Гръцките данъчни обявиха война на Airbnb

Изглед към Санторини - един от най-популярните курорти в Гърция.

© Associated Press

Изглед към Санторини - един от най-популярните курорти в Гърция.Гърция ще въведе данъчно облагане на отдаваните под наем жилища в популярната платформа за споделяне на места за настаняване Airbnb. Независимият орган за публичните приходи в страната е решил да създаде онлайн платформа, на която да се качва цялата информация за краткотрайно отдаваните жилища.


На нея имотът ще бъде деклариран с точните му параметри и местоположение. Освен това ще се въвеждат имената на наемателите и периода, за който ще използват жилището.


Регистрацията в платформата ще бъде задължителна, а всеки, който пропусне да го направи и бъде хванат да отдава краткосрочно имота си, ще трябва да плати глоба от 5 хил. евро. Това ще важи не само за Airbnb, но и за всички останали компании, които предлагат такава услуга.
Според експерти от туристическия бранш в Гърция тази мярка има за цел да успокои сектора. Собствениците на редица хотели се оплакаха от нелоялна конкуренция от страна на Airbnb. Данъчните служби пък ще могат да събират още повече пари за подобна дейност.


Отдаването на жилища под наем чрез Airbnb е практика, която натрупа огромна популярност през последните години в сериозно засегната от финансовата криза Гърция. Благодарение на нея хиляди хора успяват да си докарат допълнителни доходи без да заплащат данъци за тях.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  В booking.com също се обявяват апартаменти. Трябва да обявят война и на тях. Ако не airbnb ще е нещо друго. Гърчолята не си падат по плащане на данъци.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Като си помисля, airbnb "модела" е прастар, просто компанията добавя един много добър технологичен 'пласт' и това очевидно работи, така че и тя и собствениците на имотите правят пари. Ами тогава трябва да има данъци... :)

 3. 3 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 371 Неутрално

  За война не прочетох нищо в статията... освен в заглавието.
  Във всеки случай много по-лесно и полезно за данъчните е да си сътрудничат с такива платформи.

 4. 4 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 303 Неутрално
 5. 5 Профил на Милош
  Милош
  Рейтинг: 411 Неутрално

  В booking.com също се обявяват апартаменти. Трябва да обявят война и на тях. Ако не airbnb ще е нещо друго. Гърчолята не си падат по плащане на данъци.
  —цитат от коментар 1 на EU defender


  С тази разлика, че booking работят без комисион, а airbnb прибират доста тлъст процент.

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  Докато има държава и се събират данъци, за да се плаща на учители, полицаи, съд и лекари ( поне тези 4 категории са общо взето задължителни) и най-вече на "слугите на народа" - всякакви там управляващи и депутати, дотогова играта на стражари и апаши между дължащите и събиращите данъците, ще е в сила.
  Успеха е силно променлив, особено в страни като Гърция и въобще тези, които са по на юг:), но в обозримо бъдеще няма как това да бъде решено в стил "и вълка сит и агнето цяло".
  Едно голямо подобрение би било възможно, ако пацифистките идеи надделеят и поне се намалят разходите за шапкарите и скъпите оръжия, кораби, самолети и прочее техника, но и това липсва на хоризонта - затова да си опичаме акъла за кого гласуваме.

 7. 7 Профил на Подхълмов
  Подхълмов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "Милош":

  Букинг вземат около 15% комисионна, доколкото знам от служители в хотели, които съм ползвал. Все пак те не са в този бизнес от благотжорителност, нали?

 8. 8 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#5] от "Милош":

  Ха ха! Как ще да работят "без комисион"?! Ти някога давал ли си имот през booking? Взимат 15%, но потребителят не го разбира, защото всичко е включено в крайната цена и не показват разбивка на цената.

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 9. 9 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1358 Весело

  До коментар [#5] от "Милош":

  Не е вярно. Букинг.ком работи с комисиона:

  https://partnerhelp.booking.com/hc/en-us/articles/213700789-How-much-do-I-pay-Booking-com-and-how-do-I-do-it-

  Комисионата им е от 15% до 35% в зависимост от местоположението, броя на стаите, цената на стаите и конкуренцията в района. Ако собственикът иска неговата собственост да се ранжира по-високо сред останалите в района, ще плаща и по-висока комисиона. Хотели и апартаменти в туристически дестинации като Париж, Лондон и Ню Йорк имат по-висока комисиона, отколкото тези в по-малко известните населени места заради по-голямата конкуренция, а по-скъпата собственост с по-висок марж на печалбата средно също имат по-висока комисиона, отколкото места като хостели, мотели и т.н., които имат по-малък марж на печалбата.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 10. 10 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Всъщност airbnb начисляват дебела комисионна оправдавайки се, че съдържа и ДДС. Не съм много сигурен на кое плащат ДДС. Не съм сигурен и дали прибират комисионни от даващите жилища (with or without VAT) някой ако знае повече да каже.

 11. 11 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Ми правилно.
  Равни права за всички в бизнеса.

  Panta rhei....
 12. 12 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#10] от "George Svinarov":

  https://www.airbnb.com/help/article/1857/what-are-airbnb-service-fees

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 13. 13 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2172 Разстроено

  Малко ми се губи смисъла на заглавието:(

  Дневник,
  данъчните на Гърция не са се прицелили в платформите, в гръцките собственици на имоти недеклариращи приходите от краткосрочен наем са се прицелили.

  Да ви имам заглавията!

  Модератора е неадекватен!
 14. 14 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  До коментар [#11] от "Molossian":

  А иначе заглавието яко жълтее.
  По тази логика всеки един данъкоплатец води войни с НАП през целия си живот :)

  Panta rhei....
 15. 15 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Можеш да се бориш с прогреса, но не можеш да го победиш. АирБнб и Убер са платформи/бизнеси на бъдещето. Решението на гърците е прекалено старомодно и конвенционално. Трябва да се измисли друг начин да се регулира този бизнес. В случая не са виновни гръцките наемодатели. Защо те да поемат отговорност да се регистрират в някакви измислени системи и допълнително да им се утежнява процеса? Трябва просто правителството да взема апи-то на АирБнб и от там да теглят информацията, да начисляват таксите си и после да бъдат събирани с данъка на имота. Например.

 16. 16 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2172 Весело

  До коментар [#15] от "koalarevolution":

  Аз пък си мислех, че са доста стар и известен бизнес използващ нова технология, но щом били бизнеси на бъдещето така да бъде:)

  Модератора е неадекватен!
 17. 17 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#12] от "baba_zozolana":

  "In areas where we’re required to collect VAT, we’ll combine the service fee and VAT amounts on the checkout page, so the service fee may appear to be greater than 15%."

  Не разбирам какъв е проблем гръцките данъчни власти да се споразумеят а платформата да им начислява ДДС и да се приключи с проблема?

 18. 18 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#17] от "George Svinarov":

  Вероятно това е проблемът: "Airbnb отказа да предостави на гръцкото финансово министерство информация за наемите на имоти, като по този начин забави стартирането на онлайн платформа, където собствениците трябва да регистрират наемите и да плащат необходимите данъци. Според информацията, получена от икономическия уебсайт economy365.gr, Министерството на финансите се опитва от пет месеца да се свърже с изпълнителните директори на компанията в Калифорния, както и с други компании (Novasol и др.). Въпреки това дружествата не са демонстрирали намерение да си сътрудничат с гръцките власти, които са поискали да се регистрира данъчният номер на собственика на всеки имот в платформата Airbnb."

  http://www.keeptalkinggreece.com/2017/11/14/airbnb-taxes-greece/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 19. 19 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 775 Разстроено

  За гръцките данъчни не са криви милионите гърци дето скатават данъци, ами германските спонсори на корумпираната им държава и бизнеси като Airbnb...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 20. 20 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  На гърчулята явно им е много некадърна или мързелива администрацията.
  В някои страни, тъй като плащането за тези платформи става през пп, в момента в който получиш или теглиш парите се взима данъка. Дори да не дават информация кои имоти се дават под наем, тези неща се хващат през плащанията, тъй като никой не дава никъде пари кеш.

 21. 21 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  :)
  Гръцките хотели им секна папото и сега некви глупости искат да въвеждат...

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=F5UzHfsC5zw
 22. 22 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#20] от "olimpipanov":

  абсолютно си прав, държавен служител и работа с компютер са обратни понятия в Гърция. за това сме на такав хал

  сумите които се играят особено в островите са от порядака на 30-50000 евро на месец (летен месец) , нормално е дъначните да полусдяват и заедно с тях и хотелиерите които уж плащат нормално данъците

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 23. 23 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#19] от "Торбалан":

  интерес наистна най корурпирани в тази корурпирана държава Гърция са немските фирми , предполагам не знаеш за немските подводничи и за Сименс.

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 24. 24 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  ти кога пък си плащал дъннаци... сравнение с Гърция нямате никакви даннъци ...

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 25. 25 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  ти кога пък си плащал дъннаци... сравнение с Гърция нямате никакви даннъци ...

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 26. 26 Профил на v_vassilev
  v_vassilev
  Рейтинг: 286 Неутрално

  не знам защо airbnb или booking на някого им е виновен или им пречи. И не знам това какво общо има с плащането на данъци. Данъците по цял свят се ДЕКЛАРИРАТ. Не се изземват насилствено. Спазването на закона и правилното деклариране се контролира от данъчните. Наемодателите, посредниците (като airbnb) са просто част от данъчната система. Да си ги контролират данъчните, а не да забраняват този или онзи, защото не са способни да се справят с контрола.
  Не мога да проумея защо, ако отдаваш под наем чрез airbnb, да не си подаваш декларация и да си плащаш данъка. При положение, че данъка върху наемите в България е 9% (10% от наема ти признават като разход, а върху останалите 90% има 10% данък)

 27. 27 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Е ако си хотелиер и платиш 15-20 % комисионна на booking и още толкова данъци, а в БГ и такса спокойствие, колко ще остава за теб? Или на какви цени трябва да продаваш? Що на гърците министерството на туризма не им направи безплатна платформа за резервации, пък после министерството на финансите да им събира данъците. Данните ще са си при тях, плащанията пак ще минават през тях

 28. 28 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#27] от "hak43536311":

  мисля че бъркате даначите с комисионата на тези платформи.... плащанията избягат защото 1. не стават на Гръцки банкови сметки 2. клиента плаща например 1000 евро за една седмица и се декларират 50 евро , или че бил "братовчед" от САЩ и си е нагости..... и други такива проблеми които не се решават лесно,

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 29. 29 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  До коментар [#13] от "ivan_":

  Точно така ! +

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 30. 30 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#27] от "hak43536311":

  Проблема, е че всички платформи в повечето случаи не са резиденти в страната и няма никакъв шанс за какъвто и да е контрол.

  Ivanski
 31. 31 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3900 Любопитно

  Византиецът все се опитва да укрие данъци масово и традиционно,но с течение на времето примката се затяга и този гръцки национален "спорт" ще става все по-труден за практикуване!

 32. 32 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#20] от "olimpipanov":

  На гърчулята явно им е много некадърна или мързелива администрацията. В някои страни, тъй като плащането за тези платформи става през пп, в момента в който получиш или теглиш парите се взима данъка.
  —цитат от коментар 20 на olimpipanov

  И именно за да постигнат това, редица градове примерно в САЩ също са водили и продължават да водят "войни" срещу Airbnb, които са световноизвестни със своето нежелание да сътрудничат с властите и да предоставят информация за наемодателите до момента, в който бъдат буквално принудени да го сторят.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 33. 33 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 660 Весело

  Ха-ха, гръцките данъчни власти решили да си правят ПР.... Ма кой ще вземе ДДС от някой, затова че ми е на гости? Все едно ако колега се вози в моята кола на път за работа и си споделяме цената на бензина, някой общински кондуктор да го глоби, че е гратисчия... Не е истина до къде се простира тъпащината на "модерната" държава!

 34. 34 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#33] от "m_style":
  Ако твой познат ти е на гости, никой нищо няма да ти каже. В случая става въпрос за транзакциите на компания на стойност над 30 млрд. щ.д., с чиста печалба от над 3 млрд. годишно. Дори в родния им Сан Франциско, където десетки хиляди жители са принудени да ползват Airbnb за краткосрочни наеми понеже всички доскорошни наемодатели са се изхитрили да станат ерзацхотелиери, потайните практики на компанията от години са повод за законотворчески и съдебни спорове. Ползвал съм Airbnb и от двете страни на транзакцията и не виждам абсолютно нищо нередно в това да се събира и плаща съответният данък, както в който и да било хотел, ресторант, химическо чистене и т.н. Ти ако отвориш примерно кръчма и си бъбриш на бара с кварталните пияници, мислиш ли, че можеш да се измъкнеш от данъците като заявиш, че всички те са ти приятели?
  Аман от пишман капиталисти, кито искат да правят бързи печалби без да плащат данъци.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 35. 35 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#5] от "Милош":

  А как мислиш се издържат? От благотворителност ли?

 36. 36 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 775 Весело

  До коментар [#23] от "odyssey6195":

  Ами върнете им парите на немците и не ги взимайте - нали сте много чесни и неподкупни...
  Обикновени мързеливци и скатавки дето все друг ви е виновен ;)

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK