От къмпинга до петте звезди - къде в света е най-евтино и най-скъпо

От къмпинга до петте звезди - къде в света е най-евтино и най-скъпо

© Асен ТоневСофия често е сочена за най-евтината туристическа дестинация в Европа, но сега попадна в класация на най-евтините и в света.


В началото на летния отпускарски сезон германската платформа за онлайн резервации на къмпинги Campsy постави София на 153-то място сред общо 157 града в света като столицата на България отстъпи единствено на още по-евтините Анталия, Тирана, Скопие и Куала Лумпур.


Сайтът сравнява цените на настаняването в над 200 града и региона в цял свят като наблюдава хотелите от 1 до 5 звезди, къмпингите и частните квартири (Airbnb и Homeaway). Класацията борави със средни цени, но е правена така, че човек да може да търси по категории, градове и региони.
Между Куала Лумпур, Скопие и Тирана


Столицата на Малайзия се оказа най-евтината като цяло. Тук може да се намери легло в хостел да 7.37 евро, жилище под наем за около 57 евро и стая в петзвезден хотел за 258 евро. Хостел в Скопие е средно 8.50 евро, около 8 евро в Тирана и 9 евро в София. Най-евтиният хостел всъщност е в Киев - там може да се пренощува за 5.59 евро, в Кайро и Маракеш също било по-евтино от Куала Лумпур.


Всичките пет най-евтини града предлагат сходни цени за висококатегорийно настаняване - между 248 евро в Анталия и 287 евро в София. В Airbnb най-евтини са Скопие - 32 евро и Тирана - 33 евро.


Най-скъпата част на класацията


За хората, които търсят излишествата на лукса, най-високо се котира настаняването в Монте Карло, Монако; Сен Тропе, Франция; Рейкявик, Исландия; Сан Франциско и Ню Йорк, САЩ.


Средната цена на нощувка в петзвезден хотел в европейската столица на хазарта е 2505 евро. Едновременно с това обаче в Монте Карло може да се намери хостел да 28 евро. Значително по-скъпи са хостелите в третия в класацията Рейкявик - около 50.56 евро. Според офертите в Airbnb най-скъпо е в Сан Франциско - 250 евро.


Как е при къмпингите


Освен това докладът класира и 35 региона като в тази част на рейтинга вместо квартирите са посочени цени на къмпингите. Тази част не изглежда достатъчно представителна, защото германската платформа борави главно със собствени данни, които очевидно са най-изчерпателни за собствената й страна. Сред първите 17 най-евтини места за къмпингуване 16 са в Германия. Изключението е Гранд Каньон в САЩ, който е на пето място със средна цена 11.05 евро. Първите три най-евтини къмпинги са в германски региони Хамбург със 7 евро на човек, Берлин - 8.50 евро, Хесе - 10.70 евро. Най-скъпите къмпинги са в националния парк Акадия в Мейн, САЩ - 27.64 евро и Югоизападна Англия - 28.88 евро.


В подредбата са представени също така данни за къмпинги в Австрия, Испания, Норвегия, Италия, Франция, Холанди, Великобритания. България не участва.


Как се класира София


Данните за средните цени на хостелите поставят София на осмо място с 9 евро на нощувка. За стая в еднозвезден хотел тук средната цена е 60 евро, според индекса, с което София дели 10-11 място със Скопие, а най-евтини са Кайро, Киев и Белград. Средната цена на двузвездните хотели в града - 78 евро, поставя София на осмо място, при тризвездните - 105 евро, на десето, при четиризвездните - 156 евро, на седмо. Най-далече от "евтината" част на класацията София попада при петзвездното настаняване - на 31-во място със средна цена 287 евро. По цени на квартирите е четвърта със средно 44 евро.


Класацията се основава на данните на Световната организация по туризъм за най-посещаваните градове и региони. Цените за хотелско настаняване са анализирани на база три нощувки в стая за двама за период от 12 месеца. При хостелите подходът е същият - цена за двама в спално помещение. За настаняването в частни квартири са отчетени цени на цяло жилище или на двойна стая в градовете с ограничения.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK