  84. 84 Профил на гошо
    гошо
    Рейтинг: 1841 Неутрално

    До коментар [#40] от "Yard":

    абсолютно съм съгласен с теб. Кирил и Методи първо не са написали кирилицата и второ никога не са били в България ,но митовете наложени в историята ни от края на 19ти и началото на 20ти век са продукт на тогавашната тенденция по цял свят По това време в Англия се появява пилтдаунски човек и то за да имат англичаните противовес на германския неандерталец и френския кроманьонец

    гошо
  85. 85 Профил на Велков
    Велков
    Рейтинг: 3814 Весело

    До коментар [#83] от "zegi":

    По-добре със зелени чорапи, отколкото с наакани гащи...

  86. 86 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1020 Весело

    [quote#82:"vesolr"]Всеки уважаващ себе си българин [/quote]
    Е, 'начи и аз съм уважаващ себе си българин, щото правя буквално всичко описано в твоя коментар!!!

    С две малки уточнения/допълнения:

    1. От 10 литровите пластмасови бутилки отливам 2 л (ПАК в пластмасова бутилка), после я деля на две бутилки от по 2 л. Това за да мога да докарам алкохола на 40% (с добавяне на минерална вода) от 45-50% домашна ракия.

    2. Така докарана на правилните % алкохол ракия я охлаждам (в хладилника или на балкона) в стъклени бутилки от друг алкохол, желателно с по дълго гърло-по удобни са за боравене при наливането в чашката

    П.С. Съгласен съм с колегите-готина статия за петък, ама малко рано са я пуснали Ако беше към ракиено време - щеше поне 150 коментара да събере!
    До коментар [#82] от "vesolr":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  87. 87 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2336 Весело

    До коментар [#81] от "zegi":

    До коментар [#82] от "vesolr":

    До коментар [#78] от "Мойше! Толкоз!!!":

    В интерес на истината си прав във впечатлението.
    Живея в чужбина и всяка година тъщата идва с литър и половина ракия направена от дядото на жената, кайсиева отлежала 40 и кусур години в едни стъклени дамаджани. Човека направил ракия за сватбата на внучката, прибрал е в сайвана и всички забравили за нея. В един момент преди 10 години тръгваме да събаряме сайвана и като го разчистваме намираме въпросните 50 литра ракия, кайсиева, домашна, отлежала...

    И точно тъщата я носи в пластмасова бутилка и в момента в който пристигне се налива в бутилки от коняк и се слага в хладилника. Трябва да стигне за една година до следващото идване на тъщата...




    Модератора е неадекватен!
  88. 88 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4347 Весело

    До коментар [#78] от "Мойше! Толкоз!!!":
    Имах един чичо който специално ползваше бутилки от уиски за своя коронен номер: краставица прорастнала в бутилката, в която след това наливаше ракия. Сложи я на масата и чака въпроси от типа"- Абе как си я напъхал тази краставица в бутилката?" Негов подход към маркетинга и обогатяването на темата

  89. 89 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2336 Весело

    До коментар [#86] от "Мойше! Толкоз!!!":

    То има време...
    По добре рано отколкото късно...

    Модератора е неадекватен!
  90. 90 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2336 Весело

    До коментар [#88] от "daskal1":

    На мен баща ми прави така.
    Слага 3-4 бутилки, в които да растат корнишони. Имаше едни триъгълни бутилки от уиски Грант ако не бъркам, тях ползва за целта...

    Модератора е неадекватен!
  91. 91 Профил на kalingeorgiev
    kalingeorgiev
    Рейтинг: 316 Весело

    [quote#86:"Мойше! Толкоз!!!"]Съгласен съм с колегите-готина статия за петък, ама малко рано са я пуснали Ако беше към ракиено време - щеше поне 150 коментара да събере! [/quote]

    Рано пиле, рано пИе....

    Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
  92. 92 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 1316 Весело

    [quote#38:"ТНТ"]Непременно прочетете това: [/quote]

    4. И психотерапевт може да помогне, но с ракия е по-евтино.

    5. Разликата между човека и животното е 500 грама ракия.

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  93. 93 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 784 Неутрално

    До коментар [#87] от "ivan_":

    тоя литър и половина за кога и кого по-напред...

    בני אתה אני היום ילדתיך
  94. 94 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 784 Неутрално

    [quote#92:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Разликата между човека и животното е 500 грама ракия.[/quote]

    много добро.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  95. 95 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 784 Неутрално

    До коментар [#90] от "ivan_":
    До коментар [#88] от "daskal1":

    на жена ми бабата правеше така, вадеше от мазата на село едни жълтеникави ракиени стъкла с подпухнали краставици вътре, малко зловещо си падаше

    בני אתה אני היום ילדתיך
  96. 96 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4008 Неутрално

    [quote#64:"Molossian"]Китайците (независимо от древните гърци) още от първи век са започнали да използват процеса, оттам се е пренесъл в Персия и така нататък. [/quote]
    Айде стига с тези китайци . Във връзка с уискито се "изходиха", че първи били открили процеса на дестилация на алкохолни напитки, на друго място се похвалиха, че първи открили ферментацията на плодовите сокове във вино. И човек да се чуди на гения им да набиват до припадък ориз, и до припадък да пият най-вече чай.

    Люлките на човешката цивилизация са Анатолия и Балканите, тясно свързани с древните балкански народи. Следите от най-старите цивилизации, отпреди 6 7 хил. години са точно от Балканите. И в наши дни най-добрите кухни са средиземноморските, и най-хубавите напитки (като изключим уиски и водка) също са от тези региони.
    Тъй че айде стига суперлативи за оризоядците, които съвсем наскоро откриха, че оризът може и да е гарнитура към основното.

  97. 97 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4008 Неутрално

    [quote#40:"Yard"]Техните ученици идват и работят в България, но самите Кирил и Методий не. [/quote]

    "...Българската мисия на Солунските братя
    За живота и делото на светите солунски братя са изписани хиляди статии, студии и монографии. Благодарение на усилията на специалисти от цял свят смятахме, че знаем всичко или почти всичко, свързано с тях. И затова останах като поразен от гръм, когато прочетох появилата се в края на миналото хилядолетие книга на Петер Юхас "Кирил и Методий в Българската Моравия". В неголям обем – 220 страници – авторът е успял да види в "нова светлина" прословутата "моравска мисия" на Солунските братя. В интерес на истината не съм очаквал да прочета приживе нещо коренно различно от това, което всички ние знаем за живота и делото на Кирил и Методий, че съм се съмнявал, че някой би могъл да напише нещо ново. И изведнъж се появи книгата на Петер Юхас, който чрез нея сякаш ни казва: "Мили мои приятели, струва ми се, че дълго време сте се заблуждавали. Моравската мисия на Кирил и Методий не е била в онази Моравия, разполагаща се на територията на някогашна Чехословакия, а в истинската Велика Моравия, която през IХ в. е била съставна част от българската държава." В началото бях просто смаян от прочетеното, тъй като и аз "знаех" къде е била "моравската мисия" на Кирил и Методий. Прочетох отново книгата, като внимателно съпоставях авторовите твърдения с посочваните извори. И се оказа, че съм бил незрящ! Оказа се, че ние, българите, като сме се доверявали на безспорния авторитет на големите светила в областта на кирило-методиевистиката – наши и чужди, просто не сме прочели с необходимото внимание някои текстове от IХ-Х в. А те по категоричен начин подкрепят изводите на Петер Юхас: "моравската мисия" на Кирил и Методий е била осъществена в пределите на българската държава (царство)!..."

    откъс от "Българската писменост - известна и непозната"

  98. 98 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 3008 Неутрално

    [quote#65:"the_axel"]В понятието "бренди" се включват високоалкохолни напитки , направени от отлежали вина.[/quote]

    Това не е вярно, напротив. Има строга регулация в тази насока. Давам пример. Т.нар. вино за коняк от реколта 2016г. трябва да бъде дестилирано до 28.02.2017. за да може напитката да носи наименованието коняк. Дестилат след тази дата не е коняк. Допреди няколко години този срок беше по-дълъг, до 31.03. Целта е виното за дестилиране да не престоява дълго време и да запази повече ароматни и вкусови вещества. Тази регулация е наложена по настояване на самите производители.
    Наздраве!

    До коментар [#65] от "the_axel":

  99. 99 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4008 Неутрално

    [quote#97:"historama"]откъс от "Българската писменост - известна и непозната" [/quote]



    Петер Юхас "Кирил и Методий в Българската Моравия"

    …. Още в първата глава авторът е потърсил отговор на въпроса: колко са били Моравиите по времето на "моравската мисия" на солунските братя – две или една? Като се опира на редица извори, които не са взаимно зависими (анонимният "Баварски географ", "За управлението на империята" от византийския император Константин VII Багренородни, сведенията на абат Регинон и на Гардизи), Юхас показва убедително, че по това време са съществували две Моравии, теза, застъпвана и от редица други учени, между които и авторитети като Имре Боба, Сенга Тору, Петер Пющпьоки Над и др. Особено внимание авторът е отделил на сведенията на енциклопедично образования византийски император Константин VII Багренородни, който пише за две Моравии, наричани от него "Мегали Моравия" и просто "Моравия". Според византийския император, "на юг от тях (от маджарите, б.м., Н. И.) се шири Мегали Моравия, т.е. страната на Светополк, която… напълно опустошили и завладели. А към планините тюрките (маджарите, б.м., Н. И.) граничат с хърватите." На друго място той пише, че на близката до маджарите "източна граница са българите, отделени от река Истрос, която наричат още Дунав, на север от тюрките са печенезите, на запад от тях – франките, на юг – хърватите." Противоречивото на пръв поглед "двойно" съседство на маджарите на юг – един път с "Мегали Моравия" и втори път с хърватите е обяснено съвсем логично: императорът разказва за положението преди и след войната: опустошената и завладяна от маджарите Мегали Моравия вече не би могла да им бъде съсед. Анализът на тези откъси е твърде важен, тъй като той показва, че Велика Моравия не е тъждествена с днешна Моравия и Словакия – просто тези области никога не са били на юг от Унгария. Нещо повече: Константин Багренородни пише за разположения на завоя на река Дунав Сирмиум (средновековният български град Срем, с чието завладяване от византийския император Василий II през 1018 г. приключва "българската епопея" на цар Самуил и войводите му, днешна Сремска Митровица в Сърбия), който е "на два дни път от Белград, и от тях започва Мегали Моравия – непокръстената". Авторът заключава, че според сведенията на император Константин VII Багренородни, Мегали Моравия "се е намирала между Драва и Сава, областта Сирмиум, и оттам на юг до река Морава, а на север Мегали Моравия се е простирала до района на река Тиса при нейното устие в Дунав" (с. 20). Юхас смята основателно, според мен, че Мегали Моравия е граничела на юг с хърватите и българите. Чрез доказването на съществуването на две Моравии той коригира създаденото в науката мнение, че Пространните жития на Кирил и Методий (известни и като Панонски легенди) и съответните им кратки жития, както и тези на най-близките им ученици Климент Охридски и Наум, съдържат противоречиви сведения. До голяма степен объркването е предизвикано от обединяването на двете Моравии от княз Светополк към 873 г.

  100. 100 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4008 Неутрално

    [quote#74:"laik87"]На карнобатския разбойник всичкия[/quote]
    Готов съм на публичен диспут пред увважаемите форумисти с теб, и всеки да представи своите аргументи кой е по-голям разбойник?
    Карнобатският или другият от "Пещера"?
    Наградата за спечелелия диспута ще е бутилка 25-годишна троянска сливова.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK