Южноафриканските крафт бири предизвикват стария ред

Южноафриканските крафт бири предизвикват стария ред

© Associated Press



Планираме да изнасяме за Съединените щати", хвали се Лука Тули, съсобственик на занаятчийската пивоварна Zwakala в южноафриканската североизточна провинция Лимпопо.


"Надяваме се през идните две до три седмици да изпратим пълна партида бира", допълва той, стоейки пред пивоварната си и наблюдавайки отвисоко реката, която осигурява кристалночистата вода за бирата му тип "ейл".


Южна Африка е известна по целия свят с износа си на вино, но изостана доста от манията по крафт (занаятчийската) бира, която се наложи в САЩ, преди да стане бум във Великобритания, Германия и на други места. Биреният пазар е доминиран от южноафриканската пивоварна компания South African Breweries (SAB), която е по-позната с леката си бира (лагер) на достъпни цени, популярна в по-бедните население места.




Над четири от пет бири, продавани в "нацията на дъгата", се правят от SAB, но все по-голям брой занаятчийски пивоварни се опитват настойчиво да сложат творенията си в ръцете на пиячите в Южна Африка и извън страната. Крафт ейл се отличава от бирата лагер, предназначена за масовия пазар, с по-занаятчийския си процес на производство, по-малкия производствен цикъл и иновативните вкусове.


Компанията за пазарни анализи Grand View Research e изчислила, че глобалният пазар на крафт ейл може да достигне 500 милиарда долара до 2025 година - шест пъти повече спрямо 2015 година. Zwakala приключва сделка с южноафриканския гигант за люто пиле Nando's за снабдяване на ресторантите от веригата в САЩ с бира с вкус на хмел ръчна изработка - голям пробив за тяхната дейност. "Стремим се също да изнасяме бирата си за Зимбабве, и за Замбия и Китай", казва 28-годишният Тули. "Износът скоро ще бъде доста голям пазар", прогнозира той.


"Бели, брадати хипстъри"


И докато южноафриканската крафт бира прави първи стъпки за утвърждаването си в чужбина, ръчно изработеният ейл набира популярност у дома, превръщайки се в нишов първокласен пазар.


В момента само 3 % от продаваните бири идват от занаятчийски пивоварни, но тази цифра е нараснала над три пъти от 2013 година и се очаква да се повиши до 10 % до 2022 година, според браншова статистика. В САЩ крафт бирата е достигнала пазарен дял от 21%.


Един от начините за осигуряване на достъп до вътрешния пазар ще бъде да се пробие сред процъфтяващата средна класа на тъмнокожите.


"Индустрията все още до голяма степен е от бели, брадати хипстъри", уточнява 32-годишният Цикве Молобай, който управлява крафт марката Stimela. "Случвало се е на фестивали някои да каже: "Ама ти си черен, какво знаеш ти за бирата?". Аз обаче съм дебелокож", разказва той.


Въпреки предизвикателствата, мечтата му е да разработи бира, която привлече чернокожи професионалисти като самия него, които агресивно са пласирали първокласни продукти като шампанско, но са имали слаб досег с крафт ейл.


Южноафриканските крафт бири предизвикват стария ред

© Associated Press


Местните пивовари се стремят да привлекат и бирените ентусиасти и туристите със своите чудати концепции.
Йоханесбург приютява първата в Африка летищна пивоварна, която се управлява от семейство Скосана и отвори врати за пътниците през 2015 година.


Локалната пивоварна, която се вижда от минаващите самолети, прави месечно по 3000 литра крафт бира, сред която тъмна, бяла, пилзнер и индийски пейл ейл (IPA). "Дори собственикът бе развълнуван преди откриването", отбелязва 57-годишният председател на ръководството Брайън Скосана. Пивоварната Zwakala в Лимпопо е и туристически обект в сърцето на регион, известен с посетители от страната и чужбина.


В крак с новите тенденции


"Доста американци минават оттук и доста холандски туристи се спират. Това е пазар, към който искаме да се целим", посочва Тули. Грета Едуардс, на 67 години, е доведена в пивоварната от съпруга си, за да празнуват рождения ѝ ден. "Това е много притегателно изживяване за чуждестранни посетители. То е като да опиташ френско шампанско, за да го сравниш с пенливо вино", коментира тя.


Само че не всичко, което блести, е злато, предупреждава Луси Корн, която управлява блога Brewmistress, списващ хроника на възходите и паденията на южноафриканската бирена индустрия. "Сега в Южна Африка има около 200 пивоварни и ако вляза в магазин с бири от всички тях, вероятно бих рискувал парите си за максимум 50", казва тя.
Водещи пивовари също се заканват да навлязат на неразработения пазар.


Южноафриканските крафт бири предизвикват стария ред

© Associated Press


Неотдавна холандският бирен гигант Heineken грабна една от най-емблематичните марки южноафрикански крафт бири - Soweto Gold. За да не остане по-назад, SAB е разработила своя собствена гама от занаятчийски бири.


В едно от огромните си съоръжения за производство на бира край Йоханесбург майсторът пивовар Уорън Визе се гордее с триото крафт бири, които той ръчно прави, за разлика от техните еквиваленти тип лагер. "Нашите бири са достатъчно различни, за да изпъкнат и достатъчно хубави, за да се харесат на познавачите, ако пък крафт бирата е новост за вас, то това е добър трамплин", обяснява той.


И докато SAB има дълбоки джобове, за да експериментира и да дадат своя отговор на крафт феномена, Луси Корн призовава към предпазливост начинаещите авантюристи, преследващи печалба. "Има и такива, които се водят по новите тенденции и си казват "всички отварят крафт пивоварна, и аз ще направя същото", отбелязва тя. "Тези младежи няма да оцелеят", предупреждава тя. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Ентусиаст
    Ентусиаст
    Рейтинг: 0 Разстроено

    Някой трябва да седне да учи български език като чужд май.
    Иначе да, те и в Полша са страшно модерни. Между другото, опитайте полска бира, особено дамите, няма да се покаете.

  2. 2 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 875 Неутрално

    малко странен превод - "предизвикват" на български значи и "причиняват". ако в оригинал е challenge, то смисълът е "отправят предизвикателство към", "поставят под въпрос съмнение"...

    בני אתה אני היום ילדתיך
  3. 3 Профил на pariah
    pariah
    Рейтинг: 1130 Неутрално

    Крафт бирата е блага работа.
    Уважавам.
    Да, факт е, че се прави от бели брадати хипстъри, но това е все по-рядък факт.
    Напоследък и нормални хора се занимават с това и правят чудни еликсири.
    Дори у нас се офирми нелош пазар.
    Гларус стъпи по големите супермаркети и засега не са го равалили, а е истинска бира в сравнение с масовата продукция, за която вече не съм сигурен какво точно съдържа, та да се зачервяваш така и да започват да те обливат горещи вълни + приспиване, още от първата бира...

    - A witty saying proves nothing. Voltaire
  4. 4 Профил на gwa59354694
    gwa59354694
    Рейтинг: 414 Неутрално

    "...индийски пейл ейл (IPA)."
    Не е ли Irish Pale Ale?

  5. 5 Профил на pariah
    pariah
    Рейтинг: 1130 Неутрално

    До коментар [#4] от "gwa59354694":
    Тц.
    ИПА - индиън пейл ейл.
    Има вариация американ ИПА.
    В Ирландия поркат какво са ги научили английските господари - ейлове, стаутове (Гинес), портъри и т.н. Не знам да има "айриш нещо-си ейл", макар че не се имам за профи в бранша...

    - A witty saying proves nothing. Voltaire
  6. 6 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 935 Неутрално

    а бг бирите на кво ниво са? айде сега наше ора биражиите подобно на млекупроизводителите да искарат едни голями папки с докюменти и дуказателства че техната продукзиа е на наи голрями свитовно ниво...муахахаха ...де сопа де

  7. 7 Профил на Боян Таксиров
    Боян Таксиров
    Рейтинг: 718 Неутрално

    Indian Pale Ale носи това име, не защото се прави в Индия, а защото това е рецептата по която са правили бира за английските войски там. По силна, с по изразен вкус.

    По отношение на българските крафт бири. Наскоро си купих "Бял Щрък" от магазина и бях изумен да прочета, че бирата е правена в Холандия, но по българска рецепта.

    Ако в държава като Холандия правенето на бира плюс транспорта излиза по евтино от това, бирата да се прави тук, значи положението е сериозно...

    mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
  8. 8 Профил на mekarshalev
    mekarshalev
    Рейтинг: 327 Неутрално

    До коментар [#7] от "Боян Таксиров":

    До коментар [#7] от "Боян Таксиров":

    само да допълня - бирата за английските войски в индия се е транспортирала с кораби, което е отнемало доста време и затова са направили рецепта с повече хмел, за да се гарантира трайността и. затова ИПА бирите са по-горчиви, или хопи и са по-ароматни от нормалния пейл ейл.
    иначе наистина крафт сцената в БГ е интересна и във сериозен възход, но все пак са в началото. това лято пробвах доста крафт бири, но си личи че опита все още не е голям и честно казано не открих подобаващ ИПА, всичките са доста плоски и силно газирани, а ароматната част сякаш липсва. само един вид на гларус ми хареса.
    но все пак аз стъпвам на опита от крафт сцената на западния бряг, където несъмнено е номер едно в света по разнообразие и иновации,
    Но важното е че началото е поставено!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK