Погановският манастир и ждрелото на Ерма: Какво? Швейцария ли?...

Погановският манастир и ждрелото на Ерма: Какво? Швейцария ли?...

© Теодор СпасовСамо на 90 километра от София, на около час и 40 минути път с автомобил, се намират две китни сръбски селца – Поганово и Власи. Двете села са разположени в планински район, недалеч от ждрелото на река Ерма. В тях заедно живеят не повече от 150 души. Между двете землища на селото е сгушен някогашният български, а днес сръбски манастир "Св. Йоан Богослов", по-известен в Сърбия и у нас просто като "Погановския манастир". Гледката към величествените скали на ждрелото откъм селата и откъм манастира е наистина внушителна.


Погановският манастир и ждрелото на Ерма: Какво? Швейцария ли?...

© Теодор Спасов


Красотата на това място е увековечена в пътепис преди повече от век не от кого да е, а от големия български публицист и основател на Българския туристически съюз Алеко Константинов. Ето как на 12 октомври 1895 г. Щастливеца описва красотата на природата на това целунато от Бога място в пътеписа "Какво? Швейцария ли?...": "Не се опитвайте да видите върховете на скалите, между които тече реката - ще ви падне шапката и ще видите само прелестното синкаво българско небе и леки пушни облачета (...) Колко дребни, боже, колко дребнички животинки изглеждаме ний сега между тия колоси (...) Где са горите гиганти? - Под краката ни. Где е земният рай? - Пред очите ни... (...) Хубостите на тази екскурзия не се изчерпват само с околностите на Погановския манастир (...) Какво разкошно селце, какви величествени околности: от една страна гигантският пролом на пъстрите скали, по средата зелена долинка, разцепена с лъкатушната река, до реката извира топла вода, наоколо пълно с овощия, насреща лозя и селцето, кацнало на единя склон на скалите; а зад всичко това околностите на Погановския манастир."
Погановският манастир и ждрелото на Ерма: Какво? Швейцария ли?...

© Теодор Спасов


Пътят до манастира е изключително живописен


За да стигнете до Погановския манастир трябва да продължите по международния път от границата с България, който води към Пирот и Ниш. На около 18 километра след границата трябва да отбиете вляво, следвайки табелата за село Суково. Ще преминете през жп прелез без бариера, като след няколко километра ще подминете и самото село Суково. Ако по пътя се отбиете в местно кафене, няма как да не ви направят впечатление в действителност елегантните сръбски възрастни дами, излезли на раздумка със свои съселянки. Вероятно ще ви впечатлят и добре поддържаните къщи и дворове на местните хора. Продължете направо, докато стигнете до отбивката за село Власи, но не завивайте към самото селото. Само няколко километра по-натам е Погановският манастир, построен в началото на величественото ждрело на Ерма.


Пътят между последните села и манастира е изключително впечатляващ. Докато вдясно текат тихите води на река Ерма, той се лъкатуши под грубо изрязани скали.


Когато стигнете до манастира, на паркинга ще ви посрещнат любезните местни продавачи на мед, сирене и сувенири. До самия паркинг има и уютен ресторант, където може да опитате типичната за Сърбия скара и доручак (закуска), състояща се от яйца на очи, наденички и вкусно сирене. Но със сигурност там няма да забележите нищо по-впечатляващо от извисяващите се над вс скали и oт красивия манастир. А за да стигнете до манастира трябва да преминете пеша над тесен железен мост над реката. И тъкмо там вече може да се насладите на живописните пейзажи и да направите снимки за спомен.


Манастирът е обновен и уютен


Дворът на красивия мъжки манастир "Св. Йоан Богослов" е добре поддържан и подреден с вкус. Същото важи и за добре облагородения район около манастира. Мястото е много спокойно и идеално за поклоннически отдих в някоя от стаите за гости или просто за кратък обяд под величествено извисяващите се скали на ждрелото.


Погановският манастир и ждрелото на Ерма: Какво? Швейцария ли?...

© Теодор Спасов


Погановският манастир има интересна история


Манастирът "Св. Йоан Богослов" е напълно завършен през 1499 г. Неговият градеж започва около 100 години по-рано. Макар и на пръв поглед малък, храмът в двора на манастира е пищно украсен и красиво зографисан.
Историята на манастира е пряко свързана с тази на средновековна България. В края на 14 век районът на Погановския манастир е бил под владението на деспот Константин Деян. Неговата съпруга била дъщерята на цар Иван Александър, а пък тяхната дъщеря Елена се омъжила за византийския император Мануил II Палеолог през 1393 г.


Малко преди смъртта си деспот Константин започнал строежа на манастира в чест на Йоан Богослов. След Освобождението манастирът бил в пределите на България до ноември 1920 г. Двустранната икона от Поганово, която днес е изложена в криптата на катедралата "Св. Александър Невски" в София, се е помещавала в храма на манастира "Св. Йоан Богослов" до началото на 20 век. Иконата е дарена на манастира от византийската императрица Елена, дъщерята на деспот Константин.


След като запалите свещ в манастира задължително се разходете поне километър-два по пътя в ждрелото на Ерма, за да усетите величието на природата, описана от Алеко Константинов още преди 120 години. Предвид краткото разстояние до България, любителите на красивата природа и на религиозния туризъм не биха имали оправдание да не посетят мястото поне веднъж в живота си. А защо не и още този уикенд?!

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK