Валенсия ще забрани на туристите стаите с гледка

Валенсия ще забрани на туристите стаите с гледка

© Associated PressВаленсия обяви, че ще забрани настаняването на туристи в стаи с хубава гледка. Ограничението, което предстои да бъде прието от регионалното правителство, важи платформи за наемане на частни имоти като Airbnb , които вече ще могат да предоставят на туристите помещения само, ако са на партера или първия етаж, съобщи www.thelocal.es.


Разпоредбата изключва помещенията с гледки към морето, към футуристичния комплекс на науката и изкуствата, както и към живописния парк "Турия", създаден на мястото на пресъхналото русло на едноименната река.


С различни ограничения и забрани местните власти в популярните градски туристически дестинации опитват да задържат бързото нарастване на наемите в историческите центрове на градовете до нива, непосилни за местните жители. Валенсия, която посрещна рекорден брой туристи миналата година, надхвърляйки за пръв път 100 хил. души, опитва да направи същото.
Разпоредбите ще гарантират също така, че гостът ще е отседнал в лицензирано жилище. Според оценките на местните власти във Валенсия 70% от 5000 жилища за краткосрочно наемане нямат нужните разрешения.


Миналия месец Палма в Майорка стана първият испански град, който напълно забрани продажбата на апартаменти на туристите. Кметът на столицата на Балеарските острови каза, че забраната, която ще се прилага от юли, е насочена към запазване на Палма като "обитаем град" и за предотвратяване на насилственото изтласкване на жителите към покрайнините заради нарастващите наеми в центъра.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK