Защо колоезденето процъфтява в Шварцвалд

Защо колоезденето процъфтява в Шварцвалд

© Günter Standl, Deutsche Zentrale für Tourismus e.V.Шварцвалд е един от най-старите туристически региони на Германия, може би най-известен за чужденците като родина на часовника с кукувичка. Това обобщава възприятията на повечето хора за региона като място на идилична, но застинала във времето красота. През последните няколко години обаче, Шварцвалд отхвърля старомодния си образ, като привлича хора практикуващи спорт, известен както с бързото си темпо, така и с модерността си - планинското колоездене, се казва в репортаж на ДПА.


"Шварцвалд е много стар туристически регион, има много история. Но идва промяна", коментира Патрик Шрайб, ръководител на туризма в град Байерсброн в северната част на Шварцвалд.


Юте и Даниел Хубер, двойка от съседното градче Отенхьофен, практикува планинско колоездене в региона 25 години. В началото са били малцинство. "[Пешеходците] не обичаха да правят път", спомня си Даниел Хубер, чувал зад гърба си коментара: "Кошмарни колоездачи! "
Районът около Байерсброн сега има около 400 километра вело- 150 км пешеходни маршрути. По-голямата част от маршрутите за планински велосипеди следват старите пътеки, свързвали в миналото овчарските колиби в планината. За планинските колоездачи те са идеални, защото често минават право през горите.


Бернд Щокбургер работи като планински веловодач в Байерсброн. Той познава многобройните пътеки в района, включително някои, които не са официално маркирани. Теоретично, горските и лесовъдите биха могли да глобяват колоездачите, които се движат през гората в нарушение на правилата, но засега не го правят. "Вместо това все повече млади хора идват в Шварцвалд", казва Щокбукер.


По думите му друга причина е премахването наскоро на правилото, според което пътеките за планинско колоездене трябва да са широки поне 2 м. Сега байкърите могат да се движат и по по-тесните горски пътеки


Юта Мьорле, която управлява семейния си хотел в долината Тонбахтал, е изцяло ориентирана към клиентите - велосипедисти. Тя предлага под наем електрически велосипеди и има дървена сауна, където да се отпуснат след цял ден на педали.


В германския регион има голямо разнообразие от маршрути с различна степен на сложност, от които туристите могат да избират. Най-популярните, какъвто е центърът за опазване на природата в Рухещайн, привличат едновременно голям брой и велосипедисти, и пешеходци.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK