Бях на много изискан прием на богата фирма в замъка Чески Крумлов - в южна Чехия, почти на австрийската граница. Беше поканен камерен оркестър, запалени свещниците с истински свещи в т.нар. "Зелен салон" и "Огледална зала". Сервираха се отбрани вина и сект. Дрескодът беше тъмен костюм или смокинг за господата и вечерни тоалети за дамите. И на фона на целия този ретро блясък, се сервираха ястия с насекоми - както солени, така и десерти. Бяха доставени от местна чешка ферма за насекоми - брашняни червеи, скакалци, щурци и някакви, дето приличаха на дребни хлебарки. Имаше и кандирани африкански скорпиони (бяха им изрязали отровните жлези). Не е нещо, по което да си падне човек, но ставаха за ядене. Нямаха собствен вкус, зависи с какво друго бяха подправени - малко като чипс ми стояха.
Преди няколко години за пръв път бяхопитвал кандуирани скорпиони - на конгрес в САЩ.
Ментално и визуално може да ти изглеждат "гадост", докато не си ги опитал. И аз не можех да си въобразя че ще ям гъсеници и разни буболечки, докато не ги опитах в Тайланд, преди бая години. Страхотни са (освен че са леко пресолени за моя вкус) като "мънчис"/лека храна или мезе за бира. THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
Повръщано, с червеи, в едър план! В 09.00, сутринта на 11 Април, 4 дни преди Великденските празници в България!
"Новият" Дневник кърти не само мивките, ами и тоалетните чинии, барабар със съдържанието вътре! Ами благодарим! какво друго да кажем?!? А, и да допълните със снимка как ще изглежда същото, вече преработено! Може да я пуснете на Велики петък, примерно...
ПП: Ни дума, ни вопъл, ни стон за "новия" политически проект на Прокопиев! Защо?
Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
Повръщано, с червеи, в едър план!В 09.00, сутринта на 11 Април, 4 дни преди Великденските празници в България!"Новият" Дневник кърти не само мивките, ами и тоалетните чинии, барабар със съдържанието вътре!Ами благодарим! какво друго да кажем?!?А, и да допълните със снимка как ще изглежда същото, вече преработено! Може да я пуснете на Велики петък, примерно...ПП: Ни дума, ни вопъл, ни стон за "новия" политически проект на Прокопиев! Защо?
Е откак вие станахте вярващи и силноправославни, така е! Никой не може да се възвиши до вашата степен на духовност, смирение и всеотдайност към ближния....
Аз лично имам два проблема с подобни практики. Първо, защо ги ядат живи, това са си животинки живи същества, поне ги сгответе бързо да не се мъчат толкова. И второ, някой като ми каже традиция ми се повръща вече - прави се нещо без да се разбира защо само и само защото е правено дълго време. Често е забравено как къде защо е възникнало дадена културна практика ама айде нали това ни прави наши и уникални дайте и ние така да правим и ДО ТАМ вместо да развиваме нови и уникални културни практики и поведение. Великите народи и нации са такива не защото имат народни танци, кожени гащи и синьо сирене. В България е модерно да се играят хора, пеят песни ама културното наследство, сгради, архиви, читалища, библиотеки, театри не можем да ги опазим и финансираме. Малко са дигиталните култирни архиви. Крещи се Левски а дарителските кампании за етнографските музеи събират малко пари.
Не видях в Тайланд да ги ядат живи: Пържат във фритюрници с олио. И стават хрупкави като тези чипсчета и други, които тук ги продават за кинта пакетчето по будките ==========================================.
Поне няма да имат грижа с хигиената в заведението!
Ай' не се правИ на 2 1/2, КАКВО заведение? Освен ако не наричаш "заведение" будките за варена царевица тук. Сергия със "живата" стока, фритюрник на газ, табла с "прясно изпържената" стока и пластмасови кутийки за "тейк'ауей". Ни прибори, ни салфетки!
А, да, за разлика от тукашните будки за царевица и семки, дават ти да опиташ 1-2 парчета. Освен разни превзети 'мириканци в третата възраст почти всички чужденци си взимаха по кутийка, след дегустацията:)!
До коментар [#14] от "Мойше! Толкоз!!!": Не видях в Тайланд да ги ядат живи: Пържат във фритюрници с олио. И стават хрупкави като тези чипсчета и други, които тук ги продават за кинта пакетчето по будките ***************************
Ама сигурно не ги убиват предварително, нали, пържат ги живи?
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
Гениално решение: събираш буби, храниш с тях кокошки, ядеш кокошките. Ама някой трябва да се сети и да има вродено усещане за гнус.
Затова някои имат цивилизация, други...не толкова. Те азиатците не се гнусят и да се самоизкормят, има една специфична азиатска поносимост към гнусотия от всякакъв вид: сексуална, физическо насилие, религиозни ритуали, храна, телесни функции.
Преди време на едно кулинарно изложение опитах сладки, за които е използвано "брашно" от печени и стрити на прах насекоми. Вкусни бяха и бих яла отново, но да гледам цели бубулечки в чинията си, мне... мерси.
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
Лошо няма, яжте си насекомите на воля. Тъкмо повече пържоли и пастърма ще остават за мен. Има причини хората да не са яли масово насекоми от древността дори когато храната е била много по-малко.
шиле, претстави си вместо туй една шопска салата плюс една голяма ракия и след туй две голями паржоли и половинка пиене? а? ей за туй хранителните експерти казват че няма нищо по качественно от средиземноморската диета.
Поради особеностите на метаболизма и кръвообръщението на членестоногите, изпържването при висока температура или клокването във вече вряща вода е най-бързата смърт - около секунда-две. Отсичането на главата или пробождането на сърцето, които биха убили човек най-бързо, при тях са общо взето бавна и мъчителна смърт - могат да се гърчат с минути. Някоии и над час. Така че на практика ги евтанасират.
уф шиле взе ми следващия кументар :) не с някое ами с доста. а и с някой и друг колбас :) и надлежно количество пиене естесвено :)))) чесно ти казвам няма да се очудим ако по качественната храна е причината да сме толкоз по напреде от азиатците.... то за туй аз колкото азиатци гледам че са тука и многоим харесва тука диетата а пък на никой европеец като иде там некъде не му харесва ништо...така е това са фактите . затуй имаме и по голям спорт и друго
Туй си е жива екзотика - в Япония НЕ ядат такива работи, но японците са любопитни и лудват по всяка новост. Иначе са изключително взискателни към качеството на храната - например в Япония не се внася замразено месо. Внася се с контейнери охладено до 1.0 градус. Всичко е прясно, вкусно...и скъпо.
Беж в Източна Азия (от Бангладеш на Изток), ваксинирай се подобаващо, и....ТОВА Е ТРЕК!!! За хора с нормално здраве и без алергии. Не забравяй застраховките-струват пари но ти спасяват живота в екстримни ситуации:)
А johnniewalker е прав, принципно, за ограниченията в кльопането на "екзотични" храни. Тогавашните попове/жреци/равини/писатели на Стария завет са били бая наясно кои храни са по опасни от други. Просто са регистрирали статистиките-повече се мре от консумация на...да кажем свинско/морски дарове, отколкото на други храни (това за евреите от прабиблейски времена, като е нямало хладилници)!!!
Днес...в Израел свинското е почти същата цена (10-15% по евтино) като телешкото. Това при положение че свинското е двойно+++ по евтино за производство от телешкото. Страдаме от предразсъдъци от време оно (+ограничения за внос на свинско, за телешкото няма такива, за "предната" пол'вина:(
Аве...попски шашарми...
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
До коментар [#40] от "abdelhaqq": До коментар [#41] от "Мойше! Толкоз!!!":
И аз като Моше съм доста всеяден, а и ми се налага да хапвам с "видимо удоволствие" разни местни специалитети в Азия - пържени скорпиони, скакалци, цикади и т.н. и наистина са най-често хрупкави и без собствен вкус. Като оставим настрана навиците, бъдещето в използването на насекомите за храна като най-ефективен и икономичен източник на протеин (например за изхранването на 1 кг щурци са необходими само 2 кг моркови) явно идва. За любопитните два източника, една статия и един доклад на ФАО по въпроса: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4689427/ http://www.fao.org/docrep/018/i3253e/i3253e.pdf
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
neut
Рейтинг: 1571 НеутралноДобър апетит
In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the restbiimbaambuum
Рейтинг: 390 НеутралноИ това за закуска
DJTrump
Рейтинг: 290 НеутралноТакива гадости само азиатците могат да ядат.
Да им е сладко, но мерси.
Тук е цивилизация.
chicago514
Рейтинг: 2686 ВеселоЧе и опашка има за протеини.
PavelCZ
Рейтинг: 1772 НеутралноДо коментар [#3] от "DJTrump":
E PLVRIBVS VNVMБях на много изискан прием на богата фирма в замъка Чески Крумлов - в южна Чехия, почти на австрийската граница. Беше поканен камерен оркестър, запалени свещниците с истински свещи в т.нар. "Зелен салон" и "Огледална зала". Сервираха се отбрани вина и сект. Дрескодът беше тъмен костюм или смокинг за господата и вечерни тоалети за дамите.
И на фона на целия този ретро блясък, се сервираха ястия с насекоми - както солени, така и десерти. Бяха доставени от местна чешка ферма за насекоми - брашняни червеи, скакалци, щурци и някакви, дето приличаха на дребни хлебарки. Имаше и кандирани африкански скорпиони (бяха им изрязали отровните жлези).
Не е нещо, по което да си падне човек, но ставаха за ядене. Нямаха собствен вкус, зависи с какво друго бяха подправени - малко като чипс ми стояха.
Преди няколко години за пръв път бяхопитвал кандуирани скорпиони - на конгрес в САЩ.
betona
Рейтинг: 1160 Неутралноза жалост има и хора по света които се налага да ядат таквизи нешта.нека не ги убиждаме-не всеки може да си позволи паржола или нещо подобно.
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 995 НеутралноДо коментар [#3] от "DJTrump":
Ментално и визуално може да ти изглеждат "гадост", докато не си ги опитал. И аз не можех да си въобразя че ще ям гъсеници и разни буболечки, докато не ги опитах в Тайланд, преди бая години. Страхотни са (освен че са леко пресолени за моя вкус) като "мънчис"/лека храна или мезе за бира.
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
zegi
Рейтинг: 600 ВеселоУекхъъъ......!!! Таковата.... Пардон.
hodounski
Рейтинг: 3139 НеутралноСВиквайте! Това е бъдещето.Като станем 20 мрд. ще изпапакаме всички червеи и хлебарки.
The Core
Рейтинг: 810 ГневноПовръщано, с червеи, в едър план!
Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! НицшеВ 09.00, сутринта на 11 Април, 4 дни преди Великденските празници в България!
"Новият" Дневник кърти не само мивките, ами и тоалетните чинии, барабар със съдържанието вътре!
Ами благодарим! какво друго да кажем?!?
А, и да допълните със снимка как ще изглежда същото, вече преработено! Може да я пуснете на Велики петък, примерно...
ПП: Ни дума, ни вопъл, ни стон за "новия" политически проект на Прокопиев! Защо?
znaesht
Рейтинг: 600 ЛюбопитноЕ откак вие станахте вярващи и силноправославни, така е! Никой не може да се възвиши до вашата степен на духовност, смирение и всеотдайност към ближния....
2.5
Рейтинг: 1573 НеутралноПоне няма да имат грижа с хигиената в заведението!
I Want To BelieveНаблюдател
Рейтинг: 237 НеутралноАз лично имам два проблема с подобни практики. Първо, защо ги ядат живи, това са си животинки живи същества, поне ги сгответе бързо да не се мъчат толкова. И второ, някой като ми каже традиция ми се повръща вече - прави се нещо без да се разбира защо само и само защото е правено дълго време. Често е забравено как къде защо е възникнало дадена културна практика ама айде нали това ни прави наши и уникални дайте и ние така да правим и ДО ТАМ вместо да развиваме нови и уникални културни практики и поведение. Великите народи и нации са такива не защото имат народни танци, кожени гащи и синьо сирене. В България е модерно да се играят хора, пеят песни ама културното наследство, сгради, архиви, читалища, библиотеки, театри не можем да ги опазим и финансираме. Малко са дигиталните култирни архиви. Крещи се Левски а дарителските кампании за етнографските музеи събират малко пари.
Умерен толерастМойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 995 НеутралноДо коментар [#13] от "Наблюдател":
Не видях в Тайланд да ги ядат живи: Пържат във фритюрници с олио. И стават хрупкави като тези чипсчета и други, които тук ги продават за кинта пакетчето по будките
==========================================.
Ай' не се правИ на 2 1/2, КАКВО заведение? Освен ако не наричаш "заведение" будките за варена царевица тук. Сергия със "живата" стока, фритюрник на газ, табла с "прясно изпържената" стока и пластмасови кутийки за "тейк'ауей". Ни прибори, ни салфетки!
А, да, за разлика от тукашните будки за царевица и семки, дават ти да опиташ 1-2 парчета. Освен разни превзети 'мириканци в третата възраст почти всички чужденци си взимаха по кутийка, след дегустацията:)!
До коментар [#12] от "2.5":
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
Bicho Raro
Рейтинг: 1444 ЛюбопитноДо коментар [#14] от "Мойше! Толкоз!!!":
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas MannНе видях в Тайланд да ги ядат живи: Пържат във фритюрници с олио. И стават хрупкави като тези чипсчета и други, които тук ги продават за кинта пакетчето по будките
***************************
Ама сигурно не ги убиват предварително, нали, пържат ги живи?
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 995 НеутралноДо коментар [#15] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!Живи, такава е рецептата. Точно като лобстерите и голямите раци-слагат ги в леко осолена вряща вода живи.
lil_alex
Рейтинг: 954 НеутралноГениално решение: събираш буби, храниш с тях кокошки, ядеш кокошките. Ама някой трябва да се сети и да има вродено усещане за гнус.
Затова някои имат цивилизация, други...не толкова. Те азиатците не се гнусят и да се самоизкормят, има една специфична азиатска поносимост към гнусотия от всякакъв вид: сексуална, физическо насилие, религиозни ритуали, храна, телесни функции.
KaV
Рейтинг: 262 НеутралноВсеки с вкуса си. За мен е гадно и не знам дали мога да го опитам, но пък си има хора, които са страшни фенове.
abdelhaqq
Рейтинг: 868 НеутралноДо коментар [#15] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":
בני אתה אני היום ילדתיךда вземат да ги евтаназират предварително...
Bicho Raro
Рейтинг: 1444 НеутралноПреди време на едно кулинарно изложение опитах сладки, за които е използвано "брашно" от печени и стрити на прах насекоми. Вкусни бяха и бих яла отново, но да гледам цели бубулечки в чинията си, мне... мерси. "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
Bicho Raro
Рейтинг: 1444 ВеселоГорките. Престави си теб да те пържат жив, а? "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
penetrating
Рейтинг: 5979 НеутралноПредпочитам рамен с пуешко :)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertИначе се сещам и за киселото мляко със щурци в Родопите :)
johnniewalker
Рейтинг: 813 НеутралноЛошо няма, яжте си насекомите на воля. Тъкмо повече пържоли и пастърма ще остават за мен.
Има причини хората да не са яли масово насекоми от древността дори когато храната е била много по-малко.
caterpillar
Рейтинг: 352 НеутралноОппа ! Организирам движение за отглеждане на "щастливи" буби и тем подобни. Отделно хуманно умъртвяване. Не може живо пържене.
betona
Рейтинг: 1160 НеутралноДо коментар [#22] от "penetrating":
тва в някоя брушурка на туроператор си го чел или си го санувал ? :)
Bojidar Vasilev
Рейтинг: 454 ВеселоТова ми прилича на социална кухня от времето на Виденов
shileto
Рейтинг: 1154 НеутралноМного гнусно
Роси
Рейтинг: 8247 НеутралноОтврат.
betona
Рейтинг: 1160 НеутралноДо коментар [#27] от "shileto":
шиле, претстави си вместо туй една шопска салата плюс една голяма ракия и след туй две голями паржоли и половинка пиене? а? ей за туй хранителните експерти казват че няма нищо по качественно от средиземноморската диета.
PavelCZ
Рейтинг: 1772 НеутралноПоради особеностите на метаболизма и кръвообръщението на членестоногите, изпържването при висока температура или клокването във вече вряща вода е най-бързата смърт - около секунда-две. Отсичането на главата или пробождането на сърцето, които биха убили човек най-бързо, при тях са общо взето бавна и мъчителна смърт - могат да се гърчат с минути. Някоии и над час.
E PLVRIBVS VNVMТака че на практика ги евтанасират.
betona
Рейтинг: 1160 НеутралноДо коментар [#30] от "PavelCZ":
ей павка голям си! мерси за инфото!
princess_x
Рейтинг: 1400 НеутралноДа не сме птици, че да ядем буболечки!
shileto
Рейтинг: 1154 НеутралноДо коментар [#29] от "betona":
Може да се рискува и с някое шишче
betona
Рейтинг: 1160 НеутралноДо коментар [#33] от "shileto":
уф шиле взе ми следващия кументар :) не с някое ами с доста. а и с някой и друг колбас :) и надлежно количество пиене естесвено :)))) чесно ти казвам няма да се очудим ако по качественната храна е причината да сме толкоз по напреде от азиатците.... то за туй аз колкото азиатци гледам че са тука и многоим харесва тука диетата а пък на никой европеец като иде там некъде не му харесва ништо...така е това са фактите . затуй имаме и по голям спорт и друго
georgi_ww
Рейтинг: 860 НеутралноТуй си е жива екзотика - в Япония НЕ ядат такива работи, но японците са любопитни и лудват по всяка новост. Иначе са изключително взискателни към качеството на храната - например в Япония не се внася замразено месо. Внася се с контейнери охладено до 1.0 градус. Всичко е прясно, вкусно...и скъпо.
Alarmstufe Rot
Рейтинг: 5901 НеутралноДо коментар [#7] от "Мойше! Толкоз!!!":
Беар Грилс си ги хапва сурови, като види зор.
100jan
Рейтинг: 409 ВеселоТова било гнусно? А да ядеш на кокошката гъза, или по-известно като трътка, не е?
"Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.Я какви кулинарни правоверни имало в този форум!
penetrating
Рейтинг: 5979 НеутралноДо коментар [#25] от "betona":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertРазказите на Хайтов :) стават ли?
abdelhaqq
Рейтинг: 868 НеутралноДо коментар [#23] от "johnniewalker":
בני אתה אני היום ילדתיךкои са тия причини, я кажете.
abdelhaqq
Рейтинг: 868 НеутралноДо коментар [#7] от "Мойше! Толкоз!!!":
בני אתה אני היום ילדתיךаз никога не съм ял, но не си представям, че е невъзможно за ядене. много съм любопитен, в добавка.
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 995 НеутралноДо коментар [#40] от "abdelhaqq":
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!Беж в Източна Азия (от Бангладеш на Изток), ваксинирай се подобаващо, и....ТОВА Е ТРЕК!!! За хора с нормално здраве и без алергии. Не забравяй застраховките-струват пари но ти спасяват живота в екстримни ситуации:)
А johnniewalker е прав, принципно, за ограниченията в кльопането на "екзотични" храни. Тогавашните попове/жреци/равини/писатели на Стария завет са били бая наясно кои храни са по опасни от други. Просто са регистрирали статистиките-повече се мре от консумация на...да кажем свинско/морски дарове, отколкото на други храни (това за евреите от прабиблейски времена, като е нямало хладилници)!!!
Днес...в Израел свинското е почти същата цена (10-15% по евтино) като телешкото. Това при положение че свинското е двойно+++ по евтино за производство от телешкото. Страдаме от предразсъдъци от време оно (+ограничения за внос на свинско, за телешкото няма такива, за "предната" пол'вина:(
Аве...попски шашарми...
daskal1
Рейтинг: 4669 НеутралноДо коментар [#40] от "abdelhaqq":
До коментар [#41] от "Мойше! Толкоз!!!":
И аз като Моше съм доста всеяден, а и ми се налага да хапвам с "видимо удоволствие" разни местни специалитети в Азия - пържени скорпиони, скакалци, цикади и т.н. и наистина са най-често хрупкави и без собствен вкус.
Като оставим настрана навиците, бъдещето в използването на насекомите за храна като най-ефективен и икономичен източник на протеин (например за изхранването на 1 кг щурци са необходими само 2 кг моркови) явно идва.
За любопитните два източника, една статия и един доклад на ФАО по въпроса:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4689427/
http://www.fao.org/docrep/018/i3253e/i3253e.pdf
betona
Рейтинг: 1160 НеутралноДо коментар [#32] от "princess_x":
много точен коментар принцес но гледам някои хора не са му на нивото...
betona
Рейтинг: 1160 НеутралноДо коментар [#38] от "penetrating":
я глей ти...:))) стават що да не стават особено в комбинация с паржола и бутилка пиене :)
penetrating
Рейтинг: 5979 НеутралноДо коментар [#44] от "betona":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertПо време на пости?
mnogosamkrasiva
Рейтинг: 525 Неутралноолеле, колко е гадно, ще повърна
Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта