Да живееш в пещера с гледка

Да живееш в пещера с гледка

© Татяна ДимитроваМатера е градче в Италия, чиито жители не искат да отпадне защитата му от ЮНЕСКО. Тъкмо напротив - максимално се възползват от това положение, за да развиват туризма. А до немного отдавна значителна част от жителите му буквално са живеели в пещери. Макар и някои от тях с красива гледка.


Да живееш в пещера с гледка

© Татяна Димитрова


Едва през 50-те години на 20 век с държавна програма повечето "пещерни" хора са изведени в нормални жилища. Дотогава в издълбаните в скалата ниши те разполагали домакинствата си - голям легло за родителите, кокошките спят под него, бебетата са в люлки пред леглото, а по-големите спят, където намерят.


Да живееш в пещера с гледка

© Татяна Димитрова

В единия ъгъл печка за готвене, в съседния - спи конят. В друг има нещо като тоалетна чиния. Цялата мебелировка извън единствения шкаф, маса и столове е окачена по стените. И няма как иначе. Такава възстановка предлагат днес за туристите собствениците на въпросния дом - пещера. Новата част на градчето, което се намира на около час и половина с пътнически влак от Бари, се е разпростряла на съседен от пещерните домове хълм. Последните са все още жилища за някои и са се отърсили от примитивния си вид - явно все още са годни за живеене. Къщите са неравно терасирани на нива, които не може да бъдат преброени, а човек като хване улиците, после не е съвсем сигурен дали е минал през там, където си е мислел, или така му се струва.
Да живееш в пещера с гледка

© Татяна Димитрова

Някои от стръмните пътеки в крайна сметка се оказват задънени в нечий двор или водят до ръба на скалата, под която е образуван каньон с бавно течаща на дъното река.


Ако се издигне поглед над него се виждат и естествени пещери, които са населявани в праисторически времена. За района има данни, че е обитаван оттогава.


Пейзажът е такъв, че някои наричат мястото втори Витлеем. Тази гледна точка вероятно вдъхновява и няколко режисьори да използват мястото за сцени на филмите си. Такъв е примерът с " Бен Хур" и "Последното изкушение на Христос".


Да живееш в пещера с гледка

© Татяна Димитрова


Напичащото скалите мартенско слънце прави така, че дори и по това време на годината да имаш нужда от слънцезащитен лосион, особено ако си посветил деня на това да лъкатушиш между жълтите къщи.


Сгушени на няколко места са и църкви с характерни за православната иконопис изображения на светци, в които за съжаление е забранено да се снима, но все пак по-важно е да се запази каквото е останало от стенописите. В един от храмовете под пода са разположени множество катакомби, до които е осигурен достъп. Църквите са датирани от различни периоди - между 9 и 12 век. Изграждането и изографисването им се смята, че е направено от християнски бегълци от Кападокия.


Каменните жилища се наричат саси (от думата за камък). Разделени (невидимо с просто око) са в два квартала - Сасо Кавеозо и Сасо Баризано. Около тази дума е завъртяна и част от местната търговия с типични за областта продукти, в която пада градчето - Пулия. Саси са наречени различни видове паста, сосове, набори от подправки за такива и други ястия.


Да живееш в пещера с гледка

© Татяна Димитрова


В покрайнините на двата квартала удобно са разположени по няколко заведения. Характерно за региона това са предимно кафенета, в които продават не само напитки, а и местните интерпретации на пица, киш със зеленчуци, кроасани или от онези сладкиши - прилични на бухти с крем отгоре, на които е невъзможно да устоиш.


Матера си поделя титлата Европейска столица на културата заедно с Пловдив през 2019 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK