Погановският манастир и ждрелото на Ерма: Какво? Швейцария ли?...

Погановският манастир и ждрелото на Ерма: Какво? Швейцария ли?...

© Теодор СпасовСамо на 90 километра от София, на около час и 40 минути път с автомобил, се намират две китни сръбски селца – Поганово и Власи. Двете села са разположени в планински район, недалеч от ждрелото на река Ерма. В тях заедно живеят не повече от 150 души. Между двете землища на селото е сгушен някогашният български, а днес сръбски манастир "Св. Йоан Богослов", по-известен в Сърбия и у нас просто като "Погановския манастир". Гледката към величествените скали на ждрелото откъм селата и откъм манастира е наистина внушителна.


Погановският манастир и ждрелото на Ерма: Какво? Швейцария ли?...

© Теодор Спасов


Красотата на това място е увековечена в пътепис преди повече от век не от кого да е, а от големия български публицист и основател на Българския туристически съюз Алеко Константинов. Ето как на 12 октомври 1895 г. Щастливеца описва красотата на природата на това целунато от Бога място в пътеписа "Какво? Швейцария ли?...": "Не се опитвайте да видите върховете на скалите, между които тече реката - ще ви падне шапката и ще видите само прелестното синкаво българско небе и леки пушни облачета (...) Колко дребни, боже, колко дребнички животинки изглеждаме ний сега между тия колоси (...) Где са горите гиганти? - Под краката ни. Где е земният рай? - Пред очите ни... (...) Хубостите на тази екскурзия не се изчерпват само с околностите на Погановския манастир (...) Какво разкошно селце, какви величествени околности: от една страна гигантският пролом на пъстрите скали, по средата зелена долинка, разцепена с лъкатушната река, до реката извира топла вода, наоколо пълно с овощия, насреща лозя и селцето, кацнало на единя склон на скалите; а зад всичко това околностите на Погановския манастир."
Погановският манастир и ждрелото на Ерма: Какво? Швейцария ли?...

© Теодор Спасов


Пътят до манастира е изключително живописен


За да стигнете до Погановския манастир трябва да продължите по международния път от границата с България, който води към Пирот и Ниш. На около 18 километра след границата трябва да отбиете вляво, следвайки табелата за село Суково. Ще преминете през жп прелез без бариера, като след няколко километра ще подминете и самото село Суково. Ако по пътя се отбиете в местно кафене, няма как да не ви направят впечатление в действителност елегантните сръбски възрастни дами, излезли на раздумка със свои съселянки. Вероятно ще ви впечатлят и добре поддържаните къщи и дворове на местните хора. Продължете направо, докато стигнете до отбивката за село Власи, но не завивайте към самото селото. Само няколко километра по-натам е Погановският манастир, построен в началото на величественото ждрело на Ерма.


Пътят между последните села и манастира е изключително впечатляващ. Докато вдясно текат тихите води на река Ерма, той се лъкатуши под грубо изрязани скали.


Когато стигнете до манастира, на паркинга ще ви посрещнат любезните местни продавачи на мед, сирене и сувенири. До самия паркинг има и уютен ресторант, където може да опитате типичната за Сърбия скара и доручак (закуска), състояща се от яйца на очи, наденички и вкусно сирене. Но със сигурност там няма да забележите нищо по-впечатляващо от извисяващите се над вс скали и oт красивия манастир. А за да стигнете до манастира трябва да преминете пеша над тесен железен мост над реката. И тъкмо там вече може да се насладите на живописните пейзажи и да направите снимки за спомен.


Манастирът е обновен и уютен


Дворът на красивия мъжки манастир "Св. Йоан Богослов" е добре поддържан и подреден с вкус. Същото важи и за добре облагородения район около манастира. Мястото е много спокойно и идеално за поклоннически отдих в някоя от стаите за гости или просто за кратък обяд под величествено извисяващите се скали на ждрелото.


Погановският манастир и ждрелото на Ерма: Какво? Швейцария ли?...

© Теодор Спасов


Погановският манастир има интересна история


Манастирът "Св. Йоан Богослов" е напълно завършен през 1499 г. Неговият градеж започва около 100 години по-рано. Макар и на пръв поглед малък, храмът в двора на манастира е пищно украсен и красиво зографисан.
Историята на манастира е пряко свързана с тази на средновековна България. В края на 14 век районът на Погановския манастир е бил под владението на деспот Константин Деян. Неговата съпруга била дъщерята на цар Иван Александър, а пък тяхната дъщеря Елена се омъжила за византийския император Мануил II Палеолог през 1393 г.


Малко преди смъртта си деспот Константин започнал строежа на манастира в чест на Йоан Богослов. След Освобождението манастирът бил в пределите на България до ноември 1920 г. Двустранната икона от Поганово, която днес е изложена в криптата на катедралата "Св. Александър Невски" в София, се е помещавала в храма на манастира "Св. Йоан Богослов" до началото на 20 век. Иконата е дарена на манастира от византийската императрица Елена, дъщерята на деспот Константин.


След като запалите свещ в манастира задължително се разходете поне километър-два по пътя в ждрелото на Ерма, за да усетите величието на природата, описана от Алеко Константинов още преди 120 години. Предвид краткото разстояние до България, любителите на красивата природа и на религиозния туризъм не биха имали оправдание да не посетят мястото поне веднъж в живота си. А защо не и още този уикенд?!

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на julius
  julius
  Рейтинг: 330 Неутрално
 2. 2 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Стига, бе, стига сте си мерили пишките с Швейцария, бе комплексари. Не може ли просто да опишете красивото място. България си е България, Швейцария са си те.

  А на въпроса "Швейцария ли?..." аз бих отговорил - "Не, Нова Зеландия!".

 3. 3 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Стига, бе, стига сте си мерили пишките с Швейцария, бе комплексари. Не може ли просто да опишете красивото място. България си е България, Швейцария са си те.А на въпроса "Швейцария ли?..." аз бих отговорил - "Не, Нова Зеландия!".
  —цитат от коментар 2 на sow29372525


  Хаха, прав сте, но не се ли "кефите" като чуете как само тук имаме море и планина и то на много малко място :)

 4. 4 Профил на emil stefanov
  emil stefanov
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Ходил съм там. Наистина е много красиво. В ресторанта готвят много вкусно на добри цени. Препоръчвам на всеки да отиде там.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  Мястото е великолепно. Няма тълпи от туристи, дори местните са малко. Горещо го препоръчвам.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Стига, бе, стига сте си мерили пишките с Швейцария, бе комплексари.".
  —цитат от коментар 2 на sow29372525


  Едва ли Алеко Константинов може да се нарече комплексар...

 7. 8 Профил на ivan_ko9
  ivan_ko9
  Рейтинг: 213 Неутрално
 8. 9 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 521 Неутрално

  не се ли "кефите" като чуете как само тук имаме море и планина и то на много малко място :)
  —цитат от коментар 3 на cases


  Не, тъжно ми е, че сме успяли да осерем и двете и сега трябва да ходим до Гърция и Алпите.

 9. 10 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 521 Неутрално

  не се ли "кефите" като чуете как само тук имаме море и планина и то на много малко място :)
  —цитат от коментар 6 на asdas200


  Интересно ми е какво би написал за Слънчака или БанскоУ

 10. 11 Профил на BIKER
  BIKER
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#6] от "asdas200":

  Комплексар може би не...но е факт че пише предимно за комплексите на българина и в частност за най-комплексирания от тях - Бай Ганьо. Все ще трябва да е взел този материал/инспирация отнякъде....може би от около 80%те процента който са били около него.

  И да смятам че сме леко комплексирани, някой повече, други по-малко, съдя и по себе си след доста години живеене в странство, има моменти в които се изумявам от себе си и дребнавостта си по някой въпроси. Не бих казал че става дума за ниско самочувствие, а по-скоро за историческа неудовлетвореност и липса на познания, в комбинация с копнеж по по-добър живот, чрез сравняване с околните.

  Няма лошо в нищо от това стига да остане спокойно за 50-60-70 години в България, та да може да се реализира част от този идеал.

  БСП и ДПС вън от политиката
 11. 12 Профил на Джони
  Джони
  Рейтинг: 209 Весело

  До коментар [#3] от "cases":

  Имаме и угаснал вулкан,Кожух,до Рупите!

  Внимание към детайла
 12. 13 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Трябва да сме благодарни на Матушка русия ,че раздаде замите ни на съседи те ни по "славянски" !все пак сме баратушки с рассията;)))

  Долу рушистите и фашистите
 13. 14 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#2] от "sow29372525":

  Оставете това за меренето, хубаво е залавието, защото препраща към Алеко Константинов - автор, който не трябва да се забравя!

 14. 15 Профил на destruct
  destruct
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#13] от "marks_nazi":

  Точно тия земи никаква "Матушка" не е раздала, а са ги раздали Мистър Лойд Джордж от Англия и мосю Клемансо от Франция. Когато са ги раздавали "Матушката" е била непричьом.

 15. 16 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Попаднах там случайно и останах поразен, наистина уникално място! От тогава ходя редовно. Скътано между скалите, красиво, тихо, спокойно, магнетично.

 16. 17 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Когато завърших успешно първи клас 56-та г. за награда получих книжката "Партизански спомени" от Славчо Трънски. Там за пръв път прочетох за река Ерма, както и за някои особености за трънския край. Никога не ми се удаде да отида там и май е единственото място в бг, дето не съм ходил. Но кой ти е знаел, че там можеш да отидеш на курорт, лятото бягахме по морето или по-известен балкан. Сега е друго, навсякъде предлагат добра обстановка, а природата си е вечна, от Алеко до сега.

 17. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4241 Неутрално

  До коментар [#9] от "Petak":


  До коментар [#10] от "Petak":

  +++!

 18. 19 Профил на TOSHKOFF
  TOSHKOFF
  Рейтинг: 521 Неутрално

  След Погановския манастир може да се отиде и до Темския - той е след Пирот.

  Sic transit gloria mundi
 19. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  Стига, бе, стига сте си мерили пишките с Швейцария, бе комплексари. Не може ли просто да опишете красивото място. България си е България, Швейцария са си те.А на въпроса "Швейцария ли?..." аз бих отговорил - "Не, Нова Зеландия!".
  —цитат от коментар 2 на sow29372525


  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=169&WorkID=4968&Level=1

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 21 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#4] от "emil stefanov":
  Взимат ли БГ левове или трябва да се обменя? На пазара в Пирот взимат.

  Мърфи е оптимист!
 21. 22 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Да хубаво е, а има ли нещо общо със ,, мачка руча поганци ,, !!!

 22. 23 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 231 Неутрално

  До коментар [#6] от "asdas200":
  "Едва ли Алеко Константинов може да се нарече комплексар..."

  Никак не са му липсвали комплекси всъщност. Прочети "Пази боже сляпо да прогледа". "Сляпото" иначе българче "прогледало" защото направило кариера в Турция. Аз поне намирам повече критики към заглавието отколкото към непристойното поведение на лошия син.

 23. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Тъжно, нашият манастир , сега да се нарича сръбски.

 24. 25 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Българските ми корени са от Трънско.Почти 2 пъти в месеца ходя за да видя дядо ми който догодина ще навърши 100 години ! Района е от най-красивите и със сигурност най-дивия в България защото е обезлюден.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 25. 26 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  До коментар [#6] от "asdas200":
  "Едва ли Алеко Константинов може да се нарече комплексар..."
  ==========================
  По-скоро го е написал за комплексари. Моментът е бил такъв. Отделен въпрос е, че по патриотични съображения българският каньон на Ерма обикновено получава възхвала, но умишлено не се говори за дължина и височина на скалите, защото са определено скромни.


  Еретик
 26. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5376 Неутрално

  Харесва ми описанието и снимките, само да попитам в Сърбия с лична карта ли се влиза, както в Македония.

 27. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  Трябва да сме благодарни на Матушка русия ,че раздаде замите ни на съседи те ни по "славянски" !все пак сме баратушки с рассията;)))
  —цитат от коментар 13 на marks_nazi


  Не позна! Годината е 1920! Англофренците бяха.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK