Полазница в "Етъра"

Полазница в "Етъра"

© ЕМО "Етър"



Етнографският музей на открито "Етър" кани днес за празнуване на Игнажден. Празникът, наричан също Полазница или Полазовден бележи началото на народната Нова година.


Преди обед група момчета от Училището за коледари ще представи своите умения. Днешният ден е избран, защото според народната традиция именно на Игнажден коледарите се събират за пръв път да разучават обредните песни. Около 11:30 часа, облечени в народни носии, те ще направят генерална репетиция преди същинското коледуване. Младежите вече са научили характерната за този обичай обредност, а майсторите ще отворят работилниците си за репетицията.


Обредна храна, която е приготвяна в българските семейства на Игнажден, ще бъде представена в Самарджийската къща. Мила Кръстева ще сготви баница с праз лук. Демонстраторката е запомнила как се прави това постно ястие от жените в семейството си и е готова да го сподели с гостите на музея.




Ето и рецептата:


Продукти: праз лук – 1 връзка от 6 стръка, ориз – 0, 250 кг., захар – 0, 200 кг., листи за баница – 0, 500 /1 пакет/, олио – 0, 250 кг., счукани орехи – 0, 300 кг., глава целина.


Начин на приготвяне: В съд с мазнина леко се запържва праз лукът и настърганата глава целина. Отделно се сварява в подсолена вода оризът. Прибавя се към праза. Прибавят се и счуканите или нарязани орехи. Добавя се и захарта. Вземат се по два листа и с малко мазнина по средата и част от получената смес се навиват на руло. Нареждат се между 5 – 6 рула в намазана тавичка. Отгоре се поръсва малко захар. Пече се в умeрена фурна.


При влизането си в Самарджийската къща, гостите на "Етъра" ще имат възможност да вземат наръч съчки, за да ги поставят, както е по традиция, до запаленото огнище.


Полазница в "Етъра"

© ЕМО "Етър"


Такава е ролята на "полазника" - първия човек, влязъл в дома този ден, който според характера си може да донесе на семейството берекет, но и лишения. За да е спорна годината, полазникът трябва да внесе трески, съчки или слама, които слага най-често край огнището или зад вратата и сяда върху тях "да мъти". Домакините канят гостенина да седне – за да седят и мътят на полога кокошките. Полазникът разравя огъня с шумка от дъбово, крушово или сливово дърво, като нарича "Колко искрици, толкова пиленца, шиленца, теленца...дечица", разказват уредниците на музея.


За полазник се смята и всеки член от семейството, който на Игнажден излезе навън и се върне с трески или слама вкъщи.


Като място, свързано с традициите, Етнографски музей на открито "Етър" очаква своя "полазник".

Коментари (4)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ''zms15783''
    ''zms15783''
    Рейтинг: 846 Неутрално

    В сърцето на Балкана. Много е традиционно, отивайте :-)

  2. 2
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  3. 3 Профил на germina
    germina
    Рейтинг: 600 Неутрално

    Красив празник, с красиви традиции!

  4. 4 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10095 Неутрално

    Тая работа с мерните единици за баницата никак не ми харесва. Глава целина - ами само тя може да е 3 кг. Стръковете 6 броя праз - също.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK