Какви ваксини са необходими за пътуване в екзотични страни

Какви ваксини са необходими за пътуване в екзотични страни

© Associated PressТуристическите пътувания на българи до екзотични дестинации нарастват с годините. По данни на Националния статистически институт за пътувалите с туристическа цел в графата "Останал свят" (извън Европа, САЩ, Канада и Израел) сочат увеличение с 60% през 2016 г. спрямо предходната.


Този тип екскурзии обаче са съпроводени в голямата си част от една подробност, която всеки заминаващ трябва да планира навреме - ваксинацията. За различните континенти има различни изисквания и опасности, за които пътуващите трябва да се подготвят няколко седмици по-рано, за да могат след това без притеснение да се насладят на приключението си.


Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) поддържа списък с указанията и ваксините, необходими на заминаващите според мястото, на което отиват. В кабинетите на центъра се поставят тези ваксини срещу заплащане, както и в Регионалните здравни инспекции в страната, към които може да се обърнете свободно или първо да се консултирате с личиня си лекар.
Най-много рискове и препоръки има за по-слабо развитите страни в Централна и Южна Америка, Африка и Азия, където общото ниво на хигиена и санитарно-битови условия не са добри. За част от тях е задължителна ваксината срещу жълта треска, за друга част - само препоръчителна, но пак е по-разумно да се направи, отколкото да не се. Според международните здравни правила, в някои държави няма да бъдете допуснати, ако нямате поставена ваксина срещу жълта треска, изтъкват от НЦЗПБ.


Националният център препоръчва имунизациите да бъдат направени 6 до 8 седмици преди пътуването, или най-малко 4 седмици по-рано, за да бъде съобразено поставянето на ваксините с тяхната съвместимост и за да се изгради постваксинален имунитет, включително и при тези, които изискват приложение на повече от една доза за завършване на имунизационната схема. За повечето ваксини е достатъчен и един месец за пълното им поставяне.


Ако са необходими повече от една ваксини, специалистите в центъра съставят индивидуален имунизационен план на пътуващите, като спазват няколко имунологични изисквания. Така например се допуска удължаване на интервала между приемите на една ваксина, но не и скъсяване на минималния период, посочен от производителя на ваксината. Или с други думи, ако не е планирано навреме ваксинирането, може и да не бъде завършено, докато стане време за пътуването.


Инактивираните ваксини (такива, които не съдържат живи вирусни тела) са съвместими с други инактивирани или живи ваксини и могат да се прилагат едновременно, но на различни инжекционни места или в произволен интервал, без това да се отрази отрицателно върху имунния отговор. Когато обаче се поставят две живи ваксини, в повечето случаи се допуска едновременното им приложение на различни инжекционни места, но ако не са приложени в един ден, трябва да се спази интервал от най малко четири седмици между тях.


Разпоредбите, свързани с имунизациите в различните страни, често се променят, така че преди да предприемете пътуването, се осведомете за епидемичната обстановка и необходимите ваксини за съответните страни, съветват от Центъра по заразни болести. Например в момента в Африка има епидемия от холера.


Предупрежденията за този сезон на Столичната регионална здравна инспекция за заразни болести без специфична имунопрофилактика са за:


- Холера - в Йемен, Сомалия, Етиопия,Танзания, Занзибар, ДР Конго, Южен Судан, Хаити, Домениканска република, Нигерия, Либерия, Камерун, Гана, Сиера Леоне, Мозамбик, Малави, Зимбабве, Замбияи Индия.
- Ебола - в Конго.
- Легионерска болест - Дубай (ОАЕ).


За профилактика на заболяванията без специфична имунопрофилактика се препоръчва спазване на добра лична хигиена, хранителен и питеен режим, както и да се избягват посещения на масовисъбития със струпване на много хора.


Заразни болести, срещу които има ефективни ваксини:


- Морбили - в Румъния, Италия, Германия, Украйна, Белгия, Франция, Австрия, Унгария, Швейцария, Испания, Швеция, Португалия, Словакия и Исландия.
- Хепатит А - в Испания, Португалия, Италия, Франция, Обединеното Кралство, Нидерландия, Дания.
- Жълта треска - Бразилия, Демократична република Конго, Ангола, Перу, Колумбия, Боливия, Еквадор, Суринам, Уганда, Сао Томе и Принсипи, Кения и Етиопия.
Ако пътуването не може да бъде отложено, се налага имунизация срещу жълта треска.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK