Алба Юлия - изгряващата звезда на румънския туризъм

Цитаделата Алба Каролина.

© Карина Тонева

Цитаделата Алба Каролина.Градчето Алба Юлия не е от местата, които ще откриете в популярните туристически наръчници. Всъщност, дори и вече да сте ходили в Румъния, най-вероятно изобщо не сте чували за него. Това обаче няма да продължава дълго, тъй като Алба Юлия е изгряващата звезда на туризма в Румъния.


Историческата му значимост, културното му наследство и отпускащата му атмосфера го правят отличен избор за онези, които искат да избягат от препълнените с туристи курорти. Едва ли самата аз щях да го посетя, ако обучението ми като журналист по туризма към международната организация FIJET не ме бе отвело в Трансилвания, където имах възможността да се запозная с богатствата на градчето.


Алба Юлия е областният център на региона Алба в Трансилвания и е разположен на около 90 км от Сибиу, Европейската столица на културата за 2007г. В пейзажа преобладават хълмовете, а климатът не е много по-различен от този на Букурещ. Градът е лесно достъпен, тъй като е разположен на централна шосейна мрежа, а най-близките летища са в Сибиу и Клуж - Напока.
Наближавайки центъра на града, пред посетителите се разкрива невероятна гледка към цитаделата Алба Каролина, духовната столица на Трансилвания, построена през първата половина на XVIII век . Със своите шест порти, Цитаделата привлича туристи от всички краища на света, любопитни да разкрият нейните съкровища – музеи, катедрали, антични библиотеки. За изненада на посетителите в сърцето на цитаделата е разположен и Университет "1 Декември 1918". Едва ли има по-подходящо място за научна дейност от изпълнената с история атмосфера на Алба Каролина.


Залата на Обединението

© Карина Тонева

Залата на Обединението


Всяка година на първи декември огромен брой румънци се стичат в Алба Юлия, където честват деня на Обединението. На 01.12.1918г. в града е подписано обединението на Трансилвания с останалите две области на Румъния – Влахия и Молдавия. В Залата на Обединението, може би най-важният музей на територията на Цитаделата, можете да се потопите в спомена от този велик за Румъния ден. На стената до входа, между портретите на първите румънски крале, е изписана Прокламацията за независимост, а в дъното на залата се намира и бюрото, върху което е подписан официалният документ, както и първият фотоапарат, с който са направени снимките, отразяващи събитието през 1918г. Останалата част от Залата съхранява етнографска експозиция на носии и бижута. Точно срещу входа се намира и Историческия музей, в чиито над 100 стаи можете да проследите историята на Румъния от Палеолита, през Дакия и Римската империя, до Обединението и двете Световни войни.


Катедралата Св. Архангел Михаил.

© Карина Тонева

Катедралата Св. Архангел Михаил.


Разходката из Цитаделата продължава покрай паметника на Михаил Смелия, първия румънски владетел, успял за кратко да обедини трите кралства около 1600 г., към римокатолическата катедрала "Св. Архангел Михаил", шедьовъра на средновековната архитектура в Трансилвания. Не по-млада от Нотр Дам в Париж, катедралата на около 1000 години е разширявана през вековете и в нея можете да видите отражение на различни стилове – Романски, Готика, Ренесанс, Барок. Впечатляващата църква приютява гроба на Янош Хунияди, кралица Изабел и Йоан Зигмунд, първия принц на Трансилвания.


Срещу "Св. Архангел Михаил" се извисява друг катедрален храм, този път православен. Катедралата на Коронацията, построена през 1921г. в стила на Романтизма на XIX век, по един ненатрапчив начин се слива със заобикалящите я сгради и допълва специфичната атмосфера на Цитаделата. Катедралата има много важно историческо значение – издигната е с една-единствена цел – в нея да се извърши коронясването на Фердинанд I с кралица Мария, първите суверени на Обединена Румъния, на 15 октомври 1922г. Декориран в Бранковански стил, комплексът на катедралата е прекрасно място за кратка почивка и за наблюдаване на церемонията по смяна на стража, която се състои пред портата между двете катедрали точно по пладне.


Цитаделата Алба Каролина

© Карина Тонева

Цитаделата Алба Каролина


Непосредствено до Катедралата на Коронацията се намира друго съкровище от колекцията на Алба Юлия – библиотеката Баттяни (Batthyaneum), духовен и културен център на Румъния. Сградата е основана в началото на XVIII век като църква, след което става военна болница до 1792г., когато Игнатий Баттяни, епископ на Трансилвания, я превръща в седалище на своята фондация и открива обсерватория и библиотека.


Библиотеката съхранява над 70 000 книги на латински и още 30 езика, близо 2000 ръкописа, най-ранните от които са от XIII век и, разбира се, най-ценният от тях – част от Кодекс Ауреус, книга, съдържаща четирите евангелия, писана по поръчка на Карл Велики през 810г. Двете от четирите евенгелия, от Матей и Марк, се съхраняват в библиотеката, като тяхно точно копие е на разположение на посетителите. Другите две са във Ватиканския музей.


Катедралата на коронацията.

© Карина Тонева

Катедралата на коронацията.


Разлистването на страниците, покрити със златно мастило, между старинните томове и аромата на античност в просторното помещение на библиотеката напомня за преходността на нашето битие. Потапянето в тази специална атмосфера е възможно обаче само след предварителна заявка в Националната библиотека на Румъния, нещо, за което нашите домакини от FIJET Румъния се бяха погрижили.


Ако в края на тази разходка все още не сте се уморили, можете да наемете велосипеди от близкия пункт и бързо и лесно да разгледате останалата част от града. А в случай, че това би било твърде трудно, десетките кафенета в и около Цитаделата ще ви предложат комфортна почивка и чаша от любимото питие. Не бързайте да се прибирате, понеже нощната разходка в Цитаделата е също толкова впечатляваща и изпълнена с цветни светлини.


Церемонията по смяна на стражата

© Карина Тонева

Церемонията по смяна на стражата


Историческият център на Алба Юлия, цитаделата Алба Каролина, ще ви плени със своите уют, великолепие и атмосфера. Времето минава неусетно докато се прехласвате по архитектурните детайли и пръснатите из уличките статуи в търсене на най-добрите кадри от вашата екскурзия. А ресторантите със средновековен интериор, по чиито стени са окачени щитове и мечове, допълват усещането, че сте попаднали в машината на времето. Отпуснете се и се наслаждавайте на пътуването.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Вярно е, че румънците сега начеват в туризма,
  но дано не направят нашите грешки!

 2. 2 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Ще трябва да се посети. И у нас щеше да има подобни места, ако не бяхме 500 години под турско "присъствие". Добре, че турците само са "присъствали", иначе ако беше робство щяха да унищожат цялото културно наследство преди тях.

 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1698 Разстроено

  До коментар [#2] от "Лео":

  Аааа, бая са унищожили амуджите!
  При строежа на ЖП линията Русе - Варна за чакъл под траверсите използвали белите мраморни блокове от дворците в Преслав и Плиска, с цел да заличат спомените от едно отминало величие. Нека някой каже, че не е вярно!!!!

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  Вероятно градчето е хубаво и е интересно да се види, но една птичка пролет не прави .
  Само като си помисля дори това което вече е открито у нас, ако се представи подходящо как ще повлияе на туризъм с исторически профил, да не говорим за наистина красивата и разнообразна природа, прекрасна кухня и напитки, възможност за летен, зимен, морски и планински туризъм - бихме могли вероятно да утроим приходите от това перо.
  Да се надяваме, че някои безобразия с презастрояването ще намерят своето естествено решение и че полека-лека и кадрово и професионално нещата ще се подобрят и това ще може да се случи.

 5. 5 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  М-да...! Града си заслужава. Пуснах и галерия, която Дневник публикува. :)
  http://www.dnevnik.bg/photos/2015/07/25/2577948_fotogaleriia_alba_juliia_rumuniia/

  Искам да съм негър, в щата Алабама...! С белната усмивка щедро да ви лъжа: Колко съм нещастен, колко съм ви длъжен...!
 6. 6 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дедо Либен":

  Абе, масова практика по ония времена е било, да се взема готов материал за строежи от стари крепости... Не са го правили само турците. Вярно, че първата ни ЖП линия е ползвала доста от материала в Плиска и Преслав. Направо са трошили каменните блокове, за чакъл.
  Като казах Варна... За строежа на т.нар. катедрала в края на 19-ти век, се е използвал доста материал от римските стени на града, които по онова време са били доста по големи и запазени...

  Искам да съм негър, в щата Алабама...! С белната усмивка щедро да ви лъжа: Колко съм нещастен, колко съм ви длъжен...!
 7. 7 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  До коментар [#2] от "Лео":Аааа, бая са унищожили амуджите! При строежа на ЖП линията Русе - Варна за чакъл под траверсите използвали белите мраморни блокове от дворците в Преслав и Плиска, с цел да заличат спомените от едно отминало величие. Нека някой каже, че не е вярно!!!!
  —цитат от коментар 3 на Дедо Либен


  а пък в с. Българево са използвали камъните от калиакренската крепост за строеж на къщите си и на дуварите.
  А сега новите българи строят по плажовете, и с булдозери заравняват дюните. не турци, а чисти българи (с червена закваска)

 8. 8 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Gyulafehérvár
  Искам да видя кога Крайова ще стане туристическо местоназначение

 9. 9 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  Интересно място със звучение на древен римски курорт.
  Така като българите сме си затрили историята никой не го е правил.
  Всъщност само войниците на "братушката" Светослав при превземането на Плиска са изгорили 11 волски каруци пергаменти за да си готвят. За това сега си учим историята по гръцки източници.

  В България върви смазваща русификация! Чайка - вожд и учител на Цацаров.
 10. 10 Профил на penchobrecheti
  penchobrecheti
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И Lonely Planet и Rough Guide са писали за Алба Юлия, и то отдавна. Айде, няма нужда от евтин сензационализъм, за да се покажете на какви страааанни и екзотични места сте ходили. Алба Юлия далеч не е най-странното, екзотично и слабо познато място в Румъния.

 11. 11 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дедо Либен":

  че са ползвани камъните е вярно... но другото са глупости... Че то 100-ци римски, византийски и старобългарски крепости са унищожени от обикновените селяни за да си зидат къщи. Не турците запалиха тютюневите складове в Пловдив, нито събарят старите къщи в София...

  Pure Chewing Satisfaction
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Бях там преди няколко години и мога да кажа, че наистина си струва. ОСвен това е добра база за обхождане на целия регион, който е пълен със замъци и трансилвански градчета.

 14. 14 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 455 Неутрално

  [quote#7:"historama"][/quote]
  Червиво-червено психосъстояние.

 15. 15 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  Щом Свети Петър е строен с камъни от Колизеума, какво има да предиряме на по-простите народи :))

 16. 16 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Браво на авторката, добър стил!

 17. 17 Профил на ohg30520577
  ohg30520577
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Една дума няма , за това, че Алба Юлия е унгарски град- Gyulafehérvár,, до 1918 год. Всичко, което си струва да се види, е строено от унгарците. И да не пишат глупости, че , Batthyáneum - Biblioteca Batthyaniana , основан през 1798 год. от унгарския граф Batthyány Ignác- римско-католически кардинал на Трансилвания, е духовен център на Румъния.

 18. 18 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#17] от "ohg30520577":

  Да Румъния е най-печелившата държава след 1-та световна война. От държавица по-малка от тогавашна България без особени усилия се превръща в два и половина пъти по-голяма по площ и население държава.

  Морски
 19. 19 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  като си помисля дори това което вече е открито у нас, ако се представи подходящо как ще повлияе на туризъм с исторически профил, да не говорим за наистина красивата и разнообразна природа, прекрасна кухня и напитки, възможност за летен, зимен, морски и планински туризъм - бихме могли вероятно да утроим приходите от това перо.
  —цитат от коментар 4 на tsvetko_51
  На нас ни куца липсата на бърз и удобен авиотранспорт до Западна Европа. Пловдив живна страшно много покрай Райън Еър. Самолетите са пълни с туристи, в центъра постоянно се чува чужда реч. За съжаление перлата ни (Търново) е изолирана. Най-близкото международно летище (Варна) е на 250км. Но и Варненското летище е със сезонна натовареност, което намалява възможностите за целогодишен културен туризъм. За това не преставам да пиша, че държавата трябва да стегне летището в Горна Оряховица и да използва т.н. public service obligation за да въведе концесия за редовни субсидирани полети до Западна Европа. Поне до 3-те най-големи града в Европа (Лондон, Берлин, Париж) трябва да има редовни полети. Ще струва по 2-3 милиона на година за дестинация, което са жълти стотинки и ще се изплатят много кратно чрез приходите от туризъм.

  Вместо това летището в Горна чрез заобикаляне на закона бе дадено на концесия на Гайтански (Вълка) в съдружие с някакъв неврохирург (?!). Така държавата продължава безвремието в централна Северна България. Без бърз международен въздушен транспорт няма как да има нито туризъм, нито чужди инвестиции.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 20. 20 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 3668 Неутрално

  Все пак бих искала да припомня, че преди около 2 години форумец публикува галерия за това румънско градче. Тогава чух за пръв път за Юлия Алба.
  http://www.dnevnik.bg/photos/2015/07/25/2577948_fotogaleriia_alba_juliia_rumuniia/

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 21. 21 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Един ден в ЕС "двойният стандарт" при саламите ще бъде решен като проблем.
  Но "двойният стандарт" в тълкуването на история, география, култура и изобщо духовност ще изисква много повече усилия.
  По статията има следните забележки:
  Първо.
  Трансилвания е УНГАРСКА земя, населена главно с унгарци, и така от 10-тина века насам. "Румънска" е от няма сто години насам.
  Второ.
  За какво "обединение" на Трансилвания с Влашко и Молдова говорят румънските ми братя, като става дума за АНЕКСИЯ, макар и направена от Великите сили с цел наказване на Унгария, победена след 1-вата Св.война?
  Трето.
  Какъв "духовен център" на Румъния е град в Унгарска Трансилвания?
  Ясно е, че авторката на статията е подхлъзната от официалната румънска пропагаДна. Но това не я оставя без задължението да проучи материята, да се (и ни) образова и така материалът да звучи обективно и солидно.
  Обикновено при "спорни въпроси" се споменават безпристрастно и двете гледни точки, а не само едната.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 22. 22 Профил на Евгения Петрова
  Евгения Петрова
  Рейтинг: 816 Неутрално

  И аз да добавя малко критика. Алба Юлия няма да стане "изгряващата звезда на румънския туризъм" за българските туристи, защото те просто не искат да отидат по-далеч от Букурещ - Синая - Бран - Брашов, тъй като е по-скъпо и трябва да си вземат повече дни отпуск. Това им е достатъчно, за да кажат, че са "били в Румъния". А там има още много интересни и богати на история и култура места, села и градове, които така и ще си останат неоткрити за масовия български туризъм.
  Също така разказът е не за цитадела, а за крепостта (цитаделата е вътрешна крепост, най-укрепената част на крепостта).

 23. 23 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 489 Неутрално

  бяхме там преди 2 години. струва си.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 24. 24 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  До коментар [#20] от "Lady Zeppelin":

  Благодаря...! :)

  Искам да съм негър, в щата Алабама...! С белната усмивка щедро да ви лъжа: Колко съм нещастен, колко съм ви длъжен...!
 25. 25 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  До коментар [#22] от "Евгения Петрова":

  За масовия туризъм, не знам. Но, аз съм планирал още няколко опознавателни маршрута из Румъния. Вярно, по-далеко и по-скъпо..., но си струва според мен.
  На първо време ще отида към Сибиу и Клуж, на връщане през Крайова. Набелязал съм и Солина, но трябва да е през пролетта. Тогава е най-добре и приятно да се разхождаш по делтата на Дунав. Имат шлепове, които са преработени на малки плаващи хотел/ресторанти. Пътуването продължава по няколко дена, съчетано с риболов, разглеждане на пеликани чапли и всякакви птици, хапване и пийване и разходки из градчетата по реката. Миналата година ходихме към Тулча и много ми допадна.

  Искам да съм негър, в щата Алабама...! С белната усмивка щедро да ви лъжа: Колко съм нещастен, колко съм ви длъжен...!
 26. 26 Профил на Евгения Петрова
  Евгения Петрова
  Рейтинг: 816 Весело

  До коментар [#25] от "tww09306483":

  Сулина.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах