Виена отбелязва 300-годишнината от рождението на Мария Терезия

Замъкът "Нидеврайден" е домакин на изложба, посветена на реформаторката Мария Терезия.

© Harald Böhm, www.mariatheresia2017.at

Замъкът "Нидеврайден" е домакин на изложба, посветена на реформаторката Мария Терезия.На 13 май 1717 г. - точно преди 300 г., е родена ерцхерцогиня Мария Терезия – единствената жена от династията на Хабсбургите, управлявала Австрия. В чест на императрицата - стратег, майка и реформатор, в събитийния календар на столицата Виена през годината са включени десетки мероприятия и изложби.


Портрет на семейството, дело на художника Мартин ван Майтенс от 1754 г.

© Fritz Simak, www.mariatheresia2017.at

Портрет на семейството, дело на художника Мартин ван Майтенс от 1754 г.


Мария Терезия (1717 – 1780) е била изключителна владетелка. Тъй като баща й император Карл VI умира без да има наследник от мъжки пол, през 1740 г. тя става първата и единствена владетелка на ерцхерцогство Австрия, а след като съпругът й Стефан Лотарингски (1708 – 1765) е коронясан за император на Свещената римска империя, е наричана императрица, въпреки че никога не е била коронясвана като такава. Мария Терезия е била коронована кралица на Бохемия и "крал" на Унгария, разказва сайтът на Виенския туристически борд.


Бракът й е бил сравнително щастлив и въпреки изневерите на съпруга си тя му ражда 16 деца, 10 от които доживяват до зряла възраст и подчинявайки се на волята на майка си се сродяват с водещи европейски династии. Дъщеря й Мария Антоанета е последната кралица на Франция преди Френската революция.


Мария Терезия внедрява много реформи, между които модернизира управлението армията, икономиката и образователната система. През 1774 г. налага задължително начално образование за всички граждани. Част от реформите й обаче са спорни, така например тя е разпоредила евреите и протестантите да бъдат гонени извън градовете и страната. В края на царуването й, приключило през 1780 г., Хабсбургската империя е по-силна, откогато и да било преди.
В замъка "Хоф" Мария Терезия е представена като политик и военоначалник.

© Hertha Hurnaus, www.mariatheresia2017.at

В замъка "Хоф" Мария Терезия е представена като политик и военоначалник.


Четири основни експозиции представят различните страни от личността на Мария Терезия. Комбинираният билет за тях е 29 евро за възрастни и 16 евро за деца.


Букет от скъпоценни камъни, който Мария Терезия е подарила на съпруга си. Ювелирното произведение се съхранява в Природонаучния музей във Виена.

© www.mariatheresia2017.at

Букет от скъпоценни камъни, който Мария Терезия е подарила на съпруга си. Ювелирното произведение се съхранява в Природонаучния музей във Виена.


В залите на "Хофмобилиендепо", който съхранява императорската колекция мебели, е представена експозиция, посветена на семейството. Представени са семейната политика на Мария Терезия, паметниците в нейна чест и културното й завещание. Част от изложбата се фокусира върху двореца "Шонбрун" - лятната резиденция на семейството, преустроен по нейно желание през 1743 г. Виенският музей на императорските карети "Вагенбург" представя експозицията "Женска сила и жизнелюбие", представящ многобройните карети и празненства, организирани от владетелката.


Експозицията в замъка "Хоф" в Долна Австрия представя изложбата "Съюзници и врагове" и показва как в продължение на десетилетия Мария Тереза укрепва властта и трона си. Темите за модернизацията и реформите са представени в замъка "Нидервайден".


В главната зала на Австрийската национална библиотека е изложен специален том, посветен на Мария Терезия. Книгата е издадена през 1740 г. и реставрирана основно наскоро. В Долно Белведере са представени картини портретна живопис от нейната епоха, а в Музея за история на изкуството - монети, сечени по времето на нейното управление.


Една от каретите на Мария Терезия.

© www.mariatheresia2017.at

Една от каретите на Мария Терезия.
  Ключови думи към статията:

  Коментари (23)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Ivan_
   Ivan_
   Рейтинг: 2673 Неутрално

   "През 1774 г. налага задължително начално образование за всички граждани. "

   Както се казва - БЕЗ КОМЕНТАР!

   Модератора е неадекватен!
  2. 2 Профил на marsena
   marsena
   Рейтинг: 1316 Неутрално

   Малко ми убягва логиката на австрийците, които показват мебелите от дворците отделно, а в самите дворци са оставени доста мижави мебелировки. И защо този прекрасен букет от скъпоценности не е в съкровищницата на Хофбург , а в Натурхисторише музеум?

  3. 3 Профил на uq
   uq
   Рейтинг: 1556 Неутрално

   Изключителна жена. Владетелка, съпруга, майка... просто изключителна личност. Малко такива има

  4. 4 Профил на Neal Oliver
   Neal Oliver
   Рейтинг: 490 Неутрално

   Замъкът Нидервайден на български Нидеврайден ли се произнася?

   Don’t Wanna Read Between The Lines I Know What’s Good, I Know What’s Fine I Know What Makes Me Feel Just Right Don’t Wanna Have An Endless Fight
  5. 5 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
   CINZANO - оправете си сайта!
   Рейтинг: 1049 Неутрално

   "Част от реформите й обаче са спорни, така например тя е разпоредила евреите и протестантите да бъдат гонени извън градовете и страната."
   ...........................................
   Спорни са от сегашна гледна точка. Тогава са били масова практика по цяла Европа.

   Мома, връщай 12 и 12А!
  6. 6 Профил на The Shadow
   The Shadow
   Рейтинг: 1047 Неутрално

   Малко ми убягва логиката на австрийците, които показват мебелите от дворците отделно, а в самите дворци са оставени доста мижави мебелировки.
   —цитат от коментар 2 на marsena


   Наистина изглежда странно, но предполагам е заради възрастта на мебелите - вероятно голяма част от тях се нуждаят от съхранение при специални условия, за да се запазят.

   “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
  7. 7 Профил на roosty
   roosty
   Рейтинг: 1011 Неутрално

   Всичко е много пищно и красиво!

  8. 8 Профил на penetrating
   penetrating
   Рейтинг: 10289 Неутрално

   Шьонбрун винаги ми е харесвал. Трябва да се посети в различно време за да се усети в цялата си прелест...
   Впрочем интересна ми е позицията на Израел за честванията...

   Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  9. 9 Профил на Petleshev
   Petleshev
   Рейтинг: 3444 Неутрално

   До коментар [#5] от "CINZANO - върнете старият дизайн!":

   Хмм... Даже някои етноси, дошли откъм Индия са имали забрана да приближават на по-малко от километър от градовете...! И наказанието било, обесване. Както казваш, просто обичайна практика по онова време...

   Бивш tww09306483.
  10. 10 Профил на Johannes Cabal
   Johannes Cabal
   Рейтинг: 508 Неутрално

   Съпругът на Мария Терезия е Франц Стефан Лотарингски (Франц Щефан, Франсоа Етиен), а не Стефан Лотарингски. Коронясан е за император Свещената Римска империя като Франц I Стефан. Изпуснали сте му основното име. :)

   SAVE EUROPE!!!
  11. 11 Профил на PavelCZ
   PavelCZ
   Рейтинг: 1929 Неутрално

   В Чехия са амбивалентни спрямо Мария Терезия. От една страна й признават големите заслуги за модернизацията на страната. Тогава е започнала индустриализацията на Чехия.
   От друга страна не могат да й простят войните с Прусия от 1742 до 1749, когато тя губи цяла Долна Силезия и поччти цяла Горна Силезия - от средновековието земи на Чешката Корона. Че и графствоо Кладско.

   E PLVRIBVS VNVM
  12. 12 Профил на the_fat
   the_fat
   Рейтинг: 479 Неутрално

   Бих отбелязал факта че в много от музеите във Виена Париж Лондон Будапеща Стокхолм Мюнхен и т.н. има и много хубави ресторанти и барове.Гледаш наслаждаваш se 2-3 часа па експонатите пак отидеш да се пре заредиш емоционално с някоя бира или водка па после пак в залите за наслада за сетивата ...и после пак 2-3 питиета и утре пак.Това според мен са много добри "политики"(както сега е тренда да се изказват медийните "звезди")както за посетителите така и за балкият и среден бизнес.Но ето в нашите музеи е претъпкано с уникати но няма къде една ракия да изпиеш ,ако искаш да преосмислиш и анализираш видяното.На нас винаги ни трябва много време преди да преоткрием колелото.Колко много години ходехме в театри или опера или на музикали
   преди да се сетят да продават в буфета на театъра алкохол и малки снаксчета? Но в музеите ни все още (неясно защо)няма ресторанти и барове или има някаква неясна забрана може би ?То и на аерогара София на терминал 2 има само една закусвалня и 2 магазина за цигари и алкохол та терминал 2 ми прилича повече на станция Мусагеница на метрото отколкото на аерогара......хммм това май не бе по темата

  13. 13 Профил на Johannes Cabal
   Johannes Cabal
   Рейтинг: 508 Неутрално

   До коментар [#11] от "PavelCZ":

   За това не носи ли вината пруският крал Фридрих (женомразецът)? В случая със Силезия той е агресорът.

   SAVE EUROPE!!!
  14. 14 Профил на PavelCZ
   PavelCZ
   Рейтинг: 1929 Неутрално

   До коментар [#13] от "Johannes Cabal":

   Той че е агресорът, е вярно. Но работата започва с Прагматичната Санкция на имп. Карл VI, която постановява, че ако няма мъжки наследник на Хабсбургите, тронът на Свещената Римска Империя на Германския Народ, както и троновете на Хабсбургите - Крал на Чехия, Крал на Унгария, Крал на Хърватия, Ерцхерцог на Горна и Долна Австрия, Маркграф на Моравия и т.н. се наследяват по женска линия.
   Това предизвиква опозиция всред принц-електорите (избирателите) на Свещения Римски император и един от тях - принцът на Бранденбург (и Крал на Прусия) предизвиква на практика гражданска война в Империята. Отначало Мария Терезия я губи, но с помоощта на граф генерал Букой (от Австрийска Нидерландия - днес Белгия, Люлсембург и провинция Лимбург в Холандия) и принц фон Кауниц (стар моравски благороднически род - от село Каунице край Бърно), външен министър, започва да печели. Накрая, през 1749, с Фридрих II се разбират за компромис.
   Чехите ги е яд, че компромисът е станал с техни територии - около 40% от наследствените Земи на Чешката Короона.

   E PLVRIBVS VNVM
  15. 15 Профил на dosetliv
   dosetliv
   Рейтинг: 1235 Неутрално

   Мария Терезия е реформирала и юдеите. На 22 декември 1744 в Прага е публикуван указ , в който пишело:

   1. В последния ден на януари 1745 в Прага не трябва да остане никакъв юдей, иначе ще бъде отведен със сила.
   2. За имуществото, което юдеят не е успял да отнесе със себе си до края на януари, му се отпуска срок от 6 месеца до края на юни. В този срок той може да идва в Прага с разрешение на комисаря да го пренася, но няма право да пренощува.
   3. След края на юни 1745 всички юдеи трябва да са напуснали Бохемия.

   Юдеите се разтърчали да търсят връзки и след лобиране от английския и холандски посланици Мария Терезия проявила милост : юдеите добили право да живеят в Бохемия, не по- близо на 2 часа път от Прага, но не и в градовете Нимбург, Кьониггрец, Пардубиц, Елбекостелец, Мелник, Бераун, Елбоген, Заац, Лаун, Брюкс, Комотау, Лайтмериц, Аусиг, Пилграм, Крумау, Нойхаус, Писек, Водниан, Миз, Рокицан, Коржим, Таус, Клатау, Пилзен, Шютенхофен, Собеслау, Витингау, Табор, Будвайз и Хрудим

   http://sammlungen.ub.uni-frankfurt.de/freimann/content/pageview/636684

  16. 16 Профил на Johannes Cabal
   Johannes Cabal
   Рейтинг: 508 Неутрално

   До коментар [#14] от "PavelCZ":

   А, да, всичко това ми е известно. Просто не мисля, че чехите трябва да винят Мария Терезия за загубата на Силезия или за това, че се е родила жена. :) Както знаем, на малкото управляващи кралици в историята никак не им е било лесно. Сам по себе си фактът, че са жени, е предизвиквал какви ли не проблеми за тях и за държавата им. :)

   SAVE EUROPE!!!
  17. 17 Профил на betona
   betona
   Рейтинг: 1826 Неутрално

   До коментар [#12] от "the_fat":

   традицинно як коментар си напраил, дебеу, да му се не види и раотата :). ти остаи че по нашите музеи туй дето го разпраяш го няма ами идеш в некоя зала и или некоя музейна лелка се забие на неколко метра от тебе, гледа те лошо един вид "кво се бавиш толкоз, кво зяпаш толкоз и т.н." или пък ти самият се питаш как може такива ценни неща да се съхраняват по такъв безумен начин и без реален надзор и охрана. а бе смех. не че аз сме ходили по мюзеите ама тъй разпраят.

  18. 18 Профил на betona
   betona
   Рейтинг: 1826 Неутрално

   До коментар [#12] от "the_fat":
   До коментар [#17] от "betona":

   отдруга страта дебеу като си пиеме сега мастиката и си викаме ей така на мене си: а бе то добре че ги нема тия рестуранчета барчета и кафета в мюзеите и другите подобни колтурни сгради,че то тогаз знаиш ли колко народ нямаше да успее да стигне до мюзея или операта. дет са вика в края на похода към тех щеше да окапят, кат презрели груши щяха да паднат в ръцете на бизнеса вместо в нежната и ласкава прегрътка на колтурата и искуството. аз тъй само един единствен път през живота си бех тръгнал за опера и реших по пътя да пия за да влеза в форма едно питие в едно кръчме и след туй .... а бе щех да стигна навреме ама за преставлението на другиа ден. а то престави си билета не важал за друго преставление. е тва е полужението в бг. има ли я другаде тая простотия? тука брадчед само чалгата ни е на ниво. туй онуй разправят ама като влезеш в чалга клуб или ако щеш го наречи чалга институциа и ти се пълнят очите. а и ръцете може да ти се напълнят ама зависи кой си :))

  19. 19 Профил на m_style
   m_style
   Рейтинг: 659 Неутрално

   Шьонбрун винаги ми е харесвал. Трябва да се посети в различно време за да се усети в цялата си прелест...Впрочем интересна ми е позицията на Израел за честванията...
   —цитат от коментар 8 на penetrating


   Израел се появява като държава 200 години по-късно!

  20. 20 Профил на Xumpomo name
   Xumpomo name
   Рейтинг: 636 Неутрално

   ражда 16 деца, 10 от които доживяват до зряла възраст

   ето как е било без антибиотици, без ваксини, без ГМО и химии

   Birds of a feather flock together.
  21. 21 Профил на Johannes Cabal
   Johannes Cabal
   Рейтинг: 508 Неутрално

   До коментар [#20] от "Xumpomo name":

   А другите умират от едра шарка (сипаница). Самата Мария Терезия явно е имала железен организъм, за да преживее толкова раждания и да доживее до достолепна възраст. Сестра й умира още на първото раждане. Изобщо, преди ваксините, антибиотиците и т.н. жените и децата са мрели като мухи...

   SAVE EUROPE!!!
  22. 22 Профил на klimentm
   klimentm
   Рейтинг: 4380 Неутрално

   Има раскошни талери с Мария Терезия,прекрасни монети!

   klimentm
  23. 23 Профил на m17
   m17
   Рейтинг: 2319 Неутрално

   До коментар [#20] от "Xumpomo name":

   Доста късмет е имала, по това време над 30% от децата умират под 2 годишна възраст. Всяко седалищно раждане завършва със смърт и на майката и на бебето, всяка по-сериозна вътрешно разкъсване завършва със сепсис и ужасна смърт и т.н.

  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK