
© Associated Press
По всеобщо мнение Венеция е един от най-скъпите градове за туристите. Тя обаче буквално "събра очите" на целия свят, след като миналата седмица четирима японски туристи получиха сметка от 1100 евро за обяд в скромно заведение в центъра.
Младежите, които са студенти в университета в Болоня, поръчали четири пържоли, риба и минерална вода и останали втрещени от сумата от 1143 евро, която трябвало да платят, разказва Би Би Си. Платили, но се оплакали в полицията, а инцидентът получи световен медиен отзвук.
Властите се захванаха да проучват случая. Кметът на града Луиджи Брунаро пусна веднага в "туитър" извинение . "Ако тази срамна случка се потвърди, ще направим всичко възможно виновните да понесат наказание. Справедливостта ще възтържествува", написа той.
Ден по-късно местната асоциация на хотелиерите обяви, че ще компенсира японските туристи като им предостави луксозен престой в хотел по избор. Пострадалите студенти ще могат да останат безплатно за две нощувки в избран от тях четири или петзвезден хотел в града. Хотелиерите изразяват надежда, че повторното идване във Венеция няма да ги затрудни (разстоянието от Болоня се взима за два часа с влак), а следващият им престой ще заличи спомените от неприятния инцидент, пише британският "Телеграф".
Италианските медии не посочват името на ресторанта, но от публикациите им се разбира, че е собственост и се управлява от чужденци, а рейтингът му в "Трип адвайзър" бил изключително нисък. Сдружението "Група 25 април", обединяващо кореняците венецианци, обяви, че ще пусне във "Фейсбук" съвети към туристите как да се предпазят от подобни издевателства. Измамите на туристи не са рядкост, но това накърнява доброто име на града и на всички нас", заяви пред Би Би Си председателят на сдружението Марк Гаспаринети.
По негови думи едва 1.1% от ресторантите в района на площад Сан Марко, са собственост на местни жители, а в историческата част на града делът им е 40 на сто.
Засега скандалът все още не е приключил, а чужди медии продължават да припомнят за случаи с надписани сметки и гадна храна в града. Радио от Абу Даби пък писа до слушателите си по този повод: "Ако сте в Европа, проверявайте цените в менюто предварително".
****
Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.
Нинов
Рейтинг: 2497 НеутралноАми венецианци (и барселонци) нали протестират с/у върволиците от туристи.
Чрез високи сметки най-лесно биха могли да редуцират броя значително.
nemisemisli
Рейтинг: 479 ЛюбопитноДа четат менюто бе....
Въпрос - Кой сяда където иска и направо поръчва?
Отговор - този, който сметката не го притеснява.
Hawaii
Рейтинг: 4102 НеутралноЯпонците първо да бяха прочели кое колко струва,
и после да поръчват.
Станалото - станало, обаче не е хубаво това,
че крият името на въпросното заведение.
Кажат ли му името и къде се намира,
на другия ден го пишете ФАЛИРАЛО.
НИКОЙ НЯМА ДА СЕДНЕ ТАМ.
На мястото на японците, всеки ще се възползва
от двата дена луксозен престой, а след това
ще изтропа името на заведението - трепач.
rsw37525595
Рейтинг: 217 НеутралноАко цените в менюто са точно такива, каквито са отразени в сметката, то японците е трябвало да си отварят очите предварително, а не да се жалват впоследствие.
Иво
Рейтинг: 4179 ЛюбопитноЕгати скъпарското заведение... иначе и те са сбъркали, като не са видели какви са цените в менюто.
"Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36сидер
Рейтинг: 2425 Весело,,.....Италианските медии не посочват името на ресторанта, но от публикациите им се разбира, че е собственост и се управлява от чужденци, .....,,
Българенски е, Българенски, само наште ресторантьори моат ти наду сметката така, че да ти фръкне шапката до тавана
atmanpg
Рейтинг: 2097 НеутралноЕдин колега се оплакваше, че едно кафе във Венеция му струвало 30 евро.
За тези пари ще си го нося от България.
Xumpomo name
Рейтинг: 583 НеутралноДо коментар [#3] от "nemisemisli":
Birds of a feather flock together.ами те са си я платили, но явно не са и дебили
hamiltonf
Рейтинг: 4028 НеутралноБалъци, спокойно можеха да не платят.
Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.Koba Stalin
Рейтинг: 1316 ВеселоТуристите сами са си виновни. Вместо да отидат при шефа на заведението и да му предложат, че няма да се оплачат и да назоват името на заведението срещу 10 000 евро, те тръгнали по каналния ред.
/не се чете/etty1
Рейтинг: 2279 ВеселоА сега пренесете историята в Банско или Слънчев бряг и предложете финал!
“The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. BoorstinГустав
Рейтинг: 798 НеутралноМоето предположение е, че са ги ожулили с цената на рибата - в менюто са написали цената на 100 гр. После са им сервирал по кило риба и сметката е хръкнала.
Густав
Рейтинг: 798 НеутралноДо коментар [#3] от "nemisemisli":
Това че сами са си виновни, защото не са чели цените, е доста мизерна история. Българите сме свикнали, че човек трябва да е винаги на щрек да не го измамят и с това не си правим живота по-лесен. В нормалния свят човек отива на ресторант за да се нахрани и да се отпусне, а не да стои на тръни да не го измами някой. Когато стане такъв сакатлък, човек си търси правата и виновният трябва да го отнесе. Всъщност това са направили япончетата. Предполагам и заведението ще го подложат на жестоки проверки и ще си платят за тарикатлъка.
georgi_ww
Рейтинг: 629 НеутралноЯпонците хич не са балами, а и тия момчета живеят в Болоня - по някакъв друг параграф са ги извозили. А кафето на Сан Марко е между 14 и 17 евро - сядаш, четеш менюто и решаваш - моето решение беше не, благодаря...
hamiltonf
Рейтинг: 4028 НеутралноДо коментар [#13] от "Густав":
Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.http://www.veneziatoday.it/cronaca/pranzo-1143-euro-venezia-fattura.html
klecho
Рейтинг: 1084 НеутралноЗа да четеш менюто, то трябва да е на масата. Ама, ако си в бизнеса с пържолите по 200 евро парчето, най-вероятно имаш едно меню, залепено в кухнята на стената.
Аз лично, не бих платил. Давам им да ми снимат личната карта, и да ме съдят, ако им стиска.
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 908 НеутралноНапълно възможно е и с пържолите да е така-в менюто пише "цена на 100 гр", ама...кой да чете😀?!? А в свестен мръвкарски ресторант не ти сервират предварително нарязани пържоли-показват ти (ако искаш де, аз искам) от кое парче ВЕЧЕ СЪСТАРЕНО месо ще ти я режат, и ти си поръчваш колко дебела да бъде. Та един антреко (с размери на ГОЛЯМА длан++) може да бъде между 250-300 и 600 гр (моите 5 сантиметрови са около 5-600 гр).
Е, ако само аз си поръчвам такава пържола, казвам да ми я разрежат на пол'вина, изяждам първата пол'вина докато е топла, и по късно-втората пол'вина😀.
П.С. Да уточня-
До коментар [#13] от "Густав":
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
deacon
Рейтинг: 323 ВеселоВеднъж съм ходил там,едно жежко лято,и такава смрад от каналите и тинята има само в наш'те гета,честно.Иначе много ербап всите.Кафе за 30 евро не съм пил,но бири (малки) за 20-25 имаше навсякъде.Мерси.
svoboden
Рейтинг: 1447 НеутралноНякой карал ли ги е насила да поръчват обяд за 1100 евро!?
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 908 НеутралноНе е баш така. ВСИЧКИ ресторанти са задължени да имат и едно меню до входа на ресторанта. Ако си бил по ИврУпата вероятно си виждал туристи да четат това меню, преди да влезнант в ерсоранта (понякога има малка опашка пред това меню). И няма как в ресторант да не ти дават по меню на човек на масата. Има и нещо друго-в по..."таквозинката" ресторанти има и меню БЕЗ цени-него го дават на дамата/поканените от някой (ако той пожелае това), а на него му дават менюто с цените😀
До коментар [#17] от "klecho":
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
dantscheff
Рейтинг: 287 ВеселоВ заведението явно са "работили" по две менюта - едно за местните и едно за туристите /особено по-далечните/
И са взели япончетата за далечни, а те се оказали почти местни - от Болоня
Колко ли японци са платили и не са разбрали, че са ги минАли?
georgi_ww
Рейтинг: 629 НеутралноДо коментар [#21] от "Мойше! Толкоз!!!":
++++
Хахахах - това с дамското меню (без цени) ми хареса! Браво - тоя трик не бях го срещал, по-скоро не съм влизал в чак такава класа!
lone wolf
Рейтинг: 823 НеутралноДо коментар [#4] от "Hawaii":
Да разлая троловете!!Японците са дисциплиниран народ!
Понякога даже си патят от тая тяхна дисциплинираност!
Petleshev
Рейтинг: 3100 НеутралноНищо ново или невиждано не се е случило, но определено са прекалили със сметката. По туристическите места с голяма навалица, винаги трябва да имаш едно наум и да си по-внимателен. И там заведенията и сервитьорите лъжат и мамят.
Бивш tww09306483.Имам една добра позната, екскурзовод в Рим. Като ходя се чувам с нея и ме е предупреждавала, къде да не сядам или да не ходя, защото измамата и кражбата са гарантирани...
lone wolf
Рейтинг: 823 НеутралноДо коментар [#22] от "dantscheff":
На много места е така!
В Сингапур, ценоразписите са три!
Един за чужденци!
Един за местни!
Един за местни ученици! Да разлая троловете!!
lone wolf
Рейтинг: 823 НеутралноДо коментар [#19] от "deacon":
+
И комарите им през лятото са като в Аляска, само че по-дребни! (Но също толкова хапливи! Само дето има вероятност да са и разпространители на малария или дзенга или зика!) Да разлая троловете!!
dnevnikar
Рейтинг: 3599 НеутралноUNITED EU UNION
Да, но има още нещо:
Общоизвестни добри нрави.
Седаш с доверие в публично заведение, ако ще и частно притежавано.
Поръчваш доверчиво.... но се натъкваш на изумителен т.нар. fine print.
пп
Веднъж двама бедни кандидат студенти търсихме в София около Ректората
место за прехрана. Един чичо милиционер услужило ни насочи към ресторант Крим. Насочихме се в двора на ресторанта и седнахе да чакаме.
На съседната маса се оказа Лили Иванова.
Изнесохме се овреме...
До коментар [#5] от "rsw37525595":
Ако цените в менюто са точно такива, каквито са отразени в сметката, то японците е трябвало да си отварят очите предварително, а не да се жалват впоследствие.
valtoro
Рейтинг: 903 НеутралноТия ще ме откажат от екскурзия със тия цени !!!
bj_int
Рейтинг: 218 Неутралноhttps://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187870-d3155286-Reviews-Osteria_da_Luca-Venice_Veneto.html
klecho
Рейтинг: 1084 НеутралноДо коментар 21 от "Мойше! Толкоз!!!":
1. "ВСИЧКИ ресторанти са задължени да имат и едно меню до входа на ресторанта". Не са длъжни. Много го правят, точно за да привлекат клиенти, показвайки нагледно, че предлагат добро съотношение между комфортна обстановка и поносими цени. Не подценявай японската пресметливост- мога да се обзаложа, че въпросният ресторант не е имал цени на вратата.
2. "И няма как в ресторант да не ти дават по меню на човек на масата". Не съм съгласен. Много дават по едно меню на маса. А точно в Италия имат навика...въобще да не дават. Ползват черна дъска, някъде по стените на салона. Защото, ръиш ли, тяхната храна е толкова прясна, че всеки ден променят асортимента. На италиански. А за досадни уточнения, като това дали цените са на грамаж или на бройка съвсем не остава място- зер дъската е малка- къде, при толкова антипасти, пасти, прими, секонди.
klecho
Рейтинг: 1084 Неутрално---продължение:
Гледам, колегата е постнал линк към трип адвайзър- нямат меню до входната врата. :) Лазанята им е 10.50, спагетите 12 евро, а минералната вода 4.
Та явно са били доста масивни тия пържолки, да го докарат до 200 евро бройката.
Павел Лазаров
Рейтинг: 479 ВеселоРесторантът се казва "De Luca".
Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.Гледам днес, че, като за начало, ги били глобили 20.000 евро... понеже не били издали фискален бон (или фактура) - http://www.repubblica.it/cronaca/2018/01/24/news/venezia_multa_da_20_mila_euro_all_osteria_col_conto_da_oltre_1_100_euro_per_4_bistecche_e_un_fritto-187193497
dimgeorgiev
Рейтинг: 374 НеутралноСлучвал ми се е подобен инцидент в Будапеща-не чак такава сметка, но дебела и лъжлива. Извиках полиция и потърсих посолството. фактът, че съм българин ми помогна-ако бях японец, щяха да ме окостят, но с българите в Унгария не смеят чак така. Накрая намалиха сметката със 75% и се извиниха-станала грешка
dimgeorgiev
Рейтинг: 374 Неутралнов интерес на истината в Япония за 4 Кобе стека ще платят точно толкова, но поне знаят за какво става дума...
man_un
Рейтинг: 561 НеутралноКакто споменава един литературен герой "аз на чуждо място не мога да спя, камо ли да ям, затова предпочитам да си седя на топло до камината и спокойно да си пърдя..."
Flat Mars Society
Рейтинг: 507 ВеселоДо коментар [#12] от "etty1":
ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192Ако не се лъжа миналото лято и тук имаше някакъв подобен скандал в Созопол, само че с наши туристи. Бяха ги таксували 20лв за празен стол в някакъв ресторант.
Flat Mars Society
Рейтинг: 507 ВеселоДо коментар [#33] от "Павел Лазаров":
ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192каквото повикали-такова се обадило :)
*****
РазстроеноМного примитивни коментари. Кой им бил виновен, какви били балъци и ... заслужават си го ... Типично българско простовато мислене. Статията е за това как един световен туристически град реагира на една простотия, случила се там - показва отговорност, загриженост и съпричастие - все неща. за които в Бегето ще трябва да отваряте тълковните речници.
carmello
Рейтинг: 731 ЛюбопитноДо коментар [#2] от "Ф.Нинов":
то в Барселона и сега едно мохито е 20 евра в туристическата част
schwimmwagen
Рейтинг: 1471 НеутралноХа, японците са студенти по кулинария в Болоня, между другото . Добър урок са им преподали :)
"...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."neadekvaten
Рейтинг: 246 НеутралноПодобен случай е описан и тук:
https://nova.bg/news/view/2017/11/10/197942/526-евро-за-обяд-в-италия-как-да-се-предпазим-от-хитрите-търговци/
Вижте и съветите как да избегнете такива неприятности:
https://nova.bg/galleries/view/2017/11/08/4957/как-да-избегнем-търговските-капани-в-италия/
jagal
Рейтинг: 428 ВеселоТова е понеже е седнал на маса с изглед към... Сан Марко, Гранд канал или неки друг гьол :) Този филм съм го играл по време на лиретите :)
- Защо сметката е ХХХ лирети като тук пише УУУ???
- Това г-не е цена за прав на бара, а Вие сте седнал навън с изглед към Сан Марко... гълабите и т.н. :)
Камен
Рейтинг: 942 НеутралноАз четох за това преди няколко дни в световната преса. Наистина цените в менюто са на 100 гр. риба. Тези японци не говорели италиански, келнерът ги питал какво искат, рекли риба. Питал малко си сте гладни или много, те казали, че са много гладни. Просто си го представям с жестове как се разбират жабаря и японците. И той, разбира се, донесъл плато 3.2 килограма с разни екзотични риби.
По колко са били на 100 грама не знам, ама ако е било по 20 евро примерно, ей ти ги 6-700 само от рибката, пък и ако са пили по едно кафенце по 20-30 евро както казват съфорумците, и % сервиз ако са им сложили, ей на 1100 евро.
stoiank
Рейтинг: 1115 НеутралноВенеция реално не е толкова скъпа, дори в момента Банско има доста по-солени цени, като средни събрани от 10+ заведения.
Между другото този ресторант във Венеция още вчера го глобиха над 20 000 евро за нарушени "санитарни изисквания".
Yard
Рейтинг: 1320 ВеселоАвторът на статията може ли да обясни как БУКВАЛНО се събират очите на целия свят?
viva13
Рейтинг: 518 Неутрално14 и 17 евро струва само, ако не сядаш на маса.Ако седнеш, е от 30 евро нагоре.Също така - четеш обедно меню 18 евро, сядаш, спагети и чаша евтино вино, обаче като дойде сметката се оказва, че ти искат и по 35 евро на човек за масата.И това не на Сан Марко
rainbou1
Рейтинг: 1252 ВеселоТия да не са помислили, че цените са в йени :)
Иначе шегата настрана - много са неприятни такива изпълнения. Явно в целия свят има хора на принципа "ден година храни". Иначе в Будапеща са пословични..
Роси
Рейтинг: 7760 НеутралноТе пък съвсем се оляли. Да надпишат 20-30%, ама те прекалили.
man_un
Рейтинг: 561 НеутралноЧудомир има в сборниците си един разказ за двама нашенци, май, младоженци, дето отишли на разходка до Италия. Но били тарикати и проучили кое е най-тънкото ядене по кръчмите. Оказало се , че това е "монтанара", ако не ме лъже паметта, всъщност досущ нашта доматена супа. И почнали, днес монтанара, утре...и т.н., докато,вика ептен чорбалясахме в тая пуста Италия.
johnniewalker
Рейтинг: 909 НеутралноДо коментар [#30] от "bj_int":
Хахаха това е супер! Браво, че сте намерили страницата и сте я сложили тук да се насладим на рецензиите и най-вече да видим снимка къде никога не трябва да сядаме:)
А между другото такава цигания в ресторантите както в Италия аз лично не съм виждам никъде! Личната ми класация за най-гнусно кафе се води от сервираното в едно заведение в Флоренция. Класацията ми за най-гнусен кенеф се води от един друг ресторант във Флоренция в силна борба с няколко заведения във Венеция.
Не ти дават бележка или ти дават някаква с написана цифра само (и нищо друго).
penetrating
Рейтинг: 5433 НеутралноВенецианските власти и хотелиери се опитват да замажат скандала, но пазарът очевидно го поощрява. Ненапразно местните започват да протестират..
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbertsvoboden
Рейтинг: 1447 НеутралноДо коментар [#51] от "johnniewalker":
Като цяло в Италия има много места където да пиеш прекрасно кафе има и хубави ресторанти, но трудно могат да се конкурират с хубавите български ресторанти, независимо че са в пъти по-скъпи.
Когато непрекъсната плюем България трябва да си даваме сметка, че българите успяват да предоставят качествени стоки и услуги на много по-ниски цени от Западна Европа, това се отнася както за частните компании, така и за публичните услуги.
antropos
Рейтинг: 488 НеутралноДо коментар [#18] от "Мойше! Толкоз!!!":
Sic transit..Виж пост №16. Чели са, но са ги метнали по "тънкия" параграф АММ
Martin Kralev
Рейтинг: 243 НеутралноДо коментар [#43] от "jagal":
Уважаеми форумници,
С моето семейство бяхме на площад Сн Марко това лято.
Във второто заведение поръчахме пица /мнооого малка/, бира 330 мл./ мин. вода 200мл. и сладолед. Тотал сметаката беше 28 евро./ Оставих 30 като сервитьора не спра да се усмихва приятелски.
Скъпо е, не колкото си го представяте.
Поздрави
r_dimitrova
Рейтинг: 217 НеутралноБила съм в Италия, по-точно Венеция през 2003 и навсякъде имах чувството, че искат да ме излъжат. Не смятам че това заведение е изключение, от което да се пазим, по-скоро повечето са такива. Най-яркият ми спомен беше от гондолиера, когато слизахме от лодката и вече бяхме платили за 1/2час по каналите, едната си ръка ми подаваше, за да "помогне", а с другата ми искаше пари за това!
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 908 НеутралноВиж, коментар 16 е линк към статия на 'тал'янски. Който владея разговорно (доколкото да си поръчам манджа в кръчма, и да питам за посочване в 'глибоката провинция) ама не мога да разбЕРа статията.
ОБАЧЕ...0т 80те до почти 2000++ г' въртях бизнес с Италия. И съм бил там към стотина++ пъти. По ред причини (НЕ САМО БИЗНЕС, по скоро въртене на признати от нашенския НАП разходи за кефене, а там е КЕФ, ако си гостенин на местен).
И мен са се опитвали "да ме минат" със сметки на пл. Сан Марко (на всяка отделна сметка добавяха 2,500 лири за "музиката", ама като ОКНАХ само ме напЦуха, и клекнаха). Ей тамо през 80' десетде години. И ДА, стая в хотел във Венеция около Гранд Канале струва ДВОЙНО по скъпо ако изгледът е към канала, за разлика от изглед към "задния двор".
ОК, товваа за позьорите (признавам си без бой че и аз бях един от тях, в началото) Които държаха да преспят във Венеция, и рано заран да пият кафето с ГЛЕДКА! Вместо да наемат хотелска стая на четвърт МИНУС цена в Местре/съседни градчета.
Въпреки всичко това за мен Италия е една от най приятните държави в Европа, и 'та'лянците са едни от най приятните хора (почти наравно с холандците). Това ако си позитивно настроен, и не шмекеруваш на дребно. А те усещат настройката (лично мнение).
П.С. Мога да напиша много повече по темата, ама едва ли би било интерсно за четящите.
П.П.С/ Един съвет за пребиваващите в Италия (НЕ във Венеция): Ако търсите свестни манджи на поносими цени в голями/средни/малки градове-Наблюдавайте къде обядват банковите/други чиновници. ТАМ са най свестните остерии (ресторантчета) в околността. И манджите са свестни, на поносими цени, И СВЕЖИ!!!
До коментар [#54] от "antropos":
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
jif44392826
Рейтинг: 217 ЛюбопитноВ страницата на BBC, пише следното:
Italian media did not name the restaurant, but said it was owned by a Chinese woman and run by an Egyptian.
Италианските медии не казват името на ресторанта, но споменават, че е собственост на жена от Китай и нещо като управител му е мъж от Египет.
ahasver
Рейтинг: 1598 НеутралноПо негови думи едва 1.1% от ресторантите в района на площад Сан Марко, са собственост на местни жители, а в историческата част на града делът им е 40 на сто.
От кога пък площад Сан Марко не е в историческата част на града?
ahasver
Рейтинг: 1598 НеутралноДо коментар [#8] от "atmanpg":Един колега се оплакваше, че едно кафе във Венеция му струвало 30 евро.
Излъгал те е. Няма такова кафе там. В Париж на Орли имаше едно място където кафето беше 50 долара.
antonio_vivaldi
Рейтинг: 2487 НеутралноФактът, че властите са се извинили, означава че цената, която са поискали от туристите е била чиста измама. Видели са чужденци и решили да ги оберат порядъчно.
calc
Рейтинг: 426 НеутралноУ БГ е възприето всеки да лъже и мами алчно и безогледно, а човекът срещу него е тъп, прост, требало "да си отваря очите", "да си води консултант със себе си" и т.н. Сигурно и в Япония има тарикати, но балканския бай ганьо би ги накарал да гледат с широко отворени очи докато от дръпнати станат като наш'те.
Затова и форумняка дивее от кеф от поредните прекарани
historama
Рейтинг: 3664 НеутралноВие не знаете какви сметки се дават периодически на чужденците.
Не беше много отдавна, когато таксито от летището до центъра на София бе по-скъпо от полета Варна-София.
malart
Рейтинг: 775 НеутралноОтивам в италианска пицария в Херкулан и питам сервитьора колко струва бира Перони(вече бях поръчал пиците). Отговорът беше - "Не знам". И си замина. Та това за любезността из Италия. После в сметката се оказа, че бирата е колкото и пицата
malart.blog.bgmalart
Рейтинг: 775 НеутралноОтделно от това в италианските ресторанти и кафета има процент сервиз. Достига понякога до 20% и не навсякъде е отбелязан е менютата. Забелязващ го в сметката... ако ти я дадат в хартиен вариант
malart.blog.bghistorama
Рейтинг: 3664 Неутралновинаги е отбелязан фонд сервиз (процента), но разбира се не на всички страници. Всъщност той винаги съществува, но по някой път е включен в цената, друг път отделно.
Нищо не пада от небето, дори и РЗ на сервитьора
gfn_666
Рейтинг: 374 ВеселоВ крайната сметка да не са им включили и незаетите места от масата? Нещо като летните истории с нашето море......
realguru
Рейтинг: 2625 НеутралноТо това не пречи на туристите :)
Те пак ще си ходят.
Десен
Рейтинг: 1316 Неутрално„Ако си дал от себе си, не си живял напразно!”
Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.olimpipanov
Рейтинг: 935 НеутралноДа го кажат кое и после отива в небитието.
bellend
Рейтинг: 474 НеутралноДо коментар [#18] от "Мойше! Толкоз!!!":
"Напълно възможно е и с пържолите да е така-в менюто пише "цена на 100 гр", ама...кой да чете😀?!? "
Всеки добър ресторант практикува това. В сев. Ам. цените са на унции, за 6-9-12 oz тегло. Също така и за рибни steaks (tuna/тон и salmon/сьомга).
Петко
Рейтинг: 484 НеутралноОт нета се разбира, че собствениците са китайци, така че малко сблъсък между източни култури се е получил май...
Damnant quod non intellegunt.vesolr
Рейтинг: 3941 НеутралноДо коментар [#71] от "bellend":
От клеветника https://goo.gl/QdmktQЧак пък всеки... В повечето скъпи стейхауси цените в менюто са дадени за стандартни размери: примерно 8, 10, 12, 16, 22 унции. Но е много рядко срещано да ти дават цена на 100 гр или на унция и после да ти я калкулират според това колко излезе парчето месо както дава пример господинът.