Празник на кафето в Златоград кани гости за трети път

Празник на кафето в Златоград кани гости за трети път

© Красимир Юскеселиев



Традиционният празник "На кафе и бяло сладко в Златоград" предстои утре - 9 юни, събота, в Етнографския ареален комплекс в града.


На 9 юни Старият град отново ще се потопи в аромата на кафе, връщайки атмосферата на някогашните кафенета като място за общуване, раздумка и срещи от времето преди виртуалните социални мрежи.


Известното златоградско кафе, приготвено на пясък, ще бъде основен акцент в празничната програма. Наред с "въртяното" кафе на пясък, сервирано с бяло сладко, гостите ще имат възможност да опитат и други варианти - еспресо, лате, турско, капучино, фрапе и др. Музикалната програма е от стари градски песни, италиански канцонети и френски шансони.




Празникът "На кафе и бяло сладко в Златоград" се провежда за трета поредна година, организиран от Общината и Етнографския комплекс. С кафената фиеста домакините напомнят, че пътят на кафето по българските земи тръгва от Златоград. Кафето е пристигало преди векове най-напред в Златоград, тук е била първата спирка на керваните с камили, пренасяли стоките от пристанището в Порто Лагос.


Празникът на ароматната горчива напитка се очаква да привлече хиляди гости от страната и съседна Гърция.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5968 Неутрално

    Турско кафе НЕ пия . Мерси .

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  2. 2 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3623 Неутрално

    Там съм пил въртяно кафе.
    И един въпрос към част от съфорумците—що не протестирате че не ползват историческото име на града (Даръ дере)?

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  3. 3 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3623 Неутрално

    Много е интересен музеят на Даръ дере. За една бройка града да даде фира след междусъюзническата война. Дори е била наредена евакуация на държавните учереждения.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  4. 4 Профил на De Michelis
    De Michelis
    Рейтинг: 831 Неутрално

    До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Предполагам, не ядеш банички, бюреци, баклава, локум, халва, не пиеш боза, ...и да не изброявам още стотици други:-)

  5. 5 Профил на Зори
    Зори
    Рейтинг: 1295 Весело

    Турско не знам,но съм фен на мляко с нес с кафява захар.

  6. 6 Профил на De Michelis
    De Michelis
    Рейтинг: 831 Неутрално

    До коментар [#5] от "uhl23528019":

    Купи си 1 л мляко, нес-кафе, кафява захар, отиди в Златоград, седни на една пейка, направи си мляко с нес-кафе, и си го пийни:-)

  7. 7 Профил на balgariez
    balgariez
    Рейтинг: 1139 Неутрално

    Който не е бил на Делювите празници в Златоград (всеки септември) е изпуснал много- възстановки, гайди, гастрономия, занаяти, музеи, етнографски ареален комплекс,..... че и въртяното каве, естествено.
    Но може да навакса тази година 😋

  8. 8 Профил на De Michelis
    De Michelis
    Рейтинг: 831 Неутрално

    До коментар [#7] от "balgariez":

    Някой да обясни, какво значи "ареален" ?

  9. 9 Профил на balgariez
    balgariez
    Рейтинг: 1139 Неутрално

    До коментар [#8] от "ohg30520577":

    Примерно "ареал на разпространение" на блатно кокиче- там, където нормално вирее. Да речем "територия".
    В Златоград можеш да седнеш в кафене в този "ареал" (или "квартал") и накъдето погледнеш- все къщи в, да го наречем, "български възрожденски стил". Някои са стари и поддържани, други съвсем нови в стар стил (и тук-там пари от ЕС-програми).
    На мен ми харесва много там, затова препоръчвам :)

  10. 10 Профил на idianata
    idianata
    Рейтинг: 553 Весело

    Симпатяги :))
    Аз пия само чисто българско кафе на чисто българско джезве - два-три-четири пъти дневно. Комбинирам го с чисто българска вода от чешмата.
    Българско е щото съм си българче и си го правя сама. Джезвето го направи едно цигане, ама и то е българско, щото е направено от българско цигане. :)))

  11. 11 Профил на De Michelis
    De Michelis
    Рейтинг: 831 Неутрално

    До коментар [#9] от "balgariez":

    Аха, така е ясно:-)
    Не се сетих, защото се бях хванал за думата"реален".
    А трябваше просто да го свържа с английската дума area.
    Ама к'во се обяснявам като новобранец!
    :-)
    С една (две) думи:
    Благодаря ти!

  12. 12 Профил на interesna
    interesna
    Рейтинг: 244 Весело

    Гръцко кафе е най-подходящо за тази територия, приготвя се по друга технология!

  13. 13 Профил на De Michelis
    De Michelis
    Рейтинг: 831 Неутрално

    До коментар [#12] от "interesna":

    Много си интересна:-)

  14. 14 Профил на interesna
    interesna
    Рейтинг: 244 Весело

    Приготвянето на кафе и чай е повече от изкуство. Огромна разлика има между турско и гръцко кафе, второто не се оставя да заври....Кафетата с бяло сладко са в Трявна, тези завъртяните да си ги пият в Златоград.

  15. 15 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3623 Неутрално

    Приготвянето на кафе и чай е повече от изкуство. Огромна разлика има между турско и гръцко кафе, второто не се оставя да заври....Кафетата с бяло сладко са в Трявна, тези завъртяните да си ги пият в Златоград.
    —цитат от коментар 14 на interesna


    Имах един приятел, от едно героично градче, свързано с Априлското въстание. Та и той такива подобни ги разправяше - това не се правило така, онова не се казвало така и т.н. Не можеше да вдене горкият, че България не е родното му градче и околието му и че има много други начини да се направи едно нещо и че всичките са правилни в даденият момент и повод.
    Друг юнак, който явно не е стъпвал в селата в Западна България с пяна на уста ми обясняваше, че "одмор" било сръбска дума...
    Ама вече се примиръх, че познаният на повечето българи за етническото землище и патриотизма им се изчерпва с местните говори и обичаи. Останалите не ги приемат за свои. Хеле пък сега като няма казарма и като се срещнат двама дущи единият от северозапада, другият от юга и се блещат като котараци, кога сер.ат в плява.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  16. 16 Профил на interesna
    interesna
    Рейтинг: 244 Весело

    Като ще е фиеста, фиеста да е. Да включат и кубинско кафе .

  17. 17 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2894 Неутрално

    Златоград е водещ производител на кафе в света, затова му правят празник!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  18. 18 Профил на malart
    malart
    Рейтинг: 809 Неутрално

    Рекламен трик за привличане на туристи. Какви толкова необикновени марки кафета ще има? Това с въртяното е глупост и не придава на кафето никакъв аромат, а е представление за клиентите, които не разбират от качествено кафе. В града няма едно кафене, където да изпие човек качествено(не говоря за слагано под масата, премятано през ръкава или други фокуси)

    malart.blog.bg
  19. 19 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3444 Неутрално

    До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
    А чорба, гювеч, кебап, кьопоолу,имам баялдъ, не ги ли ядеш?

    Мърфи е оптимист!
  20. 20 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3444 Неутрално

    Как се прави въртяно кафе на пясък?

    Мърфи е оптимист!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK