Да живееш в пещера с гледка

Да живееш в пещера с гледка

© Татяна ДимитроваМатера е градче в Италия, чиито жители не искат да отпадне защитата му от ЮНЕСКО. Тъкмо напротив - максимално се възползват от това положение, за да развиват туризма. А до немного отдавна значителна част от жителите му буквално са живеели в пещери. Макар и някои от тях с красива гледка.


Да живееш в пещера с гледка

© Татяна Димитрова


Едва през 50-те години на 20 век с държавна програма повечето "пещерни" хора са изведени в нормални жилища. Дотогава в издълбаните в скалата ниши те разполагали домакинствата си - голям легло за родителите, кокошките спят под него, бебетата са в люлки пред леглото, а по-големите спят, където намерят.


Да живееш в пещера с гледка

© Татяна Димитрова

В единия ъгъл печка за готвене, в съседния - спи конят. В друг има нещо като тоалетна чиния. Цялата мебелировка извън единствения шкаф, маса и столове е окачена по стените. И няма как иначе. Такава възстановка предлагат днес за туристите собствениците на въпросния дом - пещера. Новата част на градчето, което се намира на около час и половина с пътнически влак от Бари, се е разпростряла на съседен от пещерните домове хълм. Последните са все още жилища за някои и са се отърсили от примитивния си вид - явно все още са годни за живеене. Къщите са неравно терасирани на нива, които не може да бъдат преброени, а човек като хване улиците, после не е съвсем сигурен дали е минал през там, където си е мислел, или така му се струва.
Да живееш в пещера с гледка

© Татяна Димитрова

Някои от стръмните пътеки в крайна сметка се оказват задънени в нечий двор или водят до ръба на скалата, под която е образуван каньон с бавно течаща на дъното река.


Ако се издигне поглед над него се виждат и естествени пещери, които са населявани в праисторически времена. За района има данни, че е обитаван оттогава.


Пейзажът е такъв, че някои наричат мястото втори Витлеем. Тази гледна точка вероятно вдъхновява и няколко режисьори да използват мястото за сцени на филмите си. Такъв е примерът с " Бен Хур" и "Последното изкушение на Христос".


Да живееш в пещера с гледка

© Татяна Димитрова


Напичащото скалите мартенско слънце прави така, че дори и по това време на годината да имаш нужда от слънцезащитен лосион, особено ако си посветил деня на това да лъкатушиш между жълтите къщи.


Сгушени на няколко места са и църкви с характерни за православната иконопис изображения на светци, в които за съжаление е забранено да се снима, но все пак по-важно е да се запази каквото е останало от стенописите. В един от храмовете под пода са разположени множество катакомби, до които е осигурен достъп. Църквите са датирани от различни периоди - между 9 и 12 век. Изграждането и изографисването им се смята, че е направено от християнски бегълци от Кападокия.


Каменните жилища се наричат саси (от думата за камък). Разделени (невидимо с просто око) са в два квартала - Сасо Кавеозо и Сасо Баризано. Около тази дума е завъртяна и част от местната търговия с типични за областта продукти, в която пада градчето - Пулия. Саси са наречени различни видове паста, сосове, набори от подправки за такива и други ястия.


Да живееш в пещера с гледка

© Татяна Димитрова


В покрайнините на двата квартала удобно са разположени по няколко заведения. Характерно за региона това са предимно кафенета, в които продават не само напитки, а и местните интерпретации на пица, киш със зеленчуци, кроасани или от онези сладкиши - прилични на бухти с крем отгоре, на които е невъзможно да устоиш.


Матера си поделя титлата Европейска столица на културата заедно с Пловдив през 2019 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Матера е градче в Италия, чиито жители не искат да отпадне защитата му от ЮНЕСКО. Тъкмо напротив - максимално се възползват от това положение, за да развиват туризма. А до немного отдавна значителна част от жителите му буквално са живеели в пещери.
  ------------------------------------------------
  Аре да хейтваме Несебър и Компривщица, давайки за пример музеен комплекс (Аууу, някои жилища още са годни за живеене....) с кафенета и ресторантчета.
  Щото този музеен комплекс видите ли бил до неотдавна (70 години = неотдаван според Татянчето :) ) бил населен.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 2. 2 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Посетих Матера през лятото на 2016 г. Останах потресен как е възможно в сърцето на Европа до средата на ХХ в. хората да живеят без елементарни условия заедно със животните!И си зададох въпрос:а защо поне не са отделили животните в друга скална каверна,пък нека си живеят в дупките като искат?!

 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4765 Любопитно

  Хубава статия и снимки. Повече българи ще разберат за това градче, което се явява част от културното и историческо богатство на Италия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  ....това градче, което се явява част от културното и историческо богатство на Италия.
  —цитат от коментар 3 на Иво


  И не само - наследство на целия свят ( защитата му от ЮНЕСКО е за световно наследство)!
  И жителите се ВЪЗПОЛЗВАТ от възможностите, а не се жалват, оплакват и противодействат на това предимство!!! ... ама, те, какво ли разбират ;)

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 5. 5 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#2] от "val1320":

  ... колкото до съвместното съжителство с животни - това е било естественото отопление - животните са ниските нива в жилището и тяхната излъчвана телесна топлина се използва (на по-високи нива) от хората. Това е практикувано и в по-северни държави (дори и не в пещери, както в случая) в дървени жилища, където животните са обитавали „първия етаж“, а на „втория“ са били хората.

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 6. 6 Профил на roosty
  roosty
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#2] от "val1320":

  Няма нищо лошо хората да си живеят според това, което си им харесва. Не искат да влизат в стереотипи. Ако така им е добре, не виждам какъв е проблема. Едни имат нужда от едно други от друго и толкова.

 7. 7 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3495 Неутрално

  До коментар [#2] от "val1320":

  Аз се озовах в това градче, по-скоро случайно... Не ми се стори толкова лошо. Малко сицилианско градче... Стара и нова част.
  Хората, които са живели във въпросните пещери, са ги изселили някъде през 60-те или 70-те години. Повечето са били крайно бедни, без никакво имущество, освен дупката или пещерата в която живеят. Направили са го най-вече заради децата и за да не се разнасят болести. Голяма мизерия е било... Дали са им жилища, даже май са зазидали доста от пещерите и полиция е пазила доста години, за да не се заселват хора там...
  Явно са решили да го направят на туристическа атракция.

  Искам да съм негър, в щата Алабама...! С белната усмивка щедро да ви лъжа: Колко съм нещастен, колко съм ви длъжен...!
 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4765 Неутрално

  До коментар [#4] от "Georgi Yordanov":

  Да, така е, благодаря за допълнението. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 4010 Неутрално

  Беше ми интересно да прочета повече за Матера.
  А "онези сладкиши - прилични на бухти с крем отгоре" :) навярно са профитероли. Измислил ги е личният готвач на Катерина Медичи преди повече от 500 години. Наистина са много вкусни.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 10. 10 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Посетих Матера през лятото на 2016 г. Останах потресен как е възможно в сърцето на Европа до средата на ХХ в. хората да живеят без елементарни условия заедно със животните!И си зададох въпрос:а защо поне не са отделили животните в друга скална каверна,пък нека си живеят в дупките като искат?!
  —цитат от коментар 2 на val1320


  Глупости, нищо не си посетил, измисляш си.
  Бях там през септември, градчето е разкошно, а условията са перфектни.
  Единствените животни, които се мотаеха наоколо, бяха загладени котаци.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9895 Неутрално

  Интересно и красиво :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 3943 Неутрално

  Отдавна съм записала Матера в списъка с места за посещаване. Градчето изглежда наистина особено и различно.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 13. 13 Профил на Adam
  Adam
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#2] от "val1320":Аз се озовах в това градче, по-скоро случайно... Не ми се стори толкова лошо. Малко сицилианско градче... Стара и нова част.Хората, които са живели във въпросните пещери, са ги изселили някъде през 60-те или 70-те години. Повечето са били крайно бедни, без никакво имущество, освен дупката или пещерата в която живеят. Направили са го най-вече заради децата и за да не се разнасят болести. Голяма мизерия е било... Дали са им жилища, даже май са зазидали доста от пещерите и полиция е пазила доста години, за да не се заселват хора там...Явно са решили да го направят на туристическа атракция.
  —цитат от коментар 7 на tww09306483


  Оле, ти въобще знаеш ли къде си бил/а? Както и №10.. Матера е невероятно уникален град в Пулия, не Сицилия - не случайно защитено от Юнеско. Няма и не е имало нищо мизерно там - пещерите са били обитаеми, както се казва в статията до неотдавна, когато е имало голяма полемика, защото много хора са искали да останат да живеят там /имали са повечето удобства, но все пак без течаща вода и ток, живели както по отдалечените села у нас по това време/, но властите решили, че не може повече да живеят в пещери.. Градът предлага много да се види- освен скалните жилища, има запазени много стари църкви /от 14-15в./, което липсва в статията, красива е по собен начен, видно и от снимката и въобще не е за подценяване. Изобщо, ако имате път към Пулия, това е задължителна дестинация

 14. 14 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Заедно с Пловдив ще е културна столица на Европа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах