Оцеляващият в дивото тръпки го побиват от цивилизацията

Оцеляващият в дивото тръпки го побиват от цивилизацията

© Discovery  Човекът, станал известен с това, че оцелява сам и при най-тежките условия, в които съжителства с отровни змии, лошо време и е изложен на безжалостното хапане на всякакви насекоми, се плаши от огромните офис сгради в мегаполисите. "Направо тръпки ме побиват". А от партитата се пази като от чума. Така описва чувството си Ед Стафърд. С екстремните си преживявания, свързани с оцеляване при тежки условия, бившият военен е един от най-популярните таланти на канала "Дискавъри" (Discovery). Британецът е и първият човек в света, който извървява цялото протежение на река Амазонка за 860 дни и с това влиза в "Рекордите на Гинес".


  Движещ се по "естествена" навигация


  От 29 октомври "Дискавъри" ще излъчва нова поредица с негово участие. В нея зрителите ще го видят изоставен в някои от най-екстремните райони на планетата. Човешкото тяло започва да спира функциите си след около 10 дни в активно състояние без храна, което е и крайният срок за Ед да открие спасителния екип и да се завърне у дома.


  Използвайки само естествена навигация, Ед трябва да разчита на инстинктите и уменията си за оцеляване, за да прекоси някои от най-трудните терени на Земята. Ще се сблъска с безкрайни дилеми, пътувайки без карта, компас, нож, екипировка за лагеруване, храна или вода. Местоположението му се засича от спасителен екип, но той пътува сам и среща множество психологически и физически предизвикателства.
  По време на поредицата Ед попада и в Родопите. Отново разполага с 10 дни, за да открие цивилизация, но предизвикателствата, с които се сблъсква в българските планини го затрудняват в тази трудна мисия, твърдят организаторите. Постоянно променящото се време, непрестанната заплаха от кафяви мечки и липсата на храна са само част от трудностите, пред които се изправя Ед. Липсата на каквито и да е ресурси и инструменти го принуждават да пребивава в мечешка пещера.


  Как Родопите станаха място за оцеляване за Ед


  Оцеляващият в дивото тръпки го побиват от цивилизацията

  © Discovery


  Решението не беше трудно. Противно на това, което повечето ви сънародници си мислят, България е доста известна по света. Вашата страна беше на едно от първите места в списъка с държави, които искахме да посетим, разказва пред "Дневник" Стафърд.


  Екипът е искал да заснеме поне един епизод в Европа като се е търсела достатъчно голяма планина, за да може да се направи десетдневен преход през нея. "А в Европа няма много такива", казва авантюристът.


  "Това беше една от причините да се насочим към България. Също така моят екип е снимал тук преди и са останали много доволни от условията. Казаха ми, че България ще ми свърши чудесна работа и идеята много ми хареса", допълва той.


  Според него "като изключим мечките", българските гори са много подобни на английските и това също наклонило везните в полза на това решение. Стафърд описва Родопите като доста стръмна планина.


  "По маршрута ми непрестанно имаше изкачвания и слизания, което е доста изтощително. Трябваше да си припомня доста от основните умения за оцеляване, като например палене на огън, построяване на заслон и т.н. Заплахата от диви мечки и спането в пещери също направиха преживяването доста запомнящо се", спомня си той.


  Беше страхотно, защото дори не се наложи да излизаме от Европа, за да намерим такова място. Един от продуцентите на Discovery ми каза, че това е любимият му епизод от поредицата, казва авантюристът.

  Оцеляващият в дивото тръпки го побиват от цивилизацията

  © Discovery


  Не змиите, а офисите плашат


  Когато участваш в разговор с човек като Стафърд имаш усещането, че всяка трета дума е змия, всяка четвърта ужилване от насекомо, а в останалите неизменно става дума за други заплахи. Но от какво се страхува бившият военен?


  "Като всеки човек и аз си имам страхове, разбира се, но те не са от мечки, ягуари или змии, а по-скоро от различни социални ситуации. Мразя партита, например. Бягам от тях като от чума. Много се притеснявам и когато съм в Лондон, особено за бизнес срещи. Когато погледна онези огромни сгради и си помисля за купищата хора, които работят в тях, направо ме побиват тръпки", казва оцеляващият в природата. Изградените от човека неща го плашат повече от дивите.


  Питам го дали при това положение ще продължава да оцелява в дивото и в напреднала възраст. "Когато остаряваш, ставаш по-смел и по-мъдър. Така че се надявам на 70 да съм спокоен и уравновесен човек. Мисля, че осъществявам напредък в тази посока. В 20-те ми години ми беше доста трудно, а в 30-те все още усещах, че не живея пълноценно. Сега съм в началото на 40-те, животът е хубав и вълнуващ, но все още има доста предизвикателства", уверява Ед.


  Към предизвикателствата му неотдавна се прибавя и това да бъде родител, с което той смята, че подхожда също така смело и се справя също така добре. "В момента се наслаждавам на живота си повече от всякога. Изживявам най-щастливото време от живота си. Надявам се да продължи поне докато не стана на 70", допълва той.


  Мисия военен


  Противно на очакването, че обучението му за военна служба и работата му като такъв са го научили на оцеляване при трудни условия, Ед опровергава това. Докато бил в армията не му се наложило да използва демонстрираните след това умения. "Единствената мисия, в която участвах като военен, беше в Северна Ирландия и беше по-скоро разузнавателна операция. Имахме данни за местонахождението на терористична групировка и трябваше да ги наблюдаваме и да съберем информация за тях. Имахме няколко наблюдателни кули и трябваше да ги поддържаме, но изобщо не беше нещо, което изисква умения за оцеляване", разказва той. Тогава нито е в пустошта, нито е бил изоставен на вражеска територия.


  "Всъщност, когато напуснах армията, първата работа, която започнах, беше точно такава - наблюдавах подобни банди и групировки в Централна Америка и помагах на полицията да ги залови. Преди това никога не бях стъпвал в джунгла. Имах натрупал опит с Европа, Африка и някои части на Азия, но джунглата беше нещо изцяло ново за мен", разказва Ед в конферентна връзка с журналисти от медии от различни точки на света, сред които и "Дневник".


  Ако трябва да съм честен, военното обучение ми помага все по-малко с всяка изминала година. Вярно, помогна ми много при обхождането на Амазонка. Успокоявах се при мисълта, че в армията бях преживял значително по-тежки неща. Но все повече от уменията, които използвам, са усвоени във времената след Амазонка, допълва той.


  Не като военене се е научил да пали огън и да построява подслон. Обикновено в първите два дни на ново място се опитва да се адаптира и да общува с местните, от които да научи полезни неща – за полезните и отровни растения, с какво най-лесно може да запали огън и др.


  От местата, заснети в новата поредица, най-голямото му предизвикателство се оказва оцеляването в Алтайските планини в Монголия. Тогава се почувствал стъписан. "Дори да бях тръгнал с пълна екипировка този преход пак щеше да е доста труден. Дори тогава ще са ти нужни седмици, може би дори месеци внимателно планиране, за да го осъществиш както трябва. А аз не разполагах с никакви провизии или инструменти и преди да отида бях доста нервен. Може би малко се надцених в този случай", оценява той.


  Наслаждава се най-много на епизода в джунглата на Панама, макар да отива с усещането, че познава този вид условия. Само че в Амазонка има мачете, хамак, мрежа против комари, ботуши. А този път е без всичко това. Почти не може да спи заради насекомите, няма почти никаква храна. "Така че макар да се смятам за експерт по джунглите, това определено беше най-тежкият епизод в поредицата", заключава той.


  В новата поредица освен изредените места Ед се изправя пред свирепи предизвикателства и в пустинята Атакама в Боливия в Лаос, и Мадагаскар.

   Ключови думи към статията:

   Коментари (24)
   1. Подредба: Сортирай
   1. 1 Профил на ralita68
    ralita68
    Рейтинг: 880 Неутрално

    Търсил страшни планини в България ,а избрал Родопите! Все пак филмчетата са интересни!

   2. 2 Профил на zkvvoob
    zkvvoob
    Рейтинг: 213 Неутрално

    Как може в заглавието още да сте допуснали граматическа грешка?! "Който ГО" - вместо "КОГОТО го".

    Лесна е проверката - замествате с "той" (който) или "него" (когото). Може ли да се каже "той го побиват тръпки"?

   3. 3 Профил на Иван К
    Иван К
    Рейтинг: 2414 Весело

    Малко са преувеличено, че Родопите били диво място. Селата а нагъсто и планината е лесно проходима. Това лято от глупост се загубих около Доспат. Валеше дъжд и не можех да се ориентирам по слънцето. Започнах да се движа само надолу и надолу без да следвам посока. След 10 часа ходене стигнах до първите къщи. Там преспах и сутринта намерих попътна кола да Девин. През цялото време внимавах да не си нараня краката и да си призная се страхувах от мечки, но слава Богу.

    подпис
   4. 4 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 784 Неутрално

    десет дни, за да откриеш цивилизация в Родопите? много трудна задача, защото най-много ден ти е предостатъчен.

    בני אתה אני היום ילדתיך
   5. 5 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 784 Неутрално

    До коментар [#3] от "Иван К":

    не мисля, че в България има планина, където да се налага да ходиш повече от 10 часа, за да стигнеш до цивилизация. освен ако не се въртиш в кръг, разбира се.

    בני אתה אני היום ילדתיך
   6. 6 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4852 Неутрално

    Пълен дублаж на Беър Грилс, и като предаване и като автобиография... Дискавъри никога няма да достигнат рекордните рейтинги, които бяха постигнати с оригинала.

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
   7. 7 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
    CINZANO - оправете си сайта!
    Рейтинг: 630 Весело

    В българския епизод намери останки от кон (само кости) и много се притесни, защото предположи, че е убит от мечка. А щом има коне и хората не са далеч, нали? :)

    Мома, връщай 12 и 12А!
   8. 8 Профил на zxp53317185
    zxp53317185
    Рейтинг: 1226 Неутрално

    До коментар [#3] от "Иван К":

    За един редови англичан е достатъчно диво ;) Вече са снимали 2 епизода в Родопите, явно са били с добър рейтинг и сега потретват.

    https://www.youtube.com/watch?v=cJzfc6kVhm4

   9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 4157 Неутрално

    В българския епизод намери останки от кон (само кости) и много се притесни, защото предположи, че е убит от мечка. А щом има коне и хората не са далеч, нали? :)
    —цитат от коментар 7 на CINZANO - оправете си сайта!

    Между другото през лятото има едно дивашко племе който прави юрти в горите на Родопите за да бере билки,диви ягоди, да сече дърва или копаее за полускъпоценни камъни! Същите няма доказателства ,че канибалстват но със сигурност ловуват и ядат диви животни и коне,овци и кози!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
   10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 4157 Неутрално

    Пълен дублаж на Беър Грилс, и като предаване и като автобиография... Дискавъри никога няма да достигнат рекордните рейтинги, които бяха постигнати с оригинала.
    —цитат от коментар 6 на hamiltonf1

    Нещо започнага да правят доста посредствени филми с обяснения като за хора с ментални увреждания! Само до преди 15-20 години бяха много интересна телевизия!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
   11. 11 Профил на niakoi_si
    niakoi_si
    Рейтинг: 2161 Неутрално

    До коментар [#3] от "Иван К":

    Това с Родопите по стечение на обстоятелствата вече го гледах.

    Някой дето не е наясно, може да реши, че тоя наистина се бори да оцелее. Ама човек дето е наясно с терена, отначало му е смешно, а в един момент почва да го хваща яд, щото преиграването е направо дразнещо.

   12. 12 Профил на niakoi_si
    niakoi_si
    Рейтинг: 2161 Неутрално

    До коментар [#5] от "abdelhaqq":

    А точно Родопите са относително безопасни и като климат. За разлика от Стара Планина например.

   13. 13 Профил на ilinko
    ilinko
    Рейтинг: 853 Весело

    До коментар [#2] от "zkvvoob":

    Използването на който е вече толкова навлязло в българския, че има хора, които дори не знаят, че понякога трябва да се ползва когото.

    Още едно поколение и ще е съвсем нормално да се види заглавие:

    "Оцеляващия в дивото, който го побиват тръпки от цивилизаций" ;-)

   14. 14 Профил на Amot
    Amot
    Рейтинг: 475 Разстроено

    Добе, де, разбрахме, рекламирате някакво филмче на Дискавъри, в което полуцивилизован англичанин търси хора в Родопите! Ако не беше обидно за държавата ни и за интелекта на четящите и гледащите, щеше да е просто комично! А сега е платено съдържание с отрицателна журналистическа стойност!!!

    Цацата трябва да бъде изпържена!
   15. 15 Профил на lone wolf
    lone wolf
    Рейтинг: 1442 Неутрално

    До коментар [#10] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

    И Дискавъри и Нешънъл Джеографик, бяха интересни телевизии, докато по тях не вървяха рекламни блокове!

    Да разлая троловете!!
   16. 16 Профил на mqj41586140
    mqj41586140
    Рейтинг: 0 Весело

    Искам да го видя как оцелява насред София.

   17. 17 Профил на Дългия
    Дългия
    Рейтинг: 1144 Разстроено

    За голямо мое съжаление научнопопулярните канали в последните години наистина взеха да се поизлагат с филмите, които излъчват и си го обяснявам най-вече с това, че им се изчерпаха интересните теми и въртят все едно и също. А има и нещо друго, нарича се пренасищане с информация, просто сме засипани с тонове инфо отвсякъде и явно мозъците ни спират да реагират позитивно на тези дразнения. В зората на демокрацията, като си пуснах първата кабеларка в къщи, съм зяпал всичко наред по тия канали, ама тогава си беше ново чудо - къде ти отпреди ще знаеш такива подробности за света извън България. Сега вече всичко е комерсиализирано, филмите са стари, само рекламите се сменят достатъчно често, всичко омръзва...

   18. 18 Профил на Tрилионер
    Tрилионер
    Рейтинг: 213 Разстроено

    Заглавието ще се оправи ли? Кого го побиват тръпки?

   19. 19 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 784 Неутрално

    До коментар [#8] от "zxp53317185":

    и на мен преди време ми се мярна нейде по тия канали някакъв чужбинец, дето се мята в родопската гора с лък, та се смяхме със сина. викам му, хе там зад баира сигурно е смолян или триград.

    בני אתה אני היום ילדתיך
   20. 20 Профил на пустиняк
    пустиняк
    Рейтинг: 1159 Неутрално

    Разликата между загубване и пиктик в България е едно преспиване. След това тръгваш на някъде така, че да не ти блести слънцето в очите и след 3 часа си в ресторант с певица.

    В България върви смазваща русификация! Чайка - вожд и учител на Цацаров. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
   21. 21 Профил на стафилокок
    стафилокок
    Рейтинг: 1292 Неутрално

    Доста усилия и специални познания се изискват да вървиш три дни в Родопите (камоли десет) без да се натъкнеш на населено място . . .

    Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
   22. 22 Профил на p_stoychev
    p_stoychev
    Рейтинг: 8 Разстроено

    " По време на поредицата Ед попада и в Родопите. Отново разполага с 10 дни, за да открие цивилизация, но предизвикателствата, с които се сблъсква в българските планини го затрудняват в тази трудна мисия" -това е единствената вярна констатация в репортажа. Не че се мислим за диваци, просто така ни възприемат.

   23. 23 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 1742 Неутрално

    До коментар [#21] от "стафилокок":

    а бе брадчед....ората ти са написали цела статиа че чоека е пруфесионал ... естесвено че ги има супер спициалните омения ...и естесвено че пулага осилия - инък немаше него да го угреи да праи тиа филми а такъви кат тебе напримерно ... мен ми напраи вчепетление друго, как тоя чиляк дет уж толкоз е видел и е отрукан барбори такива банализми, кат тоя изведен в заглавието напримерно...

   24. 24 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 718 Неутрално

    До коментар [#6] от "hamiltonf1":

    Пълен дублаж на Беър Грилс, и като предаване и като автобиография... Дискавъри никога няма да достигнат рекордните рейтинги, които бяха постигнати с оригинала.
    —цитат от коментар 6 на hamiltonf1

    Предаването на Ед Стафърд по Дискавъри започна малко след това не Беър Грилс и преди рекордните рейтинги, за които говориш. Просто филмите на Беър бяха по-популярни, защото правеше атракции и показваше неща, които могат да са интересни и полезни за аудиторията, но без да има реална необходимост да ги прави в момента. Ед Стафърд правеше обратното - понеже обикаляше съвсем самичък, дори без снимачен екип, му се налагаше сам да снима и съответно нямаше как да се получат качествени кадри на най-интересните му действия и хората виждаха малка част от екшъна, а повече разказваше пред камерката. Съответно Беър Грилс поемаше повече рискове, защото не е самичък, докато на Ед Стафърд му се случваше да се разболее в пустошта и понеже е сам, се притесняваше да не изпадне в безсъзнание от високата температура или да му се случи нещо друго и имаше случаи, когато се отказва и подава авариен сигнал (на устройството, което носи), за да дойде хеликоптер и да го прибере.

   За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
   С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK