Западът и Изтокът спорят край Адриатика

Дубровник.

© Калин Тодоров

Дубровник.Бях по Адриатическото крайбрежие - земя на митове, в която още се долавя тътенът от стъпките на римските легиони, от чуковете на строителите на византийските базилики, от венецианските карнавали, от барабаните на
австрийската имперска политика, от бойните маршове на Русия...


Той ехти на всяка крачка по тесните каменни улички, които се вият към Горния град на Загреб, осветени от сложна система газови фенери. За да се срещнат на средновековния площад "Свети Марк", обкръжен от старинните сгради на Парламента, Правителството, Кметството и Съда.


Много хървати са били във френската армия и от там заимствали модела на измислената от тях вратовръзка (кравата).

© Калин Тодоров

Много хървати са били във френската армия и от там заимствали модела на измислената от тях вратовръзка (кравата).


Самата църква "Свети Марк" - католически храм от 13-ти век, е излязла сякаш от приказките с нарисувания си
покрив от гледжосани плочки от унгарския град Печ, изобразяващи гербовете на Загреб и Хабсбургската династия.
От същия век е и катедралата "Света Богородица", строена в романо-готически стил, почти разрушена от земетресение, и отново изградена от виенски архитекти, с импозантните си две кули от 105 и 104 метра.


Прескачаме през три века и се озоваваме пред аптека, в която работел внукът на автора на "Божествена
комедия" Данте Алегиери. Тя е опасана от вериги, участвали в битката при Трафалгар между Наполеон и адмирал Нелсон. Много хървати са били във френската армия и от там заимствали модела на измислената от тях вратовръзка (кравата).
Още един век и сме пред барелефа на господаря на променливите токове Никола Тесла, за когото не престават да спорят сърби (майка) и хървати (баща). А точно до него е единственият в света Музей на разбитото щастие, в
който разделени съпрузи оставят сватбените си подаръци. На входа ни връчват гума за триене на лоши спомени.


Котор - венецианската невеста на Адриатика

© Калин Тодоров

Котор - венецианската невеста на Адриатика


И отново скок обратно, в 11-ти век, при малка книжарница, наречена на солунските братя Кирил и Методи, чиято глаголица хърватите използвали докато католицизмът не изместил православието. За мощта му и сега свидетелства църквата "Свети Кузма и Дамян", единствената, която Майка Тереза посетила, когато със скъсаните си обувки пристигнала в Европа, за да получи Нобеловата награда за мир.


Едно от малкото места, в които католицизмът и православието съжителстват мирно, е Котор - венецианската "невеста" на Адриатика. "Прилепнал, сякаш лястовиче гнездо, под искрящата светлина на огрения от зората връх, той сияе като жар" пише за града руски пътешественик.


Готическата църква на миноритите на Франциск от Асизи "Свети Лука", строена през 17-ти век, и до днес мирно
обслужва миряните от двете разклонения на християнството. В центъра на изящен мраморен католически параклис е застанала православна икона на Дева Мария.


В мемоарите си Чърчил пише, че на Московската конференция, точно преди 73 години, подал на Сталин малко, смачкано листче, в което в проценти бил определил сферите на влияние на "великите сили" на Балканите. Листчето, което мустакатият грузинец връща с проста отметка със син молив, предвижда за Югославия 50 на 50 процента. Но въпреки, че страната беше лидер на Движението на необвързаните и гражданите й свободно пътуваха и работеха на Запад, тя все пак си беше социалистическа държава.


Това най-добре личи в Риека - третият по големина град на Хърватия. Почти изцяло разрушен от американски и британски бомбандировачи, след като от там са се изтеглили хората на Мусолини в края на Втората световна война, той отново е построен от Тито, за да се превърне в тромава еклектика от римски, средновековни и социалистически градежи.


Риека е виждал и по-добри дни - Народният театър изцяло е изрисуван от бащата на сецесиона Густав Климт. Градът е бил важен промишлен и търговски център, но днес, както и в България, повечето заводи и фабрики са фалирали, а над 20 000 от хората са емигрирали. Работят само корабостроителниците, като изпълняват поръчки за американската марина. Но духът на социализма още се носи - пенсионерите се возят безплатно в градския транспорт.


В центъра на изящното курортно градче, има стенописи с образи на велики хора, влюбени в него-император Франц Йосиф, Густав Малер, Джеймс Джойс, Айседора Дънкан, Алберт Айнщайн.

© Калин Тодоров

В центъра на изящното курортно градче, има стенописи с образи на велики хора, влюбени в него-император Франц Йосиф, Густав Малер, Джеймс Джойс, Айседора Дънкан, Алберт Айнщайн.


Разбира се, Опатия, "Ницата на Адриатика", най-посещаваният хърватски курорт, не им е по джоба. Екзотична растителност - палми, кипариси, лавър, пинии, камелии и прекрасната архитектура ни връщат към пищните празници на Австро-Унгарската империя, когато виенски принцеси танцували с благородници от Будапеща, а европейски богаташи редували Баден-Баден и Карлсбад (Карлови вари) с Опатия. В центъра на изящното курортно градче, има стенописи с образи на велики хора, влюбени в него-император Франц Йосиф, Густав Малер, Джеймс Джойс, Айседора Дънкан, Алберт Айнщайн.


Котор - и тук духът на социализма все още се носи.

© Калин Тодоров

Котор - и тук духът на социализма все още се носи.

След Австро-Унгарската империя, по бреговете на Адриатика се настанява Руската, която винаги е мечтаела за топлите морета. Заради излаза на Адриатическо, тя повече от две века ухажва сърби и черногорци. В православния манастир "Свето Рождество Богородично" в Цетине, многовековната столица на Черна гора, се пази една от най-важните реликви на християнството-мощите на дясната ръка на Свети Йоан Предтеча, с която кръстил Божия син. От Севастия, където е погребан Йоан, евангелистът Лука пренася мощите в Антиохия, от там те
попадат в Константинопол и Малта. През 1799 година Малтийският орден я подарява на руския цар. Заедно с частица от Кръста господен, Филермоската икона, златотъкани одежди и безценна църковна утвар, империята я дарява на сръбския крал.


Сега Русия бавно и с нежелание отстъпва от Адриатика. Това става на няколко етапа. Първо, след братоубийствени войни, смаяли света с жестокостта си, Югославия бе разпадната на съставните си части. След това Черна гора се отцепи от Сърбия, а от няколко месеца тя вече е член и на НАТО.


Руснаците съвсем доскоро са били тук. Това най-добре се вижда в курортното градче Будва-Адриатическата перла на Черна гора, за пръв път спомената от Софокъл пет века преди новата ера. Тук е минавала границата между Източната и Западната Римска империя, между православието и католицизма. Всички цени по магазини и кафенета още са в рубли, надписите са на руски език, а по закачалките висят червени фланелки с надписи: "Аз говоря руски. Коя е твоята суперсила?".


Със съжаление напускаме Адриатика. Преди нас това са направили илири, гърци, римляни, византийци, кръстоносци, венецианци, генуезци, турци, австрийци, германци, италианци и руснаци. Кой ще е следващият?


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Чудесен пътепис. Риека (както и целият полуостров Истрия) до краят на ВСВ е част от Италия, след това го прилапва Югославия.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  Да не забравяме, че и цар Самуил е владеел части от адриатическото крайбрежие, а старото име на Черна гора е било "Зета", понеже дъщерята на цар Самуил е била женена за княза на Черна гора! За разлика от македонците обаче, черногорците не се оплакват от времето, когато са били управлявани от българите и ни уважават!!!

 3. 3 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 221 Весело

  Бях в Будва, там вичко се плаща в € и единтвеното руско нещо беше магазин за руски бонбони и шоколади, защото руските туристи, като отидат някъде изъвн Русия, не проявяват интерес към различното, непознатото. Да се чудиш защо тогава изобщо напускат държавата си.

 4. 4 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Крайбрежието на адриатика на бивша Югославия от средновековието е повлияно благотворително от Венеция, освен това като част от Средиземно море водите изобилстват от морски дарове. Румъния, също поради някакви политически причини, е повлияна от немско присъствие в Трансилвания. Унгария и Чехия са били дослук с Австрия. Само ние с никого.Последни се оттърваваме от турците, морето ни затворено от природата, няма дарове, няма търговци, дори пирати. Малка утеха е, че изброените соцевро събратя по времето на варшавския договор и СИВ кой знае какво не свършиха, въпреки западното влияние.

 5. 5 Профил на haragadabal
  haragadabal
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Много хубав пътепис! Приятно е седмицата да започне с материал като този.

 6. 6 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  ама и снимката от Котор е една ....

  Pure Chewing Satisfaction
 7. 7 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#4] от "man_un":

  Да ти отговоря така, България не е повлияна от никого, защото в онези дни, когато хърватите са ги "влияели" тези и онези, могъщата българска империя е била сред влияещите в Европа а не сред повлияните.
  Наскоро гледах по Дискавъри за хърватските крале. Хората обясняваха колко могъща била станала Хърватия в определен период от историята си - толкова могъща, че дори се осмелила да се намеси във военните конфликти между великите сили - Византия и България

 8. 8 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  Хубав пътепис и още по-хубава реклама, която хърватите май не заслужават. Така са се самозабравили в цените. В Загреб една обикновена бира е 5 лева, а пътната такса да прекосиш Хърватска на път за Австрия, който път е много по-къс от пътя през Сърбия, но таксата е по-висока от сръбската.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5377 Неутрално

  Непропорционално висок процент споменаване на руснаци в пътеписа, за разлика от местата, които са описани. Там толкова руснаци, слава Богу, няма и никога не е имало :)
  Адриатика и особено Истрия е италианска (дори и сега), австрийска и немска :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#7] от "uq":
  Всичко им е било ок с ромеите и българите докато венецианците не са им стъпили на врата с търговска окупация и интриги !
  За добрите австроунгарци да не говорим!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7755 Любопитно

  ''Тук е минавала границата между Източната и Западната Римска империя, между православието и католицизма. Всички цени по магазини и кафенета още са в рубли, ....''
  Каква е връзката м/у Римската империя , религиите и цените в рубли - аз не схванах ?
  До коментар [#9] от "penetrating":

  [email protected]
 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#10] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Това е така да. Факт е обаче, че Венецианците са направили като цяло хубави неща из адриатика и в Хърватия и по гръцките острови и най-вече са ги овардили от турците. И днес в Далмация голям процент от населението се смята за италианци, всички говорят италиански и много много не ги е еня за Загреб :)

 13. 13 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  До коментар [#7] от "uq":
  До коментар [#8] от "Fiji":

  Хърватите много се нафукаха, щото Чърчил бил казАл, че Ориента запчва от там, където свършва Хърватия!!!
  По време на ВСВ Чърчи възкликнал: "Тия, дето си казват „честита баня“ - те ли са ни обявили война"?
  На което нашите отговорили: "Да, на тези чиито съпруги черпят съседките си с кейк, след като мъжете им ги сайдисат"!!!

 14. 14 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Много добре написано

 15. 15 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Една приказка е Хърватия!

 16. 16 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Браво за пътеписа - прекрасен! Точно като разказ на човек претичал през едно прекрасно място.
  В поморие цените все още с в лева а не в рубли, ама както е тръгнало...

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 17. 17 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 532 Неутрално

  "Тия, дето си казват „честита баня“ - те ли са ни обявили война"?На което нашите отговорили: "Да, на тези чиито съпруги черпят съседките си с кейк, след като мъжете им ги сайдисат"!!!
  —цитат от коментар 13 на Дедо Либен

  Демек нечистоплътни и похотливи - прекрасен имидж, нема що. Сега така бип характеризирал една друга етническа общност дето жените им раждат между 12 и 13 за първи път!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 18. 18 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Бях в Будва, там вичко се плаща в € и единтвеното руско нещо беше магазин за руски бонбони и шоколади, защото руските туристи, като отидат някъде изъвн Русия, не проявяват интерес към различното, непознатото. Да се чудиш защо тогава изобщо напускат държавата си.
  —цитат от коментар 3 на rsw37525595


  ++ И аз съм бил, тва с рублите е пълно предозиране, но е факт, че е пълно с руснаци и има менюта и надписи на руски.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5377 Неутрално

  До коментар [#11] от "karabastun":

  Бях в района 2 години. Нямаше такива. А връзката е още по странно да бъде намерена. :)
  Може би за Черна гора важи, но източна Адриатика е основно хърватска и гръцка :)
  Черна гора беше "изкупена" от руски олигарси преди кризата и преди влизането в НАТО. След опита за преврат там руснаците са доста подозрителни и не обичат да се афишират както преди. Пък и самите руснаци се промениха, руснаците там сега са повече противници на Путин, а преди бяха повече поддръжници

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#7] от "uq":

  Ако четеш внимателно, ще разбереш че става въпрос за тоя период, в който пада нашето могъщество. Говоря за периода, когато почва Ренесанса, някъде след края на 14 в., когато ние вече сме под чехъл, а хората правят търговия, политика и пари. В тоя регион спират турците, само при нас остават толкова време.

 21. 21 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Наистина прекрасен пътепис и защо не и добра реклама. Дубровник и остров Локрум липсват, ама нищо, авторът ще поправи липсата следващия път. :) А има и други места пак там. Изобщо Хърватка е изключително място.
  Ходила съм по тези места и пак ми се ходи, много!

 22. 22 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дедо Либен":

  Хърватите като цяло се нафукаха заради велико-югославската пропаганда на Тито, който и на тях и на сърбите им втълпяваше, че всички съседи са боклуци а те са нещо като най-висшите на балканите. Другото е, че са католици и папата като цяло ги варди лично едва ли не от православните сърби и то това е от векове. Католическата църква играе мощна политическа роля в Хърватска и за това запада ги гледа с добро око. Това 50/50 дето някой писа е с мощен натиск от Ватикана и то не за първи път.
  Преди Титова Югославия, Хърватия, България(най-вече ВМРО) и Албания като цяло работят заедно срещу Сърбия и хърватите преди втората световна война общо взето питаят добри чувства към българите. Дори във войната участват също като нас на страната на немците, за разлика от Сърбия

 23. 23 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#21] от "Мондиана":

  :) Много неща липсват, то цялото крайбрежие е великолепно. Пула, Црез, Мали Лошинь, Плитвишките езера,... прекрасна природа

 24. 24 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1296 Разстроено

  До коментар [#4] от "man_un":Да ти отговоря така, България не е повлияна от никого, защото в онези дни, когато хърватите са ги "влияели" тези и онези, могъщата българска империя е била сред влияещите в Европа а не сред повлияните. Наскоро гледах по Дискавъри за хърватските крале. Хората обясняваха колко могъща била станала Хърватия в определен период от историята си - толкова могъща, че дори се осмелила да се намеси във военните конфликти между великите сили - Византия и България
  —цитат от коментар 7 на uq


  Да, била е могъща, но 5 века турско робство (пардон, мирно съжителство) и после 40 години руско робство ни еб*** мамата.
  Сега като си пренапишем историята - под вещото ръководство на Франция и други сили, съвсем ще си изгубим идентичността.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 25. 25 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#24] от "dgd":

  Уви, факт. Колелото на историята се върти и великите империи залязват и изграват нови. Сега не е наш ред :(

 26. 26 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#17] от "пустиняк":

  Прочети го още веднъж и може би ще разбереш кои на кого обявил воина.

 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6419 Неутрално

  Много хубав пътепис, приятно четиво.

 28. 28 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  интересен пътепис и хубави снимки, приятно е да се чете, въпреки е не обичам съвременни пътеписи. чета предимно средновековни такива.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 29. 29 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Западът и Изтокът са термини от Студената Воина, и няммат нищо общо със сегашната реалност. Тези 2 термина нямат нищо общо с култура или история, те описваха 2 различни системи - демокрация/капитализъм с/у комунизъм. Страните които бяха част от Изтокът вече нямат същата система, и студената воина приключи преди 30 години. До кога ще продължават да използват тия термини?

 30. 30 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 260 Неутрално

  [quote - 23] ....Много неща липсват, то цялото крайбрежие е великолепно. Пула, Црез, Мали Лошинь, Плитвишките езера,... прекрасна природа [/quote]

  Абсолютно съгласен. Затова ми се ще някоя нискотарифна авиолиниия да открие директен полет от София до някой град на Адриатическото крайбрежие (Сплит или Задар). Преди малко оставих подобен коментар под статията за новата линия София-Атина на Уиз Ер ( http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/10/16/3060508_/ )

 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3830 Любопитно

  До коментар [#13] от "Дедо Либен":

  щото Чърчил бил казАл, че Ориента запчва от там, където свършва Хърватия!!!
  ========
  Чудно ли ти е ?
  Родителите на Никола Тесла са знаели да пишат и говорят турски .
  За самия Тесла , не се знае .....

  Bukalemun
 32. 32 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#7] от "uq":Ако четеш внимателно, ще разбереш че става въпрос за тоя период, в който пада нашето могъщество. Говоря за периода, когато почва Ренесанса, някъде след края на 14 в., когато ние вече сме под чехъл, а хората правят търговия, политика и пари. В тоя регион спират турците, само при нас остават толкова време.
  —цитат от коментар 20 на man_un


  спират ги на Виена, турците. На Адриатика, само Дубровник не е бил окупиран от османската империя.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 33. 33 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#32] от "Пешката":

  Не е баш така. Не е само Дубровник, цялото адриетическо крайбрежие поради една или друга причина, остава свободно от османците. Също така Истрия никога не е завземана, както и Загреб. А останалата част е завладяна сравнително късно през 16 в., като още през 17 повечето хърватски земи са освободени от Хабсбургите. Така че им се пада доста по-малък период на присъствие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK