Храна само за пътешественици

Храна само за пътешественици

© ВаконНачалото на годината е идеалното време да се начертаят пътешественически планове. За някои от мечтаните маршрути вдъхновението идва от книгите. Издателство "Вакон" се утвърди като територия за пътешественици през годините. Ето какво влиза в плановете му през 2018 г.


"С колело около Африка", Риан Мансер


Храна само за пътешественици

© Вакон


В началото на годината се подготвя за печат втори пътепис от южноафриканеца Риан Мансер.
Авторът на световния бестселър "С каяк около Мадагаскар" слиза от своя каяк, за да се завърне при българските читатели на велосипед. Превърнал се в настолно четиво за бореца за свобода Нелсън Мандела, пътеписът "С колело около Африка" разказва за първата голяма експедиция на безстрашния южноафрикански приключенец.
През 2005 г. Риан постига непостижимото, като става първият човек, обиколил континентална Африка с колело. Напълно сам и без употребата на моторни превозни средства той прекосява 37 хил. км през 34 държави, някои от които се нареждат сред най-опасните места на Земята. Книгата на Мансер е не просто описание на едно уникално пътешествие, тя е пример за предела на човешките възможности и срещата със себе си.


"Експедиция до крайната точка", Райнхолд Меснер


В първите месеци на годината се очаква и книгата на великия алпинист Райнхолд Меснер за изкачването на Еверест.


Храна само за пътешественици

© Вакон


През май на далечната 1978 година двама алпинисти – Райнхолд Меснер и Петер Хабелер (който през миналата година гостува в България и на български се появи книгата му "Целта е върхът" - бел. ред.), стават първите катерачи в историята на алпинизма, изкачили най-високия връх на планетата без използването на допълнителен кислород. Това е събитието, което "покорява" всички световни медии и променя историята и бъдещето на алпинизма. В тази забележителна книга Меснер разказва в подробности за постижението, считано за напълно невъзможно до този момент.


Споделя случки от изкачването с Хабелер, говори за опасностите, които ги съпътстват по време на рискованата експедиция, за да стигне до срещата с върха и неповторимото усещане да си първият човек, стъпил на върха на света без използването на допълнителен кислород. Книгата "Експедиция до крайната точка" е впечатляваща равносметка за изтощението, усилията, радостта и отчаянието по време на изкачването в зоната на смъртта.


"Изгубеното сърце на Азия", Колин Таброн


От издателството определят тази книга като невероятен пътепис за територията с необходни размери, безброй тайни и малко позната история.


Храна само за пътешественици

© Вакон


Централна Азия е сърцето на великата монголска империя на Тамерлан и сцената на най-големите жестокости по време на режима на Сталин. Отдалечен и загадъчен район, който непрекъснато променя своите граници, той обхваща териториите на казахските степи, Каракум и Памир. В "Изгубеното сърце на Азия" световноизвестният пътешественик и автор на пътеписи Колин Таброн води читателите на необичайно пътешествие през този малко разбран, рядко посещаван и все по-важен ъгъл на света. Досега на български са издадени няколко негови книги - "Сред руснаците", "Йерусалим", "Огледалото на Дамаск" и др.


Петър Ванев и приключението по Тихоокеанския хребетен път


Чудатата история на първия българин преминал по Тихоокеанският хребетен път за 5 месеца и 1 ден.


На 27 март 2017 година започва "приключението на моя живот", както сам определя прехода по Тихоокеанския хребетен път Петър Ванев. Живописната пътека от Мексико до Канада с дължина 4279 километра преминава през три щата – Калифорния, Орегон и Вашингтон, и крие безброй непредвидими опасности и изпитания за физиката и психиката дори на най-подготвените пътешественици.


Храна само за пътешественици

Какво още разказва за приключението Петър Ванев: "Вдъхновението ми за това пътуване се зароди преди 2 години, когато попаднах на филма "Моето приключение в дивото (Wild)". Веднага след това прочетох и книгата на Черил Стрейд "Моето приключение в дивото" (изд. Вакон). Силно ме заинтригувa смелостта на Стрейд да поеме на такъв суров преход, преминаващ през толкова променящ се терен и опасна пустош, където екстремните температури, коварните участъци и срещите с диви зверове са ежедневие. Колкото повече научавах за подвига на тази жена, толкова повече нарастваше интересът ми..."


Преходът продължава пет месеца и един ден и е изпълнен с невероятни срещи, радости и проблеми. През есента на 2018 г. издателството ще предложи и книгата на Петър Ванев с различни истории, случки и много емоции, изпитани по това трасе.


"Разходката на баба Гейтууд", Бен Монтгомъри


Забележителна история за разходката на 67-годишна жена, която продължава 3489 км.
Воден от идеята да среща българските читатели с истории, които вдъхновяват и мотивират, екипът на издателство "Вакон" издава книгата "Разходката на баба Гейтууд". Ема Гейтууд, или позната още като баба Гейтууд, е първата жена, която успява да премине разстоянието от 3489 км по Пътеката на Апалачите (Appalachian Trail) в САЩ. И това, разбира се, не е всичко. Баба Гейтууд прави това през 1955 г., когато е на почтителната възраст от 67 години, напуска дома си само с дрехите на гърба си, чифт кецове и минимално количество екипировка. Приключението, което предприема, е начин да се помири с миналото си и да направи равносметка на своя живот. След първото преминаване, баба Гейтууд прекосява Пътеката на Апалачите още два пъти, преди да е навършила 75 години.


"Звезди и бури", Гастон Ребюфа


За първи път книгата "Звезди и бури" е издадена на български през далечната 1967 година от издателство "Медицина и култура". Сега издателство "Вакон" ще преиздаде настолното четиво на поколения планински водачи, планинари, катерачи и почитатели на катеренето, с нов дизайн и подходяща редакторска намеса. Освен за специалистите и запознатите с темата книгата е подходяща и за всеки, който обича и има отношение към планината и катеренето.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK