Да живееш в гора... посадена върху небостъргач

Да живееш в гора... посадена върху небостъргач

© Associated PressНад 20 000 растения и дървета (това е равносилно на два хектара гори), върху две жилищни сгради. Родени от въображението на италианския архитект Стефано Боери, двете вертикални кули Bosco Verticale (в превод от италиански - "вертикална гора") в Милано породиха силен интерес и се изнасят в цял свят - от Холандия до Китай.


В миланския квартал "Порта Нуова" всички погледи са приковани към тези два небостъргача, покрити със зеленина. Там живеят няколко известни личности, сред които е и Иван Перишич, хърватският футболист на "Интер".


Лиственици, черешови, ябълкови и маслинени дървета, букове... На всеки балкон има десетки растения, подбрани и разположени според устойчивостта им на вятър и предпочитанията им за светлина и влажност.
Този проект "се роди от силната ми страст към дървета" и от размисъл за "начина, по който те могат да станат основен елемент от архитектурата", обяснява пред АФП Стефано Боери. Неговата дейност има и екологични цели: "Бях в Дубай през 2007 година и гледах този град, който расте сред пустинята, с над 200 стъклени кули, които подсилват ефекта на топлината", припомня си той.


Така се ражда идеята за сграда, която расте, "освен да приютява живота, да допринесе за намаляването на замърсяването, защото дърветата поглъщат микрочастиците и въглеродния двуокис". "Днес градовете произвеждат близо 75% от въглеродния двуокис в атмосферата, а "присъствието на повече дървета в града означава позиционна битка с врага", отбелязва архитектът.


Най-красивата сграда в света


Bosco Verticale е комплекс от две кули с височина съответно 110 и 76 метра и е завършен през есента на 2014 година. Други жилищни сгради, повече или по-малко озеленени, има и другаде по света, по-специално в Сингапур, но и в Париж с "Tower Flower".


Само че мащабът и оригиналността на Bosco Verticale с нейните 20 000 растения и дървета, ѝ донесоха през 2014 г. престижната награда за високи жилищни сгради - International Highrise Award (Франкфурт), а през 2015 година - титлата за най-красивата и най-иновативната в света сграда, дадена ѝ от Съвета по високите сгради и градската среда (Council on Tall Buildings and Urban Habitat Чикаго).


"Да се живее тук е нещо уникално, ние сме в пряк контакт с растенията в самия център на града и в съвременен небостъргач", казва Симона Пици, която може да се наслаждава на планините от апартамента си на 14-ия етаж. "През последните три години растенията много се развиха, виждаме ги как се променят от сезон на сезон", допълва тя с усмивка.


Да живееш в гора... посадена върху небостъргач

© Associated Press


Боери е работил с ботаници цели три години, за да създаде разсадник с 1000 дървета, които са били "обучени" да растат в специални условия, а след това да ги засади. Предизвикателствата, които е трябвало да се преодолеят, са били множество: от височината до структурата на балконите и парапетите, на които е трябвало да се сложи растителността, до начина за укрепване на корените на дърветата, като се мине през тежестта и състава на почвата. Тестовете за устойчивост са се правели в специализиран център по ураганите в Маями. "На всеки човек, който живее в сградата се падат близо две дървета, 10 храста и 40 растения", отбелязва Боери.


Калинки


Проектът освен това е изпълнен с поезия - вместо пестициди 9000 калинки са поставени със задачата да се борят срещу паразитите. "Случи се нещо изключително, което също не очаквахме и това бе невероятният брой птици, които долетяха тук, за да си направят гнезда. Имаме малки соколи на покрива както и дългокрили лястовици, които преди бяха изчезнали от Милано", с радост разказва архитектът.


Боери и неговият екип днес работят по десетки проекти за Bosco Verticale в света: в Лозана (Швейцария), Утрехт (Холандия), Сао Пауло (Бразилияl), Тирана (Албания)... В Айндховен, Холандия, целта е да бъде построено социално жилище - нещо много по-различно от луксозните апартаменти на Bosco Verticale в Милано, които струват средно 11 000 евро за квадратен метър. "Този проект много ми харесва", подчертава Боери, обяснявайки, че той е напълно изпълним, защото дърветата не струват скъпо.


В Китай се строят две кули в град Нанцзин, проектира се хотел в Шанхай, а в Лячжоу трябва да изникне "горски град" с близо 200 сгради. "Китай е на път да си даде сметка за драматичния проблем със замърсяването на въздуха, но и с дивашката урбанизация", обяснява архитекта.


"Когато 15 милиона селяни напускат всяка година родните си места, за да се преместят в града, трябва да се мисли за отговорите, с нови зелени градове", допълва той. Именно поради тази причина той е решил да не патентова Bosco Verticale и дори е разкрил "всички нейни тайни и техники" в една книга. "Бих бил щастлив, ако това стане начин за развитие на градовете", казва той. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11438 Неутрално

  А когато дърветата цъфтят в розово са най-красиви :)
  Мястото иначе е встрани от потока туристи (колкото и да не е туристически град Милано, все пак ги има)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  Птиците доста са се зарадвали на този подарък.
  Много е красиво и екологично разбира се.

 3. 3 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Доста сложно. Особено решаването на проблема с развитието и удържането на кореновата система, както и с подмяната на порасналите дървета. Ако са решени тия проблеми, адмирации. Бих живял в подобна сграда.

  chavo64
 4. 4 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Любопитно

  Ехеее. че по покривите на разни стари курници из София (и Варна) колко дървета има.... Е, основно са от вида "див орех", но има.
  Няма кой да погледне нагоре и да ги патентова!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 5. 5 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Доста сложно. Особено решаването на проблема с развитието и удържането на кореновата система, както и с подмяната на порасналите дървета. Ако са решени тия проблеми, адмирации. Бих живял в подобна сграда.
  —цитат от коментар 3 на Chavo64


  Не е никак сложно, дърветата са в саксиии, не са вградени в балконите и при необходимост могат да се заменят.Една вековна маслина с дънер с диаметър метър е в саксия с размерите на голям леген.Продават такива дървета навсякъде в Италия.

 6. 6 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1602 Любопитно

  "Боери и неговият екип днес работят по десетки проекти за Bosco Verticale в света: в Лозана (Швейцария), Утрехт (Холандия), Сао Пауло (Бразилияl), Тирана (Албания)..."

  Дори и в Тирана...
  Прекрасна идея, реализирана на живо!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  Прекрасно..прекрасна идея

  До истината се достига с познание!
 8. 8 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Уникално наистина италианците винаги са били новатори!

  Дела трябват, а не думи.
 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3631 Неутрално

  Скъпо удоволствие ще е, да живееш в такава сграда...! Безспорно е красиво и ефектно. Но, поддържането ще е доста специфично и трудно. Не ми се мисли, за какво качество на изпълнение става на въпрос. Хидро изолации, фуги, поливане, кастрене, листа...
  Иначе из доста големи градове в Европа съм виждал озеленени покриви...

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Впечатлен съм от оригиналната идея.
  Много красиво, а и предполагам създава невероятно усещане на живеещите в сградата.

  Panta rhei....
 11. 11 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 456 Весело

  Абе НИКМИ какви небостъргачи правят, италианците има да ги гонят.

 12. 12 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Доста сложно си е, аз съм гледал по Дискавъри филм как са строили тази сграда. Самите балкони са като саксии, с не знам колко ката бяха хидроизолации. Изчислени като конструкция да издържат много тонове почва. Самите растения са също специално подбрани, като пораснат коренищата им да не издънят бетона - виждали сте иначе улици с напукан асфалт от корените на околни големи дървета. Има си и система за напояване, система за закотвяне против вятъра с по няколко кабела... абе скъпо и сложно.
  По-лесно е да се запазят кварталните градинки, вместо да се застрояват със скъпи сгради, на които да се чудим как да засадим по балконите дървета.

 13. 13 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Най-добре си е къща, да си стъпиш на земята, но като няма къща и това е решение.
  Според мен важното е, че сградата не се нагрява. Когато минавате покрай някой МОЛ, пипнете някоя стена/облицована с метален панел/, която е огрята от слънцето и ще видите за какво става въпрос. Може да се изгорите. Същото е и ако пипнете алуминиевата дограма. Тя няма никаква изолация. Предполагам, че дърветата предпазват в показаните сгради.

 14. 14 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Абе честно да ви кажа.. красиво красиво...колко да е красиво? Виждал съм ги на живо тези сгради и.. оригинално е ама чак пък... Небостъргачи са си ако и да се виждат дървета по фасадата, а около тях - бетон, многолентови булеварди, мост... нищо общо с истинска гора или със спокоен жилищен квартал

 15. 15 Профил на ВаняХр.
  ВаняХр.
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Идеята заслужава да бъде развита! Браво.

 16. 16 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 284 Неутрално

  На мен ми харесва. В пъти по-добре отколкото да гледаш бетон навсякъде. Колкото повече такива сгради има, толкова по-добре.

 17. 17 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Според мен има няколко проблема които трудно се решават:
  1. качество на сградата и изолацията. Само МНОГО напреднали страни имат подобни технологии. А и цената ще е значително по-висока.
  2. съжителството с калинки, птици и други насекоми и животни може да не е много приятно. Имаше навремето сграда в София покрита с пълзящи растения и миризмата беше доста тежка.
  3. според мен в тези жилища слънце не влиза.
  4. има решение на въпроса. Измислили са го американците преди един век - добри пътища и живот в предградията. Човек е спокоен за децата; живее сред природа и т.н.

 18. 18 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#17] от "timtim":
  Напреднали назаднали... НЕМА такава изолация. Водата пробива отвсякъде и всичко. Сега.. аз съм съгласен, направили са я и държи от 2014 до сега ( или пък не :) може да си им мухлясва вътре :D) обаче ще изкара 5-10 год. и после ЕЛА ДА ВИДИШ!
  Изгъзица е тва, за много пари. А апартамент там сигурно струва колко да си направиш една къща на Лаго Маджоре, та а си удариш гъза в тавана

 19. 19 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Този проект е по-скоро манипулация за хората, че могат да живеят по-близо до природата в големия шумен и прашен град! Според мен най-добре е човек, който иска да живее екологично чисто да си купи и стегне една селска къща, а в дворчето може да имаш всичко необходимо не само като зеленина а и за качествена храна.

 20. 20 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 745 Неутрално

  има решение на въпроса. Измислили са го американците преди един век - добри пътища и живот в предградията. Човек е спокоен за децата; живее сред природа и т.н.
  —цитат от коментар 17 на timtim

  Американците са добре - 300 милиона души на цял континент. Имат място и за предградия, и за пътища. Ние в Европа какво да правим? Ако всеки живее в къща в предградията, София например трябваше да е заела цялото поле с 30-40км диаметър, да имаме многолентови пътища и да висим в трафика всеки ден. То и пари трябва да се поддържат. И много бензин се хаби, никак не е екологично. На училище - с колата. На работа - с колата. Да си купиш вестник - пак с колата. Те затова са по 100 кг американците, без кола не могат да мръднат никъде - няма как да има спирка на трамвая до всяка къща в предградията.

 21. 21 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Видях ги с очите си, не бях впечатлен, не ми допадна идеята и изпълнението. Не бих живял в такъв апартамент.

 22. 22 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  С удоволствие бих живял в такава сграда. Да пренесеш природата в града е изкуство!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  А как се ходи за гъби в такава гора?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 24. 24 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Красиво и екологично, но да му мисли който ги поддържа !!!

 25. 25 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Интересна сграда, но и аз си мисля, че няма да ми е спокойно в нея. Все ще се страхувам, че някое насекомо може да ме нападне и да ми нанесе незнайно какви щети. А пък, ако се пръска растителността с препарати, тогава съвсем не ми се мисли. Сега се оказа, че не само кърлежите, ами и паяците, а и някакви мухи, също носят лаймска болест. И като си помисля, че това лято дадох общо 160 лв. (дотук) само за един кърлеж и още не сме сигурни има ли или няма зараза от него...

 26. 26 Профил на ibb54533880
  ibb54533880
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Димитър Борисов
  Има хора които непрекъснато се грижат за подрязване на клони и всичко необходимо да се развива добре гората по терасите. Ако в София се изградят такива небостъргачи, гледката от стаята ще е по приятна да се виждат дървета и храсти, отколкото грозните панелни блокове които са еднакви. Когато човек си е в стаята слуша песента на птиците а дърветата пречистват мръсният въздух.. Това е приятно релаксиране и красива гледка. Има хора които се плашат от небостъргачите и от трамвайните линии които прескачат за да не ги удря ток. Но с това се свиква и след време им харесват високите сгради.

 27. 27 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Хмм.Да бяха дали и някоя снимка от вътре, та да видим 6то за пейзажна гледка се предлага от хола например.

  ne mutlu türküm diyene.
 28. 28 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#11] от "tiger":

  НИКМИ=МАФИЯ

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK