През септември Еврокомисията се заема с дейността на Airbnb

През септември Еврокомисията се заема с дейността на Airbnb

© ReutersПравителствата на Франция и Германия искат Европейската комисия да се заеме с казуса с популярната платформа за споделяне на места за настаняване Airbnb, съобщи AFP. Франция откровено смята, че размерът на данъците, които компанията плаща в страната, е неприемлив. В значителна степен това важи и за данъчните задължения на Google и Amazon.


Airbnb и Homeaway имат проблеми и в Испания, където популярни курорти и градове въвеждат ограничения в използването им.


В сряда министърът на икономиката Бруно льо Мер заяви пред парламента в Париж, че двете страни ще обединят усилия за изработването на план, който ще бъде представен през септември. "Тези дигитални платформи имат продажби за десетки милиони, а фискът във Франция получава едва няколко десетки хиляди евро", заяви министърът.
През септември Еврокомисията се заема с дейността на Airbnb

© Reuters


Платени данъци под 100 000 евро


В началото на август изданието Le Parisien разпространи доклад, според който през миналата година Airbnb е платила само 93 хиляди евро данъци във Франция, макар това да е вторият по размер за фирмата пазар след американския. Това е сума, обикновено плащана от дребен или среден бизнес, и пак е по-добре от малко над 69 000 евро, платени през 2015 г.


- Повече от 400 хиляди обяви за краткосрочно отдаване на помещения или апартаменти във Франция са били публикувани в Airbnb през 2016 г.


- От тях около 60 000 са само за Париж - най-популярният за платформата град в света.


- Близо 10 милиона пътуващи ползват годишно сайта на компанията за Франция.


В това няма нищо незаконно, тъй като - подобно на други американски компании - и тя е регистрирала европейските си операции в Ирландия. Така дейността в ЕС се осчетоводява през ирландското поделение и се плащат 12.5% корпоративен данък, докато нивото му във Франция е 33.3%.


Интерактивна графика с броя нощувки в места за настаняване на туристи в 5 държави от ЕС през последните 5 години:


През юли френските власти затрудниха редовното отдаване от граждани на апартаментите им за гости не от време на време, а като бизнес. Общинският съвет в Париж задължи от 1 декември всеки, който иска да предложи имота си за краткосрочно наемане, предварително да се сдобие със специален регистрационен номер от местната администрация. Така става по-трудно отдаването на апартамент за повече от 120 дни годишно, когато става дума за основно жилище, а данъчните власти би трябвало по-лесно да начисляват събиранията.


Това не е достатъчно за новото френско правителство и според AFP предстои внасянето на официално предложение на Европейската комисия, което да бъде обсъдено от лидерите на 28-те държави в края на годината. Какво точно мисли Берлин по въпроса едва ли ще е ясно, преди да минат федералните избори на 24 септември. Досега водещата идея е била да бъдат принудени дигиталните компании за плащат данъци в страната, където извършват дейност, а не според това къде са регистрирани.


През септември Еврокомисията се заема с дейността на Airbnb

© Reuters


Брюксел е предпазлив


Еврокомисията съобщи в четвъртък, че френско-германското предложение ще бъде обсъдено на заседание в Талин на 16 септември. Брюксел ще даде идеи и как да се подходи към новите ситуации, които създава т.нар. икономика на споделянето, ярък представител на която е Airbnb.


Министър Льо Мер смята, че "трябва да включим на по-висока предавка", защото "твърде много време отнемат и са твърде оплетени" консултациите между еврокомисията и ОИСР по този проблем. От друга страна, говорителката на еврокомисията Ванеса Мок заяви, че спорът къде трябва да плащат данъците си подобни компании е сложен и решението трябва да се приеме със съгласието на всички страни членки, поради което и Брюксел не бива да бърза.


Airbnb обяснява, че във Франция офисът ѝ извършва маркетингови услуги и плаща всички данъци за тази дейност, а уникалният модел на базираната в Сан Франциско компания "подсили френската икономика с 6.5 млрд. евро само през миналата година, помага на обикновените хора и общностите и плаща местните такси и данъци".


Компанията настоява също, че не изнася големи средства от пазарите, на които работи, плаща всички задължения според местата на дейност и не взима дългосрочни бизнес решения на базата на това какви са данъците.


В Барселона все по-често има протести и плакати срещу наплива от туристи.

© Reuters

В Барселона все по-често има протести и плакати срещу наплива от туристи.


Враждебност в Испания


Враждебното настроение срещу платформи като Airbnb расте и в Испания. В Барселона споделянето на жилища доведе до поредния прилив на туристи и проблеми за хотелите. В Майорка и Сан Себастиан за 17 август са планирани протестни шествия заради ефекта върху туристическия бизнес и изкривяването на имотния пазар. В Палма де Майорка например цените на наемите са се повишили с 40% за последните 5 години, сочат данни на платформата за имоти Mitula.


В Ибиса, където от 2012 г. има рядко прилагани ограничения спрямо наемодателите, от четвъртък властите поставиха лимит на броя легла за туристи по жилища. Тук също е забранено рекламирането в Airbnb или Homeaway без предварителна регистрация в общината. Глобата за нарушение достига 40 000 евро и се създава специален сайт за докладване на съмнителна дейност.


До 10 пъти по-тежко е наказанието за сайт, допуснал публикуване на адрес, без потребителят да е въвел валиден номер на лиценз за услугата. На острова има най-голяма концентрация на потребители на Airbnb - на всеки 30 местни жители се пада по 1 апартамент, отдаван под наем, сочат данни на компанията за анализи Airdna. От Airbnb казват, че новите правила са сложни и объркващи и не правят разлика между семейства, които споделят жилищата си по време на отпуска, и професионални оператори, използващи имоти за бизнес.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 518 Неутрално
 2. 2 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 498 Любопитно

  Хм... Защо не се изкара една статистика за нощувките в хотели и прочие "официални" места за настаняване преди и след като Airbnb започва да оперира на определена територия? От там ще си проличи, какъв е ефекта от платформата и дали всъщност не се дължи на натиск от страна на туроператори и хотелиери.

  Но като цяло от статията контекстуално става ясно, че местните власти и правителства нямат толкова проблем с това, че Airbnb не плаща данъци, а по-скоро с това, че собствениците на имоти не си плащат данъците. Всички нови регулации са насочени към наемодателя, а не към наемателя.

 3. 3 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Да вземат да проверят и общите условия на сайта! Не може някакъв си сайт, регистриран на незнайно място да ти иска паролата за фейсбука или копие на личната карта!

 4. 4 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Не се наядоха тези бюрократи.

 5. 5 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 324 Неутрално

  А Тотал къде си плаща данъка? Във Франция, или в държавите, от които изпомпва петрола?

  Аман от простотии и социализъм!

 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Хотелиерите квичат. В големите туристически центрове има такива дупки "хотели", че произволно избран апартамент е за предпочитане.

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Ха-ха,
  Това е бъдещето.
  Да ходят да гонят милионите индивидуални собственици, да им търсят данъците.
  Никоя държава няма ресурс за това.
  Колкото спряха торентите.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 8. 8 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Единственото, което не харесвам в Airbnb е, че при резервацията плащаш 100% от цената на престоя. Когато това е дълго преди периода реално платформата оперира с грамадни суми събрани от клиенти, но още неплатени на наемодателите, които си ги получават едва след престоя на клиента.
  Иначе веднъж ако си бил някъде гост и вече имаш контакт с домакина вече никакъв посредник не ти е необходим за да отидеш отново или препоръчаш на приятели. Airbnb е заобиколен и всички са доволни.

  Умен и красив жълтопаветник.
 9. 9 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Значи самата статия предложила и решение на проблема с данъците - или лиценз, или овишение на общинските данъци за тези коит о отдаватимотите си под наем . За тези които са го превърнали в хотелски бизнес и отдават не само лично жилище - просто да си плащат корпоративен данък. Колкото до корпоративния данък на самите посредници като Аирбнб просто да си го плащат в странта където е извършена трансакцията. Има си законодателство за това и просто да се спазва. Другот е ала-бала.

 10. 10 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#7] от "г-н Саранди Говедаров":

  Няма никакъв проблем за това. Няма нужда да хващат вси1ки. Като изпищят 2-3 публично като им одерат кожата и вси1ки ше влязат в линия. А на запад торентите са почти приключени като проблем. Нетфликс завладява всичко.

 11. 11 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Евросоциализмът явно пак без пари останал, гледа да изсмуче нещо отвъд океанско, както винаги.

  Winora forever
 12. 12 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 464 Весело

  Тъжно, но колкото по на Изток от Щатите - толкоз повече социалистическа тиня, за да се стигне до Великия СеСеСеРе.
  След него е линията на смяна не на датата, а на епохата, след нея е... Япония :)

  Stef
 13. 13 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 434 Неутрално
 14. 14 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Изчистиха цялата едра олигархична корупция, та минават на демонополизирания бизнес на дребното хотелиерство. Едно истинско БРАВО! на ЕК.

  п.с. Да не се чудят само после що пак така станА, като пазят интересите на разни едри хотелиери и централни старчета.

 15. 15 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Много добра новина. Въпросните посочени градове страдат страшно много от наличието на жилища именно поради фактът, че се наемат доста такива и то по нелегален начин. Airbnb пък от тяхна страна е окей, понеже плащат малко данък за улугата. Питайте един испанец от Барселона какво е положението и много добре ще ви обясни що за чудовище са тези платаформа.

 16. 16 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 476 Любопитно

  "Airbnb и Homeaway имат проблеми и в Испания, където популярни курорти и градове въвеждат ограничения в използването им."

  Дневник,
  когато представяте новини проверявате ли за коректност на информацията?

  Бихте ли посочили какви ограничения за използването на въпросните платформи са въведени в Испания?
  Моля да ги посочите КОНКРЕТНО, какво е ограничението.

  Живея в Испания и не съм запознат с никакви ограничения, последно се разглежда закон, който да задължи подбни сайтове да предоставят на испанските власти данни на собствениците на имоти предлагани през платформите. Това обаче не е ограничение, а е задължение с оглед събиране на дължимите данъци, което си е съвсем в реда на нещзта.

  Модератора е неадекватен!
 17. 17 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 476 Любопитно

  До коментар [#6] от "EU defender":

  Колко да квичат хотелите като в Испания, увеличават броя нощувки, като лятото не можеш да си намериш легло, всичко е резервирано, а слабия сезон зимата имат над 50% заетост, което поставя Испания на 3 то място в Европа след Малта и Исландия.

  Модератора е неадекватен!
 18. 18 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 498 Любопитно

  До коментар [#15] от "choKo":

  Много добра новина. Въпросните посочени градове страдат страшно много от наличието на жилища именно поради фактът, че се наемат доста такива и то по нелегален начин. Airbnb пък от тяхна страна е окей, понеже плащат малко данък за улугата. Питайте един испанец от Барселона какво е положението и много добре ще ви обясни що за чудовище са тези платаформа.
  —цитат от коментар 15 на choKo


  Ще се радвам да ми кажеш какво значи "нелегално наемане на имот". Всеки може да управлява собствеността си като я отдава под наем и никой не може да го ограничи. Това, че наемодателя не си плаща данъците, вече е друг проблем и няма отношение към самото отдаване под наем или към наемателя - туриста. Това, че се използва в разликата в понятията между "отдаване под наем" и "настаняване" е вече друг проблем и съвсем не е незаконно.

  Мисля, че ефектът, който моделът на "споделяне" има върху цялостния пазар на недвижими имоти също няма общо със съотношението легално - нелегално. Да се влияе на пазарни явления с налагане на непазарни условия и регулация не е правилно и почти винаги има кофти последици.

 19. 19 Профил на vovov
  vovov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  всъщност проблемите им не са само в ЕС, имат такива и в САЩ, и Канада

 20. 20 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#18] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  В Испания исторически има "тежест" по отношение на недвижимите имоти и наемите.
  Нещата започват още по-времето на Франко и преминават през поне "два маха на махалото".
  От едната крайност, при която наемодателят е имал едва ли не феодални права, се отива към другата крайност, при която наемателят даже прехвърля наемните отношения на наследниците си (собственикът на практика е безправен по отношение на собствеността си).
  С оглед на тези две крайности през 80 те се прави ново законодателство, което има за цел да балансира нещата. Има действащ закон за наемите, който е доста подробен и има испански специфики, които в други държави отсъстват.
  С оглед на контекста, законът в Испания дели наемите на дългосрочни и на краткосрочни, като граничниата стойност е 11 месечен наем.
  Всеки договор за наем по кратък от 11 месеца се води краткосрочен наем.
  Съответно в повечето автономни райони на Испания има законови изисквания за това на какви условия следва да отговаря подобен имот.
  Може да става дума от обикновена регистрация в регистър (най-често) до необходимост от получаване на разрешително от административна служба.

  Всеки имот, който се отдава краткосрочно без да е спазен посоченият/ните закон/и се отдава незаконно!

  Отделно, ако не греша във всяка нормална държава има нещо наречено предназначение на имота/сградата.
  Ако една сграда е за жилищни нужди/предназначение, в зависимост от регулациите би могло да бъде напълно незаконно да отдавате в нея апартаменти за краткосрочен наем.

  Модератора е неадекватен!
 21. 21 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 498 Любопитно

  До коментар [#20] от "ivan_":

  Благодаря за изчерпателния отговор. Откриват се интересни особености.

  Но в крайна сметка тези неща не са проблем на Airbnb.

 22. 22 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Тези са с промити от социализъм мозъци.

 23. 23 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#21] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  Да, въпросните платформи се действат съвсем законно и като отбелязах поне на мен не ми е известно някой да ги ограничава по какъвто и да е начин.
  Единствено им поставят някой задължения с оглед на сигурност и данъци, което си е съвсем нормално.

  Смятам, че Дневник малко наизуст пишат за ограничения за използването им.

  Модератора е неадекватен!
 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2602 Весело

  До коментар [#18] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  "Всеки може да управлява собствеността си като я отдава под наем и никой не може да го ограничи. "


  Аха, и си отдава имота за космодрум или за депо за преработка на отпадъци!?
  От де Ви намират такива профани!? Да не сте от "Факултето" на Овча купел? Имотът се използва за това, което пише в Договора (нотариален акт, платени местни и общински данъци). Ако пише "къща за семейно ползване", значи не е хотел и нЕма туристи. Ако пише "земеделска земя", значи няма инфраструктура (градски тарнспорт или канализация, например). Общината не е проектирала инфраструктура за туристи във и около въпросния имот. А хитрецът като тури нелегално туристи, затлъчва "общинския живот" на съседите си. Абсолютна цигания! Задръствания на пътища, канализация, децибели и др. талибани.

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Така или иначе опира до пари за фиска, все едно дали от сайта и/или от отдаващите легла.
  И е разбираемо желанието на всеки човек да заобиколи фиска, но все пак нека не забравяме, че от този фиск се генерират средствата, които правят живота на хората в туристическите места по-добър и пребиваването на туристите по-приятно.
  Така че якобинските настроение не дават винаги добри крайни резултати - децата на революцията са сред първите жертви:).
  А как ще се реши въпроса в отделните места си е въпрос на отделни решения, по кото успеят да постигнат консенсус.

 26. 26 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#24] от "wanderer":

  Благодаря за оценката. Всъщност тя говори най-много за този който я дава. А всъщност статията чете ли я? А също така може би трябва преди да се намесиш в дискусията, е хубаво да прочетеш и как се е развила. Нека ти помогна:

  Коментар [#20] от "ivan_":
  Коментар [#21] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  Или чукча писател, а не читател.

  И какви космодруми и земеделски земи ти се привидяха - очевидно се коментира отдаването под наем на жилищни имоти, за жилищни цели. Как точно се отличава, че жилищната цел е с туристическа насоченост, не ми става ясно от коментара ти. Единствено ясно е, че имаш проблем с нервите и твърде много свободно време. Също така, как отдаването под наем на имот, противно с определеното му предназначение, е проблем на Airbnb?

  В статията са посочени места, които са си туристически дестинации. Или може би в Париж и Барселона няма туристическа инфраструктура?

  Май профанът друг излезе, а?

 27. 27 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#8] от "WALL-E":

  Ами те за това ги гонят. Разправят тук някои, да гонели собствениците. Да де, ама като плащаш на платформата а ТЯ на собствениците някак става едно преотдаване под наем и...
  Ето booking.com не ги гонят, но те тотално изоставиха практиката да се плаща на тях. Резервираш си, всичко, но си плащаш на собственика и той си им плаща на тях комисионната.

 28. 28 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#15] от "choKo":

  Ха, чудовище били. Че да не ги карам аз испанците от Барселона да си дават жилищата през AirBNB? Ама кога ядат кифтетата не риват. Като кешира евросите си трае а после .. AirBNB било чудовище, туристите били гадни и да си били стояли в къщи.

 29. 29 Профил на Н. Колев
  Н. Колев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Споделената икономика" изисква коренна промяна в данъчните системи, която за момента е немислима в главите на бюрократите. Шофьорите на Убер и наемодателите в AirBnB няма как да бъдат обхванати с преки данъци, а дори "отворените" държави като Естония не се осмеляват да преминат към преобладаващо косвени такива (свързани с потреблението). Всеки може да се изтарикати да скрие доход, но рано или късно ще го похарчи за нещо и там възможностите за шикалкавене са по-малко.

 30. 30 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#29] от "Н. Колев":

  Не мисля че си прав. Тук има много голямо значение как е организирана тази "споделена" икономика. Ето долу писах, за booking и как никой не ги закача.
  Ако ти наистина си само един посредник, един сайт за обяви така да се каже, една агенция, то няма проблем. Ако обаче клиента плаща на теб, а ти - на доставчика, тогава ела пиле шарено, не става така. Особено пък Uber си е направо криминална схема, защото тези хора извършват трудова дейност за тях, срещу заплащане

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Н. Колев
  Н. Колев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#30] от "uq":

  О, със забележката за Uber съм напълно съгласен, там проблемът не е само при доходите и трудовите отношение/плащания, а и с лицензирането на шофьорите (които не били шофьори, ами си джиткали из града с компания в колата :-) ).
  Самите фирми посредници са ясни - те СА фирми и имат много конкретни задължения към "традиционната" икономика и данъчна система. На мен мисълта ми е за "споделящите" - собственици на имоти в AirBnB в конкретния случай, но и фрийланс плочкаджии и прочее, които генерират сериозни приходи (някои от позицията на безработни), напълно избягвайки плащането на данъци върху тях. А нали в солидарната осигурителна система идеята беше всеки да участва с част от дохода си...
  И тези неща не са непременно лоши, просто данъчната система не е пригодена да ги обхване ефективно.

 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  Платформата е ок, но собствениците започват да я отбягват при постоянни посетители...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#28] от "uq":

  В Испания правят опити да изкарат на светло собствениците на подобни имоти.
  Има доста сериозни, обосновани съмнения, че над 75% от отдаваните по този начин имоти са собственост на едва няколко (под 10) ЮРИДИЧЕСКИ лица, които генерират огромни приходи без да плащат данъци и т.н.

  Модератора е неадекватен!
 36. 36 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#34] от "Avalanche":

  Испания има доста сериозна икономика, особено ако вземем в предвид много по-късния старт на икономическото и развитие.

  Модератора е неадекватен!
 37. 37 Профил на jgn33471284
  jgn33471284
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#16] от "ivan_":

  отвори кой да е профил на Ада Колау, кметицата на Барселона, във фейсбук примерно, и виж обявените мерки срещу АирБнб, вече приети или планирани.

 38. 38 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#37] от "jgn33471284":

  Явно сте го направили, и може ли да споделите какви са мерките приетите, моля?

  Модератора е неадекватен!
 39. 39 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  При 33,3% корпоративен данък, Франция какво иска!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?
  Всеки, който реши при такива данъци да работи легално, е обречен на фалит!

 40. 40 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 594 Неутрално

  А така ЕС, бийте капитализма! Венсеремос!

 41. 41 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  Хотелиерите квичат. В големите туристически центрове има такива дупки "хотели", че произволно избран апартамент е за предпочитане.
  —цитат от коментар 6 на EU defender


  Специално в Париж има такива хотели - кенефи за цени над €250/ вечер че не е за вярване.
  За мене АирБ§Б и VBRO са чудесни опции. Поне от 15 години ги използвам. Можеш да видиш снимки на къщата и апартамента, можеш да прочетеш отзиви. Нормално за добре обзаведен, модерен апартамент с две спални в Лондон плащаш колкото за стая в хотел 2 звезди. Освен това когато си на ваканция да имаш на разположение цял апартамент с хол, кухня .. е много удобно. Аз лично не обичам да се храня на ресторант повече от два пъти последователно. В частен апартамент може да си сготвиш нещо, да си починеш и да гледаш телевизия със семейството си, можеш да оставиш децата и да излезнеш сам. В хотелска стая това е неудобно.
  А целия този шум около тези комании е ясен - Европа не може да прости на никой който не им снася поне 33% данъци. Споделената икономика е продукт на Интернета и е най-ефективният начин да използваме ресурсите си. не само е ефективно но и полезно и приятно. Социализъма се гнуси от такива неща. Сега в Париж трябва да подаваш документи, да попълваш молби, да плащаш лицензи, данъци, таксови марки, да те проверяват инспектори, лелки да не ти разрешават да правиш неща ... всичко както си беше в Соца.

  California Über Alles
 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  До коментар [#26] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  "очевидно се коментира отдаването под наем на жилищни имоти, за жилищни цели."

  Очевидно не става дума за "отдаване по наем", защото няма Договор за наем, регистриран в общината, нито допълнителни плащания съгласно договора за съсобственост (ако има такъв). Няма застраховки (осигуровки) на туристите (на наемателите), няма регистрация в полицията (с цел ограничаване на движението на престъпни елементи).
  Целият риск (от престъпление, пожар, наводнение, свлачище, срутване в резултат на приемането на неизвестни елементи в жилищния имот) остава за сметка на съседите и/или общината. Абсолютна циганизация!
  И репликата ми беше до манталитета, циганския манталитет, че всеки може да прави каквото си иска с имота си, било къща, апартатемент, земя, автомобил или аудио уредба. Явно не сте виждали как пожарна кола изважда от третия етаж (в жк Дружба) умрял кон по времето на соц-интеграцията на "римляните". Да бяхте си спомнели блока в Ямбол, собственост на "интегрирани елементи" - крайна форма на слободията, при която съседите твърдо са отказали да носят риска и са изоставели имотите си със чувствителна загуба.

 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2602 Весело

  До коментар [#41] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  "В хотелска стая това е неудобно. "

  То в хотелите има и апартаменти, а някои апартаменти заемат цял етаж от хотела. Има денонощна охрана, инспектирани противопожарни съоръжения - абсолютна сигурност за децата. Ама не - искаме да се шматкаме, ама риска (цената) друг да я поема.

 44. 44 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ами щом не знаят къде се прави бизнес ще ги затворят! У нас цяла и единствена рафинерия от години данъци не плаща, но е ухажвана от Бай Хой, едно дебело синче-свинче оперира с милиарди, а никой не го пита от къде са му парите и всичко е ОК! Елате бе хора тук да си правите бизнеса!

 45. 45 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "
  Враждебното настроение срещу платформи като Airbnb расте и в Испания. В Барселона споделянето на жилища доведе до поредния прилив на туристи и проблеми за хотелите. "

  Представяте ли си какви проблеми имат горките - ПРИЛИВ НА БИЗНЕС.... А те не го желаели,...

  Абе комунизма напъсна Източна и завладя Западна Европа..

 46. 46 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Усетиха се. Airbnb съсипва хотелския бизнес, uber съсипва таксиджийския бизнес, евтиняшките авиокомпании съсипват свестните авиокомпании и превръщат летищата в автогари от соца. FSF съсипа софтуерния бизнес и превърна Майкрософт и Гугъл в монополисти! Добре дошли в глобалната чалга!

  Мърфи е оптимист!
 47. 47 Профил на Райчо
  Райчо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Враждебното настроение срещу платформи като Airbnb расте и в Испания. В Барселона споделянето на жилища доведе до поредния прилив на туристи и проблеми за хотелите. "Представяте ли си какви проблеми имат горките - ПРИЛИВ НА БИЗНЕС.... А те не го желаели,...Абе комунизма напъсна Източна и завладя Западна Европа..
  —цитат от коментар 45 на ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!


  Баща ми преди години се бъзикаше, че не било Еропейски Съюз ами Европейски Съединени Социалистически Републики ...

 48. 48 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#18] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  До коментар [#15] от "choKo":
  —цитат от коментар 18 на ХЪ ХЪ ХЪ


  ''Ще се радвам да ми кажеш какво значи "нелегално наемане на имот";;

  веднага ти казвам - наемам апартамент с 4 спални като казвам че аз и семейството ми ще живеем там и почвам да го пускам в еър бнб стая по стая като аз си живея в друг апартамент

 49. 49 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#23] от "ivan_":

  ''не ми е известно някой да ги ограничава по какъвто и да е начин.''

  започват - в Амстердам вече можеш да отдаваш само до 60 нощувки на година

 50. 50 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#28] от "uq":

  ''Че да не ги карам аз испанците от Барселона''

  еми не, обикновено стаи в Барселона специално се дават най- вече от чужденци наели цели апартаменти и правещи реално бизнес от това --> плащат примерно 1200 евро наем на месец, а стая по стая му взимат 4К за месец ;)

 51. 51 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Испания не искала турсити.Какъв смях ми то ако не са туристите ще фалира ци.анската ви държава бе вие и без това и пейка не можете да сглобите кво друго освен туризъма ви остава!
  —цитат от коментар 34 на Avalanche


  льольо, вземи се разходи до Испания да видиш кво е бяла държава, не пиши глупости цоцайки пърцуца в Симитли....и туризмът им е 11% от GDP

 52. 52 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Усетиха се. Airbnb съсипва хотелския бизнес, uber съсипва таксиджийския бизнес, евтиняшките авиокомпании съсипват свестните авиокомпании и превръщат летищата в автогари от соца. FSF съсипа софтуерния бизнес и превърна Майкрософт и Гугъл в монополисти! Добре дошли в глобалната чалга!
  —цитат от коментар 46 на султана глаушева  До коментар [#46] от "султана глаушева":

  Шегуваш се, нали? Няма начин да си сериозна. Не е възможно човек да е чак толкова прост.

 53. 53 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2082 Весело

  Чиновнически забрани, преследване и дране на частната собственост, която както знаем от Маркс "ежедневно, ежечасно ражда дребнобуржоазна стихия". Т.нар. европейски ценности в пълния си блясък.

 54. 54 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  До коментар [#41] от "Pontif New Dnevnik SUCK":"В хотелска стая това е неудобно. "То в хотелите има и апартаменти, а някои апартаменти заемат цял етаж от хотела. Има денонощна охрана, инспектирани противопожарни съоръжения - абсолютна сигурност за децата. Ама не - искаме да се шматкаме, ама риска (цената) друг да я поема.
  —цитат от коментар 43 на wanderer


  Другарю старшина, не ми намеквайте за апартаментите в хотелите. В Париж те струват над €1000/вечер. Сигурен съм че вие не можете да си ги позволите. Аз съм ВП на компания и взимам малко на $200К и пак не бих платил такава цена. Когато пътувам по бизнес, не винаги но достатъчно често използвам по-скъпи хотели. Когато обаче пътувам на ваканция, нека аз имам правото да си избирам къде и как да нощувам, а? Пак ти обяснявам за цената на стая в хотел 2 звезди (което е скапан хотел) можеш да наемеш хубав чист обзаведен апартамент в Лондон. Две спални с две бани. Напълно обзаведена кухня даже има продукти, сол, захар, олио и др. Имаш пералня където да се изпереш. Можеш да си ядеш когато си поискаш и каквото си поискаш без да чакаш келнер да те обслужва.
  За мене най-важното е че можеш да бъдеш в жилищен квартал а не в центъра пълен с туристи където са хотелите. Ако разбираш нещо от туризъм ще знаеш че най-хубавите кръчми и места за ядене и купони са локални квартални ресторантчета и пъбове където ходят местните хора. Обикновено на такова място сядам и казвам - яде ми се риба или телешко, предложете ми това което на вас най-много ви харесва. До сега не съм останал недоволен. Винаги има с кой да се заговориш, винаги местни хора. Еле пък ако им кажеш - що не ми покажете къде е любимата ви кръчма, аз черпя. За цената на една вечеря в "скъп" ресторант в центъра на града можеш да се напикаеш от бира в някой квартален пъб и се хилиш с някоя местна компания цяла вечер.
  Всеки си има предпочитания. Аз пътувам често по бизнес и нито се впечатлявам от скъпи хотели нито са ми приятни.
  Аз ползвам VBRO и там се плаща директно на собственика. Не знам как те си взимат % после. Винаги разглеждам снимки на къщата и на квартала, винаги чета мненията на хора които са били там. И винаги се обаждам на собственика и му обяснявам какво искам и защо. Случвало ми се е самият собственик да ми каже - подовете ми са дървени и много скърцат, съседите като ходят ще ги чуваш цяла нощ. Собственика няма полза да те излъже и "примами" защото после ще му напишеш лоша оценка на уеб сайта и ще му падне рейтинга.
  А тая глупост дето си я написал за застраховки и изгорели коне в Младост ... само милиционер може да го напише това! Всички такива сайтове за споделена икономика имат секция мнения както за собствениците така и за туристите. Ако направиш някоя тъпотия ще те баннат и повече никога няма да можеш да ползваш услугите им. Тези сайтове си разменят информация за клиентите. Така че Български шмекерувания с лъжи на дребно не вървят. Компаниите от този тип имат стотици милиони транзакции на година, за колко си чул да е станало нещо лошо? единици! Имаш по-голям шанс да прекараш лошо в хотел в който работят хора на минимална заплата отколкото в къщата на някой който гледа да си подържа имота.
  Но както съм казвал и преди - веднъж като те закърмят със Соц няма оправяне! Винаги ще ти липсват тлъстите лелки по канцелариите които работят само от 9 до 12 с две технологични почивки и всеки втори Четвъртък от 2 до 3:30. Трябва да им носиш не по-малко от 7 документа заверени в три министерства и винаги има нещо не както те са ти кзали. Затова ще ти крещят - Абе не се научихте, бе! Колко пъти ше ви обяснявам, бе! Я излезте и чакайте навън!.. Така се прави икономика и така се става най-бедната държава в Европа. Заеби ги Американците дето по Интернета с две щраквания всичко се оправя. Като се запали блока в Младост и трябва да се изнася умрял Кон от 7 етаж, къде ги тогава Американците, а?

  California Über Alles
 55. 55 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#41] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Добра и полезна гледна точка.
  Само има и друга и тя няма нищо общо с данъците.
  "Европейският Чичо Сам" ще си получи неговото по един или друг начин, не е това (или не е само това) проблема.
  Даваш пример със себе си, който е да кажем златната среда на "примерен" турист.
  Туристите не са само подобни на теб, има и туристи купонджии, които вземайки апартамент в жилищна сграда за една седмица да кажем , че предизвикват известни смущения за останалите постоянно живеещи там.
  Отделно не е особено приятно съседният апартамент да е със сменящи се на 10 дни обитаващи!
  Дори и това е малък проблем, основният проблем за посочените дестинации е, че тези сгради са построени за жилищни нужди в смисъл постоянно обитаване.
  Съответно около тях има инфраструктура за подобно предназначение, например, детски градини и училища.
  Когато един апартамент се отдава под наем за жилищни нужди в него живеят жора ползващи тази инфраструктура. В един момент този апартамент се ползава за туристическо настаняване. Това е друго предназначение, с други нужди и друга инфраструктура.
  Когато говорим за популярни дестинации, проблема се оформя от обстоятелството, че за жилищни нужди не остават апартаменти, буквално няма апартаменти под наем за дългосрочно (не туристическо живеене).
  Само, че в този град дори и за обслужването на туристите трябват ПОСТОЯННО живеещи хора, а за тях вече няма място. Това е проблема!

  Ако използвам твоя пример, за да си сготвиш в наетия апартамент ти трябват продукти , които да си закупиш, а персонала в магазина от който ги купуваш трябва да пътува до работа от съседния по-малък и по-забит град. Отделно нали се сещаш, че в този по-малък град няма бройката училища и детски градини...

  Модератора е неадекватен!
 56. 56 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#49] от "carmello":

  Доколко познавам географията, Амстердам не е град намиращ се в Испания!

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK