Патриотизъм се показва с действия: как Естония празнува стотния си рожден ден

Патриотизъм се показва с действия: как Естония празнува стотния си рожден ден

© Kaupo Kalda, Eesti Vabariik 100Имало някога един естонец, който обичал жена си толкова много, че почти ѝ казал."


Тази естонска шега е една от многото, показващи интровертността на северните народи (и е съвсем на място). А сега Естония става на 100 години и вместо да казва каквото и да е, призовава гражданите си да покажат патриотизъм с действия.


"Стогодишнината е празненство за всички и е чудесна възможност да обединим усилията си и да изградим по-добро бъдеще заедно", пише в официалния сайт на тържествата. Тя е и повод за подаръци под формата на инициативи и събития, които ще направят живота на отделните хора или на цели общности по-хубав, призовават организаторите.
И показват: Стартъп приложение преподава елементарен естонски. Естонската общност в Хамилтън, Канада, ще събере хора с естонски корени да празнуват заедно. В празненствата се включват рускоговорещите и етническите малцинства със свои събития. Талинският технически университет предлага безплатни инженерни уроци на ученици. Правителствата на Естония и Финландия играят футбол заедно. Училища в цялата държава обновяват градинките си.


Правителствата на Естония и Финландия играят футбол заедно.

© Raul Mee, Eesti Vabariik 100

Правителствата на Естония и Финландия играят футбол заедно.


2017 г. и 2018 г. са препълнени с празници за региона – през декември Финландия навърши един век и Норвегия дори обмисляше да ѝ подари планински връх за рождения ден (но по-късно се отказа). Миналата седмица Литва стана на 100 години, отбелязани под слогана "Създавай, празнувай, учи". Сега е ред на Естония, а няколко месеца по-късно и на Латвия.


Талин вече има опит в продължителните събития. Миналата година столицата бе домакин на европредседателството и се справи забележително, като само част от постиженията ѝ бяха организирането на безплатен градски транспорт без шофьори и плановете за създаване на първото цифрово посолство в света. Но сегашните празненства са по-мащабни и продължават три години.


"Държава не се създава за ден. Естонската държавност е възникнала в резултат от усилията на много хора и много от тези събития заслужават честване. Така че най-важният юбилей в историята на нацията ни ще се празнува дълго", обясняват организаторите.


Патриотизъм се показва с действия: как Естония празнува стотния си рожден ден

© Eesti Vabariik 100


Събитията започнаха през април 2017 г. (когато естонските територии биват обединени в една провинция) и ще продължат до февруари 2020 г. (когато е подписан Мирният договор от Тарту със Съветска Русия).


"Фокусът на празненствата е върху децата и младите, защото градим държавата за тях и за тяхното бъдеще", казват още от "Естония 100". Една от инициативите е покана към деца, живеещи в чужбина, но с естонски произход, на летни лагери, на които да научат повече за езика и културата на страната. А проектът "Инструмент за всяко дете" цели да финансира покупката на музикални инструменти за музикалните училища в цялата държава. Съвсем разумна идея за нация, която нарича процеса, довел до падането на комунизма, "Пеещата революция" и която е успяла да запази народната памет именно чрез песни.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK