Цветята в Кашмир - магнит за туристите, спасение за местните

Цветята в Кашмир - магнит за туристите, спасение за местните

© Associated PressВеднага след като синът му завършва колеж, Гхулам Мохи-у-Дин Дар го моли да поеме семейния бизнес с цветя в Крал Шангри, близо до Шринагар, най-големия град на индийския щат Джаму и Кашмир. "Знаех, че за него ще бъде загуба на време да търси работа в държавния или частния сектор" казва Дар, имайки предвид ограничените възможности за намиране на работа.


Годините, през които е управлявал малкия си бизнес, са научили Дар, че висшето образование на сина му може да помогне по пътя към успеха. Самият баща напуска училище на около 16 години. Откакто Фаяз Ахмад започна да управлява компанията преди пет години, тя процъфтява, каза Дар.


"Често трябва да търси научни методи за отглеждане на цветя и пазарни тенденции на лаптопа си или на телефона. Това ни помага да печелим", допълни той.
Докато хималайският регион се бори с безработицата и с поглъщането на големи части от селскостопанската земя от строителство, местните фермери са привлечени от възможността да отглеждат цветя.


Повечето жители на Кашмир по традиция преживяват от селско стопанство, но все повече сред тях продават земята си. Причината: печелят прекалено малко от традиционните култури като ориз и царевица, заради малките парцели земя и слабата реколта.


Цветята в Кашмир - магнит за туристите, спасение за местните

© Associated Press


От 2006 до 2016 г. Кашмир е изгубил 53 000 хектара (130 966 акра) оризища, според щатското министерство на селското стопанство. Правителствено проучване от януари определи равнището на безработица на 25%, което е почти два пъти повече от националното ниво.


Докато изпраща работници към един от парниците си, Ахмад казва, че е доволен от живота си като предприемач.


Цветята в Кашмир - магнит за туристите, спасение за местните

© Associated Press


Той е наел 9 души във фермата си за цветя и им плаща годишна заплата от 400 000 рупии (6200 долара). Преди семейството е отглеждало цветя на малко парче земя, а сега вече имат близо декар.


Търсенето за сватби


Рубена Бегам, която отглежда цветя в централната кашмирска област Будгам, някога е мечтаела за държавна работа, а сега над 60 души работят за нея.


Тя има 15 парника, където отглежда цветя като лилиуми, гладиоли, гербери и карамфили, а неотдавна е взела под аренда 50 акра, за да отглежда български рози и лавандула.


Цветята в Кашмир - магнит за туристите, спасение за местните

© Associated Press


Рязаният цвят от фермата ѝ се взима от дистрибутори, които ги карат до големи градски центрове като Делхи, Мумбай и Хайдарабад.


Там има голямо търсене на цветя за религиозни фестивали, сватби и храмове. Сватбите в Кашмир и търсенето от стотиците хотели в региона представляват местния пазар за хората, отглеждащи цветя.


С началото на сезона на сватбите през май Файаз Мир, фермер в Харван, на 15 километра североизточно от Шринагар, е зает човек. "Имам поръчка за цветя за украса за три сватби," каза той преди началото на Рамазан по-късно през месеца. Днес имам хубава къща в Шринагар, къща в Джаму и апартамент в Делхи, а всичко това се дължи на цветарския ми бизнес, каза той пред фондация Thomson Reuters.


Цветята в Кашмир - магнит за туристите, спасение за местните

© Associated Press


Али Мохамад, фермер от Кханда-Будгам е имал възможност да образова четиримата си сина благодарение на парите, които е спечелил от отглеждането на цветя. Според Мохамад Хюсеин, шеф на дирекцията за цветарство в Кашмир, около 2000 фермери отглеждат цветя в региона, като мнозина са успешни като Мир и Мохамад.


Средностатистически фермер може да спечели допълнителен годишен доход от 3000 долара, отглеждайки цветя наред с други дейности като отглеждането на ориз и ябълки, каза Хюсеин. Неговата дирекция създава кластъри за отглеждане на цветя в различни части на Кашмир, за да предложи подкрепа, включително насоки на експерти, съхранение в хладилник и съвети в областта на маркетинга.


Официални представители отбелязаха, че цветарите отчитат интерес и от купувачи от други азиатски страни като Сингапур, Малайзия и Япония.


Цветята в Кашмир - магнит за туристите, спасение за местните

© Associated Press


Разцвет на туризма


Имтияз Назки, изследовател от университета за селскостопански науки и технологии Sher-e-Kashmir, казва, че отглеждането на цветя носи 15 пъти повече печалба, отколкото традиционното селско стопанство и изисква далеч по-малко земя.


Цветята в Кашмир - магнит за туристите, спасение за местните

© Associated Press

Пазарът за цветя в Кашмир се очаква да достигне около 15 милиона долара през следващите три години. Истинската ни сила не е чак толкова рязаният цвят, колкото луковиците или семената, казва той.


"Имаме както сух, така и дъждовен период тук, което е доста по-добре, отколкото в страни като Холандия, където отглеждането на цветя се развива в широк мащаб", допълва той.


Фермерите от Кашмир обаче се нуждаят от по-големи субсидии, за да отглеждат цветни луковици, тъй като предварително трябва да инвестират много за оборудване и внос.


Откакто кашмирското министерство на туризма създаде мемориалната градина с лалета "Индира Ганди" с площ 33 хектара в Шринагар, близо до езерото Дал в подножието на Забарван, Кашмир вече може да привлича туристи по-рано през годината.


Градината е създадена с помощта на холандски селскостопански експерти, които след като посетиха района, казаха, че климатът е подходящ за отглеждането на пролетни цветя.


Назир Ахмад Реши, който отговаря за градината, каза, че над 2 милиона лалета от различни сортове и цветове привличат стотици хиляди туристи в Кашмир още от края на март, докато традиционното начало на сезона е средата на май. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4172 Весело

  "Тя има 15 парника, където отглежда цветя като лилиуми, гладиоли, гербери и карамфили, а неотдавна е взела под аренда 50 акра, за да отглежда български рози и лавандула."

  Е, това е хубаво щом кашмирците отглеждат български рози и печелят пари от тях с които да прехранват семействата си. Браво.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  У нас либералната демокрация ни донесе мутро-картел който си внася цветята и които им пречи си бере ядове!

  "Тя има 15 парника, където отглежда цветя като лилиуми, гладиоли, гербери и карамфили, а неотдавна е взела под аренда 50 акра, за да отглежда български рози и лавандула."Е, това е хубаво щом кашмирците отглеждат български рози и печелят пари от тях с които да прехранват семействата си. Браво.
  —цитат от коментар 1 на Иво


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Това е друг свят, красив, но и труден в много отношения.
  Но хората са работливи и се справят.
  Ех да можеше да се каже същото и за тези, които нахлуват сега в Европа...

 4. 4 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Много красива статия!

 5. 5 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 467 Разстроено

  Свободна страна, работливи хора! Няма мафиотски монопол и съответна ефективна съдебна система като в Абсурдистан!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 6. 6 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Страхотни цветя! Не продават ли семена в някой сайт? Аз всяка година давам куп пари за семена, с удоволствие ще си взема и нещо ново. Сигурно имат и разни сортове, дето не сме ги и чували.

  Мърфи е оптимист!
 7. 7 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#6] от "султана глаушева":


  Страхотни цветя! Не продават ли семена в някой сайт? Аз всяка година давам куп пари за семена, с удоволствие ще си взема и нещо ново. Сигурно имат и разни сортове, дето не сме ги и чували.
  —цитат от коментар 6 на султана глаушева


  На цветарския пазар в Амстердам има всичко, пък и доста по-близо е.

 8. 8 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#5] от "3.14":

  Как пък не ви мързи да плюете по България денонощно ? Наизуст, ей така, за удоволствие. Да наричаш Индия, и по специално Кашмир " Свободна страна, без мафиотски монопол и с ефективна съдебна система" е пълен абсурд. Кашмир е в гражданска война от 70 г насам, има военно положение, и почти всяка седмица има екзекуции и убииства на военни и сепаратисти. Да не говорим за редовните бунтове (последния точно в гореописания град през 2016) взели хиляди жертви. Апропо, смята се че убитите без съд и присъда от военните за последните 25 г са около 8000 души. Явно съдебната система е "ефективна".

 9. 9 Профил на Tsvetina
  Tsvetina
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#8] от "bcbg":

  Да, трябва да оценяваме това, че живеем в България. В сравнение с доста страни по света ние сме си направо супер. Трябва да сме щастливи, че сме тук, можеше да сме на някое много по-лошо място и да нямаме дори покрив над главите си. Тъпото е, че много хора не се замислят за това преди да почнат да плюят.

  А иначе цветята са много красиви.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  Браво на хората! Постигат всичко с труд.
  Впрочем българската роза е сирийска (дамаскиня - от Дамаск :) ), ако става дума за маслодайната :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Дано видим и една статия за българските цветари. Идете на пазара Д.Петков сутрин рано и проследете пътя на цветята. Цяла нощ във влаковете от Пловдив до София на всяка спирка се качват десетки цветари със стоката си.Сутринта е на пазара.

 12. 12 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#10] от "penetrating":Дамасцена е розата. Дамаскиня е стоманата на ножовете по специална технология.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK