Тунис се връща на туристическата карта с гарантирано слънце

Сезонът все още не е в своя разгар, но слънцето вече пече силно и десетки руски и английски семейства се забавляват между басейна и плажа на Хамамет: 2018-а се очертава като годината на възстановяването на туризма в Тунис, пише Аймен Жамли за агенция "Франс прес" в репортаж от африканската страна, преведен от БТА.


Френската агенция не е единствената, която обръща внимание на раздвижването на тунизийския туристически пазар. "Лонли планет" също публикува статия за местата, които си заслужава да бъдат посетени там точно сега.


Снимките са от сайта на <a href="https://www.discovertunisia.com/en/" target="_blank">Тунизийския туристически борд.</a>

Снимките са от сайта на Тунизийския туристически борд.
"Излиза ми по-евтино да прекарам 10 дни тук, отколкото 4 в Париж или Амстердам", отбелязва Стив, ирландски инженер по информационни технологии. "Всичко е включено, яденето, напитките, на една наистина ниска цена", радва се този петдесетинагодишен мъж, с уиски в ръка край басейна в този морски курорт в Южен Тунис.


Обезценяване на туниския динар (едно евро сега се обменя за над 3), но и подобряване на сигурността: туроператорите, транспортиращи западните туристи със стотици, се завръщат и резервациите за лятото достигнаха равнище, сравнимо с това отпреди атентатите от 2015 година.


През онази година стрелбите във величествения музей Бардо и на плаж в туристическия комплекс Порт ел Кантауи, в Сус, причиниха смъртта на 60 души, сред които 59 чуждестранни туристи. Това постави на колене този сектор, който е ключов за туниската икономика, и вече и без това разклатен от нестабилността, последвала революцията от 2011 година.


Въпреки че в страната все още е в сила извънредно положение, няколко посолства смекчиха своите съвети за пътуване след едно двугодишно затишие.


На 8 юли, съживявайки лошите спомени, нова джихадистка атака отне живота на шестима полицаи на границата с Алжир. Туроператори обаче казаха пред Франс прес, че не са отчели анулиране на резервации след този атентат, извършен недалеч от крайбрежието.


"Мисля, че няма да има отражение върху посещаемостта това лято", прогнозира Жан-Пиер Мас, председател на организация, представляваща френските туроператорски агенции, Entreprises du Voyage.


"Подобряването на показателите за туризма се дължи на първо място на възстановяването на сигурността и на охраната в хотелите", казва Езедин Грами, регионален комисар за туризма в провинция Набул.


Камери за видеонаблюдение, частна охрана на входа на плажовете, въоръжени полицаи в туристическите зони: властите взеха на сериозно исканията на туроператорите.


Тунис си върна напълно мястото на туристическите изложения в Европа, превръщайки се в петата дестинация на средно разстояние от Франция, според сдружението на френските туроператори Seto.


Туристическият гигант TUI, чиито клиенти бяха повечето жертви в Порт ел Кантауи, също се завръща с пълна сила: той си върна резервациите от Великобритания през май, а френският клон на TUI утрои това лято своето предлагане за Тунис.


Снимките са от сайта на <a href="https://www.discovertunisia.com/en/" target="_blank">Тунизийския туристически борд.</a>

Снимките са от сайта на Тунизийския туристически борд.


Британският оператор Thomas Cook възобнови през февруари полетите, които бяха спрени през 2015 година.
"Гарантирано слънце"


"Препоръчвам да дойдете в Тунис, оставете Испания и Канарските острови, това е много добро съотношение цена-качество", твърди Стив, който е дошъл да прекара 10 дни със съпругата си, за да се възползва от "гарантираното слънце".


Снимките са от сайта на <a href="https://www.discovertunisia.com/en/" target="_blank">Тунизийския туристически борд.</a>

Снимките са от сайта на Тунизийския туристически борд.


Туризмът е ключов двигател на икономическия растеж, заемайки дял от 7% от брутния вътрешен продукт (БВП), и скъпоценен източник на валута, в момент когато властите се опитват да смекчат напрегнатия социален климат, между инфлацията и безработицата.


Според министерството на туризма броят на чуждестранните посещения в страната е надхвърлил три милиона през първото шестмесечие на годината - повече отколкото през 2010-а, базисна година за сравнение за туниския туризъм.


"Това е годината на истинското възстановяване", заяви в края на май министър Селма Елуми Рекик, разчитайки на "растеж на руския, китайския, както и на традиционния пазар", по-специално на французите и германците.
След падането на визите, тази година пристигнаха първите китайски чартърни полети и министерството на туризма се възползва от участието на Тунис на световното първенство по футбол в Русия, за да рекламира там страната като туристическа дестинация.


Сергей - инженер, дошъл от Твер, на 150 километра от Москва - е доволен от първата си ваканция в Тунис.
"Мисля, че ще препоръчам този хотел на моите приятели", твърди той, хвалейки обслужването и цените, докато децата му се спускат по гигантска водна пързалка.Осезаемото увеличение на посещенията обаче не означава пропорционално увеличение на печалбите.
Приходите, достигнали през първата половина на годината от 1.29 милиарда туниски динари (430 милиона евро), остават под равнището от 2010 година, а броят на нощувките е доста по-нисък.


"Що се отнася до рентабилността, резултатите са слаби", посочва Хайкел Акрут, директор на 4-звездния хотел Khayam, посещаван от много руснаци. "Преди 2015 г. работехме много на европейския пазар, но оттогава се нароиха нови пазари - алжирският, руският" - които са с по-ниска доходност, казва той.


Цените на престоя се понижили, докато храните, бензинът и редица други стоки поскъпнали. (БТА)

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK