Това РЕКЛАМНО есе за сръбската ракия
във Великобритания може да звучи
любопитно но за четене от българи
е повече от безсмислено
Плюс това ни безпокои и менталното
здраве на Автора който както четем
намирал по ШИШЕ РАКИЯ НА ЗАКУСКА !!!!
Ей тъй - да си преглътнел сутрешното кафенце !!!!
Брендито е доста събирателно понятие. Тук влизат и нашите и съседските ракии, както и разновиднисти повече приличащи на коняк. Темата е много подходяща като за петък +++.
Е, дядо лека му пръст, вече го няма... но като беше жив правеше. Особено имаше няколко круши по ливадите и от тях печеше малко - има няма да изкарваше 20 - 30 литра крушовица. Ама една такава дъхава, като я отвориш и мирише на жълта круша.
Аз като бях така вече поотраснал момчурляк и ми набодоха мустаците, баба все питаше да ми налее ли, ама аз не обичах ракия. А тя слагаше за мезе домашно овче кисело мляко, едно такова бяло, гъсто, лъжицата като я боднеш в него и не мърда.
Та старите като се съберяха пред къщи под лозницата - дядо, баща ми, другите роднини и така по една паничка кисело мляко, крушовата ракийка, салатка от доматите в градината.... ех, какво нещо са спомените.
Общо взето почти всяка страна по света си имат някакъв местен високоспиртен алкохол, който си го правят от столетия. Нашата сме я нарекли ракия, най-вероятно думата идва от турската високо спиртна напитка Раки. Явно в Сърбия ползват същата дума за техните си високоспиртни напитки.
"Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
Всъщност името ракия идва от арабски - арак - ракъ - ракия.
Всъщност доста думи, които ние използваме , мислейки, че са турски, всъщност са арабски - фурна, пешкир, кондури , късме (т)
Мараба, и др.,
[quote#4:"Hawaii"]Плюс това ни безпокои и менталното
здраве на Автора който както четем
намирал по ШИШЕ РАКИЯ НА ЗАКУСКА !!!!
Ей тъй - да си преглътнел сутрешното кафенце !!!![/quote]
Абе не той я е искал, а те са му я давали.
Просто за сърбите да удариш сутрин по една на тръгване си е нещо нормално.
"Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
[quote#15:"zheravna"]Всъщност името ракия идва от арабски - арак - ракъ - ракия. [/quote]
Точно така, а произходът на името може да е и от персийски, много арабски думи са от персийски произход.
Няколко души го писаха, но и аз ще кажа, че съм много впечатлен от бутилката ракия, сервирана в сръбския хотел на закуска Май журналистът се е поувлякъл в желанието си да даде екзотични подробности от Балканите.
Не, че права ракия и ме интересува особено темата, но:
"а сръбското правителство разрешава правенето на до 200 литра годишно за лична употреба."
А нашите тук ако може ще забранят и продаването на бидони и бъчви, само и само да не се прави домашна ракия. хахах
Рекламна статия за производителите на сръбските премиумни ракии. Сигурно се канят да я изнасят и са си поръчали малък очерк, в който се оплюва домашното производство.
Some say the end is near,
Some say we'll see Armageddon soon,
I certainly hope we will,
I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
"Макар че силната напитка се намира в целия регион, тя се свързва най-често със Сърбия – страната с най-висок процент на консумация на глава от населението."
Братята сърби работят яко за да си изградят уникален имидж, и дори на увлечението да пият ракия на закуска да сложат локална сръбска героична уникалност. А Войводина не беше ли малко унгарска?
В Сърбия се работи яко за създаване на някаква идентичност, уникалност. Нищо лошо, напротив! В Западна Европа съм виждал къпи книги за византийското наследство, в което Сърбия представена с десетина църкви с византийски характер, а България само с една.
Страните, свързани с делото на Кирил и Методий освен Македония се изброяватспоменават Словакия, Чехия, СЪРБИЯ, Полша, но не и България (големият националист и патриотарин Б. Димитров и дума не обелва).
Всъщност с какво е известна България в Европа, освен със Стоичков?
С това, ЧЕ БИЛА ОСВОБОДЕНА ОТ РУСИЯ.
Ха наздраве!
Добра си е, когато се направи добре нашата ракия, това важи и за комшийските и честно, наскоро бях учуден, каква хубава сливова правят в Чехия.
Така е, навсякъде по света, в зависимост от даденостите се варят такива напитки с високи % алкохолно съдържание и ако не се алкохолизираме, а просто си я консумираме за настроение и удоволствие, всичко ще е ОК.
[quote#19:"laik87"]Демек ако не бутилилирам след 6 месеца както досега и си оставя гроздова 3 години в някое от буретата ще пия бренди, вместо отлежала ракия.[/quote]
Демек, ако си налял гроздов дестилат в дъбова бъчва за три години, се опитваш да направиш бренди. Ако бъчвите ти са черничеви или акациеви правиш отлежала ракия. Кайсиев дестилат в дъбови бъчви не е бренди.
Всъщност с какво е известна България в Европа, освен със Стоичков?
С хакерите ,с автокрадците с евтиния алкохол менте , с проститутките , с дупките , с русофилите , само положителни неща . А нито едно правителство не се зае да изчисти тоя имидж , защото просто не са Българи . Това че BBC не е безпристрастна медия е друг въпрос
"Концентрираните алкохолни напитки са известни от античните времена и са били познати в Древна Гърция, Древен Рим и Китай. Но бренди във вида, в който напитката е известна в наши дни, се появява през XII век във френската област Арманяк."
Така че, не сме единствените и не сме първите.
[quote#25:"historama"]Страните, свързани с делото на Кирил и Методий освен Македония се изброяватспоменават Словакия, Чехия, СЪРБИЯ, Полша, но не и България [/quote]
Много е просто - делото на Кирил и Методий не е свързано с България. Техните ученици идват и работят в България, но самите Кирил и Методий не.
Особено много ме дразнят всички статуи и икони, изобразяващи братята със свитък на кирилица.
[quote#8:"Иво"]Нашата сме я нарекли ракия, най-вероятно думата идва от турската високо спиртна напитка Раки[/quote]
Турците нали са последователи ма Мохамед - алкохола и мезенце от сланина не консумират! Ракъто анасонлийка са го научили от гърците и е нещо средно междиу ракия и узо! Историята му е кратка от времето на бащицата Кемал Ататюрк и вече залязва с Ердоган.
Нашите власти трябва да извършат някои действия за популяризиране на ракията по света като запазена марка българско питие . В момента всички започнаха да носят ракия от Сърбия хем убава хем евтина а нашата ракия я има на промоции само в немските бакалии, но със съмнително високо съдържание на спирт който вероятно не е от грозде и я джуркат в дъбов чипс като по-евтино уиски (за Източна Европа) от 20лв!
Дуня, дуня... (дюлевицата им е хубава, макар че всички сърби знаят, че е парфюм. То няма толкова дюли из Сръбско). Иначе и шливовата (сливовата) им е 'арна.
Точно с това i, което е с точка, ще се чете "раки". RAKI, с I без точка отгоре е "ракъ". То пък идва от арабското "арак", което е името на тяхната ракия. Арак на арабски означава "дестилиран" както и "есенция", нещо извлечено. Арабите през ранното средновековие са дестилирали алкохол, като се считат за едти от първите в тази област. По нашите земи токава юнашки се е жулело вино и медовина.
"Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
[quote#35:"Bojidar Vasilev"]Това че BBC не е безпристрастна медия е друг въпрос[/quote]
ББС не лъжат, казват че ракията е свързана с Балканите, и най-вече със Сърбия. Сливовата у нас е само "сливова" (леко в ж.р.), а в Сърбия е къде-къде по-"юначно" наименованието - "сливович"!
Преди месец гледах някакъв документален фил - американец от Бостън тръгва да търси "най-добрата" руска водка в русия, стига до Байкал, и ни показва най-добрия вариант на консумацията й - издълбава се някаква дупка в леда (с обем около 20 сл), пълни се с водка, и се изсмуква с някаква тръбичка. Изобщо пиянска изцепка, но всичко бе направено наистина много симпатично. И със сигурност това голямо пътешествие из русия, в търсене на корените на водката е било спонсорирано от руски производители на напитката, а не от Абсолют или Смирноф.
Че и това предаване за бутилката сливович до кроасаните и чашката с ароматно кафе - пътуването е било спонсорирано не от ББС, а я от някаква държавна агенция за туризъм, я от браншова организация на сръбските хотелиери. И резултатът е налице - една симпатична реклама за "родината" на балканското "бренди", която надали е струвала повече от 1 500 - 2000 евро!
[quote#31:"galio"]Цялата ни култура е окрадена от гърци и сърби. [/quote]
или продадена от наши родни безродници. Тракийските ни златни съкровища участват в помпозни изложения на античната тракийска култура от Балканите, а цивилизования свят като чуе "балканска античност" винаги я свързва с Гърция.
И само няколко отчаяни локални (варненски) ентусиасти работят като луди за популяризирането на Варненското халколитно злато от 46-44 в. пр. Хр. (най-старото известно досега доказателство за обработка на метал), и един-единствен неварненец - пловдивчанина Христо Смоленов.
И някакво гробовно мълчание от средите на софийските археолози и БАН за него.
За та твърдя че BBC не е безпристрастна медия , е заключение на базата на дълго наблюдение , за допусната фактологична грешка телевизията не се извини . Както всичко GB е предубедено към нас .
[quote#42:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Ракъто анасонлийка са го научили от гърците и е нещо средно междиу ракия и узо! [/quote]
Реално анасонлийка, с много добро качество, с добавка не само на анасон, но и на сакъз (дъвка, мастик), или висококачествено узо. "Узо" е гръцкото наименование, а "ракъ" идва от арабското "арак" (дестилат). Българският еквивалент е анасонлийката (ракия с анасон), а с добавена дъвка става "мастика". напоследък обаче нашите спиртовари все забравят да я добавят, и да не се сърдят, но узото все повече измества нашата "мастика".
[quote#50:"Bojidar Vasilev"]Както всичко GB е предубедено към нас . [/quote]
В момента не искам да споря с теб, защото реално ти имаш право. Но аз искам да потърсим и отговорност от нашите мурджовци от "първата редица". Докато нашите п.дерунг.ли се караха се караха за символа от Мадара, и даже искаха да го сложат на герба ни, а не 3-те лъва, символизиращи Мизия, Тракия и Македония от времето на Иван Шишман, десетина години по-късно словаците си извоюваха правото да сложат равноапостолите Кирил и Методий на словашкия вариант на монетата от 1 евро. Нищо лошо с Мадарския конник, но Словакия акцентира на свързаността си с духовното. Кирил и Методий са признати за протектори на Европа наравно със св. Патрик от самата Ватикана.
Е кои са по-големи патриоти? Нашите тъпунгери, вкарани в НС за имунитет, и развяващи руското знаме, или словаците?
Не е съвсем така!
Известна е с това което са видяли хората на място.
В селото където живеем преди кризата е имало 8 българи, които 2009г. се изнасят.
Явно са си били нормални хора, защото никой не казва лоша дума за тях, а за единия всеки казва само суперлативи.
Има тука доста Британци и тяхното мнение за българите също е положително...
Така че не е само с отрицателни неща известна България!
[quote#53:"historama"]но узото все повече измества нашата "мастика".[/quote]
имам идея, която я предоставям безплатно на местните туристически камари на Несебър и Созопол. Да се свържат с "Братя Минкови", да поръчат анасонови напитки с марките "Мастика Несебър" и "Мастика Созопол", 45 а не 47 градуса (по-нисък акциз, по-ниска цена), с малко повече добавено мастиково масло, напитки които неминуемо ще имат успех на място - все пак анасоновите напитки са винаги свързани с море, лазер и слънце. И разбира се малко реклама с млади момичета, които я консумират разредена обилно с вода - както в Марсилия.
До #15 - Турските думи в българския език действително са от арабски , но и от персийски произход ! Арабската и персийската култури са много по-стари от османската.Турците са възприели и исляма от тях.
петка към чапаев:
чапаев какво да правим с този пленен белогвардеец.
ЧАПАЕВ : да го горим ,да го бием ДА ГО БЕСИМ.
малко му е отговаря петка.
петка ти какво предлагаш--пита чапаев
ПЕТКА отговаря:
да си хапваме сельодка ,да си пием водка и да не му ДАДЕМ.
ЧАПАЕВ:- ех петка ти си бил голям СЪДИСТ
а някой идиоти от нс искаха да вземат ракииката на БЪЛГАРИНА.
АМИ ПО ДОБРЕ ГО УБИЙ
За процеса "дестилация" говори още Аристотел, Китайците (независимо от древните гърци) още от първи век са започнали да използват процеса, оттам се е пренесъл в Персия и така нататък.
В понятието "бренди" се включват високоалкохолни напитки , направени от отлежали вина. Терминът замества "коняк" , който е патентно защитен. Класическият начин на правене на ракия е чрез дестилация на ферментирали плодове , най-често грозде !
В промишленото производство българската мастика не се прави от винен дестилат, а от етилов спирт от други суровини и само това я различава от турската йени раки, която е направена от винен дестилат + анасон.
Боян Таксиров еврогея
Се разхождаше по една алея.
Бавно, плавно и с финес
Въртеше гъз намазан с грес😆
До коментар [#58] от "ivan_":
[quote#58:"ivan_"]Значи Аз не съм истински българин, моята ракия в хладилника е в бутилка от марков коняк...[/quote]
Откровено казано, не си. Най-вече защото не си истински пияч.
Ти добре ли си , та да държиш коняк в хладилника?
[quote#42:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Турците нали са последователи ма Мохамед - алкохола и мезенце от сланина не консумират![/quote]
Не винаги и не навсякъде е било така Коменданте, една интересна статия по тази тема:
[quote#72:"zegi"]Ти добре ли си , та да държиш коняк в хладилника? [/quote]
Я прочети пак, ама бавно и на глас, какво цитираш:
[quote#58:"ivan_"]моята ракия в хладилника е в бутилка от марков коняк... [/quote]
До коментар [#73] от "ivan_":
До коментар [#78] от "Мойше! Толкоз!!!":
Добре де , добре. Някой път е по-лесно да се пише, отколкото да се чете. В случая не се дължи на употреба на съдържанието на шишето. Но може да съм прав в основното. Човек остава с впечатлението, че цяла зима държиш само едно шише в хладилника. Е много пестеливо звучи.
Така е. Всеки уважаващ себе си българин пренася домашната ракия в пластмасова бутилка (обикновено от минерална вода) от производителя до местоживеене. Така се пести тегло и се гарантира съхранението на ценния товар (особено ако говорим за полети в чужбина където има ограничения за багаж и отделно мятат куфарите като...).
При пристигане следва задължително преливане в стъклена бутилка, както ти си дал пример - марково уиски, а може и коняк или в краен случай подаръчна бутилка от ракия (купешка).
До коментар [#79] от "Добрин Велков":
[quote#79:"Добрин Велков"]Някои трудно осмислят писан текст... [/quote]
Прав си. Но колкото и невнятно да пишеш, става ясно, че са ти били зелени чорапите.
абсолютно съм съгласен с теб. Кирил и Методи първо не са написали кирилицата и второ никога не са били в България ,но митовете наложени в историята ни от края на 19ти и началото на 20ти век са продукт на тогавашната тенденция по цял свят По това време в Англия се появява пилтдаунски човек и то за да имат англичаните противовес на германския неандерталец и френския кроманьонец
[quote#82:"vesolr"]Всеки уважаващ себе си българин [/quote]
Е, 'начи и аз съм уважаващ себе си българин, щото правя буквално всичко описано в твоя коментар!!!
С две малки уточнения/допълнения:
1. От 10 литровите пластмасови бутилки отливам 2 л (ПАК в пластмасова бутилка), после я деля на две бутилки от по 2 л. Това за да мога да докарам алкохола на 40% (с добавяне на минерална вода) от 45-50% домашна ракия.
2. Така докарана на правилните % алкохол ракия я охлаждам (в хладилника или на балкона) в стъклени бутилки от друг алкохол, желателно с по дълго гърло-по удобни са за боравене при наливането в чашката
П.С. Съгласен съм с колегите-готина статия за петък, ама малко рано са я пуснали Ако беше към ракиено време - щеше поне 150 коментара да събере!
До коментар [#82] от "vesolr":
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
В интерес на истината си прав във впечатлението.
Живея в чужбина и всяка година тъщата идва с литър и половина ракия направена от дядото на жената, кайсиева отлежала 40 и кусур години в едни стъклени дамаджани. Човека направил ракия за сватбата на внучката, прибрал е в сайвана и всички забравили за нея. В един момент преди 10 години тръгваме да събаряме сайвана и като го разчистваме намираме въпросните 50 литра ракия, кайсиева, домашна, отлежала...
И точно тъщата я носи в пластмасова бутилка и в момента в който пристигне се налива в бутилки от коняк и се слага в хладилника. Трябва да стигне за една година до следващото идване на тъщата...
До коментар [#78] от "Мойше! Толкоз!!!":
Имах един чичо който специално ползваше бутилки от уиски за своя коронен номер: краставица прорастнала в бутилката, в която след това наливаше ракия. Сложи я на масата и чака въпроси от типа"- Абе как си я напъхал тази краставица в бутилката?" Негов подход към маркетинга и обогатяването на темата
На мен баща ми прави така.
Слага 3-4 бутилки, в които да растат корнишони. Имаше едни триъгълни бутилки от уиски Грант ако не бъркам, тях ползва за целта...
[quote#86:"Мойше! Толкоз!!!"]Съгласен съм с колегите-готина статия за петък, ама малко рано са я пуснали Ако беше към ракиено време - щеше поне 150 коментара да събере! [/quote]
[quote#64:"Molossian"]Китайците (независимо от древните гърци) още от първи век са започнали да използват процеса, оттам се е пренесъл в Персия и така нататък. [/quote]
Айде стига с тези китайци . Във връзка с уискито се "изходиха", че първи били открили процеса на дестилация на алкохолни напитки, на друго място се похвалиха, че първи открили ферментацията на плодовите сокове във вино. И човек да се чуди на гения им да набиват до припадък ориз, и до припадък да пият най-вече чай.
Люлките на човешката цивилизация са Анатолия и Балканите, тясно свързани с древните балкански народи. Следите от най-старите цивилизации, отпреди 6 7 хил. години са точно от Балканите. И в наши дни най-добрите кухни са средиземноморските, и най-хубавите напитки (като изключим уиски и водка) също са от тези региони.
Тъй че айде стига суперлативи за оризоядците, които съвсем наскоро откриха, че оризът може и да е гарнитура към основното.
[quote#40:"Yard"]Техните ученици идват и работят в България, но самите Кирил и Методий не. [/quote]
"...Българската мисия на Солунските братя
За живота и делото на светите солунски братя са изписани хиляди статии, студии и монографии. Благодарение на усилията на специалисти от цял свят смятахме, че знаем всичко или почти всичко, свързано с тях. И затова останах като поразен от гръм, когато прочетох появилата се в края на миналото хилядолетие книга на Петер Юхас "Кирил и Методий в Българската Моравия". В неголям обем – 220 страници – авторът е успял да види в "нова светлина" прословутата "моравска мисия" на Солунските братя. В интерес на истината не съм очаквал да прочета приживе нещо коренно различно от това, което всички ние знаем за живота и делото на Кирил и Методий, че съм се съмнявал, че някой би могъл да напише нещо ново. И изведнъж се появи книгата на Петер Юхас, който чрез нея сякаш ни казва: "Мили мои приятели, струва ми се, че дълго време сте се заблуждавали. Моравската мисия на Кирил и Методий не е била в онази Моравия, разполагаща се на територията на някогашна Чехословакия, а в истинската Велика Моравия, която през IХ в. е била съставна част от българската държава." В началото бях просто смаян от прочетеното, тъй като и аз "знаех" къде е била "моравската мисия" на Кирил и Методий. Прочетох отново книгата, като внимателно съпоставях авторовите твърдения с посочваните извори. И се оказа, че съм бил незрящ! Оказа се, че ние, българите, като сме се доверявали на безспорния авторитет на големите светила в областта на кирило-методиевистиката – наши и чужди, просто не сме прочели с необходимото внимание някои текстове от IХ-Х в. А те по категоричен начин подкрепят изводите на Петер Юхас: "моравската мисия" на Кирил и Методий е била осъществена в пределите на българската държава (царство)!..."
откъс от "Българската писменост - известна и непозната"
[quote#65:"the_axel"]В понятието "бренди" се включват високоалкохолни напитки , направени от отлежали вина.[/quote]
Това не е вярно, напротив. Има строга регулация в тази насока. Давам пример. Т.нар. вино за коняк от реколта 2016г. трябва да бъде дестилирано до 28.02.2017. за да може напитката да носи наименованието коняк. Дестилат след тази дата не е коняк. Допреди няколко години този срок беше по-дълъг, до 31.03. Целта е виното за дестилиране да не престоява дълго време и да запази повече ароматни и вкусови вещества. Тази регулация е наложена по настояване на самите производители.
Наздраве!
[quote#97:"historama"]откъс от "Българската писменост - известна и непозната" [/quote]
Петер Юхас "Кирил и Методий в Българската Моравия"
…. Още в първата глава авторът е потърсил отговор на въпроса: колко са били Моравиите по времето на "моравската мисия" на солунските братя – две или една? Като се опира на редица извори, които не са взаимно зависими (анонимният "Баварски географ", "За управлението на империята" от византийския император Константин VII Багренородни, сведенията на абат Регинон и на Гардизи), Юхас показва убедително, че по това време са съществували две Моравии, теза, застъпвана и от редица други учени, между които и авторитети като Имре Боба, Сенга Тору, Петер Пющпьоки Над и др. Особено внимание авторът е отделил на сведенията на енциклопедично образования византийски император Константин VII Багренородни, който пише за две Моравии, наричани от него "Мегали Моравия" и просто "Моравия". Според византийския император, "на юг от тях (от маджарите, б.м., Н. И.) се шири Мегали Моравия, т.е. страната на Светополк, която… напълно опустошили и завладели. А към планините тюрките (маджарите, б.м., Н. И.) граничат с хърватите." На друго място той пише, че на близката до маджарите "източна граница са българите, отделени от река Истрос, която наричат още Дунав, на север от тюрките са печенезите, на запад от тях – франките, на юг – хърватите." Противоречивото на пръв поглед "двойно" съседство на маджарите на юг – един път с "Мегали Моравия" и втори път с хърватите е обяснено съвсем логично: императорът разказва за положението преди и след войната: опустошената и завладяна от маджарите Мегали Моравия вече не би могла да им бъде съсед. Анализът на тези откъси е твърде важен, тъй като той показва, че Велика Моравия не е тъждествена с днешна Моравия и Словакия – просто тези области никога не са били на юг от Унгария. Нещо повече: Константин Багренородни пише за разположения на завоя на река Дунав Сирмиум (средновековният български град Срем, с чието завладяване от византийския император Василий II през 1018 г. приключва "българската епопея" на цар Самуил и войводите му, днешна Сремска Митровица в Сърбия), който е "на два дни път от Белград, и от тях започва Мегали Моравия – непокръстената". Авторът заключава, че според сведенията на император Константин VII Багренородни, Мегали Моравия "се е намирала между Драва и Сава, областта Сирмиум, и оттам на юг до река Морава, а на север Мегали Моравия се е простирала до района на река Тиса при нейното устие в Дунав" (с. 20). Юхас смята основателно, според мен, че Мегали Моравия е граничела на юг с хърватите и българите. Чрез доказването на съществуването на две Моравии той коригира създаденото в науката мнение, че Пространните жития на Кирил и Методий (известни и като Панонски легенди) и съответните им кратки жития, както и тези на най-близките им ученици Климент Охридски и Наум, съдържат противоречиви сведения. До голяма степен объркването е предизвикано от обединяването на двете Моравии от княз Светополк към 873 г.
[quote#74:"laik87"]На карнобатския разбойник всичкия[/quote]
Готов съм на публичен диспут пред увважаемите форумисти с теб, и всеки да представи своите аргументи кой е по-голям разбойник?
Карнобатският или другият от "Пещера"?
Наградата за спечелелия диспута ще е бутилка 25-годишна троянска сливова.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
usero
Рейтинг: 581 НеутралноБутилка ракия на закуска! Тоя е сериозен човек. Сигурно и у сърбите е предизвикал възхищение.
OOPS
Рейтинг: 237 НеутралноРакията не е питие, ракията е муза.
WARPANDA
Рейтинг: 294 НеутралноОт отдавна трябваше да се направи опит името "Ракия" да се патентова за нашия си регион, както е с шампанското и узото, но уви...
Pandamunion! http://www.examiner.com/list/russia-s-top-120-lies-about-ukraineHawaii
Рейтинг: 5523 ЛюбопитноТова РЕКЛАМНО есе за сръбската ракия
във Великобритания може да звучи
любопитно но за четене от българи
е повече от безсмислено
Плюс това ни безпокои и менталното
здраве на Автора който както четем
намирал по ШИШЕ РАКИЯ НА ЗАКУСКА !!!!
Ей тъй - да си преглътнел сутрешното кафенце !!!!
venciч
Рейтинг: 1571 НеутралноРакията е българска напитка. Не е лошо да се помисли и за запазено име на Европейския пазар.
Боян Таксиров еврогея Се разхождаше по една алея. Бавно, плавно и с финес Въртеше гъз намазан с грес😆vesolr
Рейтинг: 780 ВеселоБрендито е доста събирателно понятие. Тук влизат и нашите и съседските ракии, както и разновиднисти повече приличащи на коняк. Темата е много подходяща като за петък +++.
От клеветника https://goo.gl/QdmktQkalingeorgiev
Рейтинг: 294 РазстроеноЕ, дядо лека му пръст, вече го няма... но като беше жив правеше. Особено имаше няколко круши по ливадите и от тях печеше малко - има няма да изкарваше 20 - 30 литра крушовица. Ама една такава дъхава, като я отвориш и мирише на жълта круша.
Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLEАз като бях така вече поотраснал момчурляк и ми набодоха мустаците, баба все питаше да ми налее ли, ама аз не обичах ракия. А тя слагаше за мезе домашно овче кисело мляко, едно такова бяло, гъсто, лъжицата като я боднеш в него и не мърда.
Та старите като се съберяха пред къщи под лозницата - дядо, баща ми, другите роднини и така по една паничка кисело мляко, крушовата ракийка, салатка от доматите в градината.... ех, какво нещо са спомените.
Иво
Рейтинг: 3931 ЛюбопитноОбщо взето почти всяка страна по света си имат някакъв местен високоспиртен алкохол, който си го правят от столетия. Нашата сме я нарекли ракия, най-вероятно думата идва от турската високо спиртна напитка Раки. Явно в Сърбия ползват същата дума за техните си високоспиртни напитки.
"Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:361gmbh1
Рейтинг: 466 Неутрално[quote#6:"vesolr"]Брендито е доста събирателно понятие.[/quote]
Не е. Бренди е гроздов дестилат отлежал три години в дъбови бъчви. Трите години са долна граница. Определението е точно и ясно.
matthew.g
Рейтинг: 466 Неутрално[quote#8:"Иво"]турската високо спиртна напитка Раки[/quote]
На турски: raki, чете се "ракъ", а не "раки"
niakoi_si
Рейтинг: 696 НеутралноАбе из цяла Западна Европа варят ракия или по-скоро плодов дестилат. Пък дали ще го наричаш ракия или грапа, все тая...
Из малките селца на Франция, Германия, че даже и Швейцария, пукат в частни казанчета и никой не ги закача.
БМЗ
Рейтинг: 1250 ВеселоRakia - connecting people
"Сини, червени, зелени — заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи". (баба Ванга)Molossian
Рейтинг: 352 НеутралноКато за петък - едно добро начало
Panta rhei....Наздраве!
SS
Рейтинг: 2461 ВеселоНе е дошъл на нашенския казанен дегустационен туризъм , не ни е похвалил , даже би оставил сърбите на почетното второ място ...
zheravna
Рейтинг: 416 НеутралноДо коментар [#8] от "Иво":
Всъщност името ракия идва от арабски - арак - ракъ - ракия.
Всъщност доста думи, които ние използваме , мислейки, че са турски, всъщност са арабски - фурна, пешкир, кондури , късме (т)
Мараба, и др.,
man_un
Рейтинг: 515 НеутралноЗимата с кисело зелце или корнишонки, оттам нататък шопсалат, чат пат тараторче. Напитката ледена от фризера.
Храбър
Рейтинг: 1445 Неутрално[quote#4:"Hawaii"]Плюс това ни безпокои и менталното
"Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"здраве на Автора който както четем
намирал по ШИШЕ РАКИЯ НА ЗАКУСКА !!!!
Ей тъй - да си преглътнел сутрешното кафенце !!!![/quote]
Абе не той я е искал, а те са му я давали.
Просто за сърбите да удариш сутрин по една на тръгване си е нещо нормално.
venciч
Рейтинг: 1571 НеутралноДо коментар [#8] от "Иво":
Боян Таксиров еврогея Се разхождаше по една алея. Бавно, плавно и с финес Въртеше гъз намазан с грес😆Турците са донесли в България само няколко манджи, ибрика и башибозука (днешните цигани). Нищо друго.
laik87
Рейтинг: 530 ВеселоДо коментар [#9] от "gmbh":
Демек ако не бутилилирам след 6 месеца както досега и си оставя гроздова 3 години в някое от буретата ще пия бренди, вместо отлежала ракия.
442
Рейтинг: 1516 ВеселоРакия вАрим, лекарство става.
aralambi
Рейтинг: 625 Неутрално[quote#15:"zheravna"]Всъщност името ракия идва от арабски - арак - ракъ - ракия. [/quote]
Май журналистът се е поувлякъл в желанието си да даде екзотични подробности от Балканите.
Точно така, а произходът на името може да е и от персийски, много арабски думи са от персийски произход.
Няколко души го писаха, но и аз ще кажа, че съм много впечатлен от бутилката ракия, сервирана в сръбския хотел на закуска
primaxm
Рейтинг: 466 НеутралноНе, че права ракия и ме интересува особено темата, но:
"а сръбското правителство разрешава правенето на до 200 литра годишно за лична употреба."
А нашите тук ако може ще забранят и продаването на бидони и бъчви, само и само да не се прави домашна ракия. хахах
Хриси
Рейтинг: 1499 ВеселоРекламна статия за производителите на сръбските премиумни ракии. Сигурно се канят да я изнасят и са си поръчали малък очерк, в който се оплюва домашното производство.
Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.tigervi
Рейтинг: 480 Неутрално[quote#1:"usero"]Тоя е сериозен човек.[/quote]
Eddie lives... somewhere in time!Англичанин, това руснаци и поляци ряпа да ядат, не могат да се сравняват с ингилизите.
historama
Рейтинг: 696 Неутрално"Макар че силната напитка се намира в целия регион, тя се свързва най-често със Сърбия – страната с най-висок процент на консумация на глава от населението."
Братята сърби работят яко за да си изградят уникален имидж, и дори на увлечението да пият ракия на закуска да сложат локална сръбска героична уникалност. А Войводина не беше ли малко унгарска?
В Сърбия се работи яко за създаване на някаква идентичност, уникалност. Нищо лошо, напротив! В Западна Европа съм виждал къпи книги за византийското наследство, в което Сърбия представена с десетина църкви с византийски характер, а България само с една.
Страните, свързани с делото на Кирил и Методий освен Македония се изброяватспоменават Словакия, Чехия, СЪРБИЯ, Полша, но не и България (големият националист и патриотарин Б. Димитров и дума не обелва).
Всъщност с какво е известна България в Европа, освен със Стоичков?
С това, ЧЕ БИЛА ОСВОБОДЕНА ОТ РУСИЯ.
historama
Рейтинг: 696 Неутрално[quote#25:"historama"]съм виждал къпи книги[/quote]
Скъпи книги, извинявам се за пропуснатата буквичка.
tsvetko_51
Рейтинг: 1543 НеутралноХа наздраве!
Добра си е, когато се направи добре нашата ракия, това важи и за комшийските и честно, наскоро бях учуден, каква хубава сливова правят в Чехия.
Така е, навсякъде по света, в зависимост от даденостите се варят такива напитки с високи % алкохолно съдържание и ако не се алкохолизираме, а просто си я консумираме за настроение и удоволствие, всичко ще е ОК.
Molossian
Рейтинг: 352 НеутралноДо коментар [#15] от "zheravna":
Panta rhei....По скоро персийско. В Леванта започват да му добавят анасон/Анатол и др. добавки.
Повечето думи на арабски имат персийски произход.
galio
Рейтинг: 696 НеутралноДо коментар [#15] от "zheravna":
https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQMПрактически всички.
Самият "турски език" преди да заченат турската нация в начлаото на миналия век се състои от едно 80% арабско-персийски думи.
Разбира се, сега тези големи маси хора, които дори и собствен език си нямат, претендират за откриването на ракията и цялата балканска кухня.
valtoro
Рейтинг: 992 НеутралноТоя англичанин ще дойде голям пияница !!!
galio
Рейтинг: 696 НеутралноДо коментар [#25] от "historama":
https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQMА ние какво правим, за да балансираме процеса?
Цялата ни култура е окрадена от гърци и сърби.
comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
Рейтинг: 3308 Неутрално"Будех се в хотела и намирах солидна закуска с бутилка ракия, с която да преглътна кафето".
Libertarianism is just anarchy for rich people___________
Из мемоарите на британец, пристрастен!
1gmbh1
Рейтинг: 466 Неутрално[quote#19:"laik87"]Демек ако не бутилилирам след 6 месеца както досега и си оставя гроздова 3 години в някое от буретата ще пия бренди, вместо отлежала ракия.[/quote]
Демек, ако си налял гроздов дестилат в дъбова бъчва за три години, се опитваш да направиш бренди. Ако бъчвите ти са черничеви или акациеви правиш отлежала ракия. Кайсиев дестилат в дъбови бъчви не е бренди.
До коментар [#19] от "laik87":
Петърчо
Рейтинг: 466 НеутралноДо коментар [#7] от "kalingeorgiev":
Мляс.....
Bojidar Vasilev
Рейтинг: 378 НеутралноДо коментар [#25] от "historama":
Всъщност с какво е известна България в Европа, освен със Стоичков?
С хакерите ,с автокрадците с евтиния алкохол менте , с проститутките , с дупките , с русофилите , само положителни неща . А нито едно правителство не се зае да изчисти тоя имидж , защото просто не са Българи . Това че BBC не е безпристрастна медия е друг въпрос
sow29372525
Рейтинг: 629 НеутралноДо коментар [#5] от "venci4":
Ами не, не е. Ракията е регионална напитка и я има като название дори и в Украйна.
Да те светна - шкембе чорбата също не е българска манджа.
Роси
Рейтинг: 7590 Неутрално"Концентрираните алкохолни напитки са известни от античните времена и са били познати в Древна Гърция, Древен Рим и Китай. Но бренди във вида, в който напитката е известна в наши дни, се появява през XII век във френската област Арманяк."
Така че, не сме единствените и не сме първите.
ТНТ
Рейтинг: 699 ВеселоНепременно прочетете това:
%BD%D0%BE-%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0 %B5%D1%89%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0 %B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0% B5-%D0%B3%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0 %BA%D0%B0-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0-news483784.html
Да спасим София от "Спаси София"!!!http://pik.bg/20-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0
Cara Mia
Рейтинг: 352 НеутралноНе коментирам,защото не пия ракия,а само чаша хубаво червено вино.
Yard
Рейтинг: 1923 Неутрално[quote#25:"historama"]Страните, свързани с делото на Кирил и Методий освен Македония се изброяватспоменават Словакия, Чехия, СЪРБИЯ, Полша, но не и България [/quote]
Много е просто - делото на Кирил и Методий не е свързано с България. Техните ученици идват и работят в България, но самите Кирил и Методий не.
Особено много ме дразнят всички статуи и икони, изобразяващи братята със свитък на кирилица.
Канасубиги
Рейтинг: 627 НеутралноВсички бащи и дядовци правят ракия и тя винаги е най-добрата, отбелязва Фарли.
I don't debate. Too much Word, not enough Excel.Най-важното е разбрал Фарли
comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
Рейтинг: 3308 Неутрално[quote#8:"Иво"]Нашата сме я нарекли ракия, най-вероятно думата идва от турската високо спиртна напитка Раки[/quote]
Libertarianism is just anarchy for rich peopleТурците нали са последователи ма Мохамед - алкохола и мезенце от сланина не консумират! Ракъто анасонлийка са го научили от гърците и е нещо средно междиу ракия и узо! Историята му е кратка от времето на бащицата Кемал Ататюрк и вече залязва с Ердоган.
Нашите власти трябва да извършат някои действия за популяризиране на ракията по света като запазена марка българско питие . В момента всички започнаха да носят ракия от Сърбия хем убава хем евтина а нашата ракия я има на промоции само в немските бакалии, но със съмнително високо съдържание на спирт който вероятно не е от грозде и я джуркат в дъбов чипс като по-евтино уиски (за Източна Европа) от 20лв!
julius_caesar
Рейтинг: 294 ВеселоДуня, дуня... (дюлевицата им е хубава, макар че всички сърби знаят, че е парфюм. То няма толкова дюли из Сръбско). Иначе и шливовата (сливовата) им е 'арна.
vesolr
Рейтинг: 780 ЛюбопитноДо коментар [#9] от "gmbh":
От клеветника https://goo.gl/QdmktQРакията бренди ли е? Коняк, арманяк бренди ли са? Метаксата бренди ли е?
Незнайко в Слънчевия град
Рейтинг: 5717 ВеселоДо коментар [#10] от "matthew.g":
"Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. БотевТочно с това i, което е с точка, ще се чете "раки". RAKI, с I без точка отгоре е "ракъ". То пък идва от арабското "арак", което е името на тяхната ракия. Арак на арабски означава "дестилиран" както и "есенция", нещо извлечено. Арабите през ранното средновековие са дестилирали алкохол, като се считат за едти от първите в тази област. По нашите земи токава юнашки се е жулело вино и медовина.
historama
Рейтинг: 696 Неутрално[quote#35:"Bojidar Vasilev"]Това че BBC не е безпристрастна медия е друг въпрос[/quote]
ББС не лъжат, казват че ракията е свързана с Балканите, и най-вече със Сърбия. Сливовата у нас е само "сливова" (леко в ж.р.), а в Сърбия е къде-къде по-"юначно" наименованието - "сливович"!
Преди месец гледах някакъв документален фил - американец от Бостън тръгва да търси "най-добрата" руска водка в русия, стига до Байкал, и ни показва най-добрия вариант на консумацията й - издълбава се някаква дупка в леда (с обем около 20 сл), пълни се с водка, и се изсмуква с някаква тръбичка. Изобщо пиянска изцепка, но всичко бе направено наистина много симпатично. И със сигурност това голямо пътешествие из русия, в търсене на корените на водката е било спонсорирано от руски производители на напитката, а не от Абсолют или Смирноф.
Че и това предаване за бутилката сливович до кроасаните и чашката с ароматно кафе - пътуването е било спонсорирано не от ББС, а я от някаква държавна агенция за туризъм, я от браншова организация на сръбските хотелиери. И резултатът е налице - една симпатична реклама за "родината" на балканското "бренди", която надали е струвала повече от 1 500 - 2000 евро!
vesolr
Рейтинг: 780 Неутралноуточнение 44 - става дума за гроздова ракия...
От клеветника https://goo.gl/QdmktQНезнайко в Слънчевия град
Рейтинг: 5717 ВеселоДо коментар [#30] от "valtoro":
"Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. БотевТе са си такива, не само на Слънчев бряг.
historama
Рейтинг: 696 Неутрално[quote#31:"galio"]Цялата ни култура е окрадена от гърци и сърби. [/quote]
или продадена от наши родни безродници. Тракийските ни златни съкровища участват в помпозни изложения на античната тракийска култура от Балканите, а цивилизования свят като чуе "балканска античност" винаги я свързва с Гърция.
И само няколко отчаяни локални (варненски) ентусиасти работят като луди за популяризирането на Варненското халколитно злато от 46-44 в. пр. Хр. (най-старото известно досега доказателство за обработка на метал), и един-единствен неварненец - пловдивчанина Христо Смоленов.
И някакво гробовно мълчание от средите на софийските археолози и БАН за него.
Bojidar Vasilev
Рейтинг: 378 НеутралноДо коментар [#46] от "historama":
За та твърдя че BBC не е безпристрастна медия , е заключение на базата на дълго наблюдение , за допусната фактологична грешка телевизията не се извини . Както всичко GB е предубедено към нас .
1gmbh1
Рейтинг: 466 НеутралноДо коментар [#47] от "vesolr":
Виж коментар /33/.
Да, арманяк, коняк, "Метакса" са брендита, както и нашите "Плиска" и "Велики Преслав" .
abdelhaqq
Рейтинг: 868 НеутралноДо коментар [#15] от "zheravna":
בני אתה אני היום ילדתיך...файда, ищах, хал, сокак, хашиш, махала, халат, берекет, гяур, джелат, джинс, занаят, марифетлия, натаманявам, рушвет...
машаллах, с една дума.
historama
Рейтинг: 696 Неутрално[quote#42:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Ракъто анасонлийка са го научили от гърците и е нещо средно междиу ракия и узо! [/quote]
Реално анасонлийка, с много добро качество, с добавка не само на анасон, но и на сакъз (дъвка, мастик), или висококачествено узо. "Узо" е гръцкото наименование, а "ракъ" идва от арабското "арак" (дестилат). Българският еквивалент е анасонлийката (ракия с анасон), а с добавена дъвка става "мастика". напоследък обаче нашите спиртовари все забравят да я добавят, и да не се сърдят, но узото все повече измества нашата "мастика".
vesolr
Рейтинг: 780 НеутралноДо коментар [#51] от "gmbh":
От клеветника https://goo.gl/QdmktQАха, благодаря за инфото!
меншевик
Рейтинг: 352 ВеселоТози материал на ББС пряко засяга националното ми достойнство с твърдението, че ракия се пиела най-много в Сърбия. Да си гледат работата.
Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечетhistorama
Рейтинг: 696 Неутрално[quote#50:"Bojidar Vasilev"]Както всичко GB е предубедено към нас . [/quote]
В момента не искам да споря с теб, защото реално ти имаш право. Но аз искам да потърсим и отговорност от нашите мурджовци от "първата редица". Докато нашите п.дерунг.ли се караха се караха за символа от Мадара, и даже искаха да го сложат на герба ни, а не 3-те лъва, символизиращи Мизия, Тракия и Македония от времето на Иван Шишман, десетина години по-късно словаците си извоюваха правото да сложат равноапостолите Кирил и Методий на словашкия вариант на монетата от 1 евро. Нищо лошо с Мадарския конник, но Словакия акцентира на свързаността си с духовното. Кирил и Методий са признати за протектори на Европа наравно със св. Патрик от самата Ватикана.
Е кои са по-големи патриоти? Нашите тъпунгери, вкарани в НС за имунитет, и развяващи руското знаме, или словаците?
Ivan_
Рейтинг: 510 НеутралноДо коментар [#35] от "Bojidar Vasilev":
Модератора е неадекватен!Не е съвсем така!
Известна е с това което са видяли хората на място.
В селото където живеем преди кризата е имало 8 българи, които 2009г. се изнасят.
Явно са си били нормални хора, защото никой не казва лоша дума за тях, а за единия всеки казва само суперлативи.
Има тука доста Британци и тяхното мнение за българите също е положително...
Така че не е само с отрицателни неща известна България!
Ivan_
Рейтинг: 510 ВеселоДо коментар [#38] от "ТНТ":
Модератора е неадекватен!Значи Аз не съм истински българин, моята ракия в хладилника е в бутилка от марков коняк...
historama
Рейтинг: 696 Неутрално[quote#53:"historama"]но узото все повече измества нашата "мастика".[/quote]
имам идея, която я предоставям безплатно на местните туристически камари на Несебър и Созопол. Да се свържат с "Братя Минкови", да поръчат анасонови напитки с марките "Мастика Несебър" и "Мастика Созопол", 45 а не 47 градуса (по-нисък акциз, по-ниска цена), с малко повече добавено мастиково масло, напитки които неминуемо ще имат успех на място - все пак анасоновите напитки са винаги свързани с море, лазер и слънце. И разбира се малко реклама с млади момичета, които я консумират разредена обилно с вода - както в Марсилия.
hammurabi
Рейтинг: 352 НеутралноДо коментар [#18] от "venci4": нямаш падежи и заради турците, преизказното наклонение ни е от тях, а и много други, някои от които и лоши, неща.
Molossian
Рейтинг: 352 НеутралноДо коментар [#32] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
Panta rhei....Човека сигурно си мисли че е попаднал в Рая
the_axel
Рейтинг: 294 НеутралноДо #15 - Турските думи в българския език действително са от арабски , но и от персийски произход ! Арабската и персийската култури са много по-стари от османската.Турците са възприели и исляма от тях.
antoni
Рейтинг: 237 Неутралнопетка към чапаев:
чапаев какво да правим с този пленен белогвардеец.
ЧАПАЕВ : да го горим ,да го бием ДА ГО БЕСИМ.
малко му е отговаря петка.
петка ти какво предлагаш--пита чапаев
ПЕТКА отговаря:
да си хапваме сельодка ,да си пием водка и да не му ДАДЕМ.
ЧАПАЕВ:- ех петка ти си бил голям СЪДИСТ
а някой идиоти от нс искаха да вземат ракииката на БЪЛГАРИНА.
АМИ ПО ДОБРЕ ГО УБИЙ
Molossian
Рейтинг: 352 НеутралноДо коментар [#45] от "Незнайко в Слънчевия град":
Panta rhei....За процеса "дестилация" говори още Аристотел, Китайците (независимо от древните гърци) още от първи век са започнали да използват процеса, оттам се е пренесъл в Персия и така нататък.
the_axel
Рейтинг: 294 НеутралноВ понятието "бренди" се включват високоалкохолни напитки , направени от отлежали вина. Терминът замества "коняк" , който е патентно защитен. Класическият начин на правене на ракия е чрез дестилация на ферментирали плодове , най-често грозде !
Велков
Рейтинг: 1441 НеутралноДо коментар [#5] от "venci4":
Това вече е свършено от обединените патриоти.
Велков
Рейтинг: 1441 НеутралноДо коментар [#47] от "vesolr":
На етикета на нашият коняк от време оно пише - винен дестилат, отлежал в дъбови бъчви/съответните години/.
vesolr
Рейтинг: 780 ВеселоДо коментар [#67] от "Добрин Велков":
От клеветника https://goo.gl/QdmktQКой ти чете дребния шрифт на етикета. Нашият "коняк" е бренди, тихо да не чуят французите-льопенсти.
neut
Рейтинг: 524 НеутралноИ защо се публикува този материал в "Дневник", а не за нашата гроздова
In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the restvenciч
Рейтинг: 1571 НеутралноБългарският еквивалент е анасонлийката (ракия с анасон), а с добавена дъвка става "мастика"
Боян Таксиров еврогея Се разхождаше по една алея. Бавно, плавно и с финес Въртеше гъз намазан с грес😆До коментар [#53] от "historama":
В промишленото производство българската мастика не се прави от винен дестилат, а от етилов спирт от други суровини и само това я различава от турската йени раки, която е направена от винен дестилат + анасон.
Иво
Рейтинг: 3931 ВеселоДо коментар [#10] от "matthew.g":
Нито пък съм ходил там.
"Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36Окей, не знам турски.
zegi
Рейтинг: 313 РазстроеноДо коментар [#58] от "ivan_":
[quote#58:"ivan_"]Значи Аз не съм истински българин, моята ракия в хладилника е в бутилка от марков коняк...[/quote]
Откровено казано, не си. Най-вече защото не си истински пияч.
Ти добре ли си , та да държиш коняк в хладилника?
Ivan_
Рейтинг: 510 ВеселоДо коментар [#72] от "zegi":
Модератора е неадекватен!Не държа коняк в хладилника.
Държа ракия в бутилка от коняк...
Колегата даде линк в който т.1 гласи, че не си истински българин ако в хладиника си не държиш ракия в бутилка от марково уиски...
laik87
Рейтинг: 530 НеутралноДо коментар [#59] от "historama":
На карнобатския разбойник всичкия висок алкохол е спирт с адитиви...
Bojidar Vasilev
Рейтинг: 378 НеутралноДо коментар [#57] от "ivan_":
Има тука доста Британци и тяхното мнение за българите също е положително...
Тогава трябва да чуеш какво говорят по междуси за нас и ще разбереш , че Британец е синоним на лицемерие, няма по-двуличен народ от тях
Иво
Рейтинг: 3931 Любопитно[quote#42:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Турците нали са последователи ма Мохамед - алкохола и мезенце от сланина не консумират![/quote]
2%D0%BE-%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%BB %D1%8A%D1%82-%D0%B5-%D0%B1%D0%B8%D0%BB-%D0%B4%D0%B 0%D1%80-%D0%BE%D1%82-%D0%B0%D0%BB%D0%BB%D0%B0%D1%8 5/a-19178105
"Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36Не винаги и не навсякъде е било така Коменданте, една интересна статия по тази тема:
http://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%8
Ivan_
Рейтинг: 510 НеутралноДо коментар [#75] от "Bojidar Vasilev":
Модератора е неадекватен!Щом така смятате О.К.
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1012 Весело[quote#72:"zegi"]Ти добре ли си , та да държиш коняк в хладилника? [/quote]
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!Я прочети пак, ама бавно и на глас, какво цитираш:
[quote#58:"ivan_"]моята ракия в хладилника е в бутилка от марков коняк... [/quote]
Джокер: Иван споменава опаковка и съдържание
До коментар [#72] от "zegi":
Велков
Рейтинг: 1441 НеутралноДо коментар [#78] от "Мойше! Толкоз!!!":
Някои трудно осмислят писан текст...
Така им било писано...
гошо
Рейтинг: 524 ВеселоДо коментар [#6] от "vesolr":
гошоначи съгласен с тебе от всякъде Темата си е баш за петъка малко раншко са я пуснали ама пак става
zegi
Рейтинг: 313 ВеселоДо коментар [#73] от "ivan_":
До коментар [#78] от "Мойше! Толкоз!!!":
Добре де , добре. Някой път е по-лесно да се пише, отколкото да се чете. В случая не се дължи на употреба на съдържанието на шишето. Но може да съм прав в основното. Човек остава с впечатлението, че цяла зима държиш само едно шише в хладилника. Е много пестеливо звучи.
vesolr
Рейтинг: 780 НеутралноДо коментар [#73] от "ivan_":
От клеветника https://goo.gl/QdmktQТака е. Всеки уважаващ себе си българин пренася домашната ракия в пластмасова бутилка (обикновено от минерална вода) от производителя до местоживеене. Така се пести тегло и се гарантира съхранението на ценния товар (особено ако говорим за полети в чужбина където има ограничения за багаж и отделно мятат куфарите като...).
При пристигане следва задължително преливане в стъклена бутилка, както ти си дал пример - марково уиски, а може и коняк или в краен случай подаръчна бутилка от ракия (купешка).
zegi
Рейтинг: 313 ВеселоДо коментар [#79] от "Добрин Велков":
[quote#79:"Добрин Велков"]Някои трудно осмислят писан текст... [/quote]
Прав си. Но колкото и невнятно да пишеш, става ясно, че са ти били зелени чорапите.
гошо
Рейтинг: 524 НеутралноДо коментар [#40] от "Yard":
гошоабсолютно съм съгласен с теб. Кирил и Методи първо не са написали кирилицата и второ никога не са били в България ,но митовете наложени в историята ни от края на 19ти и началото на 20ти век са продукт на тогавашната тенденция по цял свят По това време в Англия се появява пилтдаунски човек и то за да имат англичаните противовес на германския неандерталец и френския кроманьонец
Велков
Рейтинг: 1441 ВеселоДо коментар [#83] от "zegi":
По-добре със зелени чорапи, отколкото с наакани гащи...
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1012 Весело[quote#82:"vesolr"]Всеки уважаващ себе си българин [/quote]
!!!
Ако беше към ракиено време - щеше поне 150 коментара да събере
!
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!Е, 'начи и аз съм уважаващ себе си българин, щото правя буквално всичко описано в твоя коментар
С две малки уточнения/допълнения:
1. От 10 литровите пластмасови бутилки отливам 2 л (ПАК в пластмасова бутилка), после я деля на две бутилки от по 2 л. Това за да мога да докарам алкохола на 40% (с добавяне на минерална вода) от 45-50% домашна ракия.
2. Така докарана на правилните % алкохол ракия я охлаждам (в хладилника или на балкона) в стъклени бутилки от друг алкохол, желателно с по дълго гърло-по удобни са за боравене при наливането в чашката
П.С. Съгласен съм с колегите-готина статия за петък, ама малко рано са я пуснали
До коментар [#82] от "vesolr":
Ivan_
Рейтинг: 510 ВеселоДо коментар [#81] от "zegi":
Модератора е неадекватен!До коментар [#82] от "vesolr":
До коментар [#78] от "Мойше! Толкоз!!!":
В интерес на истината си прав във впечатлението.
Живея в чужбина и всяка година тъщата идва с литър и половина ракия направена от дядото на жената, кайсиева отлежала 40 и кусур години в едни стъклени дамаджани. Човека направил ракия за сватбата на внучката, прибрал е в сайвана и всички забравили за нея. В един момент преди 10 години тръгваме да събаряме сайвана и като го разчистваме намираме въпросните 50 литра ракия, кайсиева, домашна, отлежала...
И точно тъщата я носи в пластмасова бутилка и в момента в който пристигне се налива в бутилки от коняк и се слага в хладилника. Трябва да стигне за една година до следващото идване на тъщата...
daskal1
Рейтинг: 2894 ВеселоДо коментар [#78] от "Мойше! Толкоз!!!":
Имах един чичо който специално ползваше бутилки от уиски за своя коронен номер: краставица прорастнала в бутилката, в която след това наливаше ракия. Сложи я на масата и чака въпроси от типа"- Абе как си я напъхал тази краставица в бутилката?" Негов подход към маркетинга и обогатяването на темата
Ivan_
Рейтинг: 510 ВеселоДо коментар [#86] от "Мойше! Толкоз!!!":
Модератора е неадекватен!То има време...
По добре рано отколкото късно...
Ivan_
Рейтинг: 510 ВеселоДо коментар [#88] от "daskal1":
Модератора е неадекватен!На мен баща ми прави така.
Слага 3-4 бутилки, в които да растат корнишони. Имаше едни триъгълни бутилки от уиски Грант ако не бъркам, тях ползва за целта...
kalingeorgiev
Рейтинг: 294 Весело[quote#86:"Мойше! Толкоз!!!"]Съгласен съм с колегите-готина статия за петък, ама малко рано са я пуснали Ако беше към ракиено време - щеше поне 150 коментара да събере! [/quote]
Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLEРано пиле, рано пИе....
Tracia
Рейтинг: 1448 Весело[quote#38:"ТНТ"]Непременно прочетете това: [/quote]
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann4. И психотерапевт може да помогне, но с ракия е по-евтино.
5. Разликата между човека и животното е 500 грама ракия.
abdelhaqq
Рейтинг: 868 НеутралноДо коментар [#87] от "ivan_":
בני אתה אני היום ילדתיךтоя литър и половина за кога и кого по-напред...
abdelhaqq
Рейтинг: 868 Неутрално[quote#92:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Разликата между човека и животното е 500 грама ракия.[/quote]
בני אתה אני היום ילדתיךмного добро.
abdelhaqq
Рейтинг: 868 НеутралноДо коментар [#90] от "ivan_":
בני אתה אני היום ילדתיךДо коментар [#88] от "daskal1":
на жена ми бабата правеше така, вадеше от мазата на село едни жълтеникави ракиени стъкла с подпухнали краставици вътре, малко зловещо си падаше
historama
Рейтинг: 696 Неутрално[quote#64:"Molossian"]Китайците (независимо от древните гърци) още от първи век са започнали да използват процеса, оттам се е пренесъл в Персия и така нататък. [/quote]
Айде стига с тези китайци . Във връзка с уискито се "изходиха", че първи били открили процеса на дестилация на алкохолни напитки, на друго място се похвалиха, че първи открили ферментацията на плодовите сокове във вино. И човек да се чуди на гения им да набиват до припадък ориз, и до припадък да пият най-вече чай.
Люлките на човешката цивилизация са Анатолия и Балканите, тясно свързани с древните балкански народи. Следите от най-старите цивилизации, отпреди 6 7 хил. години са точно от Балканите. И в наши дни най-добрите кухни са средиземноморските, и най-хубавите напитки (като изключим уиски и водка) също са от тези региони.
Тъй че айде стига суперлативи за оризоядците, които съвсем наскоро откриха, че оризът може и да е гарнитура към основното.
historama
Рейтинг: 696 Неутрално[quote#40:"Yard"]Техните ученици идват и работят в България, но самите Кирил и Методий не. [/quote]
"...Българската мисия на Солунските братя
За живота и делото на светите солунски братя са изписани хиляди статии, студии и монографии. Благодарение на усилията на специалисти от цял свят смятахме, че знаем всичко или почти всичко, свързано с тях. И затова останах като поразен от гръм, когато прочетох появилата се в края на миналото хилядолетие книга на Петер Юхас "Кирил и Методий в Българската Моравия". В неголям обем – 220 страници – авторът е успял да види в "нова светлина" прословутата "моравска мисия" на Солунските братя. В интерес на истината не съм очаквал да прочета приживе нещо коренно различно от това, което всички ние знаем за живота и делото на Кирил и Методий, че съм се съмнявал, че някой би могъл да напише нещо ново. И изведнъж се появи книгата на Петер Юхас, който чрез нея сякаш ни казва: "Мили мои приятели, струва ми се, че дълго време сте се заблуждавали. Моравската мисия на Кирил и Методий не е била в онази Моравия, разполагаща се на територията на някогашна Чехословакия, а в истинската Велика Моравия, която през IХ в. е била съставна част от българската държава." В началото бях просто смаян от прочетеното, тъй като и аз "знаех" къде е била "моравската мисия" на Кирил и Методий. Прочетох отново книгата, като внимателно съпоставях авторовите твърдения с посочваните извори. И се оказа, че съм бил незрящ! Оказа се, че ние, българите, като сме се доверявали на безспорния авторитет на големите светила в областта на кирило-методиевистиката – наши и чужди, просто не сме прочели с необходимото внимание някои текстове от IХ-Х в. А те по категоричен начин подкрепят изводите на Петер Юхас: "моравската мисия" на Кирил и Методий е била осъществена в пределите на българската държава (царство)!..."
откъс от "Българската писменост - известна и непозната"
1gmbh1
Рейтинг: 466 Неутрално[quote#65:"the_axel"]В понятието "бренди" се включват високоалкохолни напитки , направени от отлежали вина.[/quote]
Това не е вярно, напротив. Има строга регулация в тази насока. Давам пример. Т.нар. вино за коняк от реколта 2016г. трябва да бъде дестилирано до 28.02.2017. за да може напитката да носи наименованието коняк. Дестилат след тази дата не е коняк. Допреди няколко години този срок беше по-дълъг, до 31.03. Целта е виното за дестилиране да не престоява дълго време и да запази повече ароматни и вкусови вещества. Тази регулация е наложена по настояване на самите производители.
Наздраве!
До коментар [#65] от "the_axel":
historama
Рейтинг: 696 Неутрално[quote#97:"historama"]откъс от "Българската писменост - известна и непозната" [/quote]
Петер Юхас "Кирил и Методий в Българската Моравия"
…. Още в първата глава авторът е потърсил отговор на въпроса: колко са били Моравиите по времето на "моравската мисия" на солунските братя – две или една? Като се опира на редица извори, които не са взаимно зависими (анонимният "Баварски географ", "За управлението на империята" от византийския император Константин VII Багренородни, сведенията на абат Регинон и на Гардизи), Юхас показва убедително, че по това време са съществували две Моравии, теза, застъпвана и от редица други учени, между които и авторитети като Имре Боба, Сенга Тору, Петер Пющпьоки Над и др. Особено внимание авторът е отделил на сведенията на енциклопедично образования византийски император Константин VII Багренородни, който пише за две Моравии, наричани от него "Мегали Моравия" и просто "Моравия". Според византийския император, "на юг от тях (от маджарите, б.м., Н. И.) се шири Мегали Моравия, т.е. страната на Светополк, която… напълно опустошили и завладели. А към планините тюрките (маджарите, б.м., Н. И.) граничат с хърватите." На друго място той пише, че на близката до маджарите "източна граница са българите, отделени от река Истрос, която наричат още Дунав, на север от тюрките са печенезите, на запад от тях – франките, на юг – хърватите." Противоречивото на пръв поглед "двойно" съседство на маджарите на юг – един път с "Мегали Моравия" и втори път с хърватите е обяснено съвсем логично: императорът разказва за положението преди и след войната: опустошената и завладяна от маджарите Мегали Моравия вече не би могла да им бъде съсед. Анализът на тези откъси е твърде важен, тъй като той показва, че Велика Моравия не е тъждествена с днешна Моравия и Словакия – просто тези области никога не са били на юг от Унгария. Нещо повече: Константин Багренородни пише за разположения на завоя на река Дунав Сирмиум (средновековният български град Срем, с чието завладяване от византийския император Василий II през 1018 г. приключва "българската епопея" на цар Самуил и войводите му, днешна Сремска Митровица в Сърбия), който е "на два дни път от Белград, и от тях започва Мегали Моравия – непокръстената". Авторът заключава, че според сведенията на император Константин VII Багренородни, Мегали Моравия "се е намирала между Драва и Сава, областта Сирмиум, и оттам на юг до река Морава, а на север Мегали Моравия се е простирала до района на река Тиса при нейното устие в Дунав" (с. 20). Юхас смята основателно, според мен, че Мегали Моравия е граничела на юг с хърватите и българите. Чрез доказването на съществуването на две Моравии той коригира създаденото в науката мнение, че Пространните жития на Кирил и Методий (известни и като Панонски легенди) и съответните им кратки жития, както и тези на най-близките им ученици Климент Охридски и Наум, съдържат противоречиви сведения. До голяма степен объркването е предизвикано от обединяването на двете Моравии от княз Светополк към 873 г.
historama
Рейтинг: 696 Неутрално[quote#74:"laik87"]На карнобатския разбойник всичкия[/quote]
Готов съм на публичен диспут пред увважаемите форумисти с теб, и всеки да представи своите аргументи кой е по-голям разбойник?
Карнобатският или другият от "Пещера"?
Наградата за спечелелия диспута ще е бутилка 25-годишна троянска сливова.