Котловината Висок - българският Див Запад

Пътят към котловината Висок е картинен и тесен.

© Теодор Спасов

Пътят към котловината Висок е картинен и тесен.Високо в Балкана, на по-малко от километър от границата на България със Сърбия, се намират три живописни села, в които времето буквално е спряло. Чувството да се озовеш в планинска котловина, носеща името Висок, е буквално като да попаднеш в американски уестърн от 50-те години, но с колоритни балкански примеси. Там се намират селата Смолча, Комщица и Бърля.


Първият път, когато попаднах в българския див запад, ме посрещна силна гръмотевична буря. Любопитството ми надделя над проливния дъжд, като навръщане ми се наложи да местя счупените от силния вятър дървета и клони по тесния път, свързващ котловината с общинския център Годеч, за да мога да премина. Но природата в района е толкова величествена и пленяваща, че въпреки зевсовия гняв частица от сърцето ми остана там. Наскоро се завърнах отново, за да напиша този кратък пътепис.Пътят към котловината Висок е картинен и тесен. По него трудно се разминават две коли, а когато срещу вас се изправи камион, трудните маневри са неизбежни. Асфалтът е излят буквално по ръба на много стръмна пропаст. Движейки се по нея, на юг се вижда прелестна гледка към по-ниските борови гори на планината и поляните между тях, а на север - много стръмни гористи склонове. Усещането е такова, сякаш пътят буквално е закачен за планината и виси като мост над полето. Голяма е вероятността по пътя да попаднете на стадо овце или на биволи, които да ви гледат интелигентно, докато бавно преминавате покрай тях.


Смолча
Тъкмо след няколко стръмни завоя следва табела, която тържествено ви приветства с "Добре дошли в Смолча". В разположено на 952 метра над морското равнище село живеят едва 16 души. Теренът около него е гол, стръмен и скалист, но изключително красив, като тук-там се забелязват и разпилени широколистни дървета и храсти. Точно като в уестърн.


След Освобождението Смолча попада в състава на Царибродската околия. Населението на селото тогава е било около 500 души или около 30 пъти по-голямо, отколкото е днес. Тогавашните селяни са се изхранвали основно с животновъдство. Отглеждали са овце, крави, биволи, кози, прасета и кокошки. През 1920 г. Ньойският договор засяга много негативно Смолча. Тогава границата е прокарана през самото село, като землището му е разделено на две. Нивите на много от селяните тогава останали в другата държава и на практика са били неизползваеми.
В селото няма църква, нито пощенска станция. Магазинът днес работи няколко дни в седмицата, като повечето продукти се доставят по предварителна поръчка.


Котловината Висок - българският Див Запад

© Теодор Спасов


Къщите в Смолча са предимно от кал и глина. Много от тях са полуразрушени, като мебелите в много от тях стоят така, както са ги оставили стопаните им в миналото, когато все още са били обитавани.


Комщица


Следващото село след Смолча е Комщица. То е кръстено на едноименната река, която минава през него. Тя пък е кръстена на величествения старопланински връх Ком, който гордо се извисява над котловината като катедрала.
Селото е вероятно най-старото в котловината Висок, като то има история на повече от 2 хиляди години. Над него има останки от римската крепост Калето. По време на Възраждането Комщица е основният културен и търговски център на котловината, като през 1850 г. в него се основава килийно училище. Населението се е изхранвало с животновъдство и занаятчийство.


На централния площад в Комщица се извисява паметник от времената на социализма.

© Теодор Спасов

На централния площад в Комщица се извисява паметник от времената на социализма.


В Комщица има църква, обявена за национален паметник на културата – храмът "Света Троица". На централния площад се извисява сравнително голям комунистически паметник. Има запустели кръчми, читалище, магазини и десетки глинени къщи. Има и изследователска станция към Софийския университет, която също е запустяла.
Днес населението на Комщица е 61 души, като повечето къщи се използват като вили.


Около Комщица има множество пещери. Горите около селото се обитават от много представители на дивата фауна, като мястото често се посещава от ловци през ловния сезон.


Бърля


Бърля е последното село в българската част на котловината, като е разположено на по-малко от половин километър от сръбската граница. Край него може да се забележат коли на гранична полиция, който охраняват границата.


Днес в Бърля има 16 постоянни жители.

© Теодор Спасов

Днес в Бърля има 16 постоянни жители.


Днес в Бърля има 16 постоянни жители, като през летния сезон много хора, които притежават вила там, също изпълват неговите къщи. Преди около 30 години в селото са живеели около 100 души или 6 пъти повече, отколкото днес. Впечатление прави, че в началото на юни селото е изпълнено с хора, които се наслаждават на слънцето в късната пролет.


Котловината Висок - българският Див Запад

© Теодор Спасов


Всъщност Комщица и Бърля са почти слети, като ги дели един завой и по-малко от минута път с автомобил. Докато Комщица се сгушва долу в ниското, Бърля се простира във високото и от там се отварят изключително красиви гледки. Може би затова и Бърля е по-предпочитаното от софийските виладжии село.


***


Трите села Смолча, Комщица и Бърля са почти слети. Днес те формират една екзотична селска агломерация, в която почти всичко е такова, каквото е било и преди 100 години. Като изключим някои полуразрушени постройки на ТКЗС-та, сградата на пощата в Комщица и няколкото комунистически паметници – всичко е такова, каквото е било едно време.


Вероятно ако не беше толкова близо до границата със Сърбия, котловината Висок днес щеше да бъде осеяна с живот.

© Теодор Спасов

Вероятно ако не беше толкова близо до границата със Сърбия, котловината Висок днес щеше да бъде осеяна с живот.


Вероятно ако не беше толкова близо до границата със Сърбия, котловината Висок днес щеше да бъде осеяна с живот. Може би къщичките в селата нямаше да наподобява декори от уестърн с балкански елементи, а щяха да са забележителности в поддържан туристически комплекс като Копривщица или Лещен.


Край котловината има естествени ски писти, които биха могли да бъдат използвани, ако някои инвеститори проявят интерес. Природата е изключително красива, като туристи може да бъдат привличани целогодишно. Древната римска крепост може да бъде пригодена за туризъм, както и някои от пещерите в района. Планинските пътеки към връх Ком пък може да бъдат разширени и облагородени. Районът е наистина изключително перспективен. При това не само за туризъм, а предвид чистотата на въздуха и за производство на биопродукти.
Това представлява българският див запад днес – красив, съхранил духа на миналото и перспективен. Дали някога ще възкръсне? Може би. Все пак има надежда, предвид факта, че се намира само на час и 15-20 минути от София. На ход са бизнесмените, от които зависи да преоткрият неговия потенциал, да го употребят и да облагородят района. Дотогава ще е подходящ за уестърн приключения. Но определено си заслужава да бъде посетен, най-малкото заради изключително красивата и дива природа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Природата там е наистина много интересна, живописна и чиста. Единственото място, на което без страх и притеснения съм пил вода от рекичките е в балкана над тези села.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  Това е българският Северозапад, а на долната снимка може да видите планината Хиндокуш, на границата между Пакистан и Афганистан!

  http://worldtravel.name/pakistan/img/pakistan-10.jpg

 3. 3 Профил на ВЕФ 206
  ВЕФ 206
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Как са могли снимачките на Гугъл да обходят България баш в най-гнусното време - март, киша, кал, сухи вършини...

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  Още едно село оставено на мародерите които кръстосват западните ни общини!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на мила моя майно льо
  мила моя майно льо
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Добре, де, защо?:"Край него може да се забележат коли на гранична полиция, който охраняват границата. " Аман вече с това Й в мн.ч.!

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Поздравления за материала, г-н Спасов! Кратко, стегнато и ясно. Хареса ми! Не само този район, а цяла България е изключително перспективна, ако се направят някои така дългоотлагани реформи. Имаме си всичко, което ни трябва, за да се изхранваме и да имаме доста добра икономика. Иска се единствено политическа воля този потенциал да се развие, а не да линее. Аз вярвам в по-доброто бъдеще на България и определено е вярна приказката, че там, където е текло, пак ще тече - сиреч селата ни тепърва ще се възродят за нов живот, този път за доста, доста дълъг период от време. Поне това е моята мечта и усещане, пък ще видим как ще се развият процесите в крайна сметка.

  С интерес ще очаквам следващи Ваши пътеписи!

 7. 7 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Защо не отидете да го пазите ?. Тъкмо ще ни освободите от писанията си.

 8. 8 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Ходил съм като малък на българо-сръбски събор в Смолча. Навремето трябваше специално разрешение, за да се отиде до там, т.нар. Открит лист. Може следващия път да посетите Разбоишкия скален манастир, за който се тръгва от другата страна на Годеч. Много красиво място. Аз бях там в събота и съм силно впечатлен. Там е ходил и пренощувал Васил Левски. Великолепни гледки има отвисоко около жп линията, но тя е само товарна.

 9. 9 Профил на Николай Христов
  Николай Христов
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Пътеписа много ми хареса .... с изключение на епилога му. Едва-що миналата седмица отшумя референдума, с който се прослави Трън - и тези податки за естествени ски-писти, които само чакат 'инвеститорски интерес'. Добре, кому е нужно този край да си загуби чара по този начин?
  Инак определено по онези места човек може да си изкара много добре няколко приятни летни дни. Добавено в списъка за посещение в Родината!

  Truth is only valid at a given point of time
 10. 10 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Имаме вила наблизо.
  Дано никога не видят инвеститорски интерес - точно така го харесвам - на 50 км от София, тихо спокойно и диво.
  Надявам се и тунел под Петрохан да направят - така със сигурност няма и коли много да минават.
  Красив, див край, който е изхранвал хиляди семейства.

 11. 11 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Обезземляването и ткзс смачкаха инак китни села.
  В едно от селата има училище от 19 век и списък на загиналите в балканските войни. Пустеят, тъжно.

 12. 12 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Край котловината има естествени ски писти, които биха могли да бъдат използвани, ако някои инвеститори проявят интерес.
  ...
  На ход са бизнесмените, от които зависи да преоткрият неговия потенциал, да го употребят..."

  Хайде, няма нужда, пишман "бизнесмените" да употребят и този хубав край

 13. 13 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#1] от "Георги":

  природата е чиста, но да пиете от рекичките си е руска рулетка. не е ли изворче, рискувате най-малко диария или чревни паразити. едно ако на тревопасно или умряло животинче малко по-нагоре по рекичката и сте готов :)

  по темата - природата в този район е много живописна, на няколко десетки километра околовръст няма тежка промишленост, хората са сърдечни и с чувство за хумор. освен това и пътят не е претоварен - Ломско шосе не е като Владая, пътят е оправен и до разклона за Годеч се стига за около 20-30мин (измерено от околоМръсното).

 14. 14 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1825 Неутрално
 15. 15 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Много интересно написано. Района наистина е прекрасен , особенно лятото. Оттатък границата, Висок също продължава със българските села Горни и Долни Криводол , Изатовци и т.н. . В едно от тези български села имаме щастието да притежаваме малка къщичка пригодена за лятна вила. Селата обаче са с по 3-4ма постоянни жители и са в наистина окаяно състояние. Смолча, Бърля и Комщица са като Бевърли Хилс в сравнение с тях. Ток прокаран през 80 те , вода от кладенците. Черни пътища. Най близкия магазин е на 15 км. Гарантирано от ТИТО, който е успял да обезлюди и съсипе района. Е хубавото е, че почти всяко лято в едно от тях се развява българският флаг. :)

 16. 16 Профил на tach0
  tach0
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "...всичко е такова, каквото е било и преди 100 години."
  Не и пак не! Преди 100 години това място е кипяло от живот. Имало е над 1000 души в 3-те селца и вероятно няколко пъти повече овце. Козите, биволите, кравите и воловете отделно. На кокошките никой не е знаел броя, а прасетата са били поне по 2 във всяка къща. Къщите са били поддържани, редовно ремонтирани и ежегодно варосвани. Не е имало стръкче трева неокосено, че всичката тази стока трябва да яде през зимата. Имало е и музика, и хора по празници, и сватби, и кръщенета и изпращания на войници. Поне такова помня бащиното ми село преди (само) 50 г. Колективизацията още не го беше довършила. И то е в Западна България, и там от 900 човека през 1950 сега са останали 16. Сега е пустиня , а преди 100 г. не е било!

 17. 17 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#9] от "Николай Христов":

  хубаво е да имаш чар, ама заради него да умрат селата незнам дали си струва... да се сведе населението до 16 души за кефа на природолюбителите другаде биха го определили като престъпление.

 18. 18 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Защо ми се струва, че показаният на снимката паметник не е от "времето на социализма", а е от времето на балканските и първата световна войни?
  Защото на него пише "Българио за тебе те умряха" и нищо не се споменава за "партията" и "вечната дружба".

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Прекрасно. Тихо , спокойно и малко тъжно.

 20. 20 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#16] от "tach0":

  Всичко това е чудесно обаче тази идилична картинка има и черна страна - земеделие без машини значи много труд от ранна детска възраст плътно до средната продължителност на живота от 35-40 години. Значи бедност, мизерия, глад в лоши години. И точно затова хората са изобретили интензивното замеделие с машини. А именно 10 човека с няколко трактора обработват площите на цяло село. А всички останали постепенно се изнасят зашото не искат да живеят мизерен живот.
  И този проце протича по цял свят и няма нищо общо с колективизацията или ТКЗС'тата

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Целия район около Годеч до границата е страхотен, и на север след като превалите билото на стара планин а- също. Около Годеч по царско време и имало санаториум за белодробно болни. Сега мисля, че е западнал... (да не се бърка с думата запад :) ) интересна аналогия -
  Запад -западнал :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1276 Весело

  До коментар [#16] от "tach0":

  извинете, но "във всяка къща по две прасета" звучи ама много смешно :)

 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4248 Весело

  До коментар [#18] от "ppopov_67":

  Виж само какъв кютюк е и съмненията ти трябва да се разсеят тутакси!

  klimentm
 24. 24 Профил на dby30529787
  dby30529787
  Рейтинг: 5 Любопитно

  Поздравявам автора за това, че пише и все пак някой се сеща за този регион. Някога хората бяха весели ,шумни и приемаха селата си с гордост, въпреки историята и разделението., чудесни гозби и баници приготвяха от сърце.Надявам се и други да пишат за тези села.За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK