Да пътуваш в протест срещу Брекзит

Да пътуваш в протест срещу Брекзит

© Associated PressМладият британец Анди Парди, ревностен поддръжник на Европейския съюз, започна това лято обиколка на пътищата на Европа, за да изпише чрез мобилно приложение, използващо геолокация, "Спрете Брекзит" (STOP BREXIT) с гигантски букви върху картата на континента, предаде Франс прес.


С приближаването на крайната дата на Брекзит през март 2019 г. 28-годишният компютърен консултант напусна работата си в южния британски град Ексетър, за да започне "прощалната си обиколка" от 30 000 км, която ще го отведе в 26 от 28-те страни на ЕС. За целта той ще трябва да управлява най-малко 335 часа вана, закупен специално за тази цел.


"Искам наистина да се възползвам максимално от последното ни лято в ЕС", обясни Парди, който се намира в Северна Финландия. Там той изписва буквата "P" от първата дума.
"Искам да покажа възможно най-добре какво може да ни предложи континентът", добави той. Младежът разказва за приключенията си на интернет сайт и в социалните мрежи, под псевдонима "непокорния консултант".
Анди Парди е израснал в Германия и е живял в Испания. Той иска да привлече вниманието към правото на свободно движение в страните от ЕС, което британските граждани рискуват да загубят с напускането на съюза. Идеята за обиколката му хрумнала по време на джогинг, когато осъзнал, че може да пише букви на карта. "Казах си, че със сигурност мога да го правя в по-голям мащаб", спомня си той.


Инцидент с мотор и смъртта на член на семейството му го подтикнали да направи преоценка на живота си и да започне това приключение. Той напуснал работа, купил ван за 6000 лири и подготвял маршрута си в продължение на няколко седмици. Парди очаква пътните му разходи да възлязат на около 5000 лири, включително данъка върху вредните газове, който смята да плати. За целта той прибягнал до средствата, които отделял за покупка на недвижим имот.


Първата буква "S" била изписана в Шотландия. След това той преминал през Ирландия, Англия, Норвегия и Швеция, където лагерувал отвъд Полярния кръг и направил снимка на рядък северен елен. Плановете му предвиждат да приключи с изписването на първата дума във Финландия днес.


След това той планира да изпише думата "Брекзит" (BREXIT), започвайки от последната буква "Т" в балтийските страни. Според плановете първата буква от думата ще бъде завършена през октомври в испанския град Билбао.
След като привлякъл вниманието към проекта си, Анди Парди започнал да получава покани за вечеря или нощувка от всички краища на Европа.


Младият компютърен консултант подкрепя твърдо организирането на нов референдум за Брекзит, но не храни особено надежди, че това наистина ще се случи. "Бях разочарован от дебатите и подготовката за Брекзита", признава той. "Така че държах да дам личен, позитивен пример. (БТА)

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK