Експозиция с отворен финал (Музеят на политическата история на Русия)

Атриумът на музея. Експозицията "Фабрика за лозунги"

© Милена Ангелова

Атриумът на музея. Експозицията "Фабрика за лозунги"Когато човек се озове в Санкт Петербург и разполага само с около 10 дни, изкушенията са многобройни и е почти невъзможно да се видят и усетят всички интересни места и възможности. Дори когато става въпрос само за музеите в града и околностите, изборът не е лесен. Санкт Петербург предлага най-голямото разнообразие от държавни и частни музеи и колекции в страната.


Естествено беше сред Ермитажа, Държавния руски музей, Кунсткамера, Петропавловската крепост, Петерхоф, Музея на Ахматова, Музея на Достоевски, Музея на Фаберже, Музея на Собчак и неизброим списък с още, предложението за "Държавен музей за политическа история на Русия (с филиал – крайцера "Аврора") да отива все по-назад в списъка с възможности за посещение. Човек може да си представи експозиция, поотупана от прахоляка на късния соц (в стил НИМ–София и повечето регионални музеи в страната) и поорязан откъм епитети познат разказ за руския ХIХ и ХХ век. Разказ, в който "Великата октомврийска социалистическа революция" се предлага отново като илюзия за начало на световен прогрес и хоризонт за светли комунистически обещания в близко бъдеще в миналото.


Външен изглед от Музея на политическата история на Русия. Санкт Петербург

© Милена Ангелова

Външен изглед от Музея на политическата история на Русия. Санкт Петербург
Музеят на политическата история на Русия е приемник на първия музей, който болшевиките отварят още през 1919 г. като Държавен музей на революцията и известно време се помещава на втория етаж на Зимния дворец. През 1955 г. музеят се мести в близост до метростанция "Горковская" - в сградите на две имения, "експроприирани" от новата власт през 1917 г.


Едното от тях е построено през 1909 г. за крупния търговец на дървесина, барон В. Бранд. Съседното имение, в което е основната част от експозицията на музея, е принадлежало на прима-балерината на Мариинския театър Матилда Кшесинская - героинята на най-скандалния руски филм за тази година.


"Имението на Кшешинская - време и хора"

© Милена Ангелова

"Имението на Кшешинская - време и хора"


Матида Феликсовна живее в имението до Февруарската революция от 1917 г. След това сградата е превърната в щаб на болшевиките. Владимир Илич Ленин има кабинет там, а от балкона на имението той чете и "Априлските тезиси". Кшесинская се опитва да си върне къщата: тя съди болшевиките и дори спечелва делото, но новите обитатели не изпълняват решението. През 1920 г. балерината напуска Русия завинаги. Къщата й се използва за седалище на държавни институции на новата власт, а след това там се помещава музеят "Киров". През 1955-1957 г. сградата е свързана със съседното имение на Брант и там се настанява Музеят на Октомврийската революция. След разпадането на СССР той се преформатира в Държавен музей на политическата история на Русия.


Шумотевицата в Русия около филма "Матилда" беше допълнителен стимул за любопитство към музея. Отправих се натам с очакването да попреглътна доза притоплени разкази по политическа история и с леко вулгарното любопитство да разгледам къщата на балерината – "примадона на императора". Освен това щях да видя и намиращата се в съседство с музея джамия, построена в началото на XX в. от татарската общност в Санкт Петербург.


Оказа се, че Музеят на политическата история предлага истински музеен спектакъл. Обновената през 2013 г. интерактивна експозиция "Човекът и властта в Русия през XIX-XXI век" успява да държи посетителя в удовлетворяващо напрежение цял работен ден и да иска да се върне отново на следващия.


Хронологическите рамки на колекциите обхващат период от руската история от управлението Александър I до последните събития от политическия живот на днешна Русия. Работещите там повече от 200 души (изследователски екип , дизайнери, PR-сътрудници) успяват да превърнат мястото в съвременен исторически музей с буквално отворен финал.


Върху подготовката на основната експозиция "Човекът и властта в Русия през XIX-XXI век", разположена на два от етажите на сградата, са работили около 10 години. Тя е интерактивна и представлява сърцевината на цялата система действащи в момента и планирани в бъдеще музейни изложби – наистина провокативна по съдържание и оригинална по образно решение експозиция.


"Сталинският терор. ГУЛАГ"

© Милена Ангелова

"Сталинският терор. ГУЛАГ"


"Човекът и властта..." е един вид "музей в музея" и образец за новостите в съвременния музеен дизайн. В 12 зали са представени основните политически, икономически и културни трансформации в Русия през XIX-XXI век.


Комунална кухня

© Милена Ангелова

Комунална кухня


Сред тях най-любопитни са залите, посветени на съветския период: "Съветската епоха: между утопията и реалността" (1917-1985); "Сталинският терор. ГУЛАГ", "Индустриализация. Колективизация. Всекидневие", "Комуналната кухня", "Следвоенният сталинизъм", "Противоречията на Хрушчовото "Размразяване", "Времето на Брежнев: Идеологически патос и всекидневие", "Времето на Брежнев: Криза на идеологията, дисиденти, вождове", "Времето на Брежнев: Територия на свободата"; "Перестройка" и др.


Инсталацията "Сталин зад решетка"

© Милена Ангелова

Инсталацията "Сталин зад решетка"


Специално място в изложбеното пространство на музея заема темата за политическите репресии. Посетителят може да види и докосне копия от документи, да усети мащаба на терора, да срещне семейните и личните измерения на политическото насилие.


Част от експозицията "Индустриализация. Колективизация. Всекидневие"

© Милена Ангелова

Част от експозицията "Индустриализация. Колективизация. Всекидневие"


Освен тази експозиция, музеят представя и няколко постоянни и временни изложби, съпътствани с образователни програми: "Държавната Дума: исторически паралели"; "Реформи и реформатори на Русия"; "Имението на Кшесинская - време и хора"; "Русия - САЩ: политическата карикатура вчера и днес"; "Войната на прокълнатите. Гражданската"; "Демокрация или диктатура? Политическите партии и властта в Русия от самодържавието до перестройката"; "Спомени за бъдещето. Русия 1917 - началото 1990-те години"; "Музей за семейни истории"; "Храната – държавно дело"; "Жените и революцията"; "Фабрика за лозунги"; "Женският въпрос в Русия в първата четвърт на ХХ век" и др.


Музейният мениджмънт за деца там явно е успешен – през целия ден имаше групи с очевидно забавляващи се ученици. Явно успешният контакт с музейната публика е резултат не само на скъпоструващите експозиционни съоръжения. Изложбите в Музея на политическата история на Русия в Санкт Петербург успяват да провокират критичен поглед към миналото, без това да се превръща в подигравка с живота на по-възрастните поколения, без отъждествяване с отношението към Държавата като политическа институции и Държавата - Отечество.


Експозиция с отворен финал (Музеят на политическата история на Русия)

© Милена Ангелова


Усещането, че ти се дава възможност да си съставиш собствена представа за морално и неморално, допустимо и неприемливо в системата на отношенията между общество и власт и това е, може би, най-удовлетворяващото от посещението там. E, остава усещането, че сегашният "Вожд" все още няма форма за музеифициране... Въпреки това, музеят успява да представи социална история, която засяга всички. Още на входа има слоган: "Време е да разберем миналото и да се ангажираме с настоящето!"... А от входа нататък в експозициите може да се влезе и с пълен виртуален тур в залите на Музея: http://tour.polithistory.ru/gallery/#174

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  Руснаците искрено търсят някакъв друг път за развитие на човечеството различен от просвещението родено в Европа.
  В крайна сметка нека си го търсят своя път, само да не го търсят по нашите земи.

  подпис
 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4674 Любопитно

  "Отправих се натам с очакването да попреглътна доза притоплени разкази по политическа история и с леко вулгарното любопитство да разгледам къщата на балерината – "примадона на императора".

  Била си е любовницата на императора и всички са знаели за тяхната връзка по това време...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5557 Неутрално

  Руснаците искрено търсят някакъв друг път за развитие на човечеството различен от просвещението родено в Европа. В крайна сметка нека си го търсят своя път, само да не го търсят по нашите земи.
  —цитат от коментар 1 на Иван К


  Ами когато ЦЯЛ СВЯТ ВЪРВИ НАПРЕД, а те препускат НАЗАД КЪМ РОБОВЛАДЕЛСКО-КРЕПОСТНИЧЕСКОТО СИ БЪДЕЩЕ, естествено е, че това тяхното е някакъв си ТЕХЕН ДРУГ ПЪТ....

 4. 4 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2781 Весело

  Последните сто години трябва да бъдат представени отделно в експозиция "Криминално-политическа история на Русия".

 5. 5 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Не са лоши хора руснаците, ама не са случили на управляващи последните 100 години. Що ли ми приличат на един друг народ, живеещ на Балканите?

  България - вече 113-то място по свобода на словото
 6. 6 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#5] от "Darcas":

  Не са лоши хора руснаците, ама не са случили на управляващи последните 100 години. Що ли ми приличат на един друг народ, живеещ на Балканите?
  —цитат от коментар 5 на Darcas


  Не съм съгласен, че руснаците са свестни.
  Каквито са хората, такива са и управляващите ги.
  Няма как в средата на една запустяла нива с бурени, да се извиси облагородено плодно дърво.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12186 Весело

  Политическата история на Русия е с толкова много корекции, че този музей ще сменя експозициите си непрекъснато :)

  (По модела на "мени се с правата линия на партията")

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  До коментар [#5] от "Darcas":
  Не са лоши хора руснаците, ама не са случили на управляващи последните 100 години. Що ли ми приличат на един друг народ,

  Управляващите си ги "случват" на избори. Както и при нас. Народът избира себеподобни да го управляват, а после - защо така стана?

 9. 9 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#6] от "simval":

  Всичко що е свястно е унищожавано най-жестоко в продължение на векове. Това е традиция на матушката.

 10. 10 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Не трябва да се поставят всички руснаци под общ знаменател. Проблемът е, че векове на ред са живели в първобитно общинният строй. Крепостничеството се отменя в края на деветнадесети век. Не преминават през Възраждането. Културата им в края на деветнадесети век е на високо ниво. Но обикновеният народ е заслепен. Вярва на всеки, който му обещава по-добро. Все още много хора вярват, че Сталин е Бащата на народите. А такъв музей е задължително да има. Историята по комунистическо време трябва да се изучава. Това е един от най-големите проблеми на нашият "преход". Изучи ли се това нещо, никой няма да гласува за БСП. Проблемът е, че много пъти "Всичко ново е добре забравеното старо" Трябва да се внимава да няма повторение на нещата.

  Димитър Димов
 11. 11 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Не трябва да се поставят всички руснаци под общ знаменател. Проблемът е, че векове на ред са живели в първобитно общинният строй. Крепостничеството се отменя в края на деветнадесети век. Не преминават през Възраждането. Културата им в края на деветнадесети век е на високо ниво. Но обикновеният народ е заслепен. Вярва на всеки, който му обещава по-добро. Все още много хора вярват, че Сталин е Бащата на народите. А такъв музей е задължително да има. Историята по комунистическо време трябва да се изучава. Това е един от най-големите проблеми на нашият "преход". Изучи ли се това нещо, никой няма да гласува за БСП. Проблемът е, че много пъти "Всичко ново е добре забравеното старо" Трябва да се внимава да няма повторение на нещата.

  Димитър Димов
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4147 Любопитно

  Каква е разликата между политическата история и другата история?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  Комунална кухня
  ________
  Класика!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  Интересно! Бих го посетил! Много клишета във Форума от хора, които имат едностранно виждане за Русия.

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  До коментар [#5] от "Darcas":
  —цитат от коментар 6 на simval


  Напротив! Каквито са управляващите,такива са и хората.
  Едно е да те управлява Тодор Живков,друго е Чаушеско,а трето - Тито.

 16. 16 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#6] от "simval":Всичко що е свястно е унищожавано най-жестоко в продължение на векове. Това е традиция на матушката.
  —цитат от коментар 9 на gianni


  Кой го е унищожавал?

 17. 17 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 226 Весело

  Ей в тая тема сега съфорумниците ще получат простатен оргазъм. Дали ще има 200 коментара до утре?

 18. 18 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Комунистите откраднали на жената къщата и си направили музей на пропагандата.
  Колко типично.

  Birds of a feather flock together.
 19. 19 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#12] от "Храбър":

  нали вчера чу мнението на руската политическа история за България :)

  Birds of a feather flock together.
 20. 20 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Руснаците искрено търсят някакъв друг път за развитие на човечеството различен от просвещението родено в Европа. В крайна сметка нека си го търсят своя път, само да не го търсят по нашите земи.
  —цитат от коментар 1 на Иван К


  Всички руски пътища водят "под забором". Оттам и един от многото руски синоними на "алкохолик" - "подзаборник" - някой, когото ВИНАГИ можеш да намериш да се търкаля пиян под оградата. Разбира се, това е само една от съществуващи хипотези за безаналоговите руски исторически пътища. Според друга например, те свършвали "в зад коровы", т.е., в гъза на кравата. Оттам и перманентното руско хленкане, налично в цялата им литературна класика, на непрекъснатото оплакване от беспросветной жизни". От живота без светлина в края на тунела, да си го кажем щампосано. Но пък като се замислиш - каква светлина в гъза на кравата? Там да не би да е Лас Вегас?

 21. 21 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4121 Неутрално

  Господи, благодаря Ти, че не съм се родил в Россссия!

  Gunter glieben glauchen globen
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3884 Неутрално

  Ако може да се вярва на социологическите анкети, според които 80+ процента одобряват Путин, а 70+ процента смятат Сталин за "велика личност", то руснаците си заслужават и комуналките, и нагайката по гърбовете, и фашисткото "православие", и да раждат Павлик Морозовчета, и всичко останало.

  Няма по-тъжна диагноза за терминалната им деградация от тези проценти.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK