Сам на себе си началник или вечният виновен

Не е проблем многократното изминаване на един и същ маршрут - всяка туристическа група си има характер, а всяко пътуване е различно.

© Дневник

Не е проблем многократното изминаване на един и същ маршрут - всяка туристическа група си има характер, а всяко пътуване е различно.Да си сам на себе си началник и вечният виновник заради грешките на другите, да не те свърта на едно място, да си едновременно психолог и ходеща енциклопедия със способности в пеенето и танците и да си лицето на страната си пред света - това е да си екскурзовод, разказа пред "Дневник" председателят на Асоциацията на екскурзоводите в България Николай Миндов.


Срещаме се, за да поговорим дали професията е сред изчезващите, измествана от мобилните приложения, аудиогайдовете в музеите и звуковите версии на пътеводителите. Скорошно международно изследване прогнозира, че до 2030 г. 800 млн. работни места ще изчезнат заради автоматизацията, а според друго - до 2045 г. компютрите ще станат по-умни от хората. И днес роботи - хуманоиди навлизат активно в туристическата индустрия, посрещат гостите на рецепцията в хотела, сервират в ресторантите, упътват пътниците на летищата. От друга страна прогностиците призовават да насърчаваме децата си към професията на диригента - а с какво е по-различен екскурзоводът, който в ръцете си държи нишките на транспорта, настаняването, изхранването, обслужването, доброто прекарване, баланса между свободното време и организираното пътуване.


На никой аудиогайд не можеш да зададеш въпрос, нито да се пошегуваш с робота, коментира екскурзоводът. Той е свързан с професията десетилетия, от 20-годишен и за него е като люпенето на семки - започнеш ли да пътуваш, не можеш да спреш.
Не е проблем и многократното изминаване на един и същ маршрут - всяка туристическа група си има характер, а всяко пътуване е различно. "Сам си господар на групата, но и всяка група създава своя атмосфера - може групата да се окаже обездухотворена, апатична и каквото и да направиш, не успяваш да я раздвижиш. Тогава ти се иска пътуването да приключи колкото може по бързо. Друг път минава весело, а най-милото е, че се запознаваш с много и различни хора, я някои дори ти стават приятели, разказва Миндов.


По думите му, за да си екскурзовод, на първо място трябва да знаеш перфектно езика - да разбираш туристите и да си сигурен, че те те разбират правилно, включително когато се шегуваш. Да следиш постоянно настроението в групата и в момента, в който тя загуби интерес към разказа, да смениш темата, да разкажеш виц или дори да запееш. На вечерите с фолклорна програма екскурзоводът е този, който ще поведе туристите на дансинга и ще им покаже стъпките от трудните български хора.


Екскурзоводът няма право да казва "не знам", трябва да е готов да изслуша десет пъти един и същ въпрос и десет пъти да отговори така, сякаш го чува за първи път, добронамерено и спокойно.

© Дневник

Екскурзоводът няма право да казва "не знам", трябва да е готов да изслуша десет пъти един и същ въпрос и десет пъти да отговори така, сякаш го чува за първи път, добронамерено и спокойно.


Преди десетилетия туристите повече се интересуваха от конкретните факти - кое колко е високо, кога е построено, сега питат повече как живеят хората в България, как се женят, интересуват се от ромската общност, от годините на социализма и какво се е променило оттогава, разказва водачът на туристи.


Като екскурзовод Миндов е посетил толкова много държави, че е престанал да ги брои, хиляди са и водените от него туристи. Изпадал е безброй пъти в неловката ситуация да "спасява" групата, останала без подслон поради нечия грешка. Веднъж в Хонконг, група българи, водена от него, пристигнала в 0 ч. и 15 мин. в определения ден, но
поради нечия грешка заради часовата разлика, трансферът до град в Китай бил планиран за ден по-късно. Екскурзоводът хванал таксита, закарал ги до границата, преминали я пеша с багажа, и после с други таксита стигнали до новото място за настаняване и, макар и с перипетии, успели да отдъхнат след дългото пътуване.
Без малко да стане жертва на саморазправа на един от разгневените си туристи, но успял да го успокои. Е, с това робот със сигурност не може да се справи.


Друг път в резултат от подобна грешка се принудил да настани група японски туристи в българско студентско общежитие. Неориентираните туристи отчаяно търсили асансьор и пиколо да им помогне за багажа...накрая успял да обърне неблагополучието в приключение и да ги разведри.


Като екскурзовод Миндов е посетил толкова много държави, че е престанал да ги брои, хиляди са и водените от него туристи.

© Дневник

Като екскурзовод Миндов е посетил толкова много държави, че е престанал да ги брои, хиляди са и водените от него туристи.


Екскурзоводът няма право да казва "не знам", трябва да е готов да изслуша десет пъти един и същ въпрос и десет пъти да отговори така, сякаш го чува за първи път, добронамерено и спокойно. От гида се иска да познава дърветата и растенията, различните видове вина и напитки. С туристите сяда на масата последен и трябва първи да е свършил. Но с това работата му не свършва. Той трябва да се грижи да не загуби турист, да разгонва улични чейнджаджии, просяци и джебчии. Ако пък, не дай си Боже, някой си счупи нещо или пък е ухапан от зло куче, да го
води по болници. Трябва да е не само дисциплиниран, но и дисциплиниращ (групата) - да владее както игривия тон в моментите за разпускане, така и нетърпящия възражение, когато точността е на изпитание.


Багажът му винаги трябва да е стегнат, а самият той - свеж и рано сутрин, и в дълбока нощ. Компенсацията е, че не работи от 9 до 5, не седи на едно място и не вижда всеки ден "някой тъп директор" пред себе си, а сам е господар на себе си и на групата си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Независим е само този, от когото не зависи нищо.
  Дори да не си част от служебна йерархична структура, пак си зависим от нещо.
  Зависиш от клиентите си, от пазарната конюнктура, от конкуренцията, доставчика, от транспортните и комуникационните връзки.
  В краен случай, зависиш от собствения си талант или мързел. Пак не е леко.

  .
 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Има много вярни моменти в материала, но и леко е пропуснато, че има и нещо не съвсем престижно, доколкото ти трябва, искаш или не, успяваш или не да спечелиш одобрението на по-голямата част от групата. Респективно, като ти се падне по-неприятна група (а такива не липсват), трябва да правиш компромиси със себе си, за да мине криво-ляво екскурзията.
  Но работа като работа, има и много по-неприятни, а все пак дава възможност да се запознаваш с различни и чат-пат интересни и приятни хора. Не носиш камъни и ако не оплескаш яко нещата в психологически и/или финансов план, меташ си шапката и посрещаш слдващата група.

 3. 3 Профил на karik
  karik
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Изключително трудна работа. "Закопчан" за група хора за определен период от време си техен "роб" /и на обстоятелствата де/.

  хмммм....
 4. 4 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Не трябва да гледаш тъпата муцуна на един и същ шеф всеки ден, но вместо това трябва да гледаш тъпите муцуни на стотици различни туристи. Не е добра сделка, вЕрвайте ми.

 5. 5 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#2] от "tsvetko_51":

  май и ти си работил като екскурзовод?

  Преди промените екскурзоводите бяха най-високо платените изпълнителски кадри в туризма, бяха малко и идеологически работници, задължени да покриват някои нелицеприятни факти от социалистическата действителност, от ежедневието, било то от организацията на пътуването, било то за разбитите тротоари.

  Нещата се промениха, екскурзоводската професия е на изчезване. За младите тя вече не е привлекателна, ако софийските имат избор да я упражняват в качеството на водачи на групи, в провинцията, дори и по морето я упражняват 3-4 месеца.
  Екскурзоводите са волни личности, смятат се за много умни (обикновено те са добре образовани, често с висше образование), но обикновена "акъл не искат".

 6. 6 Профил на <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  Рейтинг: 237 Весело

  Има и други незастрашени от роботиката професии, които позволяват самомениджирането във времепространството, като дори не се налага да се дебилее така с повтаряни въпроси и други дразнещи жалки хомосапиентщини :D
  Просто има и други, че дори по-интелигентни професии от това да разказваш исторически фактология на туристини.
  Между другото, това е услуга, която никога не съм и не бих наемал - предпочитам да изследвам и проучвам местата и фактите, свързани с тях сам, не в стадо !

 7. 7 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Екскурзоводът е почти незаменим в обиколните пътувания, при които за малко време се посещават много обекти. Той е не само коментатор и разказващ история, но и организатор на място на пътуването на групата. За съжаление гледайки фигурата на Н. Миндов се разбира, че това е една професия на изчезване, много е трудно да се намерят млади читави екскурзоводи.

 8. 8 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Описанието е на пълен безделник с голямо самочувствие на това отгоре, ама пусто не разбран от света в своята гениалност и ерудираност.
  Всеки лузър се изживява така

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK