Могъщото плодово бренди, или ракията според Би Би Си

Могъщото плодово бренди, или ракията според Би Би Си

© Георги КожухаровМогъщо плодово бренди, което може да се направи от всичко – от сливи през грозде до круши" - така журналистът Дейвид Фарли описва ракията в материал за Би Би Си, озаглавен "Балканският алкохол, преживяващ революция".


"Когато преди две години обикалях във Войводина, на практика трябваше само да срещнеш нечий поглед, за да те поканят да опиташ домашната им сливова", разказва Фарли. "Будех се в хотела и намирах солидна закуска с бутилка ракия, с която да преглътна кафето".


"Тук в Сърбия, където сливата им е национален плод, най-известната ракия е сливовицата. Но алкохол се прави и от дюли, кайсии, ябълки и дори банани", пише Фарли. "Макар че силната напитка се намира в целия регион, тя се свързва най-често със Сърбия – страната с най-висок процент на консумация на глава от населението."
Могъщото плодово бренди, или ракията според Би Би Си

© Георги Кожухаров


Сега не вижда голяма промяна. Купувайки си храна от заведение в Белград, той се заговаря със собственика и споделя, че се интересува от ракия. "Той извади еднолитрова пластмасова бутилка с бежова течност, отвори я и каза "Трябва да опиташ ракията на дядо ми. Най-добрата е".


Всички бащи и дядовци правят ракия и тя винаги е най-добрата, отбелязва Фарли. Има над 10 000 частни казана, а сръбското правителство разрешава правенето на до 200 литра годишно за лична употреба.


Могъщото плодово бренди, или ракията според Би Би Си

© Надежда Чипева, Капитал


"Ракията дълго време се пиеше само от старците в селата. Младите граждани предпочитаха скоч, вино или бира", разказва пред журналиста ракиджията Милош Шкорич. "Но в последните години и младите започнаха да я пият, баровете зареждат добра ракия, някои дори я използват в коктейли".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK