Смарагдовата завеса или пеша през бъдещата граница на ЕС

Границата минава през двора на църквата, така че част от гробището остава в Република Ирландия.

© Василена Доткова

Границата минава през двора на църквата, така че част от гробището остава в Република Ирландия.Понякога наричаме Великобритания "острова", сякаш е заобиколена отвсякъде с вода и след излизането си от ЕС ще бъде естествено отделена от Европа чрез морето. Тази представа пропуска част от кралството, намираща се на съседния остров. Северна Ирландия граничи по суша с Република Ирландия, също членка на ЕС.


Тази 500-километрова граница между двете Ирландии с тяхното общо име, език и минало сега е почти невидима, но след по-малко от две години може да се превърне във външната граница на Европейския съюз. Ако заявките на консервативната партия в Лондон за "твърд" Брекзит се осъществят, това ще означава и външна граница на европейския пазар и митническия съюз, с паспортни и митнически проверки при всяко преминаване.


Село Джоунсбъро се намира на самата граница, но юридически е във Великобритания. От Белфаст до него се стига по път, който е доста прав, докато границата описва сложни криви линии по цялото си протежение. Затова пътят най-напред излиза от Северна Ирландия, преминавайки в републиката, а след това границата прави завой и шосето отново навлиза в Севера (виж картата). Така ги наричат за кратко местните хора – Севера и Юга.
Смарагдовата завеса или пеша през бъдещата граница на ЕС

© Google maps


За да стигна до Джоунсбъро с междуградския автобус за Дъндолк, трябва да сляза на един разклон в Република Ирландия и да извървя последния километър, пресичайки границата пеш. Оглеждам се внимателно за знаци, които да ми подскажат в коя държава съм, но освен подминатото около километър по-рано с автобуса обменно бюро, сменящо евро за паундове, не забелязвам друго предупреждение. Минавам край пътен знак, който гласи "край на ограниченията на скоростта в мили", а на гърба му има ограничение в километри.


Точно там, където според Google трябва да е границата, опира единият край на оградено с мрежа футболно игрище. Събота е и млади мъже ритат футбол. Представям си, че това би могъл да е мач между живеещите от британската и от ирландската страна на границата, само че всички в двата отбора въпреки това да са съученици, колеги или роднини.


Според Google maps бъдещата външна граница на ЕС опира в оградата на футболното игрище вляво на снимката.

© Василена Доткова

Според Google maps бъдещата външна граница на ЕС опира в оградата на футболното игрище вляво на снимката.


Пътят леко се изкачва и след баира се вижда първата къща от селото. Пред нея има рекламно табло на колела с надпис "Брекзит търгове". Човекът, който коси тревата край оградата на къщата, не знае за какви Брекзит търгове става дума. Но ме уверява, че границата е точно там, където се намираме. "Застанала си върху нея", смее се Браян, който е на около петдесет и цял живот е живял тук.


На езика на Брекзит се говори за вероятна "твърда" граница между двете Ирландии. Това означава пропускателни пунктове с паспортни и митнически проверки. Браян обаче все още си спомня времето на "размириците" през 60-те и 70-те, когато границата не просто е била твърда, а е била военна барикада, пазена от британски войници, блокиращи движението между Севера и Юга. Казва, че възстановяването на границата ще е лудост, че не разбира защо някой може да иска да се изолира, рискувайки ново разпалване на конфликта.


Рекламен транспарант за "Брекзит търгове" край пътя, по който се влиза в Джоунсбъро.

© Василена Доткова

Рекламен транспарант за "Брекзит търгове" край пътя, по който се влиза в Джоунсбъро.


"Като тийнейджър съм виждал престрелки, експлозии и хора, убити от бомби. Британски войници ни използваха къщата и трябваше да се преместим. Не искам моите деца никога да стават свидетели на такива неща."


Браян и другите хора от селото минават границата всеки ден. Някои работят от другата страна. Според БиБиСи броят на пресичащите я, за да отидат на работа, в двете посоки е около 35 000. Преминават я и за най-различни свои всекидневни нужди като пазаруване, достъп до услуги, спортни съоръжения, а понякога и просто без да забележат.


Къщата, в която в миналото е живял Ейдън и която е разполовена от границата.

Къщата, в която в миналото е живял Ейдън и която е разполовена от границата.


Границата същестува не чак толкова отдавна. Островът е разделен на двете си части в началото на 20-те години на XX век. На 1 април 1923 г. бъдещата Република Ирландия за пръв път поставя митнически пунктове по границата. Пресичащите я с влак пътници са сваляни от вагоните за проверка в неприятното време. Това провокира недоволството на местните хора. Първото нападение на Ирландската републиканска армия (ИРА) над митнически пост е извършено само три дни по-късно, на 4 април, а постройката на митническия пункт близо до Клоунс е изгорена до основи.


През цялото си съществуване граничните пунктове остават традиционни мишени за борещата се за обединена независима Ирландия групировка. Това налага засилената им охрана и присъствие на британската армия в периода на "размириците".


Възпоменателна плоча за две момичета, убити от британски войници в периода на ирландската революция.

© Василена Доткова

Възпоменателна плоча за две момичета, убити от британски войници в периода на ирландската революция.


"През 1978 г. пред къщата ни имаше престрелка между ИРА и армията", разказва още Браян. Ако се загледаш ей там, до лампата под стряхата, ще видиш къде сме замазали дупките от куршуми. Защото винаги стреляха по лампите, да не ги виждат в тъмното. Помня как с родителите ми залягахме на пода в хола, за да не ни уцелят. Ето такива неща не искам за моите деца."


Като повечето хора тук, Браян е гласувал против Брекзит и изпитва чувство на безсилие. "Ние сме много малко и от нас нищо не зависи. Хората в Англия, които гласуваха, за да спрат миграцията, не разбират, че ние имаме нужда тук да идват повече хора, да работят. А на изборите ние дори не можем да избираме основните партии, които после ще управляват в Лондон, нашите са други. Така че нямаме думата. Няма никакво значение за кого ще гласувам аз."


Граничните райони се смятат за икономически ощетени от прокарването на границата преди близо век, движението и търговията между двете части на острова силно намаляват. При прокарването на границата тя пресича не по-малко от 1280 пътища и улици и 20 железопътни линии. Ефектът от нея е толкова сериозен, че през 50-те години само един от тези железопътни маршрути все още се използва. Наричат я "смарагдовата завеса" – израз въведен от един от ирландските министър-председатели през 60-те, по аналогия с разделението между Западна и Източна Европа през Студената война и заради зеления цвят, който е символ на Ирландия.


Когато митническите пунктове окончателно се премахват през 1993 г., едва 2% от износа от Република Ирландия е за Севера. Отслабената икономика на граничните райони в комбинация с размириците по границата стават причина много хора да се преселват другаде.


В събота около обед Джоунсбъро и сега не изглежда оживено. Има доста изоставени къщи.


Някога в селото е имало бензиностанция, но днес най-близкото място за зареждане с гориво е от другата страна на границата.

© Василена Доткова

Някога в селото е имало бензиностанция, но днес най-близкото място за зареждане с гориво е от другата страна на границата.


На малкото площадче в центъра има паметна плоча на 21-годишен боец от ИРА, убит в съседното село през 1975 г. И още една, на две момичета на 18 и 12 години, убити от британски войници в периода на ирландската революция.


Миниатюрният местен пъб The Gap O the North по това време на деня още е затворен. Докато снимам, от сградата излизат двама мъже между 30 и 40 години, представят се като Стивън и Ейдън, братя. Според по-възрастния Стивън проблемът с Брекзит е, че никой не знае точно какво точно ще се случи. Политиците обещават, че ще има граница "с гладко преминаване", но никой не знае какво означава това. Той самият помни времето преди членството в ЕС, когато е имало митнически проверки, но все пак се надява, че с помощта на технологиите сега ще бъде по-лесно.


"Аз съм си тукашен, от Джоунсбъро, но всъщност живея в Юга, от другата страна ей там, сега дойдох да видя един приятел," обяснява Стивън. А Ейдън разказва, че преди време е живял в къща в селото, през която минава границата с Юга, обясняват ми как да я намеря. След възстановяването на границата, част от стаите ѝ ще бъдат все още в Европейския съюз, а останалите – във Великобритания. Същото е и с църквата, обясняват братята. Тя се намира в Северна Ирландия, но границата минава през двора, поради което част от гробището всъщност е в Юга.


Местният пъб The Gap O the North e единственото заведение в Джоунсбъро.

© Василена Доткова

Местният пъб The Gap O the North e единственото заведение в Джоунсбъро.


На връщане успявам да се свържа с телефонния номер от билборда с надпис "Брекзит търгове", след като най-после се сещам да го набера с кода на Република Ирландия, а не на Великобритания. Отговаря ми Джеймс Къмиски, организатор на търгове за антики и най-различни други вещи. Казва, че компанията му преди се е наричала "Евротъргове", но я е преименувал след референдума, за да звучи по-атрактивно.


"Аз живея в Република Ирландия и мисля, че Брекзит ще се отрази зле на икономиката, защото ще доведе до въвеждането на мита и ще затрудни търговията, коментира той. Но според мен това няма да стане толкова бързо, може да минат и 10-15 години дотогава. А засега всъщност ми помага много, защото като име на компанията привлича по 5-6 нови клиенти всяка седмица. Миналия вторник имах 450 предмета за продан, много съм доволен."


В Джоунсбъро има доста изоставени къщи.

© Василена Доткова

В Джоунсбъро има доста изоставени къщи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Чакай да видим дали ще има Брекзит, че Мей започна нещо за стабилност да говори.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Става все по-интересно!

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  Тази 500-километрова граница между двете Ирландии с тяхното общо име, език и минало сега е почти невидима, но след по-малко от две години може да се превърне във външната граница на Европейския съюз.
  ____________
  На фона на общите тенденции за промени границите на империята е логично Ирландия да се обедини и да има морска граница с Шотландия и Англия!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Чакай да видим дали ще има Брекзит, че Мей започна нещо за стабилност да говори.
  —цитат от коментар 1 на EU defender


  Прав си! Преди дни Туск предупреди, че преговорите за Брекзит може да станат невъзможни.

  Имало едно време ссср...
 5. 5 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Кой ше го прави този БРЕКСЗИТ, за едната идея, ако няма полза и улеснения за настоящите обитатели на пространството, било Великобритания някога?

  Целенасоченост и системност в тъпотата, колкото щеш примери, от които СССР е най-яркия!

 6. 6 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Каква каша може да забърка един референдум.
  И мислите, че можеш да прецакаш останалите...

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Ами така е, като въпроси, които очевидно не могат да бъдат оценени разумно и в същото време са подложени на силно емоционално влияние, се подлагат на реферндум и после олеле-мале.
  У нас става същото и с реферндума на Слави и преди с беленския референдум, а в момента в ВБ се чудят накъде да хващат.
  За всеки случай, да не бързат с границата, освен ако някой батко-братко вече не е спечелил поръчката:)

 8. 8 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Луда работа. За тези хора там никой не е помислил, преди да се хване на тъпотията "Брекзит"

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 9. 9 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#6] от "DJTrump":

  Бих казал каква каша може да забърка недалновидният политик. Първо Камерън вярваше, че с референдум ще засили позициите си пред ЕС, след това Мей си повярва, че с избори ще засили собствените си позиции. Но демокрацията е хазартна игра и риск печели, риск губи ;-)

 10. 10 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 334 Весело

  Малко като изфантантазирано от Дъглас Адамс - границата на Европа ще минава през дневната на ирландците от граничната къща. В комплект с граничар, митничар с куче и може би доброволец- ловец на бежанци :). И всички задружно ще хапват кървавица, запечена от стопанката и ще поливат с Гинес, предлаган от стопанина. Идилия ;-).
  По-скоро, сюрреалистична недомислица някаква.

  Imagination is as important as knowledge.
 11. 11 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#9] от "ilinko":

  И двата резултата се получиха от подценяването на протестния вот. Неочаквано много британци искаха промяна и гласуваха срещу установеното положение. Сигурност срещу шанс за нещо ново. Оттам и разрива между поколенията - различни потребности и очаквания.

  Imagination is as important as knowledge.
 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#10] от "Columbus":

  След Ньойският договор, сърбите така прокарват границата, че разполовява на две българските села, минава през плевни и дворове, разделя гробиша на две.Направили са го нарочно.Така, че вярвам, че написаното не е измислица.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#12] от "DDR":

  Има и по-тежки случаи :-)

  https://en.wikipedia.org/wiki/Baarle-Nassau

 14. 14 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  От статията разбирам, че проблемът всъщност не е в Брекзит, а в разделението на Ирландия. При обединена Ирландия и със, и без Брекзит граница няма да има. Решението е ясно. Върнете Ирландия на ирландците!
  https://www.youtube.com/watch?v=kaO4XeHhwo8

 15. 15 Профил на macifer
  macifer
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До редактора: Великобритания е остров и няма сухопътна граница с Ирландия, Обединеното Кралство има. правете разлика

  Обединеното Кралство = Великобритания + С. Ирлания

 16. 16 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#14] от "Един препатил":

  Не е толкова лесно. Протестантите се страхуват от реваншизъм.

 17. 17 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#7] от "tsvetko_51":
  Ама , вие си мислите, че Брекзит-а е продукт на Референдум и някакво народно волеизлияние, глупости, тук е намесена геополитика и силна финансова стратегия. Референдума е популистко средство, да се осъществи това и да се каже, Народът го поиска. Ако, Британското присъствие в ЕС-а, бе нужно на Банковото, Борсовото, а и др. лобита и удовлетворяваше, както до скоро, мегаломанския Британски, имперски егоцентризъм, Кралство Англия щеше да си стои в ЕС. Само , че Тръмп, Китай, Путин и ЕС, в лицето на Германия и Франция, нещо му обърка сметките, а и населението взе да се озърта, като в небрано лозе, та ще видим какво ще стане. Иначе казано, Англия няма вечни приятели, а вечни интереси.

 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Боко да ходи да им каже, как да си направят ограда. Може едноредова, може и двуредова. Може да им даде и проекта, безплатно, като на свои хора.

 19. 19 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Ако Тръмп продължава да неглижира отношенията си с Великобритания, това може доста да обърне мнението на политиците там и да останат в ЕС, или поне да имат такива отношения с ЕС, каквито имат Швейцария, Норвегия и Исландия.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#17] от "реалист":

  "Референдума е популистко средство, да се осъществи това и да се каже, Народът го поиска...."

  Ако прочетете по-внимателно какво съм написал, то щяхте да разберете, че има съвпадение в мненията ни, в смисъл, че не е трудно да подведеш хора, да вземат позиция по даден въпрос, отговора на който не е еднозначен и въобще изисква малко повече познания, информация и прочее.
  Но не съм съгласен с това, че въпросния Брекзит е дълбоко замислена конспирация.
  Моето мнение е, че хора като малоумника Фараш и други от сорта, търсеха индивдуална и групова популярност, дрънкаха популистки и наплашвачески глупости и подведоха наивната част от хората. Другите, които бяха много по-наясно пък подцениха и в общия случай гледаха от високо и не гласуваха въобще. Така резултата изненада всички, дори и двигтелите на референдума - виждате че Фараш се покри на своето тихо и спокойно място и го няма никакъв.
  Защо консерваторите, които бяха принципно против Брекзит-а, решиха да яхнат вече угасналия мотор си е тяхна работа и мисля че това е една от политическите грешки, които така или иначе се случват.
  Затова смятам, че случая е напълно неопределен и крайния резултат може да бъде във всички посоки, но е факт, че политиците във ВБ като цяло са силно озадачени и се чудят как да прехвърлят горещия картоф.

 21. 21 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Малка забележка към инак уважаваната авторка - никога не бих нарекъл ИРА на български "групировка".

  Освен ако не съм български фен на юнионистите, примерно.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Права е била Маргарет Тачър, че референдумите жертват парламентарния суверенитет в полза на политическата изгода.
  "Колкото и властимащите да представят, че референдумите са глас народен, толкова те ги използват (и ще ги използват), за да прокарат своето виждане по въпроса. Колкото и да ни се иска, такова стечение на обстоятелствата е непреодолимо, защото референдумите работят по един начин и той често е в интерес на управляващите, не на любимия ни глас народен."

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  Англия ще разбере какво е било за България разделянето на двора и къщата в Западните покрайнини преди 100 години...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":


  До коментар [#2] от "Cara Mia":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Не мога да твърдя,че съм прав ,но смятам,че тъпотията наречена "твърд Брекзит"/паспортни проверки,визи и т.н./ няма как да се случи !

 25. 25 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#23] от "penetrating":

  Англия ще разбере какво е било за България разделянето на двора и къщата в Западните покрайнини преди 100 години...
  —цитат от коментар 23 на penetrating

  Вижте, Британия е особена държава. От стотици години тя няма загубена война и провалена политика. Английските политици прекрасно знаят, същината в горния цитат , нали именно те го отсъдиха и направиха в България, "разделяй и владей".

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  До коментар [#25] от "реалист":

  Ами, не знам...
  Сещам се за войната в САЩ и загубата на Щатите като колония. Иначе за провалена политика: донякъде сте прав, но техният път ми изглежда като низ от много на брой малки победи в прилаганите политики, които водят до голямо поражение ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#26] от "penetrating":
  По онова време, Северна Америка с Канада, Австралия, Нова Зеландия и др. са огромни, диви земи с много рядко население от ограничен брой скитащи и ловуващи примитивни племена. Те нямат писменост, уседналост и земеделие и са със своеобразна примитивна поведенческа и арт култура, много често нехуманни и жестоки. Тези земи не са типични колонии, като например Индия, с местните си хилядолетни, цивилизация, аристокрация, многомилионно население, градове , пътища и т.н.. Тези земи са празни територии, открити и приобщени към Британската империя, като Нови Земи и се заселват и усвояват от авантюристични, борбени и в нужда, млади, англосаксонски граждани на Британската империя , англичани , ирландци, шотландци и др. , много от тях с антимонархически възгледи. Това са доминиони, с Генерал губернатори , като Кралски наместници и английски гарнизони от Кралската армия за защита на заселниците. Практически, след време заселниците, вече Американци, създават демократично местно управление и финансови основи, които изпадат в противоречие с монархическия ред и традиция, искат самостоятелност и демокрация и се дистанцират от Монархията. Започва Американо-Англииската война, която практически е братоубииствена , но е антимонархическа и републиканска, нещо като Републиканска Революция, изнесена извън Метрополията. Британският Крал не е упорит и след едно , две по-големи сражения, отстъпва и Америка става САЩ, с всички последствия и изгоди от това за Англия. От, тогава и до сега, САЩ и Англия са естествени съюзници. Така , че не може да се каже , че Англия е загубила Англо-Амер. война. Англичаните губят сраженията , а печелят войните.

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  До коментар [#27] от "реалист":

  Съгласен.
  Моето мнение беше, че развитието им е низ от по-големи или по-малки победи, но накрая се очертава голямото поражение. Няма да са сами в тази компания. Всички сме се запътили натам.
  Кръговрат :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK