Прасенца за чудо и приказ

Прасенца за чудо и приказ

© Ива ТончеваБаарсхот, малко китно селце в провинция Брабант, Холандия. И край едно от пътчетата, което свързва фермите в този типично селскостопански район, се виждат прасенца. Валящи се в калта, търкалящи се в локви, ровещи с муцунки дълбоко в пръстта или препичащи се на слънце пред малките си кокетни и обрасли с трева кочинки, изглеждащи досущ като къщички на хобити.


Отвсякъде забележителност, за което надлежно обясняват и брошурките в кутия със стъклен капак пред заграждението. Част от тревата край фермата е окосена, за да направи малка пътека край музея на открито. Има даже малки пейчици за "медитация" с гледка към щастливия прасешки живот на открито. Наистина необичайно за Холандия и строгите й регулации за свинеферми, където прасетата се гледат затворени.


Прасенца за чудо и приказ

© Ива Тончева


Пилотни прасенца
Фермата Ден Елхорст отглежда пасищно тези прасенца. Бен и Теа гледат животните по начин, възможно най-близък до естествения. Ден и нощ на открито, на поляните и в гората наоколо. На техни земи, както и на държавни.

Прасенцата всъщност "управляват" ландшафта. Работата им е да ровят, да ровят и да ровят земята и да търсят сами храната си. Вадят коренища и плевели, а това дава свобода на други растения да покарат. Така природата на Брабант не просто е опазена, а дори се обогатява. Водят ги и при дървета в района, за да почистят коренищата им от бръмбари и животинки, които ги унищожават. Вършат безценна работа в нивите след прибирането на картофената реколта: педантично изравят изоставени малки картофчета, за които иначе фермерите пръскат с пестициди да премахнат. Уникална комбинация на животновъдство, опазване на природата и чиста храна за потребителите.


Прасенца за чудо и приказ

© Ива Тончева


Собствениците на Ден Елсхорст имат така наречен "зелен" договор с Министерството на икономиката, местните власти и други организации. Имат и разбирането на комшийските ферми и хората, които живеят в района. Точно съседите са и едни от първите купувачи на месо от щастливите прасенца, продажби има и онлайн.


"Зелена" сделка или не

Green Deal, "зелената" сделка е типично холандски подход, използван от фирми и други организации, от местните и регионалните власти, които имат интерес да работят с правителството. Целта е да бъдат превъзмогнати бариерите пред различни устойчиви инициативи и да се ускори навлизането им. По принцип идеите за такива инициативи тръгват отдолу, ролята на правителството обаче е изключително важна, за да им даде начален тласък.
Сферите на "зелените" сделки са най-разнообразни – храни, биоразнообразие, вода, климат, енергия, строителство, мобилност, ресурси. А примерите са интересни, иновативни и най-важното - решават конкретен проблем.


Прасенца за чудо и приказ

© Ива Тончева


Фестивали с нулев боклук - депониране на пластмасовите чашки от фестивали в Холандия, които привличат над 20 милиона посетители и представете си камарата пластмасов боклук, чиято преработка на пръв поглед не е икономическа ефективна. Или Временна природа - подкрепа за по-бързо възвръщане на флората и фауната в земи, които подлежат на ново развитие, а това в момента са 10 000 хектара. Или Споделена кола - облекчаване на навлизането на споделените коли и стимулиране на сътрудничеството в този бизнес, който главоломно расте в Холандия. Само в периода 2011 досега са сключени повече от 200 такива "зелени" сделки, в които участват над 1 200 партньори.


Щастливите прасенца на Бен и Теа и ролята им за природата се вписват в тази зелена концепция. Не е чудно, че се върви към лобиране за законодателни промени, за да бъде утвърден моделът, който Ден Елхорст успешно прилага: природосъобразно отглеждане на прасета.


Прасенца за чудо и приказ

© Ива Тончева


Внимание: деца във фермата


Ден Елсхорст не са спрели само до "зелената" сделка, прасенцата и месото и месните деликатеси, което продават. Дори семейството и да не е във фермата, всеки може да се разходи наоколо и да види как вечерята му весело подтичва. Но може и да пренощува там. Фермата предлага нощувки за групи при съвсем прости битови условия.
И още: вратите й са отворени за деца. Идват най-често малчуганите от училищата в района. Няма нищо по-забавно за децата да гушкат прасенца и да играят не в онлайн, а в истинска ферма. И много по-лесно и забавно от уроци в класната стая децата научават, че тревата е важна за млякото, картофите не растат в магазина, а бургерите не идват от само от "Макдоналдс". Освен организирани в групи, децата идват със семействата си. Могат да си направят барбекю с месо от пасищните прасенца.


Прасенца за чудо и приказ

© Ива Тончева


В конски вагон


И за деца, и за възрастни си е преживяване турът с ретровагон, теглен от . трактор. Маршрутите са най-различни – исторически и природни забележителности, красиви пейзажи, пикник на

открито, дегустации в местни пивоварни и други ферми в района, дори отбивка в Херберт ин ден Бокенрайдер, смятано за най-малкото кафене в Холандия.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8397 Весело

  Малко хърбави ми се видят тия щастливи прасета ...:)

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Въй, въй въййй, тука субсидии вървят ЯКО.

  А за това, да седнеш на пейката и да медитираш пред прасетата съм сигурен, че има диагноза, някой колеги от форума, които са наясно с такива състояния, я знаят и сигурно ще я споделят с нас.

 3. 3 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1080 Весело

  Колкото по-добре се грижим за животните, толкова по-вкусни стават те ;))

 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3389 Неутрално

  Суджуци, пастърмички, кнедло вепржо зели😊

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3229 Неутрално

  Гледам ландшафта, който прасенцата вече са успели да "управляват", а на снимката се виждат само две прасенца. Представям си, ако пуснат триста прасенца да изуправляват целия ландшафт около селището, какво ще остане изобщо. Ще шляпат с велосипеди из ями и трапища.

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10289 Неутрално

  Имам впечатления от такава ферма в Германия :) Малък зоопарк, но не ги пускат навън, те са полудиви...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3475 Неутрално

  Какво романтично....дрънкотене! В ниската, равна и пренаселена земя това по-скоро е дребна демонстрация отколкото рутинна практика. Тук отдавна прасетата си се отглеждат на воля и преживяват с паша и жълъди. Стопаните ходят само да ги колят. И много внимават, защото свините са вече доста подивели. Скоро и глиги ще им поникнат. Тези журналя ме смайват! Знаят всичко за прехваления Запад, а за тук нищо не знаят. Сигурно и това се брои за вид политкоректност.

 8. 8 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 269 Весело

  В конски вагон,
  подобен на салон,
  пътувам аз от София за Лом.

 9. 9 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1602 Весело

  Малко хърбави ми се видят тия щастливи прасета ...:)
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Хайде сега – намеци!
  Нашите ТРИ ПРАСЕНЦА години наред ги угояваме!
  Даже им се радваме и ги преизбираме!
  Никой не може да ги стигне по килограми!

 10. 11 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Щастливи, като прасета във кал !!!

 11. 12 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Аз изпитвам симпатия към прасета и цигани.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 12. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3475 Неутрално

  В конски вагон, подобен на салон, пътувам аз от София за Лом.
  —цитат от коментар 8 на ruby


  песен от романтичните 50-те години, когато за за съвсем дребни отклонения се получаваше еднопосочен билет за дълбоката провинция. Е-е-е, какви славни времена бяха!

 13. 14 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  До коментар [#13] от "historama":

  песен от романтичните 50-те години, когато за за съвсем дребни отклонения се получаваше еднопосочен билет за дълбоката провинция. Е-е-е, какви славни времена бяха!
  —цитат от коментар 13 на historama


  ++++  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 14. 15 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 679 Любопитно

  Иве, преди репортажа май си хапнала холандски весели кексчета? Прасенца, муцунки, пейчици, кочинки,картофчета разтопих се от умиление. На сн.3 аз виждам прасета/свине с перфектните за колене 110/120кг. Не разбрах дава ли им се допълнителни смески? Ако искаш да видиш истински щастливи прасета с най- хубавото месо отиди в провинция Алгарв в Португалия или западната част на Андалусия и направи репортаж за Иберийската свиня.

 15. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4380 Весело

  Пилотните прасенца стават ли сетне пилоти прасета?!

  klimentm
 16. 17 Профил на Евгения Христова
  Евгения Христова
  Рейтинг: 432 Весело

  Много им мръсни прасетата!

  Евгения Христова
 17. 18 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ебааааси,ше се глобяваме. дотука само един е пуснал шега за прасеевски и цацаров.

 18. 19 Профил на maminsin
  maminsin
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Най-вкусното свинско съм ял в Югоизточна Азия, прасетата си ровеха около колибите, вземат едно, клъцнат го и на скарата. Нямам спомен за по-вкусно месо последните 20на години...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK