Сбогом, съседи, здравейте, туристи – тревога в центъра на Барселона

Сбогом, съседи, здравейте, туристи – тревога в центъра на Барселона

© Associated PressПотънал в спомени, Мануел Моурело обикаля, почуквайки с бастун, Готическия квартал на Барселона: сякаш търси играещите деца, махленските сбирки, колоритните кръчмички... Всичко това е вече минало.


Днес туристите поемат из лабиринта от улички след някой екскурзовод, вдигнал табела, или се разхождат насам-натам с толкова модерните електрически сегуеи; стаите под наем се разграбват като топъл хляб, а местните хора си стягат багажа и заминават извън града.


Мануел, който пристигнал в Барселона през 1962 г. от северната област Галисия, миналия ноември бил принуден да се изсели. Апартаментът, в който живеел под наем от четвърт век, бил продаден на някакъв предприемач.
Дотогава плащал наем от 500 евро месечно, но сега не откривал нищо на достъпна цена. "Искат ми 1000, 1200, 1500 евро...", казва той.


"Тук си беше като мое село. Тук ми бяха и приятелите, и познатите продавачи и бармани. Тук се ожених, тук отгледах децата си и мислех, че тук ще си умра", споделя просълзен 76-годишният мустакат мъж с дебели кръгли очила. "Сега съм като пропъден", добавя той.


Масово изселване


В квартала остават все по-малко хора: през 2015 г. там са живели вече само 15 624 души при 27 470 през 2006. Освен това днес 63% от обитателите му са временни наематели, които не се задържат дълго. Междувременно, както сочи сайтът за недвижими имоти Idealista - номер едно в Испания, цената за наем на квадратен метър в квартала е скочила от 14.4 на 19 евро.


Обитателите на барселонския Готически квартал, също като хората от центъра на Мадрид, Париж, Лондон и Амстердам или жителите на стария Лисабон, обвиняват за това положение спекулантите с имоти и туризма, насърчаван от сайтовете за сезонни наеми. "Не става дума за приток на по-заможни хора, изместващи досегашните жители. Историческият център просто се опразва", възмущава се Гала Пин, общинска съветничка в централния градски район "Сиутат Веля".


"Градските центрове са замислени като машини за печелене на пари, а работещите класи се изтласкват в покрайнините", подкрепя тази критика испанският социолог Даниел Сорандо, съавтор на книга по въпроса, озаглавена "First we take Manhattan".


Фотогалерия: Първата къща на Гауди >


Мадрид и Барселона се канят наесен да свикат голяма международна конференция на тази тема. А в Париж разтревожените жители на Четвърти район, където са остров Сен Луи и катедралата "Нотр Дам", организираха през март съвместно с кметството дискусия за "невидимото обезлюдяване" на централните градски части, отстъпвани на сезонни наематели.


Парижкото кметство обяви в началото на годината, че за пет години жилищата са намалели с 20 000 по-специално заради множащите се пансиони за туристи. Явление, което наистина води до "поскъпване" и "спад на населението", коментира за АФП Ян Бросат, зам.-кмет по жилищните въпроси.


Забрани и глоби


В Амстердам по изчисления на банка ING сезонните наеми носят на собствениците допълнителен доход от 350 евро на месец, което вдига цените, обяснява пред АФП Сене Янсен, авторът на доклада. За да ограничат щетите, Париж, Лондон и Амстердам се опитват да ограничат срока на наемите и да ги контролират чрез вписване в регистър. От 2016 г. на берлинчани е разрешено да дават под наем само по една стая от апартамент - а цялото жилище само ако е второ, използвано като временно.


Управлявана от бивша активистка, защитавала правото на жилище - Ада Колау, Барселона е избрала най-строгия подход и през 2016 г. е наложила глоба от 600 000 евро на интернет платформите Airbnb и Homeaway с обвинението, че дават под наем апартаменти без изисквания от градските власти лиценз за туристическа дейност.


Фотогалерия: Барселона - поглед нагоре >


Испанският клон на Airbnb впрочем твърди, че проблемите с жилищата не са нещо ново. В "Сиутат Веля" например "празните жилища (които не се предлагат на наематели, бел. АФП) са тройно повече от обявите за предлагани цели жилища на Airbnb", уверява Андреу Кастеляно, директор по връзките с обществеността за Испания.


Все още са малко заслужаващите доверие данни за влиянието на сезонните наеми върху цените на жилищата. Според Даян Койл, преподавател по икономика в Манчестърския университет и автор на доклад по въпроса, принципният недостиг на жилища често се подценява.


Астерикс, Обеликс и "последният бастион"


Но всички специалисти, потърсени от АФП, са на мнение, че сезонните наеми имат съществено влияние върху пренаселените вече централни райони. Градът на Гауди, изглежда, е особено силно засегнат от ценовия скок, тъй като големият брой туристи там - средно 30 милиона за година, е съчетан с висока рентабилност, която привлича спекулантите с недвижими имоти, посочват професионалисти от бранша.


Сержи Лейва от агенцията за недвижими имоти MK Premium например изтъква, че половината от клиентите ѝ са чужденци, търсещи второ жилище или възможност за добра инвестиция в жилище за сезонни наематели.


За хората, останали в "застрашените" квартали, животът е труден - улиците са претъпкани и шумни, а традиционните магазини изчезват. И те изведнъж надигат глас на различни места в Европа. През април жителите на "Лавапиес" в Мадрид излязоха на демонстрация с куфари на колелца.


Фотогалерия: Строежът на "Саграда фамилия" навлиза в последна фаза 100 години след началото >


"Ако не те прогони поскъпването, всекидневието ще те притисне и пак ще си тръгнеш", казва 27-годишният барселонец Марти Кусо. Той уверява, че всичките му приятели вече са напуснали Готическия квартал. "В крайна сметка виждаме опустели градове, квартали без живот", клати глава Сокоро Перес от Барселона, доктор по социално-икономическа география. "Градовете се превръщат в "клъстъри" за развлечение и потребление, в туристически заведения за бързо хранене", казва тя.


Поради липса на съседи се губи усещането за някаква общност, публичното пространство се пренебрегва, градският електорат намалява, а с него и влиянието на политическата власт на местно равнище, добавя Перес.
Някогашните магазинчета и заведения в "Сиутат Веля" са вече пунктове за велосипеди под наем, павилиони за сувенири, луксозни ресторанти. От всички познати на кореняците обекти са останали само една гостилница и фурната на местен хлебар. "Ние сме последният бастион - обобщава Анна Перес, дъщеря на старите гостилничари, - нещо като "Астерикс и Обеликс."/ БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Каталуния ще си остане в Испания,защото около 60% са против независимост!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Безсмислен плач.
  Навсякъде по света богатите отдавна се изнесоха от централните градски части в покрайнините. За което пък имаше притеснения как нарушавали рахата на отглежданите там кокошки, крави и овце.
  Просто сега е време и на по-малко заможните да ги последват.
  Страничен ефект от нарастващото население и глобализацията.
  Ако някой очаква , че в 200-хилядната Барселона от 1962-а година и днешния двумилионен град ще се живее по един и същ начин..........

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4442 Любопитно

  Това е ефекта от масовия туризъм.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  Къщите изяждат хората, а хората са душата на квартала ..
  Туристите (и аз между тях) стават заместителят на мароканските скакалци .

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 369 Неутрално

  За добро или за лошо, у нас това няма да се случи!!!Барселона е чуден град и ако се изнесат кореняците от Бари Готик, ще е безинтересно и за туристите, така, че трябва да се намери златната среда!

 6. 6 Профил на Пепи
  Пепи
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Три пъти съм ходил в Барселона за последните 15 години.
  Тази пролет отново бях само за 1 ден и такова чудо не бях виждал никъде по света. ( а съм обиколил доста) Имаше толкова много туристи по улиците, че за да се разминеш с човек трябва или да минеш в ляво или дясно или да забавиш ход. Постоянно се губихме със съпругата ми и децата. Такъв ад не бях изживявал. Определено доброволно няма да посетя Барселона скоро. За това пък минах и през Валенсия. страхотен град, страшно ми хареса. Напомни ми за Барселона преди 15 години.

  Живей си живота !
 7. 7 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 2303 Разстроено

  Да ти кажа, Мануел, и в София стана така.

 8. 8 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Дори и в София има такава тенденция.Разни новобогаташи закупиха централната градска част и готините квартали,натириха кореняци софиянци да живеят в големите спални, като Люлин,Надежда,Обеля и Дружба.
  И сега само простаци населяват София!

 9. 9 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 279 Неутрално

  И какъв по-точно е проблемът? В квартала има търсене, наемите се вдигат, печалбите също - всичко чудесно. Вместо 25 години да живееш под наем, да беше взел една ипотека и сега щеше да си имаш жилище където ти е удобно, че даже и ти щеше да си тоя, който иска 1500 евро на месец за наема. Никой не ти е длъжен понеже си прекарал живота си някъде и се просълзяваш, да те чака да умреш, преди да вдигне наема. Глупости на търкалета. Проспал четвърт век и после сълзи лее. Това, което се случва е чудесно - хем носи повече пари от туризъм, хем бута напред и имотния сектор с търсенето на жилища извън центъра. А с идването на хора в нови квартали, ще се появят и нови бизнеси там - магазини, търговски центрове, кина, заведения и т.н., докато тези в центъра няма да се опразнят, заради целогодишния туристически поток. Печелят всички, освен хората, които са проспали половината си живот и сега се събуждат.

 10. 10 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#9] от "Адекватно мислещ":

  Не знам колко адекватно си мислещ, но като те чета виждам само хладен ум, но не и емоция. Караш ме да се сещам за онзи виц, в който едни хора не само биха продали майка си за пари, но даже биха я доставили.
  Не всичко е икономика и пари, ако няма дух в даден момент и икономиката ще западне, защото хората искат да "консумират" красиви неща, а не просто да "консумират".

 11. 11 Профил на galleen
  galleen
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Готина статия като цяло, показваща и другата страна на нещата и града. Аз съм ходил два пъти в Барселона. Първия път преди три години спахме на ла рамба и обикаляхме предимно туристическите места. Впечатлихме се разбира се много, има какво да се види много и пет дена не ни стигнаха да видим всичко.
  Втория път решихме да видим града по съвсем друг начин, опитахме да погледнем колкото се може от страната на месните. Спахме в Бадалона, обикаляхме по-малко популярни квартали и бяхме част от празника свети Sant Joan. На Ла Рамба и в готическия квартала стъпихме точно един път само да се уверим колко е неприятно, хаха. Почувствахме защо и местните се дразнят от туристите. Както и от хилядите индийски, китайски, арабски и други магазини превзели града. Отношението в тях е ужасно, нямащо нищо общо с малко останалите каталунски магазинчета.
  Мисълта ми е че този път получихме съвсем различно преживяване от същия град затова и статията ми допадна много. Само една забележка, не знам от къде ги измислихте тези 30млн туристи на година, като навсякъде по статистика го дават 8млн?
  , ре оставихме и за втория път.

  El pueblo unido, jamás será vencido.
 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#8] от "Cara Mia":


  Дори и в София има такава тенденция.Разни новобогаташи закупиха централната градска част и готините квартали,натириха кореняци софиянци да живеят в големите спални, като Люлин,Надежда,Обеля и Дружба.И сега само простаци населяват София!
  —цитат от коментар 8 на Cara Mia


  Малко силничко, не ви ли се струва:)
  Ако някой принуди някой да напусне е едно, спомняме си това време, но днес, за да купи някой имот, трябва друг да го продаде.
  И да, има богати купувачи, но общо взето богатите и тук и по света се изнасят в по-приятни за живот места, а централните части навсякъде са туристически, кръчмарско-хотелски и административни, със затруднено паркиране и транспорт.
  И що се отнася до наемите, което се коментира в статията, има ли начин те да са константа от 62-а до днес и въобще изложеното е доста пресилено и е резултат именно на средно повишените възможности за туризъм.
  Хората пътуват, респективно трябва някъде и да спят и винаги е за предпочитане да си по-близо до интересните части на града.
  Какво ще прави и види един турист в Люлин, Младост или Обеля например:)

 13. 13 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Масовият туризъм си има цена, няма как да е иначе. Но като се замисля този плач е доста странен. В крайна сметка чия собственост са въпросните имоти отдавани сезонно под наем? Вариантите са два - собствениците са местни хора, които са се преместили да живеят на друго място, но си събират с радост наема от туристите. ИЛИ имотите са собственост на инвеститори, които са ги закупили от местни хора. И в двата случая някой МЕСТЕН е прибрал (или прибира) парите. Същите местни, които са ни представени като клети жертви и за които трябва да плачем. Сериозно? Ами сори, ама не става да печелиш от туризма и от поскъпналите имоти и в същото време да се жалваш, че кварталът ти се бил променил и не било като едно време. Като приказката за "това в онова и душата в рая"...

 14. 14 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1817 Любопитно

  Това му е хубавото на пазарния механизъм, махалото се люлее, но никога не остава в едната крайност. В смисъл, когато на туристите им писне да гледат други туристи и престанат да идват, цените отново ще паднат. За сметка на това, тези дето са се изнесли днес, ще са си намерили друго тихо и спокойно място на нисък наем.

  В тази посока, пренаселването с туристи и прецакването на местната общност (която също е част от това, за което идват туристите) е намерило своето решение в една община в Швейцария. Там решили, имотите за туризъм да са до 20% от всички имоти за живеене в общината. Така хем местните не губят нищо, хем тези в туристическия бранш имат лимит на жилищаната площ, което означава вдигане на цените, което означава богати и харчещи туристи, което е добре за местния бизнес... Ма щото са тъпи швейцарците и не знаят че референдумите не са за народа...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 15. 15 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Новите съседи ще поискат сега Барселона да стане независима от Каталуния.

 16. 16 Профил на sv3tli0
  sv3tli0
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#8] от "Cara Mia":

  Все още сме далеч от това положение, макар че туристите се увеличават особено с евтините полети..
  Колкото до "простаците" в София, това няма общо с туризма, а с нашите си неволи и съвременният вид на българина. С напомпаните батки и силиконовите кифли за пример на подрастващите, не очаквай да има спад на "простите"..

 17. 17 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Дори и в София има такава тенденция.Разни новобогаташи закупиха централната градска част и готините квартали,натириха кореняци софиянци да живеят в големите спални, като Люлин,Надежда,Обеля и Дружба.И сега само простаци населяват София!
  —цитат от коментар 8 на Cara Mia


  Обикновен каптализъм. Паричка е царичка.

 18. 18 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1390 Разстроено

  Уви, това е съдбата на всички красиви градове - ще бъдат превърнати в мъртви музеи, нападнати от тълпите на туристическата напаст, докато не бъдат оглозгани до последната тухла. Туристите унищожават главните причини, заради които пътуват по света; появата им на което и да е привлекателно място, тутакси го обезценява и го прави отблъскващо.

  Барселона е била приятна по времето на Дали и Бунюел.

 19. 19 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Ходила съм в Барселона през ноември и пак беше някакъв адски зверилник от туристи. Местните казаха, че през високия сезон буквално не можеш да вървиш по тротоарите от народ. Разбирам раздразнението им. Паричките от туризма са хубаво нещо, но все пак трябва да има някаква граница. В крайна сметка, какво е един град без жителите му? Просто красиви сгради. И орди от туристи.
  Иначе е много приятен град, дори през ноември. Пак бих отишла, този път за повече време, пак през ноември.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 20. 20 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ходила съм в Барселона през ноември и пак беше някакъв адски зверилник от туристи. Местните казаха, че през високия сезон буквално не можеш да вървиш по тротоарите от народ. Разбирам раздразнението им. Паричките от туризма са хубаво нещо, но все пак трябва да има някаква граница. В крайна сметка, какво е един град без жителите му? Просто красиви сгради. И орди от туристи.Иначе е много приятен град, дори през ноември. Пак бих отишла, този път за повече време, пак през ноември.
  —цитат от коментар 19 на Хриси


  Това обаче също има решение, което ще облекчи ситуацията, макар че няма да я реши напълно. Нарича се ценова политика. Цени на стоките, услугите, хотелите и т.н. и пр. Вероятно този механизъм ще се задейства, ако не се е задействал вече, и цените ще растат. Което ще намали туристите, но ще увеличи доходите, включително на местните хора.
  И освен това... И в туризма има мода. След време вероятно Барселона няма да е чак толкова модна дестинация, вероятно и поради изброените по-горе в коментарите причини.

 21. 21 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#9] от "Адекватно мислещ":

  И аз не разбирам този смешен плач... не може да очакваш, че нещата ще са като преди 50 години и с какво право някой ще определя как да се разпореждаш със собствеността си щом е законно и си плащаш данъците?!

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 22. 22 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#8] от "Cara Mia":

  Конкурентноспособност. Нали това искахме?

 23. 23 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#21] от "FvH":

  Естествено, че може някой да определи какво да правиш със собствеността ти. Затова има закони, регулации, не си ли чувал за тях? Малко звучиш като тези, които казват "щом детето е мое значи мога да си го бия колкото поискам"

 24. 24 Профил на rasporama
  rasporama
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Аз не виждам проблем. В края на краищата търсене и предлагане. Винаги ще има хора мрънкащи по миналото. В Барселона правят луди пари от туристите.

 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  "Индустриалният"туризъм лишава уникалните места по света първо от душа, после ги лишава от коренните им граждани и ги превръща в огромни спални, ресторанти и зали за забавления без значение дали си в Сингапур, Виена или Барселона.
  "Индустриалният"туризъм обезличава уникалните градове и места и ги лишава от тяхната идентичност, специфика и дух.

 26. 26 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Кметицата Ана Колау се бори ежедневно с този сериозен проблем. Airbnb и големите агенции "съсипаха" града. Напълни се с какви ли не хора. Особено типичния "евтин" турист, който идва спи в хостел, напива се като прасе и вдига доста шум. Полицията не е много строга с тях понеже знаят, че именно от тях идват парите.
  Но най-сериозния проблем е недостигът на жилища дори на самите месни хора. Цените нямат нищо общо с реалните и ниските заплати. Много често, ще видите, че в Барселона хората масово съжителсват просто защото средностастическия испанец или жител не може да си позволи самостоятелен апартамент. Да не говорим, че искат луди пари за мега мизерни апартаменти без парно, без асансьор, без светлина...и т.н.
  Барселона върви по стъпките на Лондон, Париж и всички тези безбожно скъпи градове за живеене.

 27. 27 Профил на Rowan Atkinson
  Rowan Atkinson
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#2] от "qwertqwert":

  .Ако някой очаква , че в 200-хилядната Барселона от 1962-а година и днешния двумилионен град ще се живее по един и същ начин..........
  —цитат от коментар 2 на qwertqwert


  Барселона е милионен град още преди втората светован война.

  Наистина има много туристи в няколко района като Плаца Каталуния, Рамблас, Плаца Еспаня, Саграда Фамилия, Борн, Готическия квартал, разбира се най-натоварената улица в Испания-Портал дел Анхел. Но Барселона има много други квартали, в които туристите не са толкова много. Има чужденци разбира се, но те си живеят там и не създават същите проблеми като туристите.
  Но в Барселона има толкова много туристи че наистина наемите нарстват много без реално да се вдигнали заплатите, което понижава качестовто на живота на повечето жители. Някой ще каже че парите от високите наеми отиват при някой, но този накой обикновенно са международни фондове които не влагат печалбите обратно в Барселона, така че реално туризма е негативен за жизненият стандарт на местните.


 28. 28 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  До коментар [#9] от "Адекватно мислещ":

  Явно не си живял в Испания, а и не познаваш историята й.
  Жилищният въпрос в страната е преминал през няколко етапа през последните 100 тина години, Поведението на въпросният човек въобще не е учудващо, защото съгласно законите от това време правото му да наема жилището се прехвърля на наследниците му, когато той умре.

  Модератора е неадекватен!
 29. 29 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  До коментар [#20] от "stoyaniva":

  Всичко в Барселона е много по-скъпо от почти навсякъде другаде в Испания.

  Модератора е неадекватен!
 30. 30 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#21] от "FvH":Естествено, че може някой да определи какво да правиш със собствеността ти. Затова има закони, регулации, не си ли чувал за тях? Малко звучиш като тези, които казват "щом детето е мое значи мога да си го бия колкото поискам"
  —цитат от коментар 23 на tiger


  Невероятен отговор... приравнявате "боя" с нормалната грижа на добър стопанин и напълно естественото желание, човек да управлява собствените си активи спрямо собствения си интерес (като не нарушава законите!). Да притежаваш апартамент някъде си не е общо благо! А регулациите са крайно спорен въпрос... 5-6 града като изгониха Airbnb и после цъфнаха и вързаха, нали?! Точно заради регулациите няма достатъчно предлагане на апартаменти, после с регулации се опитват да задържат цените ниски, щото на байчото му било скъпо или да ограничат наемането... дай на чиновника власт и му гледай сеира. Ето това е истината:

  Вариантите са два - собствениците са местни хора, които са се преместили да живеят на друго място, но си събират с радост наема от туристите. ИЛИ имотите са собственост на инвеститори, които са ги закупили от местни хора. И в двата случая някой МЕСТЕН е прибрал (или прибира) парите. Същите местни, които са ни представени като клети жертви и за които трябва да плачем..
  —цитат от коментар 13 на droidus


  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 31. 31 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  До коментар [#9] от "Адекватно мислещ":


  До коментар [#10] от "tiger":

  Ne разбирам какво имаш против икономиката. Защо пък някой си търтей трябва да живее цял живот в къща с постоянен наем? ако аз съм собственика на къщата и мога да взема 3 пъти по-висока цена защо аз трябва да губя пари всеки ден защото някой си мързеливец се сополиви за хубавия квартал? Ти защо не си дадеш жилището на някой симпатяга за 12 лв на месец. Нали такива бяха наемите при бай ти Тодар. Дай шанс на някой да си отживее.
  Това което е било през 1962 г никога няма да се върне и това е чудесно! Технологията се променя, икономиката се променя, демографията се променя. Няма нищо необичайно или лошо. Сега туристите се интересуват от това място, след няколко години ще има друго място, цените ще паднат, който е умен ще купи, който плаче за миналота пак ще пропусне момента.
  И не е ли крайно време в Европа да се спре с тази простотия че най-хубаво се живее в центъра на града където са тълпите.

  California Über Alles
 32. 32 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#7] от "arcanum":

  Не още, но ще става! Още отсега ми се бяга на по-спокойно...!

  Яба-даба-ду
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK