Какво показа България в международен проект за опозицията при социализма

Русенци протестират с противогази на Дунав мост през 1990 г., препречвайки движението между България и Румъния в знак на протест срещу обгазяването, идващо от румънския град.

© Исторически музей - Русе

Русенци протестират с противогази на Дунав мост през 1990 г., препречвайки движението между България и Румъния в знак на протест срещу обгазяването, идващо от румънския град.Противогаз от фонда на отдел "Най-нова история" на Русенския музей е включен в базата данни на международен проект, посветен на културната опозиция в годините на социализма, съобщиха от музея.


Противогазът е един от осемте предмета на дигиталната онлайн игра "Предмети на културната опозиция". Играта е част от европейският проект "COURAGE", където Регионален исторически музей – Русе участва с материали, свързани с хлорните обгазявания в града през 80-те години на ХХ век и с първите свободни протести в България.


В онлайн играта са показани снимки на наглед обикновени предмети - фотоапарат, стол, чифт ръкавици, които в годините на социализма са получили нова "опозиционна" функция, а участникът трябва да предположи каква е била тя. Така например зад снимка на метални форми за кексове се крие история с комунистическото потисничество на унгарското малцинство в Румъния. Характерните тави са били използвани за приготвяне на унгарски сладкиши по Коледа - традиция, която хич не се харесвала на комунистите - безбожници.
Проектът КУРАЖ ("Културна Опозиция – Разбиране на културното наследство на дисидентите в бившите социалистически страни") е тригодишен международен изследователски проект, финансиран от "Хоризонт 2020", Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации. Той подготвя първата цифрова база данни на онлайн и офлайн частни и обществени колекции в Европа, които свидетелстват за съществуването на различни форми на културна опозиция в бившите социалистически страни.


Противогазът е дарение за музея от Искра Пенчева, участничка в протестите.

© Исторически музей - Русе

Противогазът е дарение за музея от Искра Пенчева, участничка в протестите.


Противогазът е дарение за музея от Искра Пенчева, участничка в протестите. През 2017 г. той бе включен в инсталацията "Свидетелски истории, оспорвани истории – музеефициране на близкото минало", с която Русенския музей отбеляза Международния ден на музеите – 18 май. Тя предложи въвеждане на своите посетители в процеса на превръщане на предмети, познати от всекидневието на мнозина, в музейни експонати.


Музеят в Русе пази и други материални и нематериални спомени от тоталитарните времена. Една от експозициите, наречена "Бюрото на диктатора" е съставена от предмети от т. нар. резиденция на Тодор Живков в лесопарка "Липник": бюра, стъклени мастилници, полилей и лампион, които са част от обзавеждането на дневната от апартаментите на бившите социалистически лидери на България и Румъния Тодор Живков и Николае Чаушеску.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Румънците ни цакаха много с Техния Верахим. Мръсни игри играеха. Обещаят нещо и после пак така. С химията...

 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Да, 6-ти отдел в 6-то у-ние бяха най-големите стожери на опозицията.
  Сега шефът им - професор в УНИБИТ, издава вестници с мъдрости.

 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5831 Неутрално

  Най-масовата опозиция бяха вицовете.
  Неслучайно, за един разказан виц, се лежеше в затвора за поне 5 години.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "европейският проект "COURAGE"- пак едни пари за усвояване

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 5. 5 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 700 Весело

  Еха! Едни умно изхарчени грантове за международен проект за опозицията при социализма! Одобрявам! Обичам мултимедийните представяния! А че трябва да продължаваме да се борим срещу комунизма няма никакъв спор! Добре е, когато борбата е подкрепена финансово :)

  Бог да благослови Америка за България!
 6. 6 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 700 Любопитно

  Обаче ми стана тъжно... Погледнах страницата на проекта "Културна опозиция". И меко казано съм възмутен! От 12 партньора няма нито едно българско НПО. Защо?

  Бог да благослови Америка за България!
 7. 7 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 437 Неутрално

  за един разказан виц, се лежеше в затвора за поне 5 години.
  —цитат от коментар 3 на Незнайко в Слънчевия град


  Глупости.
  Вицовете за "Бай Тошо" бяха масови и много популярни дори сред децата.
  Ако беше истина цяла България трябваше да лежи в затворите.
  Всъщност вицовете за Живков бяха незлобливи и е известно че той самият се е забавлявал с тях.

 8. 8 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Аз разказах виц за Т. Живков за където и той бил на 18г. и ми удариха шамар. Щели да ме обявят за "враг на народа". Бях на 4-5г.

 9. 9 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Размисли на глас: А при следващия социализъм в БГ, каква ли ще е опозицията ни? А за ЕС - незнам, не съм и чувал даже.

 10. 10 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4063 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Международният проект показал едностранчиво и пристрастно тесноумие.

  Справедлива била, и трудна, борбата на обгазени опозиция и въобще достойни граждани на Русе против тоталитарния режим на диктатора Чаушескови.

  Борба, под тоталитарната юрисдикция на диктатора Живкови.

  Защо Проектът громи социализма,
  а против тоталитаризма дума не обелва?

  Нима соцлагерни социализми, а и свободни,
  не са допринесли за положителни достижения?

  Нима е завидно положението на опозицията след Промените.
  Насред посттоталитарни соцрецидиви на тоталитаризма?

  Незавидно е (в случай, че питате)

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3130 Неутрално

  Само противогаз ? А няколко кирки и чукове от лагера Ловеч? Няколко лопати от Белене? Няколко маркуча от протестите за преименуването?,,Лютите чушки" на Р.Ралин?

 12. 12 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Най голямата вина на "комунизма" бе, че превърна хората в доносници, нагаждачи и роби. Комунизмът си отиде, "комунистите" останаха, морфирали в червени капиталисти, остана и нагаждачеството, като насаден манталитет. И този манталитет се използва днес, от червените капиталисти, за да пребъдат винаги на власт, както политическа, така и икономическа. Винаги ще има достатъчно сътрудници - помияри, чрез които да налагат властта си по явен и неявен начин. Най вече неявен.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 13. 13 Профил на Moxito
  Moxito
  Рейтинг: 442 Неутрално

  28 години след края му продължаваме да се борим с комунизма, и как още го борим, с всички сили го борят синчетата и дъщерите на най-видните комунистически родове и разни силно пребоядисани агенти и правилни олигарси.

  Страшна борба пада срещу лошите комуняги, дето поне градско планиране можеха да правят и построиха грозни панели, но с паркове и градинки пред тях, където сега уверено никне новото, модерно строителство.

  И във форума тук, едни запенини персонажи умират да го борят, и гръмки клетви хвърлят, че комунизма борят, а харесват иначе руснаците, докато не стане в Русия някоя трагедия и следват едни малоумни коментари.

  Въобще борба да пада, пари за нея ще се намерят.

 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  България и опозиция, вярно ли го прочетох?

  Тодор Живков ги беше купил цялата ни интелигенция с апартаментчета, звание "Заслужил" и подобни, ръгаха се с лакти кой по-предан да се покаже. Малцината отклоняващи се бяха повече поза и дресирана придворна опозиция, декоративна дрънкулка на режима да я показва на Запад колко демократичен е като проси заемите във валута. Тази Екогласност беше тотално инфилтрирана и контролирана от ДС, съдбата на лидерите и след 1989г го показа. За малко и аз да се подлъжа, добре че приятел чийто баща беше на високи позиции в БКП ме предупреди.

  Истинските опозиционери се брояха на пръстите на ръцете и бяха надеждно скрити в затворите - бай Илия Минев, Едуард Генов, неграмотни турчета не приели смяната на имената. И когато дойде 1989г част от тях ги пуснаха на Запад за да очистят терена за назначената "опозиция" /Едуард Генов/. А друга част беше неутрализирана от ДС агенти около тях /бай Илия Минев/.

  Опозиция при Тодор Живков, забравете го. Същото както активните борци при социализма, ако се броят излиза че са били повече от царската армия. А на практика няколко жалки банди крадци по мандрите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 15. 15 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#13] от "Moxito":
  Както се казва, борбата прави храната! Нека да има борба, нека да има и музеи на борбата! Това си е работа, за всеки музей трябва директор, уредник, чистачка, пазач! Та, във всеки град музей на борбата! Например, аз предлагам в София да има музей на борбата за правата на джендърите! Имам и едни боксерки на цветя, не са много захабени, мога да ги подаря, някои сигурно имат някоя розова фанелка, или панталони, и готово, ей го музея!

 16. 16 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Опозицията у нас, където въобще я е имало, е била нефелна. Затова сега и държавата ни е нефелна.

  Кой промит мозък е решил, че опозицията у нас може да се нареди до тази в Чехословакия, Унгария или Полша?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 17. 17 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 778 Весело

  Иванчо: Другарко , нека аз да позная. Амии българинът просто си харесваше комунизма. Малко работа, властата си затваряше очите за покрадването ни, ниски заплати ама и никаква отговорност , за нищо, всички равни, некои по-равни ...

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 814 Неутрално

  " Русенци протестират с противогази на Дунав мост през 1990 г"
  ======================================================================

  1990 вече не беше социализъм. Вече беше дошла " демокрацията ". 1990 и аз съм протестирал. Разбирам да се гъзариш, ама да беше така протестирал 1960, 1970, 1980г. А то 1990г. и баба знае.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7930 Неутрално

  Преди 50 години провеждали политпросвета на циганското малцинство. Един ден лекторът решил да провери как се усвоява материята:
  - Асане, кажи какво е това "комунизъм"?
  - Работиш, не работиш, шъ ядеш - отговорил Асан.
  - А "социализъм" какво е?
  - Ядеш, не ядеш, шъ работиш...

 22. 22 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 778 Любопитно

  До коментар [#18] от "WWW":

  Голобради момко , знаеш ли как е "www" на бургаски ?
  Вай , Вай, Вай

 23. 23 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#21] от "Роси":

  Роси, Роси, май не го знаеш баш вица.
  Питали Асан какво е АПК. И той отговарял:
  - Апване, пийване, курварлък!
  Чули го от Държавна сигурност, респектирани го демократично, и го питали:
  - Кажи сега, Асане, какво е АПК?
  - Аааааа! Асфалтен път към Комунизма!!!!

  Бог да благослови Америка за България!
 24. 24 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6927 Неутрално

  Преди 30 години повече бяха недостатъците, но спяхме без заключени врати, а някой се напил и заспал на пейка в градската градинка. Дори не е ограбен. Но това не е достатъчно да си искаме бае тошо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK