Църквата лицензира туроператор за поклоннически пътувания

Едно от последните организирани от центъра мероприятия беше поклонническият път "Рилски чудотворец" по маршрута София – Черни връх – с. Ярлово – с. Белчин – Рилските езера – Рилски манастир в началото на август.

© Анелия Николова

Едно от последните организирани от центъра мероприятия беше поклонническият път "Рилски чудотворец" по маршрута София – Черни връх – с. Ярлово – с. Белчин – Рилските езера – Рилски манастир в началото на август.Посещение на сръбския манастир "Манасия", в който в началото на 15 в. е работил българският книжовник Константин Костенечки, и на Кавала - градът, в който св. апостол Павел за пръв път стъпва на европейска земя, са част от програмата за септември на заработилия наскоро поклонническо-просветен център "Св. Йоан Рилски".


Звеното е създадено към Софийската митрополия с благословията на патриарх Неофит, а целта е да просвещават енориашите чрез поклоннически пътувания.


Отговорник е отец Стилиян Табаков, предстоятел на столичния храм Св. Андрей Първозвани и участник в изготвянето на концепция за развитие на културния и поклонническия туризъм в страната под егидата на Министерството на туризма. Той и екскурзоводи - богослови водят хората из България и съседните страни по интересни исторически маршрути.
Центърът вече има лиценз за туроператор и турагент, а в плановете му освен поклонническите пътувания за българи е и да популяризира българските светини, паметници на културата и изкуството сред чуждестранните посетители. Инициаторите планират да организират зелени училища и детски лагери и да обучават екскурзоводи, които водят туристи в българските църкви и манастири.


Под управлението на Българската православна църква се намират 122 манастира, обитавани от 250 монаси и монахини, се вижда от сайта на центъра. Най-популярните маршрути за поклоннически пътувания в страната са Рилският, Бачковският и Троянският манастир.


Вече функционира сайтът poklonnik.bg, който предстои да развие версии и на английски и руски език.


О центъра изтъкват като плюс на този тип пътувания възможността "да се насладим от срещата със светостта и братското общение по време на път". Организаторите подчертават, че кратките двудневни и тридневни пътувания, организирани през почивните дни, са много подходящи "не само за утвърдени във вярата, а и за хора, които се колебаят и търсят своя път, защото именно такова едно събитие, в общение с вярващи, водени от свещеник и водач-богослов би могло да ги подтикне към развитие на собствения им духовен живот".


Цените са съпоставими на подобни по продължителност и включени услуги пакети, предлагани от светски туроператори, се вижда от сайта на центъра.


Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4335 Любопитно

  Това за вампирите, за ВангЯ и за кокалите на Йоан Кръстител,
  то към същото звено ли ще бъде ?

 2. 2 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Честито! Църквата вече лицензира сектантски "духовни пътешествия". Вече и за деца.

 3. 3 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 233 Весело

  Рекламата платена ли е или...?

 4. 4 Профил на add25530092
  add25530092
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Завчера по БНТ имаше репортаж за това, че в столичен храм, с парите на вярващите, си направили вместо кухня за бедни - луксозна кръчма.

 5. 5 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 289 Весело

  Ъ-ъ... такова... "Дневник", как трябва да се разбира следното: "...в който в началото на 15 м. е работил българският книжовник Константин Костенечки..." На 15 метра ли е работил, на петнадесетата минута ли, що ли?
  Да вземете да си четете текстовете и да ги коригирате, а? Без да се засягате, сред най-грамотните сайтове сте. Останете си такива.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  Видели са от Сърбия и Русия...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Слава Богу - вече има кой организирано да се грижи за поклонническите пътувания.

  Ще подмина с безразличие подигравателните коментари на другарите, защото те не знаят за какво иде реч. Само мога да им кажа - другарки и другари, никога не е късно да се - ако не одухотворите, то поне - образовате, та да не звучите нелепо.

  Аз участвах в първото организирано от поклонническия център пътуване и съм изключително доволна. По време на поклонническото пътуване имаше лектор - доцент от СУ, от Богословския факултет, от когото чух и научих толкова ценни неща, че съм му безкрайно благодарна за положения труд и усилия.

  Поклонничеството има своя дълбок духовен и житейски смисъл - дълбини, недостожими за днешния елементарен, повърностен и консуматорски настроен човек, пък бил той и много начетен.

  А пък и в крайна сметка - никой не ви дърпа да ходите на такива пътувания, в които малко или много - ще научите нещо за историята на Православието, на Христовата Църква, нещо за живота и премеждията на просиялите със своята святост Христови мъченици - подвизи, немислими и недостижими за днешния малодушен и безверен, разтлял се от битов комфорт човечец.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 8. 8 Профил на harbinger
  harbinger
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#7] от "Другарката Михайловна":

  Посещение до централата на Blizzard ми се струва далеч по-смислено пътуване. Там поне не крият, че всичко е за пари и забавления!

 9. 9 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#8] от "harbinger":

  Не зная какво е това място, дето споменавате, но ако много ви интересува - някой спира ли ви, пречи ли ви да го посетите?

  Нали знаете, че не е задължително вашите предположения - кое, как и за какво е организирано - да отговарят на истината. Вярвайте си и си предполагайте каквото си искате...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 10. 10 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Отдавна беше време. Много свещенници правеха поклоннически пътувания на границата със закона. Сега вече всичко ще си е на мястото. Ескурзоводите на обикновените туристически фирми по манастирите, колкото и да са запознати с иконографията нямат богословска интерпретация и затова говорят невероятни глупости с менторски тон. Сега ще се акцентира върху същността на иконографските образи а не само върху художествените.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 11. 11 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Михайловна, поздравления!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 12. 12 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#4] от "add25530092":
  Та бар ще направят църквата що да хранят бездомници като нямат пари!! Наща църва е на 90на сто побтатимена на Руското КГБ КТБ !! То взима, не дава! Виждали ли сте руският патриарх каква лодка за 30 милиона долара е купил и какви луксозни мерцедеси и ултра скъпи позлатени часовници има Дрогарят от руската мафия,пардон църква

  Долу рушистите и фашистите
 13. 13 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 515 Неутрално
 14. 14 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Добра идея е църквата да има идея кои пътувания са наистина поклоннически и кои - исторически, за забавление или просто за забележителности. Така може и хората да се съберат по по-тесни интересни на едно пътуване.

  До коментар [#4] от "add25530092":
  Вие какво искате да покажат по телевизията? Катастрофи, убийства, изнасилвания и драми. Може и да са направили кръчма, може и да не са. Но ако някой направи с дарения кухня за бедни, това НЯМА да го видите по телевизията.

 15. 15 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Слава Богу - вече има кой организирано да се грижи за поклонническите пътувания.
  —цитат от коментар 7 на Другарката Михайловна


  И досега имаше - агенция "Искони", които вече много години организират изключително интересни маршрути до малко познати места из Балканите.

  Водачът им, Жоро Тодоров /ако не бъркам/, е изключително начетен теологически и макар и да няма "официална" благословия от Синода, трябва да бъде похвален за всичко, което е направил досега.

 16. 16 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#4] от "add25530092":

  Що лъжеш, бе друже?! Как можеш да паднеш толкова ниско и да не те е срам?! Истината е друга - храмът е дал земята на фирма, която е направила ресторант. С "парите на вярващите". Грях правиш и проклятие си навличаш.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 17. 17 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#15] от "forza":

  Георги Тодоров има благословия, но умишлено не иска да е към Митрополията.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 18. 18 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Какво да ги правиш - верващи. Но, щом си плащат от джоба-може, разрешавам.

 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7466 Неутрално

  Няма лошо някой да води поклонници по манастирите и църквите ни.

 20. 20 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Другарката Руби ще е от първите записали се

 21. 21 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 689 Любопитно

  В общи линии нещата не са се променили като цяло много. За една малка част от човечеството еволюцията работи, а за друга тя е спряла до поклонничеството. Тук дори една е толкова благодарна за това, че е част от стадото от закърнели мозъци, че чак да се разплаче човек от умиление, колко е щастлива. На тези хора всичко им е ясно, та чак им завиждам.
  "Прост, та му лесно".

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 22. 22 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 306 Неутрално

  С тези туристически маршрути не разбрах на кого се кланят?!?

  mihala
 23. 23 Профил на zakkwild
  zakkwild
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Считам подобен подход за погрешен и вреден. Да се лицензират като туроператори религиозни организации е много лоша идея,каквито и цели да афишира това звено.Туризмът е бизнес.Религията няма място, още повече с бизнес лицензи там и държавата не трябва да го поощрява по никакъв начин..Категорично.Като начало само - нали се сещате, че искания за лицензи ще завалят и от други религиозни центрове на други религии. А какво ще се върши от тези вече лицензирани структури зад завесата на лиценза - някой знае ли?Абсолютно погрешна стъпка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK