Под пара: Финландия чества Деня на сауната

Под пара: Финландия чества Деня на сауната

© www.helsinkisaunaday.fiДесети март е Ден на сауната във Финландия. Това означава, че всеки желаещ може да посети колкото иска сауни - обществени и частни. Сауна в бъчва, сауна във виенско колело, сауна - палатка, рок-сауна зад кулисите на театър и сауна на покрива, са само част от екзотичните предложения, достъпни за местни хора и туристи в този ден, разказва сайтът за туризъм finland.fi


Денят на сауната се отбелязва през пролетта за трета година поред. Идеята на организаторите от движението Yhteismaa е, че през този сезон времето не винаги е хубаво, а сауната е традиционно за местните хора място за запознанства и общуване.


Населението на страната е около 5 млн души, а сауните - около 3 млн. Входът в празничния ден е безплатен, но собственикът може да поиска дребна сума за използваните дърва или за предлаганите мезета. За да няма опашки, посетителите си запазват час в сайта на мероприятието, откъдето могат да изберат и сауните, които искат да посетят. Някои дори организиран сауномаратони и се състезават за броя посетени сауни.
Под пара: Финландия чества Деня на сауната

© www.helsinkisaunaday.fi


Ето няколко полезни съвета за начинаещите, формулирани на сайта www.helsinkisaunaday.fi


Топлината. Температурата в сауната обикновено се поддържа между 75 и 85° C. Повечето финландци смятат, че сауните, загрявани с дърва са по-добри, но в градовете електрическите преобладават.


Здравето. Според финландска поговорка "ако сауната, алкохолът и катранът не помогнат, значи болестта е смъроносна". Многобройни проучвания са доказали положителното въздействие върху здравето на успокояващата топлина и отпускащата пара в сауната.


Общуването. Посещението на сауна вечер е популярна форма за среща с приятели, съседи, състуденти, колеги. Твърди се, че именно в сауната са взети много важни решения във финландския политически и бизнес живот. Ако някой ви покани да посетите частната му сауна, това е израз на уважение.


Голотата. Тя няма нищо общо със секса и е нещо неважно в сауната, където всичко е подчинено на възстановяването и пречистването. Финландците предпочитат да влизат в сауната чисто голи, дори сред непознати и това се смята за напълно естествено. Все пак всеки сам преценява дали да сложи бански или да се прикрие с кърпа. В някои обществени сауни банският е задължителен. Мъжете и жените често се редуват, но смесените сауни също са популярни. В обществените може да има отделни часове за жени и за мъже.


Тишината е на почит. Ароматите и успокояващата музика нямат място във финландската сауна. Свободните разговори са нещо нормално, но също така е допустимо да се усамотиш и да се отдадеш на мислите си.


Топло - студено. Редувайте загряването с почивки и охлаждане. Всеки посетител има право да плисне вода върху горещите камъни, когато прецени. Ако смятате, че сауната е прекалено гореща, кажете го на останалите посетители.


Напитките. Вода, бира, ябълково вино са най-популярните напитки за сауна. Грижете се за оводняването на тялото си, което ще загуби много течност поради неминуемото изпотяване.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK